Geplaatst op: 22-04-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Vrijetijdseconomie vraagt om perspectief maar staat met lege handen

Vrijetijdseconomie vraagt om perspectief maar staat met lege handen

De persconferentie van minister-president Rutte van dinsdag 21 april was een grote teleurstelling voor ondernemers in de vrijetijdseconomie. Ondernemers vragen al weken om perspectief maar krijgen het niet. Ook voelen ze zich door minister Wiebes op het verkeerde been gezet rond de protocollen die in het beslistraject geen enkele rol blijken te spelen. Ultieme dolkstoot was wel de uitspraak van premier Rutte dat hij geen zomervakantie gaat boeken omdat hij dan misschien zijn geld kwijt raakt. Nu het allemaal langer gaat duren, is een tweede noodpakket om ondernemers op de been te houden, broodnodig. Anders valt binnen een paar maanden een groot deel van de horeca om en is vakantie in Nederland niet meer mogelijk omdat ook die bedrijven er niet meer zijn.


KHN: Iedere maand geld weggooien

"We hebben vanaf de sluiting van de horeca 30% van de loonkosten voor onze rekening genomen maar we hebben nog geen enkel perspectief”, zei KHN-voorman Rober Willemsen gisterenavond bij Jinek. Hij verwacht dat bij een sluiting tot eind mei één op de drie tot vier zaken in de horeca zal omvallen. "We willen ondernemers zicht geven op wanneer ze weer open kunnen en naar toe kunnen werken. Heeft het zin om nu kredieten aan te spreken en er jaren over te doen om het terug te betalen? Nu ben je elke maand geld aan het weggooien zonder dat je weet wat er gaat gebeuren.” Ook in de 1,5 meter economie verliezen bijna alle horecabedrijven dagelijks geld. "Dat heeft geen zin”, zei Willemsen. "Maar als mijn perspectief is dat ik binnen een bepaalde tijd weer volledig kan ondernemen, ben ik wel bereid te zoeken naar oplossingen om die periode te overbruggen. Maar dan moet ik wel perspectief hebben en het gevoel dat we het met z’n allen doen en dat gevoel heb ik nu niet.”


HISWA-RECRON: Rutte zet sector verder klem

Volgens Geert Dijks van HISWA-RECRON wordt de chaos steeds groter. Zo zijn de maatregelen voor sporten voor kinderen onduidelijk en discriminerend voor sportbedrijven. Hij stak zijn frustratie op Linkedin niet onder stoelen of banken: "Sporten mag onder voorwaarden voor kinderen. Is dat sportieve recreatie of recreatieve sport? Exclusief voor verenigingen? De meerderheid van Nederland sport bij een bedrijf zoals zeilscholen, buitensportbedrijven, etc.” Ook is Dijks verbolgen over het feit dat Rutte zei dat hij persoonlijk niet gaat boeken voor de zomervakantie want 'dan ben je misschien je geld kwijt'. Hoezo? Met deze uitspraak zet je de sector nog verder klem.” Dijks doet ook een oproep voor passende regelingen voor de watersport- en recreatiesector. "Die 4.000 euro is leuk maar kruimelwerk; 0,2% van de sectoromzet. De NOW regeling is bovendien een misfit voor seizoensbedrijven.” Volgens Dijks is een noodfonds voor de sector volgende week nodig anders komt zelfs vakantie vieren in Nederland in gevaar.


Wiebes zet branches op verkeerde been

Daarnaast voelt de branche zich door minister Wiebes op het verkeerde been gezet rond de protocollen. Wiebes wekte de indruk dat, als een branche een goed protocol maakt voor de 1,5 meter economie, deze weer open kan. Minister-president Rutte zei gisteren dat het goed is dat branches protocollen maken maar dat deze geen rol spelen in de besluitvorming.


ONL: Voorkomen dat ondernemers faillissement aanvragen

"Het laatste sprankje hoop op het doorkomen van deze crisis dat veel ondernemers nog hadden dreigt nu als sneeuw voor de zon te verdwijnen”, zegt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel, "Terwijl juist het vertrouwen in de toekomst voor ondernemers van belang is om deze crisis door te komen.” Biesheuvel wil voorkomen dat veel ondernemers in paniek faillissement gaan aanvragen. "Als het Kabinet niet heel snel met extra steun komt zullen veel ondernemers geen toekomstperspectief meer hebben. De dreun voor de economie is gigantisch, ondernemers verliezen hoop. Zo zal de liquiditeitsproblemen voor ondernemers nu nog urgenter worden. Bedrijven hadden al alles op alles gezet om goed te letten op de kosten, maar de liquiditeitsruimte van kleine- en middelgrote bedrijven is te beperkt om deze schok te kunnen opvangen. Het kabinet moet daarom zo snel mogelijk extra steunmaatregelen presenteren die de liquiditeitsruimte van bedrijven vergroot.”


