Geplaatst op: 22-04-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Vrijetijdseconomie vraagt om perspectief maar staat met lege handen

Vrijetijdseconomie vraagt om perspectief maar staat met lege handen

De persconferentie van minister-president Rutte van dinsdag 21 april was een grote teleurstelling voor ondernemers in de vrijetijdseconomie. Ondernemers vragen al weken om perspectief maar krijgen het niet. Ook voelen ze zich door minister Wiebes op het verkeerde been gezet rond de protocollen die in het beslistraject geen enkele rol blijken te spelen. Ultieme dolkstoot was wel de uitspraak van premier Rutte dat hij geen zomervakantie gaat boeken omdat hij dan misschien zijn geld kwijt raakt. Nu het allemaal langer gaat duren, is een tweede noodpakket om ondernemers op de been te houden, broodnodig. Anders valt binnen een paar maanden een groot deel van de horeca om en is vakantie in Nederland niet meer mogelijk omdat ook die bedrijven er niet meer zijn.


KHN: Iedere maand geld weggooien

"We hebben vanaf de sluiting van de horeca 30% van de loonkosten voor onze rekening genomen maar we hebben nog geen enkel perspectief”, zei KHN-voorman Rober Willemsen gisterenavond bij Jinek. Hij verwacht dat bij een sluiting tot eind mei één op de drie tot vier zaken in de horeca zal omvallen. "We willen ondernemers zicht geven op wanneer ze weer open kunnen en naar toe kunnen werken. Heeft het zin om nu kredieten aan te spreken en er jaren over te doen om het terug te betalen? Nu ben je elke maand geld aan het weggooien zonder dat je weet wat er gaat gebeuren.” Ook in de 1,5 meter economie verliezen bijna alle horecabedrijven dagelijks geld. "Dat heeft geen zin”, zei Willemsen. "Maar als mijn perspectief is dat ik binnen een bepaalde tijd weer volledig kan ondernemen, ben ik wel bereid te zoeken naar oplossingen om die periode te overbruggen. Maar dan moet ik wel perspectief hebben en het gevoel dat we het met z’n allen doen en dat gevoel heb ik nu niet.”


HISWA-RECRON: Rutte zet sector verder klem

Volgens Geert Dijks van HISWA-RECRON wordt de chaos steeds groter. Zo zijn de maatregelen voor sporten voor kinderen onduidelijk en discriminerend voor sportbedrijven. Hij stak zijn frustratie op Linkedin niet onder stoelen of banken: "Sporten mag onder voorwaarden voor kinderen. Is dat sportieve recreatie of recreatieve sport? Exclusief voor verenigingen? De meerderheid van Nederland sport bij een bedrijf zoals zeilscholen, buitensportbedrijven, etc.” Ook is Dijks verbolgen over het feit dat Rutte zei dat hij persoonlijk niet gaat boeken voor de zomervakantie want 'dan ben je misschien je geld kwijt'. Hoezo? Met deze uitspraak zet je de sector nog verder klem.” Dijks doet ook een oproep voor passende regelingen voor de watersport- en recreatiesector. "Die 4.000 euro is leuk maar kruimelwerk; 0,2% van de sectoromzet. De NOW regeling is bovendien een misfit voor seizoensbedrijven.” Volgens Dijks is een noodfonds voor de sector volgende week nodig anders komt zelfs vakantie vieren in Nederland in gevaar.


Wiebes zet branches op verkeerde been

Daarnaast voelt de branche zich door minister Wiebes op het verkeerde been gezet rond de protocollen. Wiebes wekte de indruk dat, als een branche een goed protocol maakt voor de 1,5 meter economie, deze weer open kan. Minister-president Rutte zei gisteren dat het goed is dat branches protocollen maken maar dat deze geen rol spelen in de besluitvorming.


