Geplaatst op: 16-04-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Ton Derks BillyBird: Voorbereiden op 1,5 meter economie

Ton Derks BillyBird: Voorbereiden op 1,5 meter economie

Ondernemers in onze sector maken ongekende tijden door. Veel bedrijven zijn gesloten of minimaal open. De gasten blijven weg en het regent annuleringen. In een serie artikelen spreken we met ondernemers die in deze moeilijke tijden er het beste van proberen te maken. Vandaag Ton Derks directeur/eigenaar van de BillyBird Parken Hemelrijk (Volkel/NB) en Drakenrijk (Reuver/L) en openluchtzwembad Het Run (Drunen/NB).


Ton Derks heeft zijn drie parken al een maand dicht. "Dit had voor hem met het prachtige weer een geweldig Paasweekend kunnen zijn. "Ze liggen er in ieder geval netjes bij”, zegt hij onderkoeld aangezien zijn vaste en flexwerkers nu volop in het onderhoud zitten. Voor hen heeft hij een beroep gedaan op de NOW-regeling: "We hebben het eerste voorschot inmiddels ontvangen en krijgen naar schatting 75% van de personeelskosten terug.” En dat steekt als hij zijn branche vergelijkt met tandartsen, fysiotherapeuten en andere medische contactberoepen. "Zij krijgen een omzetvergoeding en wij alleen een personeelskostenvergoeding. Dat is oneerlijk want personeelskosten maken maar 35% van onze kosten uit”, legt hij uit en rekent direct door dat zijn bedrijf 73% van onze kosten zelf moet dragen "Als ik nu de indruk had dat tandartsen het financieel veel slechter hadden als wij, dan kan ik dat nog begrijpen.”




Drie scenario's

Ton heeft voor dit bijzondere jaar drie scenario’s gemaakt. Een net verliesgevend jaar, een behoorlijk verliesgevend jaar en een jaar met een superverlies. "In dat laatste geval heb je echt wel een paar jaar nodig om te herstellen”, stelt hij duidelijk. "Dat we nu geen aflossing aan de bank hoeven te betalen, helpt nu zeker maar we draaien wel een verliesgevend jaar. Begrijp me niet verkeerd, ik ben heel blij met de opstelling van de bank maar leningen verstrekken is natuurlijk gewoon hun businessmodel.”


Ondanks de ongekende crisis is hij niet bang dat zijn bedrijven door de crisis omvallen. "Daar heb ik nog geen seconde aan gedacht en ook niet wakker van gelegen. Zelfs als we nog een half jaar dicht moeten blijven, overleven we dat.” Maar dan krijgt hij wel een super moeilijk jaar. "Dan zal de overheid ook voor ons met een regeling moeten komen.” Zorgen over de toekomst van Nederland heeft hij wel. "Het is de kunst om een welvarend land over te houden.”




Voorbereiden op 1,5 meter economie

Toch ziet hij licht aan het eind van de tunnel en rekent erop dat zijn parken 29 april open mogen. Hij verwacht Het Run 11 mei weer te openen. Ton is zijn bedrijven daarom helemaal aan het voorbereiden op de 1,5 meter economie:"Die 1,5 meter, daar gaan we voor de hele zomer vanuit. Het is alleen de vraag of de attracties, de binnenspeeltuin en de binnenhoreca open mogen. Wij gaan geen dingen doen die onverantwoord zijn. Als het nodig is om een achtbaan gesloten te houden, doen we dat. Zo simpel zitten we er ook in.” Voor de horeca heeft hij wel een oplossing. "Dan verkopen we dranken en snacks buiten, net als een McDrive. En zetten we het terras en de picknicksets verder uit elkaar”, stelt hij pragmatisch.





Veel lastige vragen

Maar ze hebben bij BillyBird ook niet alle antwoorden. Moeten bijvoorbeeld medewerkers beschermende middelen rondlopen? Ton ziet daar nog wel een paar spreekwoordelijke beren op de weg: "In de horeca staan ze binnen 1,5 meter van elkaar. Dan kunnen ze mondkapjes aantrekken, maar werk maar eens een hele dag met een mondkapje.” Dat zijn volgens Ton lastige vragen die inmiddels wel plexiglas schermen en rolluiken heeft besteld om zijn medewerkers tegen hoestende gasten te beschermen. Ook voor de entreekaartjes heeft hij al een gedeeltelijke oplossing: "Het is de bedoeling dat we de ticketverkoop helemaal via de webshop laten lopen. Dan is de vraag hoe je dat gaat scannen. Dat zijn we nu allemaal aan het voorbereiden. De enige discussie die ik nu nog heb met de gemeente is de vraag of de toiletten open mogen.”


Toch is het op zijn uitgestrekte parken niet allemaal eenvoudig. "Hoe gaan we die 1,5 meter economie op onze parken samen met de gemeente handhaven?”, vraagt hij zich af. Aan de andere kant is hij heel positief over het gedrag dat de Nederlanders de afgelopen weken hebben laten zien: "We doen het als land in mijn optiek heel erg goed. We hebben mensen uitgelegd wat er aan de hand is en duidelijk gemaakt dat we dit alleen kunnen overwinnen als we er samen de schouders onder zetten. Dan doet 99,9% gewoon vrijwillig mee. Dat is echt een voorbeeld voor een volwassen democratie.” Daarnaast heeft Ton ook vertrouwen in het verantwoorde gedrag van zijn eigen gasten. "Ik denk dat het belangrijk is dat kinderen weer naar buiten kunnen en hun energie kwijtraken. Dan is het de kunst dat ze dat kunnen doen, op een plek waar dat verantwoord is. Als wij zo’n plek hebben dan moeten we dat aanbieden.”




En aan het eind van het gesprek komt hij nadrukkelijk nog eens terug op de tandartsen. Hij vindt dat de recreatiesector gelijkgesteld moet worden aan tandartsen. "Zij krijgen gewoon een vergoeding voor hun omzetverlies. Als wij dat ook krijgen, zijn we meer dan dik tevreden.”

Trefwoorden: dagrecreatie, attractieparken, crisis

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.
29/03/24
Exclusief voor leden
50 Best practices voor duurzaam toerisme in 1 publicatie
Bent u op zoek naar best practices voor duurzaam toerisme? Dan is de publicatie ‘Duurzaamheid in Oostenrijk’ van het Oostentijks Nationaal Bureau voor Toerisme iets voor u.
29/03/24
Exclusief voor leden
European Sleeper arriveert voor het eerst in Praag
Nederland heeft een rechtstreekse nachtverbinding per trein met Praag. Deze week is de eerste European Sleeper gearriveerd in Praag.
29/03/24
Exclusief voor leden
ACMI-operator Avion Express financieel hersteld van Covid-pandemie
Avion Express, een van de grootste ACMI-operators (Aircraft, Crew, Maintenance en Insurance) heeft het herstructureringsproces voltooid dat in 2021 was gestart tijdens de Covid-19-pandemie. Avion voert onder meer ook opdrachten uit voor Air France-KLM groep en touroperator TUI.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...