Geplaatst op: 14-04-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Karin Veldhuizen Watersportcamping Heeg: We gaan voor het allerbeste jaar ooit

Karin Veldhuizen Watersportcamping Heeg: We gaan voor het allerbeste jaar ooit

Ondernemers in onze sector maken ongekende tijden door. Veel bedrijven zijn gesloten of minimaal open. De gasten blijven weg en het regent annuleringen. In een serie artikelen spreken we met ondernemers die in deze moeilijke tijden er het beste van proberen te maken. Vandaag Karin Veldhuizen van de Friese Watersportcamping Heeg.


Karin vertelt dat de camping bijna helemaal is gesloten: "Van de 200 eenheden die we hebben zijn er 11 open, dat zijn de verhuurchalets en een paar seizoengasten die aan de voorwaarden van de Veiligheidsregio voldoen. Voor de rest zijn we helemaal dicht. Dat is dus heel raar.” Karin is blij dat ze niet zelf deze beslissing heeft moeten nemen: "Ik ben blij dat ik niet de burgemeester was die dat moest bepalen want er zijn in deze alleen maar verliezers. Natuurlijk heeft deze crisis grote impact op ons en onze gasten maar je kunt nooit geld boven gezondheid prefereren. Als ik zelf de beslissing had moeten nemen, hoop ik dat ik net zo slim was geweest om het precies zo te doen.”


"Verpest het niet voor elkaar, ik sta hier en jij blijft daar!"


Voor Karin is het grootste risico dat iemand op de camping corona oploopt. "Dat moet je aan alle kanten voorkomen. Op de receptie hebben we bijvoorbeeld een coronascherm om de receptiemedewerkers te beschermen. In het voortuintje hebben we een bord met de tekst: Verpest het niet voor elkaar, ik sta hier en jij blijft daar! Om met een grapje duidelijk te maken dat je afstand moet houden tot elkaar. We hebben ook een kastje gemaakt ‘In case of coronacrises’ met een mondkapje en handgel erin.” Want ze houden in Heeg wel van dingen met een knipoogje maar willen wel laten zien dat het belangrijk is. 
"Voorkomen die hier iemand een besmetting op kan lopen"


Verder hebben ze op Watersportcamping Heeg de verhuurchalets extra goed schoongemaakt en zijn voor de gasten desinfecterende doekjes weggelegd. "Het zijn allemaal kleine dingetjes die je doet om te voorkomen die hier iemand een besmetting op kan lopen.” Haar zorgen voor het welzijn van de gasten komt voort uit de belofte van Karin aan haar gasten: "Onze belofte is dat iemand met meer energie naar huis gaat dan hij of zij is gekomen. Maar als je hier corona oploopt ga je zeker niet met meer energie weg.”


Het bedrijf op minimale capaciteit openhouden, doet Karin niet voor het rendement: "Open blijven valt op de korte termijn niet uit te leggen. Want op dit moment is openblijven duurder dan sluiten. Maar mensen waarderen het wel dat je alles doet wat redelijkerwijs nog te doen valt. Dat betaalt zich hopelijk op de lange termijn terug.”

"We gaan voor het allerbeste jaar ooit" 


Toch wil Karin niet alleen maar lopen doemdenken en heeft ze voor haar bedrijf drie scenario’s ontwikkeld: "Of het wordt ons allerbeste jaar ooit, het kan met een sisser aflopen of het wordt een dramajaar.” Het kan in de visie van Karin nog steeds alle kanten op. "Je moet met al die drie scenario’s rekening houden.” Dat beste jaar ooit kan volgens Karin nog steeds omdat heel veel mensen hun vakantieplannen hebben uitgesteld: "Daarnaast denk ik dat Nederlanders dit jaar niet te ver weg willen en graag op vakantie in Nederland gaan. Dan wordt het ons allerbeste jaar ooit.” En plannen voor een mooie zomer worden nu al voorzichtig gesmeed. Zo kijkt Karin of ze met partijen een mini Culturele Hoofdstad kan organiseren om de gasten te laten zien dat ze meer dan welkom zijn.


Maar als de camping in de zomer niet open kan, wordt het ook voor Watersportcamping Heeg heel spannend. Karin: "Dat zie je nu al aan de boekingen, vanaf 1 maart hebben in totaal drie boekingen gehad. We lopen nu al meer dan 50 duizend euro achter op vorig jaar. Dat gaat heel hard. Daar komt nog eens bij dat de winstmarges in de recreatiesector heel anders zijn dan in bijvoorbeeld de mode. Dat gaan we zonder allerlei maatregelen niet zomaar overleven.”


