Geplaatst op: 19-04-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Johanneke en Gerrit-Jan Hagedoorn: Scenario’s geven rust

Johanneke en Gerrit-Jan Hagedoorn: Scenario’s geven rust

Ondernemers in onze sector maken ongekende tijden door. Veel bedrijven zijn gesloten of minimaal open. De gasten blijven weg en het regent annuleringen. In een serie artikelen spreken we met ondernemers die in deze moeilijke tijden er het beste van proberen te maken. Vandaag Johanneke en Gerrit-Jan Hagedoorn van Vakantiepark Beerze Bulten.


Het goede nieuws is dat de Beerze Bulten niet helemaal is gesloten. De camping is dicht maar ze mogen de accommodaties nog verhuren. Toch zien ze dat mensen annuleren of omboeken. "Er is toch wel een beetje angst bij de mensen”, vertelt Johanneke. "Ik snap het niet zo want we hebben vrijstaande accommodaties waar je heerlijk vrij buiten kunt zitten.” Helaas kunnen de 30 plaatsen met privebadkamers ook niet open want die zitten gegroepeerd in het sanitairgebouw dat op last van de veiligheidsregio is gesloten. "Als de maatregelen worden versoepeld, hopen we dat we die als eerste kunnen aanbieden”, stelt een verwachtingsvolle Johanneke.


Sommige gasten hoeven geld niet terug

Alle campinggasten die tot 28 april hadden gereserveerd zijn gemaild en hebben de voucher van HISWA-RECRON aangeboden gekregen. Daarop krijgen ze wisselende reacties. Gerrit-Jan: "De grootste groep snapt het en vindt het prima, er is zelfs een klein gedeelte die de voucher niet hoeft en ons veel succes met deze moeilijke tijd wenst. Maar er is ook een groep die geen begrip heeft, zich beroept op de voorwaarden en vindt dat ze recht hebben op annulering en terugbetaling van de vooruitbetaalde gelden. Wij proberen dan uit te leggen dat dit een uitzonderlijke omstandigheid is en dat voor nu de voucher de beste optie is.” Johanneke vult aan: "Ik hoop dat deze gasten zich ook in onze positie kunnen verplaatsen want wij kunnen ook niet alles: Als we geld gaan teruggeven is het gewoon, wie het eerst komt, die het eerst maalt. Dat is gewoon niet eerlijk.”
Volgens Gerrit-Jan is het verstandig dat we in de sector na de crisis een garantiefonds opbouwen. "Nu moeten we met stoom en kokend water zo’n fonds bij elkaar krijgen. Dat lukt nog niet erg omdat ook hier het ministerie van Economische Zaken niet erg meewerkt. Gelukkig staan de meeste provincies er positiever in en hebben ze in Overijssel het geld al bij elkaar. Nu wachten ze op een bijdrage van het rijk. Als je in de toekomst vaker te maken gaat krijgen met dit soort calamiteiten is het goed dat we ook een fonds hebben, net als in de reiswereld.” Johanneke: "Een garantiefonds geeft veel vertrouwen aan de gasten. Want nu zijn ze bang dat je hun geld kwijtraken.”


We moeten er met elkaar doorheen komen

Volgens Gerrit-Jan komt de Beerze Bulten deze crisis nog wel te boven: "Maar de vraag is met hoeveel financiële schade en hoe lang het duurt voordat je er weer een beetje bovenop bent.” Bij de Beerze Bulten maken ze gebruik van de NOW- en de TOGS-regeling. Daarnaast hebben ze uitstel van betaling van belastingen, zowel bij het rijk als lokaal aangevraagd. "Onze vaste krachten houden we gewoon in dienst en die zijn aan het werk”, vertelt Gerrit-Jan. "Ze zijn nu veel met onderhoud bezig”, licht Johanneke toe. "Zo staat de zwemjuf onkruid te wieden, de schoonheidsspecialiste is op de camping paaltjes aan het schoonmaken en de kok is speeltuinen aan het schilderen.” Gerrit-Jan: "Het mooie is dat iedereen bij elkaar op de afdeling meedraait. Ze leren elkaar beter kennen. Het gevoel dat we met elkaar hier doorheen moeten komen, staat nu wel voorop.”Foto: Barbara Trienen


Spannend vinden de Hagedoorntjes deze tijd wel. Voor Johanneke waren de eerste weken niet leuk: "Er was blinde paniek, onzekerheid, iedereen van je gasten tot je personeel trekt aan je. Mogen we open of niet. Iedereen was in de war. Nu heb je het weer wat scherper voor de bril en is er ook meer rust. Niet van ‘het komt allemaal wel goed’, maar we weten hoe we ervoor staan en we hebben overzicht.” Gerrit Jan: "Het meest spannende vind ik nog wanneer we op welke manier kunnen opstarten en hoe het hoogseizoen verloopt. Als het helemaal een verloren seizoen wordt, dat je tot september niks kunt, dan zie ik wel wat donkere wolken. Dan lopen we zoveel schade op dat je twee tot drie jaar bezig bent om dat in te halen. Dat zou ik wel als een doemscenario zien.” Johanneke: "Het belangrijkste is gezond te blijven en er af en toe de humor in te gooien. Het positieve scenario is een forse herwaardering van de binnenlandse vakanties. Dat mensen toch liever dichter bij huis blijven.”


Beseft Den Haag wel de grootte van het probleem?

