Geplaatst op: 31-03-2020
Auteur: Marc Gerlings

Bijzondere samenwerking Museum De Lakenhal en Fries Museum in coronacrisis

Bijzondere samenwerking Museum De Lakenhal en Fries Museum in coronacrisis
Links: Claudy Jongstra.. Foto: David Vroom
Kunstenares Claudy Jongstra vindt tijdens de coronacrisis tijdelijk een werkplaats in het Fries Museum om daar door te kunnen werken aan de monumentale installatie NINE voor Museum De Lakenhal. Deze installatie zal later dit jaar te zien zijn in de grote solotentoonstelling van Jongstra in Museum De Lakenhal in Leiden. De twee musea gaan op meer vlakken samenwerken.
 
In het najaar van 2020 presenteert Museum De Lakenhal een grote solotentoonstelling van kunstenaar Claudy Jongstra. De nieuwe expositievleugel van het pas gerestaureerde en uitgebreide museum wordt dan helemaal gewijd aan haar werk. Naast bestaande projecten zal hier de grootste installatie uit de carrière van Jongstra worden getoond, resulterend in ruim 250 m2 zinnelijke beeldervaring. Voor de ontwikkeling van dit monumentale kunstwerk zocht Jongstra nog naar een geschikte werkruimte, wat niet eenvoudig bleek. Gelukkig schoot het Fries Museum te hulp: nu het museum tijdelijk gesloten is vanwege het coronavirus kan Jongstra de komende weken in de grote ontvangsthal van het museum werken. Daar zal zij een tijdelijk atelier inrichten, totdat het Fries Museum weer open gaat. 

Directeur Kris Callens: "We zijn blij dat we zelfs in deze moeilijke tijden kunnen bijdragen aan de realisatie van nieuwe kunst. Dat Claudy Jongstra als kunstenaar in Fryslân kan werken bij ons in de hal, waar een groot werk van haar permanent te zien is, maakt het een logische plek."

Meekijken tijdens het proces

Het Fries Museum en Museum De Lakenhal werken samen met Studio Claudy Jongstra aan de totstandkoming van het nieuwe kunstwerk. Door middel van berichten op de verschillende social media platforms kan iedereen het ontstaansproces volgen en ondertussen kennis maken met de levensfilosofie en het inspirerende toekomstbeeld van Claudy Jongstra. 

Actuele vraag: verandert de maatschappij wezenlijk?

Door de coronacrisis is het openbare leven stilgelegd. Velen vragen zich af hoe het straks verder moet: gaan we weer over tot de orde van de dag? Of gaat er onder invloed van deze crisis iets wezenlijks veranderen? In deze context is het werk van Claudy Jongstra actueler dan ooit. Met haar kunstwerken en levenswijze laat zij zien hoe wij de relatie tussen mens en natuur opnieuw kunnen vormgeven. In 2001 vestigde Jongstra zich in Friesland, waar zij met haar eigen kudde schapen werkt aan een oeuvre dat voornamelijk uit wol en zijde bestaat. Ze is een hartstochtelijk pleitbezorger van duurzaamheid, met oog voor het behoud van biodiversiteit op basis van historische planten- en zadenkennis.Jongstra: "Bij het maken van kunst is voor mij een holistische benadering van fundamenteel belang. In mijn werk staan de regeneratieve landbouw, lokale materialen en behoud van oude kennis centraal. In deze tijd van coronacrisis blijkt dit nog relevanter en belangrijker dan voorheen. Nu de wereldwijde toeleveringsketens onder de huidige beperkingen staan, merken we de voordelen van het beschermen van lokale hulpbronnen en het nieuw leven inblazen van regionale productiesystemen."
 

Langdurige samenwerking beide musea

Museum De Lakenhal en Claudy Jongstra zijn in 2018 een langdurige samenwerking aangegaan. De kunstenaar en het museum vinden elkaar in de verbinding met de historische textielnijverheid, die in de permanente collectieopstelling rond 'Zeven Eeuwen Leids Laken' wordt getoond. Naast de bovengenoemde solotentoonstelling ontwierp Jongstra ook een Nieuw Leids Laken voor het museum: een wollen stof die op de meter wordt verkocht in de museumwinkel. De komende tentoonstelling wordt ontwikkeld in samenwerking met curator Nicole Roepers en gastcurator Suzanne Oxenaar, met een publicatie van uitgeverij See All This. Behalve de nieuwe installatie zal Jongstra ook het project WOVEN SKIN tonen. De openingsdatum van de tentoonstelling wordt bekend gemaakt als Museum De Lakenhal weer open gaat voor publiek.
Topics:Cultuur

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/08/20
Campagne moet publiek weer naar bioscoop trekken
Vandaag gaat de campagne Ganaardefilm.nl van start met twee spots die te zien zijn op televisie, online en op social media. Dat is hard nodig want het publiek weet de weg naar de bioscoop nog niet te vinden.
02/08/20
Boijmans en Ahoy maken drive-thru museum
Combineer een vanwege verbouwing gesloten museum en leegstaande tentoonstellingshallen en je hebt een drive-thu museum. In Rotterdam hebben museum Boijmans van Beuningen en Ahoy dat gerealiseerd.
29/07/20
Poppodia raken 61% van de omzet kwijt
Nederlandse poppodia komen over het boekjaar 2020 na verwerking van alle steunmaatregelen nog altijd 9,8 miljoen euro tekort.
23/07/20
Honderd musea in de gevarenzone
Zo’n honderd musea verwachten hoogstens een jaar overeind te kunnen blijven als er niet meer doeltreffende steun op gang komt. De Nederlandse Museumvereniging pleit voor aanvullende steunmaatregelen.
15/07/20
Boijmans werkt samen met Ahoy in creatief drive-thru museum
Museum Boijmans Van Beuningen is nu gesloten en toch kun je er heen. Boijmans en Rotterdam Ahoy make...
14/07/20
Exclusief voor leden
Zaanse Schans krijgt Molenmuseum en presenteert zich als Wereld van Windmolens
Vereniging De Zaansche Molen opent 31 juli het nieuwe Molenmuseum en presenteert zich dan als Wereld van Windmolens. In het windmolenmuseum is 4,6 miljoen euro geïnvesteerd.
13/07/20
Weijers van NMM naar Airborne
Vanaf 1 september  neemt het Nationaal Militair Museum (NMM) afscheid van Ronnie Weijers, Hoofd...
11/07/20
Eerste Vestingstedenroute gelanceerd
De eerste autoroute voor vestingsteden is een feit. Gisteren werd in het Brabantse Geertruidenberg de Zuiderwaterlinieroute geopend.