Geplaatst op: 22-04-2020
Auteur: Marc Gerlings
PleisureWorld NRIT

SAIL pas weer in 2025

Grootste gratis toegankelijke evenement gaat niet door

SAIL pas weer in 2025
Foto: Stichting SAIL

Bij woordvoerder Jan Driessen van SAIL breekt heel even zijn stem. Het grootste gratis toegankelijke evenement van Nederland gaat niet door. "Nu komt dat toch even emotioneel aan.” Evenementen zijn door de coronamaatregelen niet toegestaan tot in ieder geval 1 september 2020. Hierdoor kunnen ongeveer 3,6 miljoen mensen geen plezier beleven aan de tall ships in de haven van Amsterdam. 


Tien jaar geen SAIL

"De vrijwilligers, de relaties, de sponsoren, we hebben iedereen geïnformeerd over het afstel. We wisten op voorhand al dat als het niet doorgaat dan wordt het geen evenement voor een tussenliggend jaar. Het is al dik een jaar in voorbereiding. Het grootste event van Nederland waar al zoveel energie in is gestoken dat is toch verdraaid lastig.”

Andere prioriteiten
Over de scenario’s meldt SAIL: Uiteraard is intensief onderzocht of uitstel naar een tussenliggend jaar mogelijk is. Helaas bleek dat geen realistisch scenario: zo is op dit moment niet met zekerheid te zeggen dat een groots evenement als SAIL volgend jaar wél veilig en verantwoord georganiseerd kan worden. Bovendien varen de internationale tall ships volgens een jarenlang vastgestelde planning en zijn daarom niet automatisch beschikbaar op een ander moment. Ook wil SAIL graag een vrij toegankelijk evenement blijven. Daarbij is de steun van partners en het bedrijfsleven onontbeerlijk. Zij hebben begrijpelijkerwijs aangegeven de komende periode hun prioriteiten elders te moeten leggen, maar wel graag mee te willen bouwen aan de jubileumeditie in 2025.


Blij met duidelijkheid maar 100 miljoen euro verdwijnt

De organisatie is blij met de duidelijkheid die gister officieel werd gegeven in de persbijeenkomst van premier Rutte. Geen evenementen tot 1 september 2020. Hiermee vervloog de hoop van SAIL dat het evenement kon doorgaan. Het werkbudget voor dit jaar stond op ongeveer 24 miljoen euro. De economische impuls die wegvalt bedraagt ongeveer 100 miljoen euro (gemeten bij de vorige SAIL).

Ook scenario 2021 kan niet
Toch was een scenario voor een tussenliggend jaar niet haalbaar. Dat lag niet alleen aan de tall ships die met jarenlange planningen werken. Jan Driessen: "Vrijwel alle partners in het bedrijfsleven hebben gezegd dat ze andere prioriteiten hebben. Dat is heel begrijpelijk. Daar komt ook bij dat we niet zeker weten of het volgend jaar ook door zou kunnen gaan. Dat zie je ook met de discussie rondom de Olympische Spelen. Er is nog geen vaccin. Het is voor een evenement als SAIL heel moeilijk om met een anderhalve meter norm te werken. Het is heel jammer maar we konden niet anders dan SAIL weer in 2025 houden.”


"We hadden juist nu die economische impuls van honderd miljoen gegund aan alle ondernemers, aan de stad Amsterdam,” voegt Driessen toe.


Gefaseerde contracten tot mei

Omdat SAIL zo groot is en een lange organisatietijd heeft zijn vrijwel alle contracten met leveranciers in fasen opgesteld. De meeste contracten liepen af in de fase eind mei. Naar die fasen wordt ook de betaling gedaan. De uitvoerende organisatie van de stichting Sail neemt contact op met de leveranciers voor de afhandeling. In de aanloop naar het evenement en bij het afsluiten van de gefaseerde contracten zijn annuleringsverzekeringen aangeboden.

Sail gaat niet failliet. De stichting blijft bestaan en de sponsorgelden en geld vanuit de stad Amsterdam zijn ontvangen.

Weersta de druk
Op onze vraag wat het grootste evenement van Nederland SAIL mee wil geven aan andere organisatoren antwoordt Jan Driessen: "Denk in fase en in scenario’s bij de fasen. Weersta de druk om zelf eigen plannen door te zetten en wacht op de bevoegde instanties. Volg de koninklijke weg. Bereid je wel voor op mogelijke scenario’s. Informeer eerst je partners, vrijwilligers en relaties voordat je verder gaat met communicatie.”

Trefwoorden: evenementen, noord-holland, amsterdam

CELTH
 






||| Nieuws |||

25/04/24
Exclusief voor leden
Wat beoogt Venetië met de invoering van tickets voor dagtoeristen?
Vanaf vandaag moeten toeristen die Venetië voor een dagje willen bezoeken een toegangskaartje reserveren. De maatregel, die geldt op de drukste dagen van het jaar, is een proef om de overweldigende toestroom van toeristen te reguleren en de impact op de stad te beperken.
25/04/24
Schiphol verwacht grote drukte met meivakantie
Luchthaven Schiphol verwacht 10% meer reizigers in de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. Het wordt daarmee drukker op de luchthaven dan normaal. Nieuwe en snellere securityscanners moeten reizigers sneller door de controles helpen.
24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...