Geplaatst op: 31-03-2020
Auteur: Marc Gerlings

Ons virtueel prikbord van hoop en inspiratie

Ons virtueel prikbord van hoop en inspiratie
Afbeelding van Arek Socha via Pixabay

Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden. Dat doen we op dit virtueel prikbord van hoop en inspiratie. Tips en ideeën zijn van harte welkom op de redactie: redactie@nrit.nl.Denemarken beleven, van virtuele wandeling tot video’s van Kopenhagen

2 april 2020 - Hoewel reizen naar Denemarken momenteel niet mogelijk is, kun je vanaf 2 april het eilandenrijk ervaren vanuit je huiskamer. Bijzonder aan deze aanpak is dat het niet bij één film of podcast blijft. DMO VisitDenmark lanceert een complete digitale omgeving waarmee je delen van Denemarken binnenhaalt. De DMO richt de actie op de belangrijkste toeristische markten. Deze digitale omgeving is beschikbaar in zeven talen. 

Dit zijn de onderdelen:

Maak een wandeling in Denemarken
Een reeks Google Streetview-rondleidingen langs onze favoriete plekken.

Je bent nu hier
Een verzameling livestreamvideo's uit heel Denemarken, met de momenten waarop de lente zich voor je neus ontvouwt.

Fietsen door Denemarken vanuit de woonkamer
Stof de hometrainer af en bekijk deze video's van Denemarken terwijl je je binnenshuis op je fiets in het zweet werkt. Het voelt bijna als fietsen in Denemarken – maar zonder de wind en de regen ;)

The Great Outdoors
Een kennismaking met de mooiste natuurlijke hoogtepunten van Denemarken, van oude witte kliffen tot sprookjesachtige bossen en witte zandstranden.

Deense cultuur vanaf je bank
Een dynamische en regelmatig geüpdatete lijst met culturele Deense initiatieven. Denk aan The Louisiana Channel, een videokanaal van het Louisiana Museum of Modern Art. Zij brengen wekelijks nieuwe interviews en verhalen over kunst en cultuur die veel verder gaan dan het museum zelf. Je leert van en over kunstenaars en artiesten van wereldklasse, van Sally Rooney tot David Hockney en Marina Abramovi?.

Het allerbeste van 'Danish Noir'
Een lijst met tv-series uit het land waar in 2007 het zogenaamde Nordic Noir-genre ontstond met The Killing. Het 'Nordic Noir' is een genre van misdaadseries, waarbij je de politie volgt tijdens het oplossen van bijzondere misdaden die zich in een Scandinavisch land afspelen.

Troosteten of comfortfood
Met de aangeboden recepten maak je zelf Deens gebak of een Deense appeltaart. De meeste ingrediënten komen uit de voorraadkast, dus je hoeft de deur niet uit om lekker aan de slag te gaan.

Denemarken op je oren
Doe je ogen dicht en luister naar Deense muziek van onze playlists of luister een Engelstalige podcast. Ideaal voor wanneer je ogen vermoeid zijn van naar je beeldscherm kijken.

Wat is hygge?
De kunst om te genieten van de goede dingen in het leven, van fijne mensen om je heen en het creëren van een heerlijke sfeer. Maar ook gezamenlijk eten en drinken. We delen onze ‘hygge’ tips digitaal.

Videokluis
De beste video's van Denemarken, van de Lighthouse Mover tot de extreme Red Bull cycling takeover en onze recente beelden van Kopenhagen.

Alle inhoud is beschikbaar op:

© Daniel Overbeck - VisitNordsjælland


Roompot parken schenken 2.000 kilo etenswaren aan voedselbanken in Zeeland


2 april 2020 - Roompot heeft woensdag 1 april 2.000 kilo aan etenswaren geschonken aan de voedselbank van Middelburg. De kruideniers- en verswaren dreigden door de verplichte sluiting van 26 Roompot parken in Zeeland verloren te gaan, maar zijn nu alsnog goed voor 6.500 maaltijden.

De Veiligheidsregio Zeeland besloot vrijdag 27 maart dat alle vakantieparken in Zeeland maandag 30 maart om 12 uur dicht moesten. Met het vertrek van alle gasten en het verbod om nieuwe aankomsten toe te laten, dreigde heel wat eten verloren te gaan in de bewaarkasten en koelcellen van de gesloten Roompot parken.
Met als doel de kruideniers- en verse etenswaren te redden en diegene te helpen die dat voedsel het hardst nodig hebben, contacteerde Roompot vorige week al de voedselbank van Middelburg met de vraag of zij deze goederen konden herverdelen via de verschillende voedselbanken in Zeeland onder het publiek dat voedselhulp het hardst nodig heeft.

