Geplaatst op: 26-03-2020
Auteur: Peter Bekkering
PleisureWorld NRIT

Verblijfsrecreatie en het coronavirus

Verblijfsrecreatie en het coronavirus

Het coronavirus leidt tot uiteenlopende besluiten bij de verblijfsrecreatie. Zo blijft Roompot vooralsnog in aangepaste versie open, terwijl Center Parcs tussen 13 en 16 maart besloot alle parken te sluiten. Baptiste van Outryve van Roompot en Marthijn Tabak van Center Parcs geven een toelichting.


Roompot

De 116 Roompotparken in Nederland blijven open, zolang de overheid dat toestaat. Wel zijn tot 1 juni de animatie, de kidsclub, het zwembad, de wellness en de restaurants gesloten. De receptie, winkel en fietsverhuur zijn open. Tot begin juni bezorgt Roompot snacks en maaltijden bij de vakantiewoning.


Baptiste van Outryve, woordvoerder van Roompot, geeft een toelichting bij het beleid. "We hebben enerzijds de noodzakelijke maatregelen genomen, anderzijds willen we nog steeds dat gasten genieten van hun leuke woning. Voor hen hebben wij extra voorzorgsmaatregelen genomen. Zo beperken we het aantal gasten per park en maken we alleen gebruik van alleenstaande vakantiewoningen. De campings openen we niet op 27 maart. Daarnaast vind ik het bijzonder mooi dat we creatief zijn in het creëren van extra services voor de gast. Zo hebben we een thuisbezorgdienst opgezet, waarbij maaltijden in de restaurants worden voorbereid en vervolgens langsgebracht bij de woning. Een ander voorbeeld zijn de animatoren, die nu setjes maken voor kinderen waarmee ze in of om de vakantiewoning toch een leuke tijd kunnen hebben.” De extra services slaan aan, aldus Van Outryve. "We hebben zelfs gasten die vragen of ze kunnen bijboeken.” Natuurlijk vraagt het wel veel operationele inspanning: "Je moet de nieuwe diensten opzetten en vervolgens de gasten informeren.”


Volgens Van Outryve kunnen de vakantieparken van Roompot in Nederland open blijven omdat ze een andere opzet hebben dan sommige andere vakantieparken. "Bij Roompot liggen de faciliteiten naast elkaar en kun je dus de faciliteiten zo nodig een voor een sluiten. Die gesloten centrumfaciliteiten zijn vaak ook niet de reden waarom gasten bij ons een vakantie boeken.”


"Meer dan 150.000 contactmomenten met gasten"


Van Outryve hoopt dat regio’s niet op eigen houtje vakantieparken gaan afsluiten: "Er is een landelijk beleid dat stelt dat vakantieparken open mogen blijven als men die social distancing garandeert. Alleen wanneer men die niet respecteert, kan de gemeente anders beslissen. Een omgekeerde toepassing hiervan creëert alleen maar onduidelijkheid bij de gasten. Nu al is een van de grootste organisatorische uitdagingen voor ons om alle telefoontjes te beantwoorden. Op enkele dagen tijd hadden we meer dan 150.000 oproepen, e-mails, chats en andere.” Dat afsluiten is bovendien niet de oplossing volgens Van Outryve: "Dan gaan mensen omboeken via platforms zoals airbnb waar je als overheid veel minder controle op hebt. En waar je niet weet met wie mensen contact hebben en of ze zich houden aan de social distance. In zo’n airbnb huis met vreemden bij elkaar is het besmettingsrisico groter dan bij een Roompot-park dat qua opzet te vergelijken is met een woonwijk en dat daardoor veel beter te controleren is.”


Want, zo zegt van Outryve: "In onze branche moet het uitgangspunt natuurlijk zijn dat mensen – zowel medewerkers als gasten – een leuke tijd hebben, maar nog belangrijker: dat het voor hen veilig is. Dat betekent dat als een regering maatregelen afkondigt, dat die maatregelen nodig zijn en dat wij als branche er alles aan moeten doen dat die gerespecteerd worden. Wij moeten mensen informeren, hen faciliteren en de maatregelen uitvoeren.”


"Niemand in de branche wordt de komende periode rijker"


Van Outryve is positief over het economisch steunpakket, dat bedoeld is om de branche te helpen: "Ik ben er namelijk van overtuigd dat er in deze branche geen bedrijf is dat de komende periode rijker zal worden, betere handel gaat drijven en positieve cijfers zal neerzetten.” Nog positiever is hij over het initiatief van de RECRON met de recreatie-voucher, waardoor gasten en de branche geen dupe van deze situatie worden.


