Geplaatst op: 26-03-2020
Auteur: Peter Bekkering
PleisureWorld NRIT

Verblijfsrecreatie en het coronavirus

Verblijfsrecreatie en het coronavirus

Het coronavirus leidt tot uiteenlopende besluiten bij de verblijfsrecreatie. Zo blijft Roompot vooralsnog in aangepaste versie open, terwijl Center Parcs tussen 13 en 16 maart besloot alle parken te sluiten. Baptiste van Outryve van Roompot en Marthijn Tabak van Center Parcs geven een toelichting.


Roompot

De 116 Roompotparken in Nederland blijven open, zolang de overheid dat toestaat. Wel zijn tot 1 juni de animatie, de kidsclub, het zwembad, de wellness en de restaurants gesloten. De receptie, winkel en fietsverhuur zijn open. Tot begin juni bezorgt Roompot snacks en maaltijden bij de vakantiewoning.


Baptiste van Outryve, woordvoerder van Roompot, geeft een toelichting bij het beleid. "We hebben enerzijds de noodzakelijke maatregelen genomen, anderzijds willen we nog steeds dat gasten genieten van hun leuke woning. Voor hen hebben wij extra voorzorgsmaatregelen genomen. Zo beperken we het aantal gasten per park en maken we alleen gebruik van alleenstaande vakantiewoningen. De campings openen we niet op 27 maart. Daarnaast vind ik het bijzonder mooi dat we creatief zijn in het creëren van extra services voor de gast. Zo hebben we een thuisbezorgdienst opgezet, waarbij maaltijden in de restaurants worden voorbereid en vervolgens langsgebracht bij de woning. Een ander voorbeeld zijn de animatoren, die nu setjes maken voor kinderen waarmee ze in of om de vakantiewoning toch een leuke tijd kunnen hebben.” De extra services slaan aan, aldus Van Outryve. "We hebben zelfs gasten die vragen of ze kunnen bijboeken.” Natuurlijk vraagt het wel veel operationele inspanning: "Je moet de nieuwe diensten opzetten en vervolgens de gasten informeren.”


Volgens Van Outryve kunnen de vakantieparken van Roompot in Nederland open blijven omdat ze een andere opzet hebben dan sommige andere vakantieparken. "Bij Roompot liggen de faciliteiten naast elkaar en kun je dus de faciliteiten zo nodig een voor een sluiten. Die gesloten centrumfaciliteiten zijn vaak ook niet de reden waarom gasten bij ons een vakantie boeken.”


"Meer dan 150.000 contactmomenten met gasten"


Van Outryve hoopt dat regio’s niet op eigen houtje vakantieparken gaan afsluiten: "Er is een landelijk beleid dat stelt dat vakantieparken open mogen blijven als men die social distancing garandeert. Alleen wanneer men die niet respecteert, kan de gemeente anders beslissen. Een omgekeerde toepassing hiervan creëert alleen maar onduidelijkheid bij de gasten. Nu al is een van de grootste organisatorische uitdagingen voor ons om alle telefoontjes te beantwoorden. Op enkele dagen tijd hadden we meer dan 150.000 oproepen, e-mails, chats en andere.” Dat afsluiten is bovendien niet de oplossing volgens Van Outryve: "Dan gaan mensen omboeken via platforms zoals airbnb waar je als overheid veel minder controle op hebt. En waar je niet weet met wie mensen contact hebben en of ze zich houden aan de social distance. In zo’n airbnb huis met vreemden bij elkaar is het besmettingsrisico groter dan bij een Roompot-park dat qua opzet te vergelijken is met een woonwijk en dat daardoor veel beter te controleren is.”


Want, zo zegt van Outryve: "In onze branche moet het uitgangspunt natuurlijk zijn dat mensen – zowel medewerkers als gasten – een leuke tijd hebben, maar nog belangrijker: dat het voor hen veilig is. Dat betekent dat als een regering maatregelen afkondigt, dat die maatregelen nodig zijn en dat wij als branche er alles aan moeten doen dat die gerespecteerd worden. Wij moeten mensen informeren, hen faciliteren en de maatregelen uitvoeren.”


"Niemand in de branche wordt de komende periode rijker"


Van Outryve is positief over het economisch steunpakket, dat bedoeld is om de branche te helpen: "Ik ben er namelijk van overtuigd dat er in deze branche geen bedrijf is dat de komende periode rijker zal worden, betere handel gaat drijven en positieve cijfers zal neerzetten.” Nog positiever is hij over het initiatief van de RECRON met de recreatie-voucher, waardoor gasten en de branche geen dupe van deze situatie worden.


