Geplaatst op: 22-04-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Vrijetijdseconomie vraagt om perspectief maar staat met lege handen

Vrijetijdseconomie vraagt om perspectief maar staat met lege handen

De persconferentie van minister-president Rutte van dinsdag 21 april was een grote teleurstelling voor ondernemers in de vrijetijdseconomie. Ondernemers vragen al weken om perspectief maar krijgen het niet. Ook voelen ze zich door minister Wiebes op het verkeerde been gezet rond de protocollen die in het beslistraject geen enkele rol blijken te spelen. Ultieme dolkstoot was wel de uitspraak van premier Rutte dat hij geen zomervakantie gaat boeken omdat hij dan misschien zijn geld kwijt raakt. Nu het allemaal langer gaat duren, is een tweede noodpakket om ondernemers op de been te houden, broodnodig. Anders valt binnen een paar maanden een groot deel van de horeca om en is vakantie in Nederland niet meer mogelijk omdat ook die bedrijven er niet meer zijn.


KHN: Iedere maand geld weggooien

"We hebben vanaf de sluiting van de horeca 30% van de loonkosten voor onze rekening genomen maar we hebben nog geen enkel perspectief”, zei KHN-voorman Rober Willemsen gisterenavond bij Jinek. Hij verwacht dat bij een sluiting tot eind mei één op de drie tot vier zaken in de horeca zal omvallen. "We willen ondernemers zicht geven op wanneer ze weer open kunnen en naar toe kunnen werken. Heeft het zin om nu kredieten aan te spreken en er jaren over te doen om het terug te betalen? Nu ben je elke maand geld aan het weggooien zonder dat je weet wat er gaat gebeuren.” Ook in de 1,5 meter economie verliezen bijna alle horecabedrijven dagelijks geld. "Dat heeft geen zin”, zei Willemsen. "Maar als mijn perspectief is dat ik binnen een bepaalde tijd weer volledig kan ondernemen, ben ik wel bereid te zoeken naar oplossingen om die periode te overbruggen. Maar dan moet ik wel perspectief hebben en het gevoel dat we het met z’n allen doen en dat gevoel heb ik nu niet.”


HISWA-RECRON: Rutte zet sector verder klem

Volgens Geert Dijks van HISWA-RECRON wordt de chaos steeds groter. Zo zijn de maatregelen voor sporten voor kinderen onduidelijk en discriminerend voor sportbedrijven. Hij stak zijn frustratie op Linkedin niet onder stoelen of banken: "Sporten mag onder voorwaarden voor kinderen. Is dat sportieve recreatie of recreatieve sport? Exclusief voor verenigingen? De meerderheid van Nederland sport bij een bedrijf zoals zeilscholen, buitensportbedrijven, etc.” Ook is Dijks verbolgen over het feit dat Rutte zei dat hij persoonlijk niet gaat boeken voor de zomervakantie want 'dan ben je misschien je geld kwijt'. Hoezo? Met deze uitspraak zet je de sector nog verder klem.” Dijks doet ook een oproep voor passende regelingen voor de watersport- en recreatiesector. "Die 4.000 euro is leuk maar kruimelwerk; 0,2% van de sectoromzet. De NOW regeling is bovendien een misfit voor seizoensbedrijven.” Volgens Dijks is een noodfonds voor de sector volgende week nodig anders komt zelfs vakantie vieren in Nederland in gevaar.


Wiebes zet branches op verkeerde been

Daarnaast voelt de branche zich door minister Wiebes op het verkeerde been gezet rond de protocollen. Wiebes wekte de indruk dat, als een branche een goed protocol maakt voor de 1,5 meter economie, deze weer open kan. Minister-president Rutte zei gisteren dat het goed is dat branches protocollen maken maar dat deze geen rol spelen in de besluitvorming.