Het voorbije weekend en maandag selecteerden de horeca- en retailmedewerkers van Roompot in Zeeland de goederen die de komende weken verloren dreigden te gaan omdat hun houdbaarheidsdatum naderde. Dit zijn zowel kruidenierswaren als verswaren zoals melk, kaas, eieren, vlees e.a. producten.

De steun van Roompot beperkt zich in deze tijden niet tot het schenken van maaltijden. Vrijdag kondigde Roompot ook al aan dat zijn vakantiepark in het Noord-Brabantse Schaijk 15 vrije woningen voor ondersteunend verzorgingspersoneel van het ziekenhuis Bernhoven ter beschikking stelt, zodat het na een extra lange en vermoeiende werkdag geen grote afstanden meer naar huis moet afleggen.

Roompot had dezelfde plannen in Zeeland, maar moest dat idee laten varen nadat de Veiligheidsregio besliste om de vakantieparken verplicht te sluiten.
#trotsopdeheuvelrug: Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei vanuit huis ontdekken


2 april 2020 - Om te zorgen dat iedereen in deze bijzondere periode toch kan genieten van al het moois dat de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei te bieden hebben, lanceert Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei #trotsopdeheuvelrug. Via een speciale website en social media krijgen liefhebbers activiteiten op de Heuvelrug aangeboden die je vanuit huis kunt ondernemen. Ondernemers, bewoners en andere partijen kunnen gratis activiteiten aanmelden.


Bewoners en bezoekers worden zo geïnspireerd om al het moois dat de Heuvelrug te bieden heeft te ontdekken, en er straks op uit te trekken wanneer dit weer veilig kan. Met #trotsopdeheuvelrug zet RBT Heuvelrug & Vallei het grote bereik van zijn online communicatiemiddelen in om hartverwarmende initiatieven uit de regio een podium te bieden, te verbinden en te versterken.


Wat is er te zien?

Op de website trots.opdeheuvelrug.nl is een overzicht te vinden van leuke initiatieven zoals virtuele wandelingen, podcasts en video afspeellijsten voor uren kijkplezier. Er staan tips voor rond het huis, zoals voor een tuin of balkon vol vogels, insecten en verse groenten waarmee je een stukje Heuvelrug in huis haalt. En speciaal voor de kids hebben boswachters en natuurorganisaties honderden leerzame en leuke opdrachten voor kinderen bedacht.


Meld je activiteit aan!

Heb jij ook een mooi initiatief opgezet of ken je een activiteit die niet mag ontbreken in #trotsopdeheuvelrug? Geef deze door aan RBT Heuvelrug & Vallei via het e-mailadres samenwerkenloont@hv-marketing.nl

TeamAnimation gaat thuis knutselen


1 april 2020 - TeamAnimation, normaal gesproken actief met de animatie op vakantieparken, komt thuiszittende ouders met kinderen tegemoet met het vernieuwde Knutseljuffen YouTube-kanaal. Drie keer per week worden er nieuwe knutselvideo’s gepubliceerd voor peuters, kleuters en jonge kinderen. Nu veel ouders met kinderen noodgedwongen thuis zitten vanwege de coronacrisis is de vraag naar thuisentertainment groot. Met het YouTube-kanaal wil TeamAnimation jong en oud urenlang knutselplezier bieden.

De reisbranche wordt momenteel zwaar getroffen door de coronacrisis. Nu veel campings in het voorseizoen vermoedelijk niet of beperkt open zullen gaan, wil TeamAnimation via deze weg alsnog kinderen en ouders een leuke tijd bezorgen vanuit hun eigen huis. Met de Knutseljuffen halen jong en oud de miniclub in huis. De filmpjes worden vanwege de overheidsmaatregelen vanuit huis verzorgd door entertainers van TeamAnimation.#socialdistancebank


Om duidelijk te maken dat anderhalve meter afstand houden echt belangrijk is, ontwierp de Limburgste kunstenaar Patrick Kusters de #socialdistancebank. Samen met zijn team en zijn dochter bouwde hij afgelopen dagen dit meubel. 

Patrick: "Iedereen heeft te maken met de coronacrisis, of je het nu wilt of niet. Toch zie ik om mij heen veel situaties waarin het mensen niet lukt om afstand te houden, terwijl dit de meest effectieve maatregel is om erger te voorkomen. Als beelddenker heb ik gezocht naar een vorm waarbij het direct duidelijk is wat er wordt bedoeld, namelijk afstand houden van elkaar. Dat levert een confronterend beeld op, normaliter zijn mijn meubels bedoeld om mensen bij elkaar te brengen. Nu ook, maar dan op veilige afstand”. 

