Geplaatst op: 03-06-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Snelfietsroutes toeristisch benutten

Snelfietsroutes toeristisch benutten

DMO’s kunnen het snelfietsnetwerk in hun regio benutten om de fietsbeleving te optimaliseren en een aantrekkelijk aanbod voor de e-bike op te bouwen. Nu worden snelfietsroutes vooral voor woon-werkverkeer gebruikt maar ook voor de recreant kunnen het aantrekkelijke fietsroutes zijn: Van utilitair naar multipurpose. De provincies Utrecht en Gelderland zijn hiervoor een geschikte proeftuin, omdat deze provincies een actief fietsbeleid voeren en een rijke fietscultuur kennen. Dat schrijven RBT Heuvelrug & Vallei en NBTC Holland Marketing in een gezamenlijke verkenning.


Het bezit van elektrische fietsen in Nederland ontwikkelt zich stormachtig: jaarlijks worden inmiddels meer dan 420.000 nieuwe e-bikes verkocht. Zo’n 42% van de verkochte fietsen was in 2019 elektrisch. Een op de zeven Nederlanders heeft inmiddels een e-bike. rovincies ontwikkelen samen met het rijk en gemeenten tot en met 2023 een 900 km omvattend netwerk van nieuwe snelfietsroutes die steden en kernen gemakkelijker verbinden. De opkomst van het netwerk van snelfietsroutes is uniek in de wereld: er is geen ander land dat een dergelijk netwerk realiseert. Dit past goed bij de sterke internationale positie van Nederland als fietsland en de pioniersrol die Nederland heeft op het vlak van nieuwe fietsinfrastructuur.


Michiel van der Schaaf, directeur van RBT Heuvelrug & Vallei, en Anouk van Eekelen, directeur aanbodinnovatie van NBTC, hebben vandaag op 3 juni op World Bicycle Day de verkenning ‘Snelfietsroutes en toeristische ontwikkeling’ aangeboden aan Arne Schaddelee, gedeputeerde fiets, recreatie en toerisme van de provincie Utrecht die het project ondersteunde.


Investeringen beter benutten

Michiel van der Schaaf ziet in Utrecht veel mogelijkheden om de zeven nieuwe snelfietsroutes ook recreatief in te zetten: "Het netwerk dat hiermee ontstaat is uniek in de wereld en past goed bij Nederland als pioniersland voor fietsen. Omdat de nieuwe routes zo aantrekkelijk en comfortabel worden en bovendien ruimte bieden voor thematische verbindingen, is de recreatieve doelgroep net zo interessant. Overheden doen hier nog nauwelijks iets mee. Als DMO bieden we aan om onze fijnmazige communicatie-instrumenten in te zetten om meerjarig te bouwen aan het profiel, de bekendheid en het gebruik van de snelle fietsroutes. Hierdoor krijgen de investeringen een multipurpose karakter; een win-win als je het mij vraagt.’


Drie stappenplan voor DMO's

DMO’s kunnen in de recreatieve benutting van snelfietsroutes een belangrijke rol spelen. In het rapport wordt daarvoor een drie stappenplan uitgewerkt.


Stap 1: Stel een meerjarig ontwikkelprogramma op

Ontwikkel daarvoor allereerst een fietsnarratief dat past bij het DNA van de regio. Maak vervolgens een driejarig ontwikkelprogramma waarin het basisaanbod in orde wordt gebracht en wordt gewerkt aan reasons to cycle. Organiseer een coalitie van welwillende partners voor financiering, content en uitvoering. Zorg ook dat de utilitaire en toeristische partners zijn verbonden.


Stap 2: Breng basisaanbod voor e-bike op orde

Zorg voor nieuwe verhuurpunten bij toeristische locaties van e-bikes, ontwikkel fietsvriendelijke horeca met fietsfaciliteiten, activeer fiets- en e-bikepartners, bundel bestaande snelfietsroutes en combineer ze met thematische routes.


