Geplaatst op: 25-05-2020

Hoe tevreden zijn Nederlanders met hun vrije tijd?

Hoe tevreden zijn Nederlanders met hun vrije tijd?
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels
Van alle Nederlanders geeft 87,3% het leven een rapportcijfer 7 of hoger. Daarmee staan we in de EU op de eerste positie. Ook op andere lijstjes rond welzijn en materiële welvaart zitten we in de bovenste regionen van de Europese top. Qua vrije tijd zitten we wel goed (positie 3) en is 74,2% van de Nederlandse bevolking tevreden met de hoeveelheid vrije tijd die we hebben. Dat staat in de jaarlijkse Monitor Breda Welvaart van het CBS. 

In 2019 was 74,2 procent van de volwassenen in Nederland tevreden met de hoeveelheid vrije tijd die ze hadden, 7,5 procent was hier ontevreden mee en 18,3 procent was tevreden noch ontevreden. De tevredenheid met de hoeveelheid vrije tijd staat sinds de start van de meting in 2013 rond de 75% maar neemt wel licht af. In 2013 was nog 75,7% van de Nederlanders tevreden met de hoeveelheid vrije tijd. Met enkele schommelingen staat die indicator in 2019 op 74,2% na een dieptepunt van 73,9% in 2018. Binnen de EU staan we nu op positie 3, achter Denemarken en Finland. 

Geslacht
Mannen zijn minder vaak tevreden dan vrouwen over de hoeveelheid vrije tijd die ze hebben, namelijk 72,9 tegen 75,4 procent. Dit hangt samen met verschillen in leeftijd en onderwijs­niveau: onder de 18-plussers zijn de vrouwen gemiddeld iets ouder dan de mannen en gemiddeld genomen lager opgeleid. Ouderen en laagopgeleiden zijn vaker tevreden met hun vrije tijd.Leeftijd
Mensen van verschillende leeftijden oordelen anders over hoe tevreden ze zijn met de hoeveelheid beschikbare vrije tijd. Mensen van 18 tot 55 jaar zijn minder vaak dan gemiddeld tevreden met hun hoeveelheid vrije tijd, terwijl 55-plussers juist vaker dan gemiddeld tevreden zijn. Met name 65-plussers zijn vaker tevreden: 92,9 procent van de 65- tot 75-jarigen is tevreden met hun vrije tijd, onder 75-plussers is dit 91,7 procent. Mensen van 65 jaar en ouder hebben met ruim 50 uur per week ook aanzienlijk meer vrije tijd dan anderen; het gemiddelde lag in 2016 op bijna 44 uur per week (SCP, 2018).Opleiding
Laagopgeleiden zijn met 78,2 procent vaker dan gemiddeld en vaker dan hoogopgeleiden tevreden met de hoeveelheid vrije tijd. Hoogopgeleiden zijn met 71,7 procent minder vaak tevreden dan gemiddeld. Dit verschil hangt samen met verschillen in leeftijd en arbeidsduur: hoogopgeleiden zijn gemiddeld jonger en werken meer uren. Ze hebben ook minder vrije tijd: ruim 41 uur per week, tegenover bijna 47 uur per week onder laagopgeleiden (SCP, 2018). Het verschil tussen laag- en hoogopgeleiden valt weg als gecorrigeerd wordt voor arbeidsduur of leeftijd.Migratieachtergrond
Mensen met een Nederlandse achtergrond zijn meer dan gemiddeld en meer dan mensen met een migratieachtergrond content met de beschikbare vrije tijd. Mensen met een niet-westerse migratieachtergrond zijn met 64,3 procent minder dan gemiddeld tevreden met hun hoeveelheid vrije tijd. Het verschil tussen mensen met een Nederlandse en die met een westerse achtergrond valt weg als rekening gehouden wordt met arbeidsduur; het verschil tussen mensen met een Nederlandse en een niet-westerse achtergrond blijft bestaan.


Link: https://longreads.cbs.nl/monitor-brede-welvaart-en-sdgs-2020/
Trefwoorden: welzijn, welvaart, vrije tijd

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • ||| Blogs |||

  30/06/20
  De serieuze business achter prikbordjes
  De serieuze business achter prikbordjes
  30/06/20 · · Yvonne van den Nieuwenhuizen | Lees meer
  Pinterest wordt in Nederland door bedrijven nauwelijks ingezet. Dat is jammer want je kunt er gratis meer dan 3,5 miljoen consumenten mee bereiken. Hoe? Dat lees je in het blog van Yvonne.
  29/06/20
  Oost west thuis best
  Oost west thuis best
  29/06/20 · Marketing · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
  Vrijwel iedereen boven de 40 jaar kan zich de volgende situatie heel goed voor de geest halen. Het i...
  29/05/20
  Niet doemdenken maar doendenken
  Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
  29/05/20
  Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
  Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
  13/05/20
  Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
  Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.

  ||| Twitter |||

  ||| Nieuws |||

  06/07/20
  6x meer boekingen voor vliegtuig in juni
  Nederlanders hebben veel meer vliegtickets gekocht in de afgelopen junimaand, blijkt uit cijfers van...
  06/07/20
  Impuls Zeeland aangesloten bij Trade and Innovate NL
  Trade and Innovate NL, het landelijk netwerk van publieke organisaties dat zich inzet voor de intern...
  06/07/20
  Varend corso zonder ruchtbaarheid
  Met een speciaal ingelaste mini-editie van het Varend Corso Westland is het corsoweekeinde toch niet...
  06/07/20
  Kampen gaat met animatieteam in de stad werken
  Als eerste stad van Nederland presenteert Kampen in de zomervakantie een vast, wekelijks animatieprogramma. Net alsof je op de camping staat.
  06/07/20
  Virtuele tijdreis naar Delftshaven 1620
  Binnenkort is het voor het eerst het mogelijk een digitale tijdreis naar het Delfshaven van 1620 te maken. Op 2 augustus komt TimeTransit Delfshaven online
  06/07/20
  Vakhandel verkoopt recordaantal elektrische fietsen
  De verkoop van e-bikes door fietsspeciaalzaken is in mei 2020 met 38 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.
  06/07/20
  Kamperen in stijl op Camping Geversduin
  Camping Geversduin introduceerde vorige week een gloednieuwe accommodatie: de Duin Boet. Dat is een compleet ingerichte luxe tent opgebouwd uit een houten frame met overdekte houten veranda. Met alle luxe die je in een vakantiewoning mag verwachten.
  06/07/20
  Online training voor animatiemedewerkers redt het seizoen
  Richard Otten van Animatiewerk en Daan Olders van ict-bedrijf GIEA ontwikkelden een platform voor meer dan 60 trainingsvideo’s. Inmiddels hebben al 350 jongeren de training met goed gevolg doorlopen en kunnen op vakantieparken aan de slag.