Geplaatst op: 19-04-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Johanneke en Gerrit-Jan Hagedoorn: Scenario’s geven rust

Johanneke en Gerrit-Jan Hagedoorn: Scenario’s geven rust

Ondernemers in onze sector maken ongekende tijden door. Veel bedrijven zijn gesloten of minimaal open. De gasten blijven weg en het regent annuleringen. In een serie artikelen spreken we met ondernemers die in deze moeilijke tijden er het beste van proberen te maken. Vandaag Johanneke en Gerrit-Jan Hagedoorn van Vakantiepark Beerze Bulten.


Het goede nieuws is dat de Beerze Bulten niet helemaal is gesloten. De camping is dicht maar ze mogen de accommodaties nog verhuren. Toch zien ze dat mensen annuleren of omboeken. "Er is toch wel een beetje angst bij de mensen”, vertelt Johanneke. "Ik snap het niet zo want we hebben vrijstaande accommodaties waar je heerlijk vrij buiten kunt zitten.” Helaas kunnen de 30 plaatsen met privebadkamers ook niet open want die zitten gegroepeerd in het sanitairgebouw dat op last van de veiligheidsregio is gesloten. "Als de maatregelen worden versoepeld, hopen we dat we die als eerste kunnen aanbieden”, stelt een verwachtingsvolle Johanneke.


Sommige gasten hoeven geld niet terug

Alle campinggasten die tot 28 april hadden gereserveerd zijn gemaild en hebben de voucher van HISWA-RECRON aangeboden gekregen. Daarop krijgen ze wisselende reacties. Gerrit-Jan: "De grootste groep snapt het en vindt het prima, er is zelfs een klein gedeelte die de voucher niet hoeft en ons veel succes met deze moeilijke tijd wenst. Maar er is ook een groep die geen begrip heeft, zich beroept op de voorwaarden en vindt dat ze recht hebben op annulering en terugbetaling van de vooruitbetaalde gelden. Wij proberen dan uit te leggen dat dit een uitzonderlijke omstandigheid is en dat voor nu de voucher de beste optie is.” Johanneke vult aan: "Ik hoop dat deze gasten zich ook in onze positie kunnen verplaatsen want wij kunnen ook niet alles: Als we geld gaan teruggeven is het gewoon, wie het eerst komt, die het eerst maalt. Dat is gewoon niet eerlijk.”




Volgens Gerrit-Jan is het verstandig dat we in de sector na de crisis een garantiefonds opbouwen. "Nu moeten we met stoom en kokend water zo’n fonds bij elkaar krijgen. Dat lukt nog niet erg omdat ook hier het ministerie van Economische Zaken niet erg meewerkt. Gelukkig staan de meeste provincies er positiever in en hebben ze in Overijssel het geld al bij elkaar. Nu wachten ze op een bijdrage van het rijk. Als je in de toekomst vaker te maken gaat krijgen met dit soort calamiteiten is het goed dat we ook een fonds hebben, net als in de reiswereld.” Johanneke: "Een garantiefonds geeft veel vertrouwen aan de gasten. Want nu zijn ze bang dat je hun geld kwijtraken.”


We moeten er met elkaar doorheen komen

Volgens Gerrit-Jan komt de Beerze Bulten deze crisis nog wel te boven: "Maar de vraag is met hoeveel financiële schade en hoe lang het duurt voordat je er weer een beetje bovenop bent.” Bij de Beerze Bulten maken ze gebruik van de NOW- en de TOGS-regeling. Daarnaast hebben ze uitstel van betaling van belastingen, zowel bij het rijk als lokaal aangevraagd. "Onze vaste krachten houden we gewoon in dienst en die zijn aan het werk”, vertelt Gerrit-Jan. "Ze zijn nu veel met onderhoud bezig”, licht Johanneke toe. "Zo staat de zwemjuf onkruid te wieden, de schoonheidsspecialiste is op de camping paaltjes aan het schoonmaken en de kok is speeltuinen aan het schilderen.” Gerrit-Jan: "Het mooie is dat iedereen bij elkaar op de afdeling meedraait. Ze leren elkaar beter kennen. Het gevoel dat we met elkaar hier doorheen moeten komen, staat nu wel voorop.”



