Geplaatst op: 22-04-2020
Auteur: Marc Gerlings
PleisureWorld NRIT

SAIL pas weer in 2025

Grootste gratis toegankelijke evenement gaat niet door

SAIL pas weer in 2025
Foto: Stichting SAIL

Bij woordvoerder Jan Driessen van SAIL breekt heel even zijn stem. Het grootste gratis toegankelijke evenement van Nederland gaat niet door. "Nu komt dat toch even emotioneel aan.” Evenementen zijn door de coronamaatregelen niet toegestaan tot in ieder geval 1 september 2020. Hierdoor kunnen ongeveer 3,6 miljoen mensen geen plezier beleven aan de tall ships in de haven van Amsterdam. 


Tien jaar geen SAIL

"De vrijwilligers, de relaties, de sponsoren, we hebben iedereen geïnformeerd over het afstel. We wisten op voorhand al dat als het niet doorgaat dan wordt het geen evenement voor een tussenliggend jaar. Het is al dik een jaar in voorbereiding. Het grootste event van Nederland waar al zoveel energie in is gestoken dat is toch verdraaid lastig.”

Andere prioriteiten
Over de scenario’s meldt SAIL: Uiteraard is intensief onderzocht of uitstel naar een tussenliggend jaar mogelijk is. Helaas bleek dat geen realistisch scenario: zo is op dit moment niet met zekerheid te zeggen dat een groots evenement als SAIL volgend jaar wél veilig en verantwoord georganiseerd kan worden. Bovendien varen de internationale tall ships volgens een jarenlang vastgestelde planning en zijn daarom niet automatisch beschikbaar op een ander moment. Ook wil SAIL graag een vrij toegankelijk evenement blijven. Daarbij is de steun van partners en het bedrijfsleven onontbeerlijk. Zij hebben begrijpelijkerwijs aangegeven de komende periode hun prioriteiten elders te moeten leggen, maar wel graag mee te willen bouwen aan de jubileumeditie in 2025.


Blij met duidelijkheid maar 100 miljoen euro verdwijnt

De organisatie is blij met de duidelijkheid die gister officieel werd gegeven in de persbijeenkomst van premier Rutte. Geen evenementen tot 1 september 2020. Hiermee vervloog de hoop van SAIL dat het evenement kon doorgaan. Het werkbudget voor dit jaar stond op ongeveer 24 miljoen euro. De economische impuls die wegvalt bedraagt ongeveer 100 miljoen euro (gemeten bij de vorige SAIL).

Ook scenario 2021 kan niet
Toch was een scenario voor een tussenliggend jaar niet haalbaar. Dat lag niet alleen aan de tall ships die met jarenlange planningen werken. Jan Driessen: "Vrijwel alle partners in het bedrijfsleven hebben gezegd dat ze andere prioriteiten hebben. Dat is heel begrijpelijk. Daar komt ook bij dat we niet zeker weten of het volgend jaar ook door zou kunnen gaan. Dat zie je ook met de discussie rondom de Olympische Spelen. Er is nog geen vaccin. Het is voor een evenement als SAIL heel moeilijk om met een anderhalve meter norm te werken. Het is heel jammer maar we konden niet anders dan SAIL weer in 2025 houden.”


"We hadden juist nu die economische impuls van honderd miljoen gegund aan alle ondernemers, aan de stad Amsterdam,” voegt Driessen toe.


Gefaseerde contracten tot mei

Omdat SAIL zo groot is en een lange organisatietijd heeft zijn vrijwel alle contracten met leveranciers in fasen opgesteld. De meeste contracten liepen af in de fase eind mei. Naar die fasen wordt ook de betaling gedaan. De uitvoerende organisatie van de stichting Sail neemt contact op met de leveranciers voor de afhandeling. In de aanloop naar het evenement en bij het afsluiten van de gefaseerde contracten zijn annuleringsverzekeringen aangeboden.

Sail gaat niet failliet. De stichting blijft bestaan en de sponsorgelden en geld vanuit de stad Amsterdam zijn ontvangen.

Weersta de druk
Op onze vraag wat het grootste evenement van Nederland SAIL mee wil geven aan andere organisatoren antwoordt Jan Driessen: "Denk in fase en in scenario’s bij de fasen. Weersta de druk om zelf eigen plannen door te zetten en wacht op de bevoegde instanties. Volg de koninklijke weg. Bereid je wel voor op mogelijke scenario’s. Informeer eerst je partners, vrijwilligers en relaties voordat je verder gaat met communicatie.”

Trefwoorden: evenementen, noord-holland, amsterdam

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

08/07/20
Eerste vakbeurs in MECC over anderhalvemeter inrichting
De Anderhalve meter Expo is de beurs over oplossingen voor uitdagingen uit de anderhalvemeter maatschappij.
06/07/20
Varend corso zonder ruchtbaarheid
Met een speciaal ingelaste mini-editie van het Varend Corso Westland is het corsoweekeinde toch niet...
03/07/20
COVID Risk Model geeft perspectief op evenementen in België
Die slimme Vlamingen van Toerisme Vlaanderen hebben met hulp van diverse partijen het COVID Event Ri...
30/06/20
VVEM blijft aandringen op extra steun
De aangekondigde versoepelingen rondom evenementen die tijdens de meest recente persconferentie van ...
29/06/20
Gemeente Dronten moet vergunning voor Lowlands verbeteren
Lowlands wil graag op twee dagen langer optredens aanbieden. Een bungalowpark dat dicht in de buurt ...
26/06/20
Recreatie Vakbeurs krijgt ook groen licht vanuit overheid
De Nederlandse overheid heeft op de persconferentie van 24 juni aangekondigd dat ook vakbeurzen vanaf 1 juli weer door kunnen gaan. Dat betekent dat Recreatie Vakbeurs die plaatsvindt op 17, 18 en 19 november 2020 in Evenementenhal Hardenberg nu ook groen licht krijgt vanuit de overheid. In de persconferentie werd bekend dat zolang mensen onderling anderhalve meter afstand kunnen houden, er geen maximum aantal bezoekers meer geldt voor bijeenkomsten. Recreatie Vakbeurs kan en zal voldoen aan de vereiste maatregelen.
19/06/20
16 miljoen euro extra voor Floriade
Gisterenavond heeft de gemeenteraad van Almere, met 31 stemmen voor en 14 tegen, ingestemd met een extra bijdrage van 16,3 miljoen euro aan het evenement.
12/06/20
Lachgas niet voor recreatief gebruik
Aan lachgas in gasflessen of grote hoeveelheden patronen komt voor consumenten een einde. Als het go...