Geplaatst op: 17-04-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Vakantieverhuur in drie Amsterdamse wijken verboden

Vakantieverhuur in drie Amsterdamse wijken verboden
Photo by Ethan Hu on Unsplash

Nog dit jaar wil de gemeente Amsterdam in drie wijken in het centrum vakantieverhuur volledig verbieden. In de andere wijken alleen onder strenge voorwaarden. Iedereen die zijn woning aan toeristen wil verhuren moet een vergunning aanvragen. De gemeente wil de nieuwe regeling op 1 juli 2020 laten ingaan. Het voorstel gaat vandaag de inspraak in.


De stad wil vakantieverhuur vanaf 1 juli 2020 verbieden op de Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid, en er komen strenge voorwaarden voor vakantieverhuur in de overige 96 wijken van Amsterdam.


1 op 15 woningen op Airbnb

De toeristische verhuur van woningen heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. Zo heeft 1 op de 15 woningen in Amsterdam op Airbnb gestaan en is het aanbod van woningen vervijfvoudigd naar ongeveer 25.000 advertenties per maand op de verschillende verhuurplatforms.


Tot de sluiting van de drie wijken is besloten omdat uit onderzoek naar de toeristische draagkracht in alle 99 wijken blijkt dat in deze wijken de leefbaarheid voor bewoners ernstig onder druk staat. De gemeente gaat dit onderzoek elke twee jaar herhalen.


Handhaving en regels

Op vakantieverhuur wordt in Amsterdam al streng gehandhaafd met hoge boetes van € 20.750,- voor illegaal gebruik. De regels waar vakantieverhuur in Amsterdam aan is gebonden blijven ook met de nieuwe vergunning van kracht, maar zijn door het afgeven van vergunningen nog beter te handhaven. Zo moet de woning daadwerkelijk bewoond zijn en mag er maximaal 30 nachten per jaar worden verhuurd aan maximaal 4 personen. Ook treedt de meldplicht weer in werking. Deze maatregel geldt niet voor eigenaren van een Bed and Breakfast (B&B). Voor het uitbaten van een B&B is al een vergunning nodig en gelden wijkquota.

Link: https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/verbod-vakantieverhuur/
Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: horeca, particuliere verhuur, beleid

||| Blogs |||

29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

24/09/20
Nationale Horecadag op vrijdag 9 oktober
Horeca houdt voor de tweede keer de Nationale Horecadag. In 2020 is dat op vrijdag 9 oktober.
22/09/20
Exclusief voor leden
Preston Palace groeit en zoekt medewerkers
In tijden waarin werkgevers noodgedwongen hun gewaardeerde werknemers moeten laten gaan, lanceert all inclusive hotel Preston Palace juist een campagne om nieuwe collega's te werven.
21/09/20
Exclusief voor leden
Ondernemersorganisaties en vakbond vragen om overgangsregime naar nieuw pensioenstelsel
FNV, VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op om snel gezamenlijk een overgangsregime te ontwikkelen in verband met de komst van het nieuwe pensioenstelsel.
20/09/20
KHN verwijt kabinet symboolpolitiek
Koninklijke Horeca Nederland kwalificeert de maatregelen van het Nederlandse kabinet om in de Randstad de coronaepedemie te te dammen als symboolpolitiek. Saillant detail is dat ook KHN erkent dat er voor sommige horeca voorlopig geen toekomst is.
17/09/20
KHN: horeca sluiten na 24:00 is geen oplossing
KHN vindt dit een slecht plan en legt uit waarom.
16/09/20
Exclusief voor leden
Eenvijfde Nederlanders loopt corona op in vrijetijdssector
In hoeverre is de vrijetijdsbranche verantwoordelijk voor het oplopend aantal besmettingen? Met de epidemologische rapporten van het RIVM vanaf 1 juli analyseert de redactie van NRIT de situatie.
16/09/20
Gewerkte uren in recreatie en horeca nog steeds niet op niveau
Hoe ontwikkelde het aantal gewerkte uren tijdens de coronacrisis in horeca en recreatie?
16/09/20
Nog twee weken om de SLIM-regeling aan te vragen
Mkb-ondernemers kunnen nog tot en met 30 september de SLIM-subsidie aanvragen om loopbaan- en scholingsadviezen voor werknemers te krijgen of een bedrijfsschool op te richten.