Geplaatst op: 22-04-2020
Auteur: Marc Gerlings
PleisureWorld NRIT

SAIL pas weer in 2025

Grootste gratis toegankelijke evenement gaat niet door

SAIL pas weer in 2025
Foto: Stichting SAIL

Bij woordvoerder Jan Driessen van SAIL breekt heel even zijn stem. Het grootste gratis toegankelijke evenement van Nederland gaat niet door. "Nu komt dat toch even emotioneel aan.” Evenementen zijn door de coronamaatregelen niet toegestaan tot in ieder geval 1 september 2020. Hierdoor kunnen ongeveer 3,6 miljoen mensen geen plezier beleven aan de tall ships in de haven van Amsterdam. 


Tien jaar geen SAIL

"De vrijwilligers, de relaties, de sponsoren, we hebben iedereen geïnformeerd over het afstel. We wisten op voorhand al dat als het niet doorgaat dan wordt het geen evenement voor een tussenliggend jaar. Het is al dik een jaar in voorbereiding. Het grootste event van Nederland waar al zoveel energie in is gestoken dat is toch verdraaid lastig.”

Andere prioriteiten
Over de scenario’s meldt SAIL: Uiteraard is intensief onderzocht of uitstel naar een tussenliggend jaar mogelijk is. Helaas bleek dat geen realistisch scenario: zo is op dit moment niet met zekerheid te zeggen dat een groots evenement als SAIL volgend jaar wél veilig en verantwoord georganiseerd kan worden. Bovendien varen de internationale tall ships volgens een jarenlang vastgestelde planning en zijn daarom niet automatisch beschikbaar op een ander moment. Ook wil SAIL graag een vrij toegankelijk evenement blijven. Daarbij is de steun van partners en het bedrijfsleven onontbeerlijk. Zij hebben begrijpelijkerwijs aangegeven de komende periode hun prioriteiten elders te moeten leggen, maar wel graag mee te willen bouwen aan de jubileumeditie in 2025.


Blij met duidelijkheid maar 100 miljoen euro verdwijnt

De organisatie is blij met de duidelijkheid die gister officieel werd gegeven in de persbijeenkomst van premier Rutte. Geen evenementen tot 1 september 2020. Hiermee vervloog de hoop van SAIL dat het evenement kon doorgaan. Het werkbudget voor dit jaar stond op ongeveer 24 miljoen euro. De economische impuls die wegvalt bedraagt ongeveer 100 miljoen euro (gemeten bij de vorige SAIL).

Ook scenario 2021 kan niet
Toch was een scenario voor een tussenliggend jaar niet haalbaar. Dat lag niet alleen aan de tall ships die met jarenlange planningen werken. Jan Driessen: "Vrijwel alle partners in het bedrijfsleven hebben gezegd dat ze andere prioriteiten hebben. Dat is heel begrijpelijk. Daar komt ook bij dat we niet zeker weten of het volgend jaar ook door zou kunnen gaan. Dat zie je ook met de discussie rondom de Olympische Spelen. Er is nog geen vaccin. Het is voor een evenement als SAIL heel moeilijk om met een anderhalve meter norm te werken. Het is heel jammer maar we konden niet anders dan SAIL weer in 2025 houden.”


"We hadden juist nu die economische impuls van honderd miljoen gegund aan alle ondernemers, aan de stad Amsterdam,” voegt Driessen toe.


Gefaseerde contracten tot mei

Omdat SAIL zo groot is en een lange organisatietijd heeft zijn vrijwel alle contracten met leveranciers in fasen opgesteld. De meeste contracten liepen af in de fase eind mei. Naar die fasen wordt ook de betaling gedaan. De uitvoerende organisatie van de stichting Sail neemt contact op met de leveranciers voor de afhandeling. In de aanloop naar het evenement en bij het afsluiten van de gefaseerde contracten zijn annuleringsverzekeringen aangeboden.

Sail gaat niet failliet. De stichting blijft bestaan en de sponsorgelden en geld vanuit de stad Amsterdam zijn ontvangen.

Weersta de druk
Op onze vraag wat het grootste evenement van Nederland SAIL mee wil geven aan andere organisatoren antwoordt Jan Driessen: "Denk in fase en in scenario’s bij de fasen. Weersta de druk om zelf eigen plannen door te zetten en wacht op de bevoegde instanties. Volg de koninklijke weg. Bereid je wel voor op mogelijke scenario’s. Informeer eerst je partners, vrijwilligers en relaties voordat je verder gaat met communicatie.”

Trefwoorden: evenementen, noord-holland, amsterdam

||| Blogs |||

30/06/20
De serieuze business achter prikbordjes
De serieuze business achter prikbordjes
30/06/20 · · Yvonne van den Nieuwenhuizen | Lees meer
Pinterest wordt in Nederland door bedrijven nauwelijks ingezet. Dat is jammer want je kunt er gratis meer dan 3,5 miljoen consumenten mee bereiken. Hoe? Dat lees je in het blog van Yvonne.
29/06/20
Oost west thuis best
Oost west thuis best
29/06/20 · Marketing · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Vrijwel iedereen boven de 40 jaar kan zich de volgende situatie heel goed voor de geest halen. Het i...
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

06/07/20
Impuls Zeeland aangesloten bij Trade and Innovate NL
Trade and Innovate NL, het landelijk netwerk van publieke organisaties dat zich inzet voor de intern...
06/07/20
Varend corso zonder ruchtbaarheid
Met een speciaal ingelaste mini-editie van het Varend Corso Westland is het corsoweekeinde toch niet...
06/07/20
Kampen gaat met animatieteam in de stad werken
Als eerste stad van Nederland presenteert Kampen in de zomervakantie een vast, wekelijks animatieprogramma. Net alsof je op de camping staat.
06/07/20
Virtuele tijdreis naar Delftshaven 1620
Binnenkort is het voor het eerst het mogelijk een digitale tijdreis naar het Delfshaven van 1620 te maken. Op 2 augustus komt TimeTransit Delfshaven online
06/07/20
Vakhandel verkoopt recordaantal elektrische fietsen
De verkoop van e-bikes door fietsspeciaalzaken is in mei 2020 met 38 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.
06/07/20
Kamperen in stijl op Camping Geversduin
Camping Geversduin introduceerde vorige week een gloednieuwe accommodatie: de Duin Boet. Dat is een compleet ingerichte luxe tent opgebouwd uit een houten frame met overdekte houten veranda. Met alle luxe die je in een vakantiewoning mag verwachten.
06/07/20
Online training voor animatiemedewerkers redt het seizoen
Richard Otten van Animatiewerk en Daan Olders van ict-bedrijf GIEA ontwikkelden een platform voor meer dan 60 trainingsvideo’s. Inmiddels hebben al 350 jongeren de training met goed gevolg doorlopen en kunnen op vakantieparken aan de slag.
06/07/20
Recordverkopen voor caravans en campers
De verkoop van caravans en campers is de afgelopen maand juni zó snel gegroeid dat de kampeerbranche de coronamisère alweer bijna te boven is.