Geplaatst op: 31-03-2020
Auteur: Marc Gerlings

Hoe overleef je de coronacrisis? Transacties van recreatiebedrijven gaan door

R&T extra serie artikelen

Hoe overleef je de coronacrisis? Transacties van recreatiebedrijven gaan door
Klaas van Erp.
Wat moet je doen om deze coronatijd te overleven? Klaas van Erp van Maas recreatie bedrijfsmakelaardij sluit nog steeds verkopen en voert overdrachten uit. Kopers van recreatief vastgoed blijven geïnteresseerd. "We hebben de afgelopen weken ook nog de nodige bezichtigingen gedaan”, meldt Van Erp. Dat is een van de redenen waarom hij een herwaardering verwacht van Nederland als vakantieland na de coronacrisis. Hij gaat ook in hoe je nu toch kunt blijven draaien.

"Iedereen lijkt wel een hertje dat stil in de koplampen staart, en dat is ook logisch. Maar we gaan ook gewoon door. Er lagen nog diverse koopovereenkomsten van voor de coronacrisis en die gaan gewoon door. Er is natuurlijk ook een categorie kopers die het voorzichtig aanpakken en transacties uitstellen. Het is echt een rare tijd.”

Is er uitstel van verkoop en aankoop?

"Er is een categorie kopers die over deze periode heen kijkt. Ondernemers zien kansen maar daarvoor is rust nodig. De ondernemers die ik spreek, verwachten dat het naar het einde van het jaar weer helemaal rustig is. Er zijn geïnteresseerden die al voor de crisis interesse toonden en nieuwe bedrijven nodig hebben. Zij zetten hun koopplannen door.”

"Dan zijn er ook diverse ondernemers die al wel een recreatiebedrijf gekocht hadden maar de overdracht uitstellen naar het najaar. Ook omdat veel ondernemers nu heel hard bezig zijn om hun bestaande bedrijf of bedrijven te laten draaien. Zij hebben even geen tijd voor andere zaken.”

Zijn bedrijven bang om failliet te gaan?

"Daar hoor ik bedrijven inderdaad over. Zeker nu de diverse Veiligheidsregio’s hebben besloten dat ook campings en vakantieparken dicht moeten. Bijzonder detail is dat de besluiten van de veiligheidsregio’s onderling van elkaar afwijken! Verder heeft de overheid steunmaatregelen beloofd, waarvan de strekking nog niet helemaal duidelijk is en die aan veranderingen onderhevig zijn. Het is daarnaast nog maar de vraag of dat dé oplossing is. Ik zie dat het om kleine financiële bijdrages gaat en om leningen. Volop wordt ingeschreven op de werktijdverkorting en de opvolger daarvan, maar iedereen zit te wachten op hoe dat in de praktijk uitvalt. Met name het tijdspad is belangrijk. Als je zonder omzet nog diverse maanden de kosten moet doorbetalen voordat je echt steun ontvangt... Ik ben daar niet gerust op. 

Klaas van Erp wijst op de grote verschillen in de sector en de verschillende besluiten van de Veiligheidsregio’s. Als je in een regio zit waar je je camping of vakantiepark mag openhouden, dan heb je als je veel jaarplaatsen hebt minder te vrezen. Veel van deze omzet is al gefactureerd en ontvangen. Als je een toeristische camping hebt met overwegend privé sanitair units, dan kunnen toeristische kampeerders gewoon komen. Op een toeristische camping met centrale sanitair gebouwen wordt dat onmogelijk. Een vakantiepark met verhuureenheden met eigen sanitair en keuken kan zonder probleem draaien. Let wel de centrale gebouwen zullen in alle gevallen gesloten moeten zijn en je moet van je Veiligheidsregio wel open mogen blijven.
Veel ondernemers zijn bezig met annuleringen van boekingen. Het is maar net hoe creatief een ondernemer met die situatie omgaat. Er is behoorlijk wat begrip bij de consument. De komst van de vouchers is heel slim. Dan kun je met gasten afspreken wanneer ze wel komen. Probeer zoveel mogelijk gasten/ boekingen te behouden door ze om te zetten naar een periode dat het wel weer kan.”


