Geplaatst op: 03-04-2020
Auteur: Marc Gerlings

Recreatie kan venster op het landschap verbeteren

Recreatie kan venster op het landschap verbeteren
Nederland zit nog volop in de coronacrisis maar Stichting Groene Koepel zet al wel een congres uit voor 29 oktober. De Groene Koepel wil met het congres bereiken dat de recreatiebranche anders tegen het landschap aankijkt. Dit sluit weer aan op het themajaar Ode aan het landschap in 2021.

Op donderdag 29 oktober organiseert De Groene Koepel het tweede Congres Natuurlijk Ondernemen in Het Koelhuis in Zutphen, dé industriële evenementenlocatie van Oost-Nederland. Het congres dat gericht is op de recreatiebranche staat in het teken van ‘Uw venster op het landschap’. Het nodigt uit om met andere ogen naar het landschap te kijken, want het verhaal dat daarachter verscholen ligt is er een om gedeeld te worden.

Duurzame toekomst voor recreatie

De Groene Koepel blijft vooruitkijken, ook in tijden waarin ook de recreatiebranche wordt getroffen door de coronacrisis. De organisatie blijft zich hardmaken voor een duurzame toekomst voor haar ondernemers. Het congres Natuurlijk Ondernemen staat in het teken van cultuurhistorie, landschapskunst en storytelling, een verdiepend programma met praktische handvaten. Verschillende sprekers ontsluiten vanuit hun eigen perspectief het verhaal dat achter het landschap schuilgaat: met een kunstenaarsblik, door marketingogen of vanuit een natuurbeheerdersrol. 

Bart Krull, presentator van de wekelijkse Tegenlicht Meet-Up in Pakhuis de Zwijger, leidt met zijn vragen en scherpe blik de dag in goede banen.


Landschapskunst en -fotografie vertaalslag nog niet gemaakt

Een speciale rol op het congres is weggelegd voor landschapskunst, Nederland is er wereldberoemd om. De landschappen van Jacob van Ruisdael, Jan van Goyen, en Piet Mondriaan zijn in ons collectieve geheugen gegrift. 

"De vertaalslag van landschapskunst naar de verblijfsrecreatiebranche is nog niet eerder gemaakt” aldus Marieken Nieuwdorp, directeur van De Groene Koepel. "Het belooft een heel bijzondere dag te worden”. Dr. Maartje van den Heuvel, conservator aan de Universiteit van Leiden, laat als hoofdgast van het congres zien hoe karakteristieken uit de kunst de internationaal beroemde identiteit van ons landschap bepalen. In de maanden voorafgaand aan het congres vindt er een fotowedstrijd plaats, waar iedereen zijn of haar eigen meesterwerk over het landschap mag insturen. De tien winnende inzendingen krijgen een plek op de landschapskunstentoonstelling op het congres.


Ode aan het landschap themajaar 2021

Het congres Natuurlijk Ondernemen sluit aan bij het themajaar ‘Ode aan het Nederlandse landschap’ dat het NBTC in 2021 host. 

"Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar het landschap zo divers is als in Nederland. Ons cultuurlandschap is grotendeels door mensenhanden gevormd.” verteld Angelique Vermeulen van NBTC Holland Marketing.  "Het is het meest tastbare, toegankelijke erfgoed dat we hebben, met een enorme vertelkracht. De hoogste tijd om dat te vieren tijdens het themajaar Ode aan het landschap in 2021.”

Kijk op www.congresnatuurlijkondernemen.nl voor meer informatie over het programma, de sprekers, kaartverkoop en de fotowedstrijd.
Trefwoorden: recreatie, landschap, natuur, themajaar, ode, fotografie

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
12/04/24
Exclusief voor leden
Ierse succesroute bestaat tien jaar Wild Atlantic Way
Ierlands populaire toeristische route de Wild Atlantic Way is een echt succesverhaal in de toeristische sector. Opvallend, de route viert nu pas zijn tiende verjaardag.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...