"Uiteindelijk is door zo’n crisis alles kapot te krijgen"


Positief is het goede contact met de accountmanager van de bank en de zeer goed uitgepakte vitaliteitsscan voor het bedrijf van de provincie Friesland. "Maar uiteindelijk is door zo’n crisis alles kapot te krijgen, ook zo’n vitaal bedrijf”, vertelt Karin die ook in deze sombere tijden nog lichtpuntjes ontdekt: "Als je ziet hoe snel de luchtkwaliteit opknapt omdat wij ons in drie weken tijd radicaal anders zijn gaan gedragen. Dat vind ik dat erg hoopvol. Ik zie ook dat mensen veel liever voor elkaar zijn gaan worden. Ik ben zelf ook attenter geworden. Zo heb ik een tante -die ik normaal alleen met kerstmis een kaartje stuur- deze week ook een kaartje gestuurd. Of neem de seizoengasten; die heb ik allemaal persoonlijk gebeld om te vertellen dat ze niet of wel mochten komen. Het is mooi dat we in deze tijden meer naar elkaar gaan omzien.”


"Het is de vraag of we van hotspot naar hotspot moeten rennen"


Karin hoopt ook dat we ook lessen uit deze crisis trekken. "Ik hoop dat we beter gaan samenleven met de natuur. En dat we de systeemfouten in onze maatschappij aanpakken. We leven hier met veel te veel dieren en mensen op elkaar. Het is nu de corona maar het had ook met de Q-koorts of de vogelgriep helemaal fout kunnen gaan.” We hebben volgens Karin een crisis nodig om te laten zien wat echt belangrijk is, wat onzin is en er niet toe doet. Ook ons reisgedrag mag wel eens tegen het licht worden gehouden: "Ik zeg niet dat ik tegen reizen ben, want ik ben er ook dol op, maar het is de vraag of we van hotspot naar hotspot moeten rennen. Dat is niet per se nodig om mooie magische momenten mee te maken, die kunnen we ook hier om de hoek beleven.”


Toch staat Karin op de camping met het team in de harde werkelijkheid. Een team dat ze ook in deze tijd bij elkaar moet houden: "Tot nu toe heb ik alle medewerkers in dienst gehouden want wij gaan voor het beste jaar ever. Die vinden het allemaal heel spannend en zijn ook onzeker. Dan moet ik laten zien ‘ja het kan ook verkeerd gaan’ maar het kan ook ‘een fantastisch jaar’ worden.” Ondanks die grote verantwoordelijkheid ligt Karin niet wakker van de zorgen: "Iets waar je helemaal geen invloed op hebt, moet je proberen te laten gaan, want dat heeft helemaal geen zin. Dat zijn alleen maar energielekken. Probeer te denken en te handelen naar je scenario’s en dans met de waan van de dag”


"Val met blije gedachten in slaap"


Aan collega-ondernemers wil Karin meegeven dat je ook mentaal en fysiek sterk moet blijven: "Het is nu echt topsport en we zijn een marathon aan het lopen. Zorg dus dat je in goede conditie blijft door goed te eten en voldoende nachtrust te nemen. En val met blije gedachten in slaap.”Trefwoorden: verblijfsrecreatie, watersport, campings, kampeerterreinen, buitensport, crisis

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/09/20
Aanbod Dormio wereldwijd op platforms beschikbaar
Dormio gaat haar aanbod aan vakantiewoningen en hotelkamers internationaal op de markt brengen. Dat doet ze door op een slimme manier haar boekingsengine van Bookzo te koppelen aan channel management technologie van NextPax.
28/09/20
Toeristen blijven weg uit regio's met aangescherpte maatregelen
HISWA-RECRON ziet dat toeristen wegblijven in de veiligheidsregio’s waar de maatregelen zijn aangescherpt. Het aantal buitenlandse gasten daalt daar met wel 70 tot 90 procent. Er is volgens de brancheorganisatie sprake van massale annuleringen en terugval van boekingen. Als de maatregelen zicht uitbreiden kan de omzetschade oplopen tot 32 procent van de reguliere jaaromzet.
25/09/20
Sterke groei online bestedingen maar niet in vrijetijdssector
De online bestedingen van Nederlandse consumenten groeiden in het tweede kwartaal van 2020 met 12% naar 6,36 miljard euro. De vrijetijdssector had part noch deel in deze groei en moest een dip incasseren
25/09/20
Beerze Bulten lanceert Avonturenpad Beerze Rangers
Deze week lanceerde Vakantiepark Beerze Bulten een nieuw avonturenpad in de bossen van Beerze genaamd Beerze Rangers.
25/09/20
Online concerten vanuit Tiny Houses Droomparken
Droomparken start met zogenaamde Tiny Concerts vanuit de Tiny Houses op vakantiepark De Zanding in Otterloo. De concerten van poprock tot klassiek repertoire, van musical tot Nederlandse luisterliedjes, van zoetgevoiced tot coloratuur worden online uitgezonden.
23/09/20
Paalberg is eerste koninklijke camping
Nederland heeft een eerste koninklijke camping. De eer valt Recreatiepark de Paalberg in Ermelo te beurt. Het bedrijf bestaat dit jaar 100 jaar en heeft deze week het predicaat ‘Koninklijke hofleverancier’ ontvangen.
22/09/20
5 regels voor duurzaamheidsclaims
De ACM wil hiermee bereiken dat bedrijven consumenten goed en volledig voorlichten over de duurzaamheid van hun producten of diensten.
22/09/20
Princess Cruises verkoopt twee schepen
Het gaat om de Sun Princess en Sea Princess.