ONL: Voorkomen dat ondernemers faillissement aanvragen

"Het laatste sprankje hoop op het doorkomen van deze crisis dat veel ondernemers nog hadden dreigt nu als sneeuw voor de zon te verdwijnen”, zegt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel, "Terwijl juist het vertrouwen in de toekomst voor ondernemers van belang is om deze crisis door te komen.” Biesheuvel wil voorkomen dat veel ondernemers in paniek faillissement gaan aanvragen. "Als het Kabinet niet heel snel met extra steun komt zullen veel ondernemers geen toekomstperspectief meer hebben. De dreun voor de economie is gigantisch, ondernemers verliezen hoop. Zo zal de liquiditeitsproblemen voor ondernemers nu nog urgenter worden. Bedrijven hadden al alles op alles gezet om goed te letten op de kosten, maar de liquiditeitsruimte van kleine- en middelgrote bedrijven is te beperkt om deze schok te kunnen opvangen. Het kabinet moet daarom zo snel mogelijk extra steunmaatregelen presenteren die de liquiditeitsruimte van bedrijven vergroot.”


MKB-Nederland: Oplopende frustraties bij ondernemers

In een reactie op de persconferentie zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW het ongelooflijk moeilijke dilemma waarvoor het kabinet staat te begrijpen. Namelijk enerzijds de wens om de samenleving weer te openen versus anderzijds het niet willen lopen van het risico dat het virus weer oplaait. Tegelijkertijd zeggen de organisaties ook te maken te hebben met oplopende frustraties bij ondernemers over onvoldoende erkenning van de schrijnende economische problemen waarin zij en hun mensen verzeild zijn geraakt. "20 Mei voelt voor veel ondernemers nog lichtjaren ver weg”, aldus de organisaties.


"Onze leden en wij hebben hard gewerkt aan sectorale protocollen om verantwoord weer zaken te doen”, stel VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. "Dat is vanavond niet beloond door het kabinet en dat is best zuur.” Daarom moet het kabinet een tweede pakket met noodmaatregelen ontwikkelen dat ondernemers langer en beter helpt nu het allemaal langer duurt. Het kabinet moet dan ook gederfde omzet gaan compenseren. "Daarnaast moeten we verder focussen op wat wél mogelijk is de komende tijd, want mensen hebben ook weer perspectief nodig. Anders gaat het ook maatschappelijk de verkeerde kant op.”

Trefwoorden: ondernemen, crisis, horeca, verblijfsrecreatie, sport, watersport

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

04/06/20
Prima 2019 voor toerisme in de Achterhoek
De Achterhoek heeft het in 2019 toeristisch gezien uitstekend gedaan. . In deze coronatijd lijkt het vreemd om terug te kijken op toeristisch 2019. Toch geeft het een goede indicatie van de toeristische slagkracht van een regio en de uitgangspositie die het inneemt voor herstel.
04/06/20
EuroParcs neemt DroomParken over
Droomparken wordt overgenomen door EuroParcs. De overname moet het bedrijf meer slagkracht geven.
04/06/20
Geheel vernieuwd Center Parcs Zandvoor weer open
Als laatste park opent het geheel vernieuwde Center Parcs Park Zandvoort op vrijdag 5 juni opnieuw haar deuren. Alle 428 cottages, 116 hotelkamers zijn volledig vernieuwd en ook de infrastructuur is vernieuwd.
03/06/20
Innovatievouchers verblijfsrecreatie groot succes
De Zeeuwse innovatievouchers hebben investeringen in de verblijfsrecreatie aangejaagd. Hoe hebben ze dat gerealiseerd?
02/06/20
EuroParcs breidt uit in Limburg en België
EuroParcs heeft een belang genomen in twee vakantieparken in Nederlands en Belgisch Limburg.
31/05/20
Staatsbosbeheer stopt definitief met paalkampeerterreinen
Alle 17 paalkampeerterreinen van Staatsbosbeheer gaan na de coronacrisis niet meer open. Bepaalde gebruikers veroorzaakten te veel overlast op deze kampeerterreinen zonder voorzieningen midden in de natuur.
21/05/20
Hoe worden Nederlandse vakantieparken nu geboekt?
PleisureWorld NRIT vroeg bij drie grote reserveringssystemen in de de markt, Stratech, Booking Experts en Holiday Media de boekingscijfers op. Met als hamvraag: Hoe staan de boekingen er op dit moment voor?
20/05/20
MarketingOost lanceert heatmap en dashboard voor vrijetijdseconomie
Marketing Oost presenteert een heatmap van drukke locaties in de provincie.