Roompot heeft als uitgangspunt om het personeel daar in te zetten waar de gast het nodig heeft: "Dat betekende kort na het uitbreken van de coronacrisis veel sleutelen aan je organisatie. Daarbij hebben we eerst gekeken naar welke oproepkrachten we nu niet meer tijdelijk extra nodig hebben. Voor de vaste krachten hebben we in Nederland nog geen arbeidstijdverkorting hoeven aanvragen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland waar de vakantieparken dicht moesten.”Center Parcs

Center Parcs heeft tussen vrijdag 13 maart 12.00 en maandagochtend 16 maart alle 27 parken in achtereenvolgens België (inclusief drie Sunparks vestigingen), Frankrijk (inclusief Villages Nature Paris), Duitsland en Nederland gesloten vanwege het coronavirus. Dat laat Marthijn Tabak, PR-Officer van Center Parcs weten.


Tabak: "We hebben in het weekend geprobeerd om alle gasten, die al geboekt hadden voor de periode na het sluiten, te bereiken via sms of mail. We leggen ze dan het hele proces uit wat we met hen doorlopen. Ze hoeven zelf verder niets te doen. De mensen die er al waren en die langer dan maandag 16 maart hadden geboekt, hadden begrip voor de situatie en hebben probleemloos het park verlaten.” 


"Boek nu, beslis later"


Alle gasten die al betaald hebben ontvangen een digitale voucher ter waarde van het totale verblijfsbedrag. Deze voucher kan worden ingewisseld zodra de parken weer opengaan. Mensen krijgen geen geld terug. Op de site van Center Parcs is inmiddels een actie gelanceerd met als motto ‘Boek nu, beslis later’, waarbij de klant de datum gratis kan aanpassen. Deze actie is geldig voor elke nieuwe boeking met aankomstdatum tussen begin april en eind mei 2020. Tabak: "Mensen zijn onzeker in deze tijd en op deze manier proberen we ze net iets meer zekerheid te geven. Deze actie is ook anders, omdat normaal gesproken aan het aanpassen van de datum altijd kosten zijn verbonden. Nu kunnen mensen daarentegen veilig boeken.”


Per park werken enkele honderden medewerkers. Voor een groot deel is arbeidstijdverkorting aangevraagd, zowel in Nederland als in de andere drie landen. "Op het park lopen nog wel medewerkers rond, die bezig zijn met zaken als groenonderhoud, beveiliging en het voederen van dieren.”


"We leven van dag tot dag"


Tabak hoopt dat de parken weer open kunnen nadat de termijnen, die overigens per land verschillen, zijn verstreken. "Maar we houden de richtlijnen van de verschillende nationale overheden en natuurlijk van de gezondheidsinstanties in de gaten. We leven daarin ook van dag tot dag.”

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, ketens, crisis

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/09/20
Gasten en medewerkers maken zaterdag kust schoon
Het is de derde maal dat Roompot aan de World Cleanup Day deelneemt.
16/09/20
Gewerkte uren in recreatie en horeca nog steeds niet op niveau
Hoe ontwikkelde het aantal gewerkte uren tijdens de coronacrisis in horeca en recreatie?
16/09/20
Nog twee weken om de SLIM-regeling aan te vragen
Mkb-ondernemers kunnen nog tot en met 30 september de SLIM-subsidie aanvragen om loopbaan- en scholingsadviezen voor werknemers te krijgen of een bedrijfsschool op te richten.
10/09/20
Waarom vallen veel Nederlandse recreatiebedrijven in buitenlandse handen?
Een heuse overnamegolf overspoelt de Nederlandse verblijfsrecreatiesector. Opvallend daarbij is de grote rol die Franse bedrijven spelen. Het is de vraag of de gemoedelijke kwaliteitscamping, het familiebedrijf zoals we dat als Nederland-kampeerland al decennialang kennen, nog wel zelfstandig kan bestaan. Is de overnamegolf een structurele trend en moeten we de ontwikkeling toejuichen of niet? Die vraag beantwoorden de experts van ZKA Strategy.
09/09/20
Leidse musea bundelen krachten in landelijke cultuurcampagne
Acht Leidse musea starten in september samen met Leiden Marketing weer met de Cultuurcampagne. Voor ...
09/09/20
Exclusief voor leden
Comet compact en toch ruim
De Comet is compact, maar door de slimme indeling hebben gasten alle ruimte die ze wensen.
09/09/20
Gastvrij Nederland doet beroep op Tweede Kamer voor betere steunmaatregelen sector
Deze morgen debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Mona Keijzer van EZK over toerisme. Gastvrij Nederland heeft bij de commissieleden een wensenlijstje neergelegd. Kern is dat zij voor de sterk getroffen sector maatwerk binnen de generieke steunpakketten wil.
08/09/20
1e resort voor EuroParcs in Oostenrijk
EuroParcs zet met een eerste resort in Oostenrijk haar internationale ambities kracht bij. Op donderdag 17 september start de verkoop van vakantiewoningen op EuroParcs Alpenresort Olympiaregion Seefeld.