ONL: Voorkomen dat ondernemers faillissement aanvragen

"Het laatste sprankje hoop op het doorkomen van deze crisis dat veel ondernemers nog hadden dreigt nu als sneeuw voor de zon te verdwijnen”, zegt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel, "Terwijl juist het vertrouwen in de toekomst voor ondernemers van belang is om deze crisis door te komen.” Biesheuvel wil voorkomen dat veel ondernemers in paniek faillissement gaan aanvragen. "Als het Kabinet niet heel snel met extra steun komt zullen veel ondernemers geen toekomstperspectief meer hebben. De dreun voor de economie is gigantisch, ondernemers verliezen hoop. Zo zal de liquiditeitsproblemen voor ondernemers nu nog urgenter worden. Bedrijven hadden al alles op alles gezet om goed te letten op de kosten, maar de liquiditeitsruimte van kleine- en middelgrote bedrijven is te beperkt om deze schok te kunnen opvangen. Het kabinet moet daarom zo snel mogelijk extra steunmaatregelen presenteren die de liquiditeitsruimte van bedrijven vergroot.”


MKB-Nederland: Oplopende frustraties bij ondernemers

In een reactie op de persconferentie zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW het ongelooflijk moeilijke dilemma waarvoor het kabinet staat te begrijpen. Namelijk enerzijds de wens om de samenleving weer te openen versus anderzijds het niet willen lopen van het risico dat het virus weer oplaait. Tegelijkertijd zeggen de organisaties ook te maken te hebben met oplopende frustraties bij ondernemers over onvoldoende erkenning van de schrijnende economische problemen waarin zij en hun mensen verzeild zijn geraakt. "20 Mei voelt voor veel ondernemers nog lichtjaren ver weg”, aldus de organisaties.


"Onze leden en wij hebben hard gewerkt aan sectorale protocollen om verantwoord weer zaken te doen”, stel VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. "Dat is vanavond niet beloond door het kabinet en dat is best zuur.” Daarom moet het kabinet een tweede pakket met noodmaatregelen ontwikkelen dat ondernemers langer en beter helpt nu het allemaal langer duurt. Het kabinet moet dan ook gederfde omzet gaan compenseren. "Daarnaast moeten we verder focussen op wat wél mogelijk is de komende tijd, want mensen hebben ook weer perspectief nodig. Anders gaat het ook maatschappelijk de verkeerde kant op.”

Trefwoorden: ondernemen, crisis, horeca, verblijfsrecreatie, sport, watersport

||| Blogs |||

29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

24/09/20
Nationale Horecadag op vrijdag 9 oktober
Horeca houdt voor de tweede keer de Nationale Horecadag. In 2020 is dat op vrijdag 9 oktober.
22/09/20
Exclusief voor leden
Preston Palace groeit en zoekt medewerkers
In tijden waarin werkgevers noodgedwongen hun gewaardeerde werknemers moeten laten gaan, lanceert all inclusive hotel Preston Palace juist een campagne om nieuwe collega's te werven.
21/09/20
Exclusief voor leden
Ondernemersorganisaties en vakbond vragen om overgangsregime naar nieuw pensioenstelsel
FNV, VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op om snel gezamenlijk een overgangsregime te ontwikkelen in verband met de komst van het nieuwe pensioenstelsel.
20/09/20
KHN verwijt kabinet symboolpolitiek
Koninklijke Horeca Nederland kwalificeert de maatregelen van het Nederlandse kabinet om in de Randstad de coronaepedemie te te dammen als symboolpolitiek. Saillant detail is dat ook KHN erkent dat er voor sommige horeca voorlopig geen toekomst is.
17/09/20
KHN: horeca sluiten na 24:00 is geen oplossing
KHN vindt dit een slecht plan en legt uit waarom.
16/09/20
Exclusief voor leden
Eenvijfde Nederlanders loopt corona op in vrijetijdssector
In hoeverre is de vrijetijdsbranche verantwoordelijk voor het oplopend aantal besmettingen? Met de epidemologische rapporten van het RIVM vanaf 1 juli analyseert de redactie van NRIT de situatie.
16/09/20
Gewerkte uren in recreatie en horeca nog steeds niet op niveau
Hoe ontwikkelde het aantal gewerkte uren tijdens de coronacrisis in horeca en recreatie?
16/09/20
Nog twee weken om de SLIM-regeling aan te vragen
Mkb-ondernemers kunnen nog tot en met 30 september de SLIM-subsidie aanvragen om loopbaan- en scholingsadviezen voor werknemers te krijgen of een bedrijfsschool op te richten.