Geplaatst op: 03-06-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Innovatievouchers verblijfsrecreatie groot succes

Innovatievouchers verblijfsrecreatie groot succes
De Zeeuwse innovatievouchers hebben investeringen in de verblijfsrecreatie aangejaagd. Met een publieke investering van € 80.000 is ten minste voor € 3,5 miljoen aan investeringen gerealiseerd. Economische Impuls Zeeland spreekt van een groot succes. Deze organisatie heeft de afgelopen drie jaar samen met de gemeenten Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland en Veere 18 Innovatievouchers toegekend aan bedrijven in de verblijfsrecreatie met innovatieve plannen voor de sector. Het project krijgt daarom een vervolg. Ook krijgt Zeeland een Fonds Verblijfsrecreatie waarmee leningen aan bedrijven kunnen worden verstrekt die investeren in vernieuwing en duurzaamheid.

De innovatievouchers hebben als doel kwaliteitsverbetering te stimuleren in de verblijfsrecreatieve sector. In totaal is in de periode 2017-2019 ruim € 80.000 verstrekt aan innovatievouchers, waarmee een totale vervolginvestering van ten minste € 3,5 miljoen werd gerealiseerd (op basis van 6 vouchers). De gemiddelde investering per bedrijf varieert van € 75.000 tot ruim € 1 miljoen. Deze innovatievragen hebben een voorbeeldfunctie voor andere bedrijven en passen in beleidsdoelstellingen van provincie Zeeland en de gemeenten op zowel toeristisch-recreatief vlak als op duurzaamheidsgebied. Aan de regeling hebben de gemeenten Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland en Veere meegedaan. 

Werken aan een toekomstbestendige sector 

Gedeputeerde Dick van der Velde van toerisme: ‘’De toekomstbestendigheid van de sector is van groot belang voor Zeeland. Het is goed om te zien dat een groeiende groep ondernemers gebruik maakt van mogelijkheden voor extra ondersteuning. Zeker in deze tijd zien we dat bedrijven die investeren of al hebben geïnvesteerd beter bestand zijn tegen de crisis en beter voorbereid zijn op de toekomst.’’

Ook de deelnemende bedrijven zijn enthousiast: Peter Stroo van Camping Kreekebos: "Het resultaat van de voucher is een aantrekkelijk en uitdagend uitziend functioneel, energieneutraal, circulair chalet/huisje wat jaar rond verhuurd kan worden”.  René Melis van Vakantiepark de Meerpaal vult aan: "Het is waardevol om een externe adviseur te hebben wanneer het gaat om een complexe materie als CO2 neutraal draaien”. Ook Marcel de Ronde van Camping de Pionier: "De adviseur heeft een toekomstvisie ontwikkeld voor ons bedrijf waarin de omgeving, huidige situatie, het bestemmingsplan en de leefstijlvinder zijn verwerkt”.  

Innovatievouchers verblijfsrecreatie

Het doel van de innovatievoucher is om ondernemers binnen de verblijfsrecreatie te ondersteunen bij een innovatievraag. De voucher voorziet in een financiële bijdrage van 50% van de kosten (tot maximaal € 5.000,-) voor het inhuren van een externe adviseur die (een deel van) de innovatievraag kan beantwoorden. De innovatievragen kennen verschillende thema’s zoals duurzaamheid, vernieuwende product/markt combinaties, herstructeringsplannen, uitbreidingsplannen en de ontwikkeling van toekomstvisies voor het bedrijf. 


Inhuren expertteam

Naast de innovatievouchers, bestaat ook de mogelijkheid om een expertteam in te zetten. Hierbij wordt in plaats van inhuren van één adviseur, een team van meerdere specialisten waaronder (ruimtelijke) vertegenwoordiging vanuit de gemeente, gelijktijdig ingezet tijdens een werkbijeenkomst op het bedrijf waarbij integraal advies tot stand komt met als resultaat een samenhangend kwaliteitsplan. 

Stimulans voor ondernemers

Ondernemers geven aan dat de voucher een stimulans is om (versneld) stappen te zetten, en dat het werken met een externe adviseur nieuwe inzichten toevoegt aan eigen ideeën. Ook wordt de voucherregeling gewaardeerd omdat deze laagdrempelig is en omdat Impuls de ondernemer op een makkelijke manier in verbinding brengt met het netwerk van adviseurs, experts en overheden. Dit wordt, meer nog dan de financiële bijdrage, als grote meerwaarde gezien. 

Vervolg

Vanuit de ondernemers en Impuls wordt deze voucherregeling positief bevonden. Het zet ondernemers aan tot actie en versnelde realisatie van de plannen. Impuls adviseert daarom ook om deze regeling Zeeuws breed in te zetten. Gemeente Schouwen-Duiveland heeft hiervoor al een meerjarige toezegging gedaan en de regeling uitgebreid naar bedrijven uit andere subsectoren (dagattracties, horeca, watersport). Ook de gemeente Tholen heeft vanaf dit jaar vouchers beschikbaar en ook voor ondernemers uit de gemeenten Noord-Beveland en Veere zijn nog vouchers beschikbaar. 

Fonds verblijfsrecreatie Zeeland

Impuls heeft door de gesprekken met ondernemers in het kader van de vouchers inzicht gekregen van de kapitaalbehoefte van de (verblijfsrecreatie) sector voor vernieuwingen op het gebied van natuur/landschap; energietransitie en duurzaamheid/circulair. Hieruit voortkomend is binnen de Regiodeal het project Kwaliteit Zeeuwse kust in uitvoering, waarin 3 miljoen beschikbaar is voor het Fonds verblijfsrecreatie Zeeland dat deze zomer beschikbaar komt voor ondernemers. De totale fondsomvang bedraagt 6 miljoen. Vanuit het fonds kunnen leningen worden versterkt aan ondernemers om te investeren in vernieuwing en duurzaamheid. Hieraan is ook een aanjaagprogramma gekoppeld, waarbinnen naast de vouchers ook andere ondersteuning en inspiratie wordt geboden aan ondernemers in de toeristische sector in de vorm van (online) masterclasses en coaching.


Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, kampeerterreinen, bungalowparken, vakantieparken, groepsaccommodaties, innovatie, zeeland

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...