Geplaatst op: 22-04-2020
Auteur: Marc Gerlings
PleisureWorld NRIT

SAIL pas weer in 2025

Grootste gratis toegankelijke evenement gaat niet door

SAIL pas weer in 2025
Foto: Stichting SAIL

Bij woordvoerder Jan Driessen van SAIL breekt heel even zijn stem. Het grootste gratis toegankelijke evenement van Nederland gaat niet door. "Nu komt dat toch even emotioneel aan.” Evenementen zijn door de coronamaatregelen niet toegestaan tot in ieder geval 1 september 2020. Hierdoor kunnen ongeveer 3,6 miljoen mensen geen plezier beleven aan de tall ships in de haven van Amsterdam. 


Tien jaar geen SAIL

"De vrijwilligers, de relaties, de sponsoren, we hebben iedereen geïnformeerd over het afstel. We wisten op voorhand al dat als het niet doorgaat dan wordt het geen evenement voor een tussenliggend jaar. Het is al dik een jaar in voorbereiding. Het grootste event van Nederland waar al zoveel energie in is gestoken dat is toch verdraaid lastig.”

Andere prioriteiten
Over de scenario’s meldt SAIL: Uiteraard is intensief onderzocht of uitstel naar een tussenliggend jaar mogelijk is. Helaas bleek dat geen realistisch scenario: zo is op dit moment niet met zekerheid te zeggen dat een groots evenement als SAIL volgend jaar wél veilig en verantwoord georganiseerd kan worden. Bovendien varen de internationale tall ships volgens een jarenlang vastgestelde planning en zijn daarom niet automatisch beschikbaar op een ander moment. Ook wil SAIL graag een vrij toegankelijk evenement blijven. Daarbij is de steun van partners en het bedrijfsleven onontbeerlijk. Zij hebben begrijpelijkerwijs aangegeven de komende periode hun prioriteiten elders te moeten leggen, maar wel graag mee te willen bouwen aan de jubileumeditie in 2025.


Blij met duidelijkheid maar 100 miljoen euro verdwijnt

De organisatie is blij met de duidelijkheid die gister officieel werd gegeven in de persbijeenkomst van premier Rutte. Geen evenementen tot 1 september 2020. Hiermee vervloog de hoop van SAIL dat het evenement kon doorgaan. Het werkbudget voor dit jaar stond op ongeveer 24 miljoen euro. De economische impuls die wegvalt bedraagt ongeveer 100 miljoen euro (gemeten bij de vorige SAIL).

Ook scenario 2021 kan niet
Toch was een scenario voor een tussenliggend jaar niet haalbaar. Dat lag niet alleen aan de tall ships die met jarenlange planningen werken. Jan Driessen: "Vrijwel alle partners in het bedrijfsleven hebben gezegd dat ze andere prioriteiten hebben. Dat is heel begrijpelijk. Daar komt ook bij dat we niet zeker weten of het volgend jaar ook door zou kunnen gaan. Dat zie je ook met de discussie rondom de Olympische Spelen. Er is nog geen vaccin. Het is voor een evenement als SAIL heel moeilijk om met een anderhalve meter norm te werken. Het is heel jammer maar we konden niet anders dan SAIL weer in 2025 houden.”


"We hadden juist nu die economische impuls van honderd miljoen gegund aan alle ondernemers, aan de stad Amsterdam,” voegt Driessen toe.


Gefaseerde contracten tot mei

Omdat SAIL zo groot is en een lange organisatietijd heeft zijn vrijwel alle contracten met leveranciers in fasen opgesteld. De meeste contracten liepen af in de fase eind mei. Naar die fasen wordt ook de betaling gedaan. De uitvoerende organisatie van de stichting Sail neemt contact op met de leveranciers voor de afhandeling. In de aanloop naar het evenement en bij het afsluiten van de gefaseerde contracten zijn annuleringsverzekeringen aangeboden.

Sail gaat niet failliet. De stichting blijft bestaan en de sponsorgelden en geld vanuit de stad Amsterdam zijn ontvangen.

Weersta de druk
Op onze vraag wat het grootste evenement van Nederland SAIL mee wil geven aan andere organisatoren antwoordt Jan Driessen: "Denk in fase en in scenario’s bij de fasen. Weersta de druk om zelf eigen plannen door te zetten en wacht op de bevoegde instanties. Volg de koninklijke weg. Bereid je wel voor op mogelijke scenario’s. Informeer eerst je partners, vrijwilligers en relaties voordat je verder gaat met communicatie.”

Trefwoorden: evenementen, noord-holland, amsterdam

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...