Foto: Barbara Trienen


Spannend vinden de Hagedoorntjes deze tijd wel. Voor Johanneke waren de eerste weken niet leuk: "Er was blinde paniek, onzekerheid, iedereen van je gasten tot je personeel trekt aan je. Mogen we open of niet. Iedereen was in de war. Nu heb je het weer wat scherper voor de bril en is er ook meer rust. Niet van ‘het komt allemaal wel goed’, maar we weten hoe we ervoor staan en we hebben overzicht.” Gerrit Jan: "Het meest spannende vind ik nog wanneer we op welke manier kunnen opstarten en hoe het hoogseizoen verloopt. Als het helemaal een verloren seizoen wordt, dat je tot september niks kunt, dan zie ik wel wat donkere wolken. Dan lopen we zoveel schade op dat je twee tot drie jaar bezig bent om dat in te halen. Dat zou ik wel als een doemscenario zien.” Johanneke: "Het belangrijkste is gezond te blijven en er af en toe de humor in te gooien. Het positieve scenario is een forse herwaardering van de binnenlandse vakanties. Dat mensen toch liever dichter bij huis blijven.”


Beseft Den Haag wel de grootte van het probleem?

Gerrit-Jan is heel positief over het Vijf Punten Plan van HISWA-RECRON. Minder enthousiast is hij over het rijk. "Ik betwijfel of in Den Haag de grootte van het probleem voldoende bekend is. De politiek denkt nog steeds dat we een weiland verhuren en dat als er geen gasten zijn, het ook niets kost. Zo werkt het natuurlijk niet. Bij ons wordt de jaaromzet gehalveerd als we in het voorjaar nauwelijks omzet kunnen draaien. Dat heeft een gigantische impact op onze branche. Ik steun daarom van harte het plan van HISWA-RECRON voor het noodfonds. Die vouchers zijn heel mooi om een probleem op de korte termijn op te lossen maar van die vouchers hebben we volgend jaar ook nog last omdat ze dan worden ingewisseld en we ook in het voorjaar van 2021 geen omzet kunnen maken. Die vouchers gaan dan weer ten koste van je investeringscapaciteit want dan je hebt alles nodig om het bedrijf in de benen te houden.”



Foto: Barbara Trienen


Mooi om te zien is dat de samenwerking in Ommen heel hecht is. Ze hebben een appgroepje met Ommer campings gemaakt zodat ze goed contact hebben. "We wisselen zo veel mogelijk informatie uit. Iedere dag roept weer nieuwe vragen op”, aldus Gerrit-Jan,die samen met andere bedrijven één lijn wil trekken: "Hoe ga je om met je gasten en wat doe je met je vouchers. Zo proberen we zoveel mogelijk vouchers nog in 2020 te laten inwisselen.”


Cijfers op orde geeft veel rust

"Wat ik belangrijk vind dat je in een tijd als deze je cijfertjes goed op orde hebt”, stelt Gerrit-Jan. "Met die cijfers hebben we voor onszelf een aantal scenario’s uitgewerkt met een doorkijkje richting 2021 om te zien wat dit voor ons voor gevolgen heeft. Het geeft voor jezelf een stuk rust, je creëert er overzicht mee en als je met de bank in gesprek bent, heb je ook wat om over te praten.”



Foto: Barbara Trienen


Ook bij de Beerze Bulten wordt voorzichtig weer gedacht aan een gefaseerde opening, het liefst nog in mei, maar juni lijkt ze realistischer. Gerrit Jan vertelt hoe hij dat voor zich ziet: "Als we in juni weer open mogen dan kunnen we dat heel rustig oppakken. Juni is niet zo’n drukke maand met relatief veel ouderen. Dan gaan we ook richting het hoogseizoen de 1,5 meter economie toepassen. In de horeca, het zwembad, met je recreatie-activiteiten, bij de receptie. Overal gaan we gasten de ruimte bieden.”


Vakantiespreiding aanpassen naar 3x4 weken

Nu een buitenlandse vakantie dit jaar niet erg waarschijnlijk is, heeft Gerrit-Jan nog wel een tip voor de minister van onderwijs. "Je moet dan overwegen de vakantiespreidingsregeling aan te passen”, vertelt hij. Daarmee wil hij grote vakantiebewegingen en drukte op de vakantieparken voorkomen. "In mijn idee krijgen alle regio’s vier weken zomervakantie in een periode van 12 weken. Dan halen de kinderen wat lessen in en zorg je niet voor grote drukte op de parken.” Johanneke: "Ik denk dat veel ouders niet zitten te wachten op nog eens zes weken met de kinderen thuis. Het is misschien ook lekker als de kinderen straks weer in de structuur zitten.”

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, kampeerterreinen, campings, Overijssel, ondernemen, crisis

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...