De bank biedt plaats aan maximaal 2 personen die anderhalve meter uit elkaar zitten. Best een hele afstand, maar niet te ver om nog een goed gesprek te voeren. De #socialdistancebank is op aanvraag beschikbaar om meer bewustzijn te creëren via info@dutchlite.nl.   RCN Vakantieparken biedt mensen in medische zorg gratis accommodatie aan


27 maart 2020 - RCN Vakantieparken stelt op al zijn vakantieparken in Nederland gratis accommodaties beschikbaar voor mensen in de medische zorg. Wil je de reistijd verkorten,voorkomen dat jijzelf of je gezin/familie geïnfecteerd raakt door het virus of heb je een andere reden waarom dit voor jou nodig zou zijn? Mail je situatie en je gegevens naarhoofdkantoor@rcn.nl en RCN Vakantieparken neemt zo snel mogelijk contact met je op.


Martin van Schaik, marketingmanager bij RCN, licht het initiatief toe: "Het idee is begin deze week ontstaan tijdens een overleg met MT en directie. Ten eerste omdat we iets wilden doen voor de mensen in de medische zorg die momenteel zo’n belangrijk werk doen en ten tweede omdat onze vakantieparken weliswaar open zijn, maar ook wij te maken hebben met minder boekingen, verplaatsingen van boekingen en annuleringen. Daardoor hebben we ook de capaciteit beschikbaar om dit aan te kunnen bieden.”


Al tientallen reacties

Sinds RCN het initiatief woensdag lanceerde, hebben enkele tientallen mensen gereageerd. Daarbij zaten ook mensen die niet in de medische zorg werkten, vertelt Van Schaik. "Hoe graag we iedereen in een vitaal beroep ook zouden willen helpen, we moeten als RCN ergens een streep trekken. Als RCN hebben we ervoor gekozen om ons te richten op de medewerkers in de medische zorg.”


De mensen die in de medische zorg werken en hebben gereageerd geven verschillende redenen op: "Soms moeten ze door omstandigheden op een andere locatie werken. Zo was er een medewerker die eerst in Nijmegen werkte en nu in Tilburg aan de slag is. Voor hem betekende het veel extra reistijd en was zo’n accommodatie dichterbij dus een uitkomst. Anderen geven aan graag in isolatie te zijn, omdat ze bang zijn voor besmettingsgevaar van familie.”


RCN is inmiddels bezig met een inventarisatie van de verzoeken en verwacht in of vlak na het weekeind de eerste medewerkers in de medische zorg te verwelkomen. Van Schaik benadrukt dat het aanbod geldt zolang het vanwege de coronacrisis nodig is. Daarnaast is maatwerk mogelijk: "Zorgmedewerkers moeten zelf aangeven welke dagen ze het liefste willen doorbrengen op de accommodatie.”


Waarom zijn de RCN-parken open?

Van Schaik licht toe waarom RCN besloten heeft om open te blijven: "Ons concept is minder gericht op groepen bij elkaar, maar veel meer op erop uitgaan in de natuur, alleen of in kleine groepen. Daarnaast hebben we soms ook een sociale functie, voor mensen die tijdelijk even niet over een woning kunnen beschikken. En tenslotte is er ook een economische reden: door open te blijven krijgen we nog inkomsten en kunnen we mensen aan het werk houden. Voor vaste medewerkers hebben we mede daardoor nog geen arbeidstijdverkorting aan hoeven te vragen.”


Vanzelfsprekend heeft RCN wel een aantal maatregelen genomen nu de parken openblijven:

  • Op diverse plaatsen zullen informatieposters worden opgehangen. We verzoeken gasten dringend deze aanwijzingen ter plaatse op te volgen.
  • Alle gasten worden dringend verzocht gepaste afstand (1,5 meter) te houden tot andere gasten en de medewerkers van RCN.
  • Alle openbare voorzieningen (zoals brasserie, kinderspeelparadijs, bowling en zwembad) zijn tot 1 juni 2020 gesloten.
  • Alle sanitairgebouwen zijn gesloten tot 1 juni 2020.
  • Er mogen geen evenementen/bijeenkomsten/activiteiten plaatsvinden met meerdere personen. Daarom zijn alle recreatieactiviteiten afgelast tot 1 juni.
  • De vakantiekerkdiensten zijn tot en met Pinksteren afgelast.
  • Het ontvangen van bezoek op het park is tot 1 juni niet mogelijk.
  • Er is een snackbarservice met mogelijkheid tot bezorgen en/of afhalen op het park.
  • We hebben extra hygiëne instructies gegeven aan onze medewerkers en extra hygiëne maatregelen genomen rondom schoonmaak.
  • Medewerkers zijn alleen aan het werk indien zij in goede gezondheid verkeren.