Gerrit-Jan is heel positief over het Vijf Punten Plan van HISWA-RECRON. Minder enthousiast is hij over het rijk. "Ik betwijfel of in Den Haag de grootte van het probleem voldoende bekend is. De politiek denkt nog steeds dat we een weiland verhuren en dat als er geen gasten zijn, het ook niets kost. Zo werkt het natuurlijk niet. Bij ons wordt de jaaromzet gehalveerd als we in het voorjaar nauwelijks omzet kunnen draaien. Dat heeft een gigantische impact op onze branche. Ik steun daarom van harte het plan van HISWA-RECRON voor het noodfonds. Die vouchers zijn heel mooi om een probleem op de korte termijn op te lossen maar van die vouchers hebben we volgend jaar ook nog last omdat ze dan worden ingewisseld en we ook in het voorjaar van 2021 geen omzet kunnen maken. Die vouchers gaan dan weer ten koste van je investeringscapaciteit want dan je hebt alles nodig om het bedrijf in de benen te houden.”Foto: Barbara Trienen


Mooi om te zien is dat de samenwerking in Ommen heel hecht is. Ze hebben een appgroepje met Ommer campings gemaakt zodat ze goed contact hebben. "We wisselen zo veel mogelijk informatie uit. Iedere dag roept weer nieuwe vragen op”, aldus Gerrit-Jan,die samen met andere bedrijven één lijn wil trekken: "Hoe ga je om met je gasten en wat doe je met je vouchers. Zo proberen we zoveel mogelijk vouchers nog in 2020 te laten inwisselen.”


Cijfers op orde geeft veel rust

"Wat ik belangrijk vind dat je in een tijd als deze je cijfertjes goed op orde hebt”, stelt Gerrit-Jan. "Met die cijfers hebben we voor onszelf een aantal scenario’s uitgewerkt met een doorkijkje richting 2021 om te zien wat dit voor ons voor gevolgen heeft. Het geeft voor jezelf een stuk rust, je creëert er overzicht mee en als je met de bank in gesprek bent, heb je ook wat om over te praten.”Foto: Barbara Trienen


Ook bij de Beerze Bulten wordt voorzichtig weer gedacht aan een gefaseerde opening, het liefst nog in mei, maar juni lijkt ze realistischer. Gerrit Jan vertelt hoe hij dat voor zich ziet: "Als we in juni weer open mogen dan kunnen we dat heel rustig oppakken. Juni is niet zo’n drukke maand met relatief veel ouderen. Dan gaan we ook richting het hoogseizoen de 1,5 meter economie toepassen. In de horeca, het zwembad, met je recreatie-activiteiten, bij de receptie. Overal gaan we gasten de ruimte bieden.”


Vakantiespreiding aanpassen naar 3x4 weken

Nu een buitenlandse vakantie dit jaar niet erg waarschijnlijk is, heeft Gerrit-Jan nog wel een tip voor de minister van onderwijs. "Je moet dan overwegen de vakantiespreidingsregeling aan te passen”, vertelt hij. Daarmee wil hij grote vakantiebewegingen en drukte op de vakantieparken voorkomen. "In mijn idee krijgen alle regio’s vier weken zomervakantie in een periode van 12 weken. Dan halen de kinderen wat lessen in en zorg je niet voor grote drukte op de parken.” Johanneke: "Ik denk dat veel ouders niet zitten te wachten op nog eens zes weken met de kinderen thuis. Het is misschien ook lekker als de kinderen straks weer in de structuur zitten.”

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, kampeerterreinen, campings, Overijssel, ondernemen, crisis

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/09/20
Aanbod Dormio wereldwijd op platforms beschikbaar
Dormio gaat haar aanbod aan vakantiewoningen en hotelkamers internationaal op de markt brengen. Dat doet ze door op een slimme manier haar boekingsengine van Bookzo te koppelen aan channel management technologie van NextPax.
28/09/20
Toeristen blijven weg uit regio's met aangescherpte maatregelen
HISWA-RECRON ziet dat toeristen wegblijven in de veiligheidsregio’s waar de maatregelen zijn aangescherpt. Het aantal buitenlandse gasten daalt daar met wel 70 tot 90 procent. Er is volgens de brancheorganisatie sprake van massale annuleringen en terugval van boekingen. Als de maatregelen zicht uitbreiden kan de omzetschade oplopen tot 32 procent van de reguliere jaaromzet.
25/09/20
Sterke groei online bestedingen maar niet in vrijetijdssector
De online bestedingen van Nederlandse consumenten groeiden in het tweede kwartaal van 2020 met 12% naar 6,36 miljard euro. De vrijetijdssector had part noch deel in deze groei en moest een dip incasseren
25/09/20
Beerze Bulten lanceert Avonturenpad Beerze Rangers
Deze week lanceerde Vakantiepark Beerze Bulten een nieuw avonturenpad in de bossen van Beerze genaamd Beerze Rangers.
25/09/20
Online concerten vanuit Tiny Houses Droomparken
Droomparken start met zogenaamde Tiny Concerts vanuit de Tiny Houses op vakantiepark De Zanding in Otterloo. De concerten van poprock tot klassiek repertoire, van musical tot Nederlandse luisterliedjes, van zoetgevoiced tot coloratuur worden online uitgezonden.
23/09/20
Paalberg is eerste koninklijke camping
Nederland heeft een eerste koninklijke camping. De eer valt Recreatiepark de Paalberg in Ermelo te beurt. Het bedrijf bestaat dit jaar 100 jaar en heeft deze week het predicaat ‘Koninklijke hofleverancier’ ontvangen.
22/09/20
5 regels voor duurzaamheidsclaims
De ACM wil hiermee bereiken dat bedrijven consumenten goed en volledig voorlichten over de duurzaamheid van hun producten of diensten.
22/09/20
Princess Cruises verkoopt twee schepen
Het gaat om de Sun Princess en Sea Princess.