Geplaatst op: 12-05-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Buitenlandse vakanties maar zeer beperkt mogelijk

Buitenlandse vakanties maar zeer beperkt mogelijk
De reisbranche draait deze zomer op maximaal  20% tot 35% van de normale capaciteit. Dat stelden ANVR-voorman Frank Oostdam en Corendon-directeur Steven van der Heijden gisterenavond in de talkshow Beau. De branche ziet wel lichtpuntjes maar vakantiegangers wordt aangeraden nog even niet te boeken want zelfs van de geboekte vakanties gaat waarschijnlijk de helft niet door. De hoop is gevestigd op bilaterale afspraken tussen vakantielanden. 

Helft van al geboekte zomervakanties gaat niet door

Volgens Oostdam is sectorspecieke steun hard nodig omdat na een mislukte zomer voor de reisbranche 1/3 van de medewerkers hun baan dreigt te verliezen. Ook voor reizigers die al een zomervakantie hebben geboekt, ziet het er niet heel rooskleurig uit. Steven van der Heijden verwacht dat maar de helft van de vooraf geboekte zomervakanties daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. "Hoe langer de crisis duurt, hoe minder kans er is dat er nog reisorganisaties zijn”, zei Van der Heijden die ook vertelde dat Corendon al 141 duizend reizen heeft moeten annuleren. De omzetschade voor Corendon is nu al 100 miljoen euro. Daarnaast heeft de reisorganisatie nog voor 50 miljoen euro aan vouchers uitstaan. 

Inzetten op bilateraal overleg

Oostdam benadrukte nog maar eens de grote omvang van de reisbranche met een omzet van 10 miljard euro in een normaal jaar. Op Europees niveau gaat het om maar liefst 780 miljard euro. Hij verwacht evenwel niet veel van de maatregelen die de Europese Commissie woensdag 13 mei doet. "Wij richten ons op afspraken tussen landen die elkaars grenzen voor toerisme openstellen. In alle eerlijkheid zie ik verre reizen de komende periode niet gebeuren. Als eerste zal het toerisme in Nederland en naar ons omringende landen weer op gang komen.” 

Sprankjes hoop

Lichtpuntjes zijn er ook nu landen als Turkije, Griekenland, Kroatië, Malta, Cyprus en Denemarken melden dat ze weer toeristen kunnen ontvangen. Om dat mogelijk te maken is ANVR druk doende met het opstellen van protocollen. Desondanks wilde Oostdam het optimisme wel temperen. "We zien sprankjes hoop, maar het is nu nog niet handig om te boeken en wacht daarmee tot half juni.” Grote vraag die boven de markt hangt is of Nederlanders deze zomer wel met elkaar op reis willen naar het buitenland omdat ze dat qua veiligheid nog te spannend vinden. 

Coronaproof resorts nog niet zeker

Of de coronaproof resorts van Corendon daar de oplossing voor zijn is allerminst zeker. Van der Heijden: "Als er twijfels zijn over de betrouwbaarheid van de coronatests, blazen we het hele plan af.” Zoals bekend wil Corendon met eigen vliegtuigen naar de eigen resorts gaan vliegen. Reizigers worden vooraf getest op corona en op de bestemming na twee dagen nog een keer. Ook het personeel blijft op het resort en leveranciers worden elke keer getest. Daarmee wil Corendon een deel van de Nederlanders een onbezorgde vakantie bieden. Volgens Van der Heijden zullen de vakanties op deze resorts niet duurder worden dan in andere jaren. 


Trefwoorden: reisbedrijven, corona

||| Blogs |||

30/06/20
De serieuze business achter prikbordjes
De serieuze business achter prikbordjes
30/06/20 · · Yvonne van den Nieuwenhuizen | Lees meer
Pinterest wordt in Nederland door bedrijven nauwelijks ingezet. Dat is jammer want je kunt er gratis meer dan 3,5 miljoen consumenten mee bereiken. Hoe? Dat lees je in het blog van Yvonne.
29/06/20
Oost west thuis best
Oost west thuis best
29/06/20 · Marketing · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Vrijwel iedereen boven de 40 jaar kan zich de volgende situatie heel goed voor de geest halen. Het i...
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

11/07/20
Antwerpen maakt site met groen dicht bij huis
Tijdens de coronacrisis werden we gedwongen recreatie dicht bij huis te zoeken. Voor veel consumenten begon een zoektocht naar mooie natuur in de buurt. Om dat te faciliteren heeft de provincie Antwerpen een GroenZoeker gemaakt.
11/07/20
MarketingOost ontwikkelt ‘Hier-moet-je-zijn’ widget
MarketingOost voert diverse campagnes om toeristen te interesseren voor een bezoek aan Overijssel.Om te zorgen dat alle ondernemers eenvoudig online kunnen aansluiten bij deze campagne heeft MarketingOost een widget ontwikkeld.
11/07/20
Prognose toerisme in Amsterdam: -62% tot -74%
Amsterdam verwacht dit jaar tussen de 62% tot 74% minder verblijfsbezoekers. Ook het dagbezoek krijgt een flinke knauw en daalt met 44% tot 54%. Dat heeft de dienst Onderzoek, informatie en Statistiek berekend.
11/07/20
Levensgrote KLM DC-3 is Madurodam’s nieuwste attractie
Madurodam heeft een nieuwe attractie waar de luchtvaart en de Nederlandse ondernemersgeest centraal staat. Na een bouwtraject van ruim 1,5 jaar opende de cabin crew vanochtend voor het eerst voor bezoekers de deur in van de levensgrote zilvergrijze KLM DC-3.
11/07/20
Eerste Vestingstedenroute gelanceerd
De eerste autoroute voor vestingsteden is een feit. Gisteren werd in het Brabantse Geertruidenberg de Zuiderwaterlinieroute geopend.
11/07/20
Pintransacties herstellen maar niet in vrije tijd
Consumenten betalen weer bijna net zoveel met pin als in dezelfde periode een jaar geleden. Maar de verschillen tussen de branches zijn aanzienlijk.
11/07/20
Horeca verkocht 80.000 waardebonnen
Het initiatief ‘Help de Horeca’ heeft maar liefst 3,7 miljoen euro opgeleverd voor horecazaken in Nederland.
10/07/20
Bezoekerslift Utrechtse Dom open
De 24-jarige Thom Stulen is vrijdag als eerste met de bezoekerslift van de Utrechtse Domtoren omhoog...