Roompot heeft als uitgangspunt om het personeel daar in te zetten waar de gast het nodig heeft: "Dat betekende kort na het uitbreken van de coronacrisis veel sleutelen aan je organisatie. Daarbij hebben we eerst gekeken naar welke oproepkrachten we nu niet meer tijdelijk extra nodig hebben. Voor de vaste krachten hebben we in Nederland nog geen arbeidstijdverkorting hoeven aanvragen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland waar de vakantieparken dicht moesten.”Center Parcs

Center Parcs heeft tussen vrijdag 13 maart 12.00 en maandagochtend 16 maart alle 27 parken in achtereenvolgens België (inclusief drie Sunparks vestigingen), Frankrijk (inclusief Villages Nature Paris), Duitsland en Nederland gesloten vanwege het coronavirus. Dat laat Marthijn Tabak, PR-Officer van Center Parcs weten.


Tabak: "We hebben in het weekend geprobeerd om alle gasten, die al geboekt hadden voor de periode na het sluiten, te bereiken via sms of mail. We leggen ze dan het hele proces uit wat we met hen doorlopen. Ze hoeven zelf verder niets te doen. De mensen die er al waren en die langer dan maandag 16 maart hadden geboekt, hadden begrip voor de situatie en hebben probleemloos het park verlaten.” 


"Boek nu, beslis later"


Alle gasten die al betaald hebben ontvangen een digitale voucher ter waarde van het totale verblijfsbedrag. Deze voucher kan worden ingewisseld zodra de parken weer opengaan. Mensen krijgen geen geld terug. Op de site van Center Parcs is inmiddels een actie gelanceerd met als motto ‘Boek nu, beslis later’, waarbij de klant de datum gratis kan aanpassen. Deze actie is geldig voor elke nieuwe boeking met aankomstdatum tussen begin april en eind mei 2020. Tabak: "Mensen zijn onzeker in deze tijd en op deze manier proberen we ze net iets meer zekerheid te geven. Deze actie is ook anders, omdat normaal gesproken aan het aanpassen van de datum altijd kosten zijn verbonden. Nu kunnen mensen daarentegen veilig boeken.”


Per park werken enkele honderden medewerkers. Voor een groot deel is arbeidstijdverkorting aangevraagd, zowel in Nederland als in de andere drie landen. "Op het park lopen nog wel medewerkers rond, die bezig zijn met zaken als groenonderhoud, beveiliging en het voederen van dieren.”


"We leven van dag tot dag"


Tabak hoopt dat de parken weer open kunnen nadat de termijnen, die overigens per land verschillen, zijn verstreken. "Maar we houden de richtlijnen van de verschillende nationale overheden en natuurlijk van de gezondheidsinstanties in de gaten. We leven daarin ook van dag tot dag.”

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, ketens, crisis

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

02/07/20
Exclusief voor leden
Roompot test horeca 2.0 uit
Thuis is op de bank eten bestellen en laten bezorgen heel normaal. Maar nog niet op vakantieparken. Daar gaat Roompot verandering in brengen. De keten test op 2 parken 3 digitale diensten uit om zijn horeca- en parkgasten nog sneller en beter te kunnen bedienen.
02/07/20
Drenthe zoekt ambitieuze ondernemers voor Recreatie Excellentie Programma (REX)
Vitale Vakantieparken Drenthe start vanaf 1 juli 2020 met het Recreatie Excellentie Programma (REX). Het programma is gericht op ambitieuze ondernemers die met hun vakantiepark tot de (inter)nationale willen behoren.
01/07/20
Rush op kamperen bij locals
Het Nederlandse deelplatform Campspace ziet de vraag naar unieke kampeerplekken op privéterreinen van lokale hosts exploderen.
30/06/20
Hotelketen Fletcher op overnamepad
Het Arc Hotel in Renesse heeft per 15 maart jl. de deuren gesloten in verband met de coronacrisis. H...
29/06/20
Puttense campings worden woonwijk
De recreatieterreinen Hilary’s Camping en Camping ’t Goorzicht in de gemeente Putten krijgen een woonbestemming.
29/06/20
Ondernemers in vrijetijdsbranche minder pessimistisch
Ondernemers in branches die zich richten op de consument zijn minder pessimistisch. Van alle deelbranches zijn de logiesverstrekkers het meest positief, de reisbedrijven het minst.
28/06/20
Toverland start met pop-up camping
Toverland start deze zomer met een pop-up camping met 120 standplaatsen.
23/06/20
Forse inhaalslag voor verblijfsrecreatie
De Nederlandse verblijfsrecreatie gaat ondanks een verloren voorseizoen waarschijnlijk toch nog een goed 2020 meemaken. De boekingen lopen tot dit moment 7% voor op vorig jaar. Dat blijkt uit de Stratech Benchmark.