Stap 3: Ontwikkel een fietsmagneet

Voeg aan het basisaanbod een ‘reason to cycle’ toe als bezoekbare attracties om mensen naar het gebied te trekken rondom het thema e-bike of fiets (fietsmagneet). Goede voorbeelden zijn projecten als 'Fietsen door het water

 en 'Fietsen door de bomen' in Belgisch Limburg.
Inzetten op meerjarige samenwerking

Volgens Anouk Van Eekelen sluiten dergelijke initiatieven goed aan op de duurzame ambities in Perspectief 2030: "De e-bike past hier goed in. We denken dat Utrecht een goede proeftuin kunnen zijn voor de rest van Nederland, net als de provincie Gelderland. Utrecht voert immers een actief fietsbeleid, heeft steden en buitengebied op fietsafstand van elkaar en kent bovendien een rijke fietscultuur. Maar er dient dan wel een meerjarige samenwerking te komen, waarbij het aanbod aan de achterkant goed wordt ontwikkeld. Denk aan het opzetten van een netwerk van verhuurders van e-bikes, fietsvriendelijke hotels en andere horecazaken en mogelijk ook de ontwikkeling van een echte ‘fietsmagneet’. Dat laatste is een publieksvoorziening rondom e-bike of fiets die zelfstandig publiek kan trekken.


Link: https://www.opdeheuvelrug.nl/uploads/media/5ed11959eaf4f/verkenning-snelfietsroutes-en-toeristische-ontwikkeling-def.pdf?token=/uploads/media/5ed11959eaf4f/verkenning-snelfietsroutes-en-toeristische-ontwikkeling-def.pdf
Trefwoorden: dagrecreatie, fietsen, Gelderland, Utrecht, fietsroutes

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/07/20
Vinkeveen krijgt nieuw natuurgebied 'Marickenland'
Vinkeveen krijgt er een nieuw natuurgebied bij onder de naam ‘Marickenland’. Dit rietland-natuur...
02/07/20
Genieten van UNESCO gebied Waddenzee vanaf de tribune
Bij de Hoek van de Bant, aan de Friese kant van het Lauwersmeer is op 1 juli de bouw van de waddentr...
01/07/20
Richtlijnen voor toegankelijke dagjes uit in de 1,5 meter samenleving
Staatssecretaris Mona Keijzer heeft gisteren de richtlijnen voor toegankelijke dagjes uit in de 1,5 m samenleving in ontvangst genomen.
29/06/20
Exclusief voor leden
Vijf nationale parken bundelen marketingkrachten
Vijf nationale parken presenteren zichzelf sinds kort op de nieuwe website www.beleefdenationalepark...
26/06/20
Recreatie Vakbeurs krijgt ook groen licht vanuit overheid
De Nederlandse overheid heeft op de persconferentie van 24 juni aangekondigd dat ook vakbeurzen vanaf 1 juli weer door kunnen gaan. Dat betekent dat Recreatie Vakbeurs die plaatsvindt op 17, 18 en 19 november 2020 in Evenementenhal Hardenberg nu ook groen licht krijgt vanuit de overheid. In de persconferentie werd bekend dat zolang mensen onderling anderhalve meter afstand kunnen houden, er geen maximum aantal bezoekers meer geldt voor bijeenkomsten. Recreatie Vakbeurs kan en zal voldoen aan de vereiste maatregelen.
19/06/20
Nieuwe campagne #MooiDichtbij showt pareltjes uit de regio
Veel Nederlanders brengen hun zomervakantie door in eigen land. Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen komt...
19/06/20
IJmeer - Markeermeer - Een forse toename van het te maaien areaal
Afgelopen week heeft Kees Wiersema, voorzitter van Stichting maaien waterplanten IJmeer Markermeer (...
18/06/20
Ouderen fietsen sneller en verder
Ouderen zijn de afgelopen jaren steeds sneller gaan fietsen en leggen ook grotere afstanden af. Directe oorzaak is de grote populariteit van e-bikes onder ouderen.