Geplaatst op: 31-03-2020
Auteur: Marc Gerlings

Bijzondere samenwerking Museum De Lakenhal en Fries Museum in coronacrisis

Bijzondere samenwerking Museum De Lakenhal en Fries Museum in coronacrisis
Links: Claudy Jongstra.. Foto: David Vroom
Kunstenares Claudy Jongstra vindt tijdens de coronacrisis tijdelijk een werkplaats in het Fries Museum om daar door te kunnen werken aan de monumentale installatie NINE voor Museum De Lakenhal. Deze installatie zal later dit jaar te zien zijn in de grote solotentoonstelling van Jongstra in Museum De Lakenhal in Leiden. De twee musea gaan op meer vlakken samenwerken.
 
In het najaar van 2020 presenteert Museum De Lakenhal een grote solotentoonstelling van kunstenaar Claudy Jongstra. De nieuwe expositievleugel van het pas gerestaureerde en uitgebreide museum wordt dan helemaal gewijd aan haar werk. Naast bestaande projecten zal hier de grootste installatie uit de carrière van Jongstra worden getoond, resulterend in ruim 250 m2 zinnelijke beeldervaring. Voor de ontwikkeling van dit monumentale kunstwerk zocht Jongstra nog naar een geschikte werkruimte, wat niet eenvoudig bleek. Gelukkig schoot het Fries Museum te hulp: nu het museum tijdelijk gesloten is vanwege het coronavirus kan Jongstra de komende weken in de grote ontvangsthal van het museum werken. Daar zal zij een tijdelijk atelier inrichten, totdat het Fries Museum weer open gaat. 

Directeur Kris Callens: "We zijn blij dat we zelfs in deze moeilijke tijden kunnen bijdragen aan de realisatie van nieuwe kunst. Dat Claudy Jongstra als kunstenaar in Fryslân kan werken bij ons in de hal, waar een groot werk van haar permanent te zien is, maakt het een logische plek."

Meekijken tijdens het proces

Het Fries Museum en Museum De Lakenhal werken samen met Studio Claudy Jongstra aan de totstandkoming van het nieuwe kunstwerk. Door middel van berichten op de verschillende social media platforms kan iedereen het ontstaansproces volgen en ondertussen kennis maken met de levensfilosofie en het inspirerende toekomstbeeld van Claudy Jongstra. 

Actuele vraag: verandert de maatschappij wezenlijk?

Door de coronacrisis is het openbare leven stilgelegd. Velen vragen zich af hoe het straks verder moet: gaan we weer over tot de orde van de dag? Of gaat er onder invloed van deze crisis iets wezenlijks veranderen? In deze context is het werk van Claudy Jongstra actueler dan ooit. Met haar kunstwerken en levenswijze laat zij zien hoe wij de relatie tussen mens en natuur opnieuw kunnen vormgeven. In 2001 vestigde Jongstra zich in Friesland, waar zij met haar eigen kudde schapen werkt aan een oeuvre dat voornamelijk uit wol en zijde bestaat. Ze is een hartstochtelijk pleitbezorger van duurzaamheid, met oog voor het behoud van biodiversiteit op basis van historische planten- en zadenkennis.Jongstra: "Bij het maken van kunst is voor mij een holistische benadering van fundamenteel belang. In mijn werk staan de regeneratieve landbouw, lokale materialen en behoud van oude kennis centraal. In deze tijd van coronacrisis blijkt dit nog relevanter en belangrijker dan voorheen. Nu de wereldwijde toeleveringsketens onder de huidige beperkingen staan, merken we de voordelen van het beschermen van lokale hulpbronnen en het nieuw leven inblazen van regionale productiesystemen."
 

Langdurige samenwerking beide musea

Museum De Lakenhal en Claudy Jongstra zijn in 2018 een langdurige samenwerking aangegaan. De kunstenaar en het museum vinden elkaar in de verbinding met de historische textielnijverheid, die in de permanente collectieopstelling rond 'Zeven Eeuwen Leids Laken' wordt getoond. Naast de bovengenoemde solotentoonstelling ontwierp Jongstra ook een Nieuw Leids Laken voor het museum: een wollen stof die op de meter wordt verkocht in de museumwinkel. De komende tentoonstelling wordt ontwikkeld in samenwerking met curator Nicole Roepers en gastcurator Suzanne Oxenaar, met een publicatie van uitgeverij See All This. Behalve de nieuwe installatie zal Jongstra ook het project WOVEN SKIN tonen. De openingsdatum van de tentoonstelling wordt bekend gemaakt als Museum De Lakenhal weer open gaat voor publiek.
Topics:Cultuur

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

31/03/20
Bijzondere samenwerking Museum De Lakenhal en Fries Museum in coronacrisis
Kunstenares Claudy Jongstra vindt tijdens de coronacrisis tijdelijk een werkplaats in het Fries Muse...
16/03/20
Borgstelling MKB staat open, wat is er mogelijk?
Het was al aangekondigd maar sinds vandaag staat de verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling open. Wat betekent dat voor ondernemers?
09/03/20
Brabant herdenkt bevrijding met vier kunstinstallaties
In Noord-Brabant zijn de afgelopen dagen vier indrukwekkende tijdelijke kunstinstallaties op WOII-erfgoedlocaties geopend.
05/03/20
Exclusief voor leden
Utrecht investeert meer in festivals (+38%)
De provincie Utrecht heeft voor de komende 4 jaar in totaal 5,2 miljoen euro subsidie beschikbaar vo...
05/03/20
Utrecht vraagt burgers om hulp bij verzamelen locaties Koude Oorlog
Als vervolg op het Utrechtse themajaar Koude Oorlog in 2019 wordt aan bewoners gevraagd om beeldmate...
03/03/20
Exclusief voor leden
Maritiem Museum en horeca in nieuwe Leuvepaviljoen
De voorbereidingen voor de start bouw van het Leuvepaviljoen aan de Leuvehaven zijn begonnen. Drie o...
24/02/20
Exclusief voor leden
Light Walk Zandvoort helpt Zandvoort met positie jaarrond destinatie
Afgelopen zaterdag stonden 5.000 deelnemers aan de start van de allereerste editie van de Zandvoort ...
21/02/20
Exclusief voor leden
Stedelijk Museum Schiedam voorgedragen voor één miljoen euro subsidie
Het Stedelijk Museum Schiedam wordt vanuit de provincie Zuid-Holland voorgedragen aan het rijk om in...