MKB-Nederland: Oplopende frustraties bij ondernemers

In een reactie op de persconferentie zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW het ongelooflijk moeilijke dilemma waarvoor het kabinet staat te begrijpen. Namelijk enerzijds de wens om de samenleving weer te openen versus anderzijds het niet willen lopen van het risico dat het virus weer oplaait. Tegelijkertijd zeggen de organisaties ook te maken te hebben met oplopende frustraties bij ondernemers over onvoldoende erkenning van de schrijnende economische problemen waarin zij en hun mensen verzeild zijn geraakt. "20 Mei voelt voor veel ondernemers nog lichtjaren ver weg”, aldus de organisaties.


"Onze leden en wij hebben hard gewerkt aan sectorale protocollen om verantwoord weer zaken te doen”, stel VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. "Dat is vanavond niet beloond door het kabinet en dat is best zuur.” Daarom moet het kabinet een tweede pakket met noodmaatregelen ontwikkelen dat ondernemers langer en beter helpt nu het allemaal langer duurt. Het kabinet moet dan ook gederfde omzet gaan compenseren. "Daarnaast moeten we verder focussen op wat wél mogelijk is de komende tijd, want mensen hebben ook weer perspectief nodig. Anders gaat het ook maatschappelijk de verkeerde kant op.”

Trefwoorden: ondernemen, crisis, horeca, verblijfsrecreatie, sport, watersport

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
14/01/19
Oude strijder
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

16/09/20
Exclusief voor leden
Eenvijfde Nederlanders loopt corona op in vrijetijdssector
In hoeverre is de vrijetijdsbranche verantwoordelijk voor het oplopend aantal besmettingen? Met de epidemologische rapporten van het RIVM vanaf 1 juli analyseert de redactie van NRIT de situatie.
18/08/20
Nederlandse evenementensector voert samen met Belgen actie om sector te redden
De Nederlandse evenementensector staat door de coronacrisis om omvallen. Daarmee dreigen 12.000 bedrijven die met 100.000 mensen jaarlijks 94.000 events organiseren tezamen met 7,4 miljard euro omzet te verdwijnen. Om aandacht voor deze culturele en maatschappelijke ramp te vragen lanceert de Alliantie van Evenementenbouwer samen met de Belgische evenementensector de actie ‘Sound of Silence’.
04/08/20
Ongekende omzetgroei voor winkels in recreatieartikelen
Het tweede kwartaal heeft de Nederlandse detailhandel 5,9% meer omgezet dan een jaar eerder. Vooral de internetverkopen groeiden sterk. Voor onze branche is de omzet in recreatiegoederen relevant en die gaven een nog noot vertoonde groei te zien.
13/07/20
Exclusief voor leden
Aantal faillissementen in sector loopt op
Het aantal faillisementen in de horeca, reisbranche en sport en recreatie loopt op. Dit in tegenstelling tot de gehele Nederlandse economie.
08/07/20
Exclusief voor leden
Toenemend vertrouwen maar ook veel onzekerheid in branche
Het vertrouwen van ondernemers in de vrijetijdsbranche is in een maand tijd omhoog geschoten. Maar de onzekerheid in de branche is nog groot. Hoe pakt dat voor de verschillende deelbranches uit?
03/07/20
1,5 miljard euro verlies voor sportsector
De Nederlandse sportsector verliest tot 1 augustus 1,5 miljard euro aan omzet. De inkomstenderving is groter, acuter en directer bij sportondernemers en evenementenorganisatoren, maar ook verenigingen, bonden en het betaald voetbal worden hard getroffen door de coronamaatregelen.
29/06/20
Ondernemers in vrijetijdsbranche minder pessimistisch
Ondernemers in branches die zich richten op de consument zijn minder pessimistisch. Van alle deelbranches zijn de logiesverstrekkers het meest positief, de reisbedrijven het minst.
26/06/20
Yalp roept op tot meer openbare sportplekken
Speeltoestellenfabrikant Yalp roept alle Nederlanders op om bij hun gemeente te vragen naar meer openbare sportfaciliteiten.