Anders denken over de crisis

Veel ondernemers pakken deze periode aan om zaken op te pakken die zijn blijven liggen. Denk daarbij aan verbouwingen en achterstallig onderhoud. "Herstel en onderhoud is altijd nodig in de recreatiesector. Het is goed om up-to-date te zijn, maar ik vraag me wel af hoe lang je kunt verbouwen”. Hij wijst daarbij naar sportscholen en wellnessbedrijven waar op dit moment "geen pepernoot binnenkomt” en de zorgen zo groot zijn dat een verbouwing er niet in zit.

Klaas van Erp komt met een aantal tips voor met name de verblijfsrecreatie.

A - Ga tijdig het gesprek aan met gasten om annuleringen te voorkomen, door bijvoorbeeld te kijken of je de vakantie kunt verschuiven naar een later tijdstip.

B - Maak een liquiditeitsprognose en verwerkt daarin de steunmaatregelen. Kijk naar de liquiditeit, de kosten en de overbruggingstijd. Houd daarbij de lijn open met je bank.

C - Ontvang als het kan je gasten maar houd de centrale faciliteiten dicht. Zorg er voor dat je alle regels naleeft, want anders bestaat de kans dat de Veiligheidsregio alsnog je bedrijf sluit. 

Verwacht je dat mensen ná de coronacrisis weer volop er op uitgaan?

"Dat verwacht ik zeker wel. Mijn verwachting is dat mensen deze periode willen inhalen en dat biedt extra kansen voor de sector. Heel veel mensen gaan het recreëren in Nederland herontdekken. 
Ik maak me echter wel zorgen dat de recreatiesector niet zonder kleerscheuren door deze tijd gaat komen. Hoe langer het gaat duren, hoe groter de problemen worden. Hoe beter we ons nu aan de regels houden, zoals afstand houden en samenkomsten annuleren, hoe eerder we weer aan de slag kunnen.”
Trefwoorden: recreatie, vastgoed, crisis, veiligheidsregio, omzet

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

28/05/20
Duurzame reisgids voor Nederland laat zien hoeveel CO2-uitstoot je bespaart
Nu de grenzen voor uitgaand toerisme in de meeste gevallen dicht zijn, verwachten we nog extra boekingen voor de zomer in Nederland. Natuur & Milieu speelt daarop in en heeft een gratis reisgids voor Nederland gemaakt.
25/05/20
iPublishing pakt sterke positie in jongerenreizen
Online mediabedrijf iPublishing heeft een portfolio van 7 jongerenvakantie websites, 14 gerelateerde premium domeinnamen en social media kanalen overgenomen van Summer Sites.
25/05/20
Rekenkamer kritisch op reisadviezen
De Nederlandse Rekenkamer is erg kritisch op de totstandkoming van de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
11/05/20
Overijssel past investeringsprogramma aan op coronacrisis
De provincie Overijssel gaat het investeringsprogramma voor de Vrijetijdssector 2020-2023 aanpassen vanwege de coronacrisis. De provincie wil bedrijven in de sector helpen om te herstellen. In samenspraak met de sector Gastvrij Overijssel zijn de plannen aangepast om in te spelen op de nu ontstane situatie.
08/05/20
48% geeft vakantiegeld toch uit als je mag reizen
Een mooi signaal voor de reisbranche. Nederlanders hebben best zin in een reis. Ondanks de onzekere ...
07/05/20
Perspectief voor ondernemers
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen heeft vier scenario’s voor de toeristisch-recreatieve sector ontwikkeld. Volgens directeur Herre Dijkema moeten die scenario’s ondernemers perspectief op de toekomst bieden.
30/04/20
CELTH schetst vier scenario’s voor de bezoekerseconomie na de crisis
Op welke wijze en hoe snel kan de vrijetijdssector zich na de crisis herstellen? CELTH verkent daarvoor vier scenario's.
17/04/20
Bijna 80% van de Nederlandse gezinnen staat positief tegenover hun zomervakantie op de camping
Een groot deel van de Nederlandse gezinnen (79,1%) staat nog altijd positief tegenover hun zomervakantie op de camping. Benieuwd wat hun vakantieplannen zijn en hoe zij over hun vakantie denken? Lees dan zeker even mee.