>>>


Bloemen voor Amsterdammers


25 maart 2020 - Ondanks de coronacrisis gaat het Tulpfestival Amsterdam door. Het festival brengt in deze bijzondere tijden een saluut aan Amsterdammers en zet de hoofdstad gedurende de maand april 2020 in bloei. 

Initiatiefnemer en organisator Saskia Albrecht: "Juist nu het leven voor iedereen zo ingewikkeld is geworden lijkt het ons een mooi gebaar de tulpen als een troostrijke voorjaarsgroet bij de Amsterdammers voor de deur te brengen.” Ook al zijn bewoners aan huis gekluisterd, op verschillende locaties kunnen ze vanaf medio volgende week vanuit hun huis genieten van de vrolijke voorjaarsbloem in hun eigen buurt. Sommige locaties zoals de tuinen van hotels en musea zijn niet toegankelijk.>>>

#CantSkipHope: Fantastische videoboodschap van Visit Portugal


24 maart 2020 - Turismo de Portugal heeft de boodschap over de toeristische bestemming aangepast van #CantSkipPortugal naar #CantSkipHope. Het resultaat is een fantastisch filmpje dat ons als wereld en sector op de grond zet maar ook zoveel hoop biedt.

Met dit initiatief geeft Turismo de Portugal de boodschap af om juist nu stil te staan, opnieuw te focussen en de inspanningen te bundelen zodat we verder kunnen. "Het is tijd om na te denken. Het is tijd om een pauze te nemen, voor het welzijn van de wereld. Voor nu kunnen we dromen van die ongelooflijke dagen die komen gaan. We zitten hier samen in,” luidt de boodschap van hoop die is verwerkt in een film dat beelden toont van Portugese landschappen en monumenten. 

Het werk is bedacht en uitgevoerd door teams werkend vanuit huis en gebruik makend van afbeeldingen die de afgelopen jaren zijn gemaakt. Met een smartphone is de voice-over opgenomen. Luis Araújo, voorzitter van Turismo de Portugal, benadrukt de boodschap van de film: "We willen vooral dat deze film dient ter inspiratie voor een brede reflectie, het bewustzijn te vergroten en alles te verenigen om dit moeilijke moment in de menselijke geschiedenis te overwinnen.”>>>

Ondernemers zoeken kansen voor omzet en hart onder de riem


24 maart 2020 - Deuren zijn dicht nu het coronavirus Nederland strak in zijn greep houdt. Niet alle ondernemers leggen zich daarbij neer. Je mag als bedrijf op dit moment nog bezorgen. Je kunt ook een loketfunctie maken waardoor je toch die lekkere cappuccino kunt verkopen. Hoe pak je die kansen?

Allerlei kleine kansen duiken op en ondernemers pakken die. Soms om toch nog iets van omzet binnen te halen en personeel te kunnen laten betalen. Maar ook om de stilstaande maatschappij een hart onder de riem te steken. Deze video geeft een impressie van een paar Amsterdamse ondernemers. "Gek dat we er nog niet eerder aan gedacht hebben,” meldt een van de ondernemers over het bezorgen. Heb je als ondernemer nog meer creatieve tips om omzet te behouden in de sector leisure? Laat het de redactie weten.

Topics:Horeca, Leisure
Trefwoorden: ondernemen, crisis, creatief, kansen

||| Blogs |||

30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/04/20
Honderden miljoenen omzetverlies voor Zeeuwse toeristische bedrijven
De Zeeuwse toeristische sector leidt tot 10 mei een direct omzetverlies van 220 miljoen euro. Als de maatregelen na 10 mei worden voortgezet, loopt de schade nog verder op tot mogelijk 841 miljoen euro. Dan verdampt meer dan 60% van de jaaromzet.
31/03/20
Ons virtueel prikbord van hoop en inspiratie
Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden.
27/03/20
Horeca zit niet stil maar leert online
Meer dan 7000 gratis licenties voor online leren zijn er in de afgelopen week afgenomen bij Koninkli...
16/03/20
Borgstelling MKB staat open, wat is er mogelijk?
Het was al aangekondigd maar sinds vandaag staat de verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling open. Wat betekent dat voor ondernemers?
10/03/20
Hoe Preston Palace de Award Beste Family Entertainment Center won
Het team van PleisureWorld NRIT heeft de Award het Beste Family Entertainment Center uitgereikt aan Preston Palace. In de video leggen ze uit hoe ze dat gedaan hebben en wat de plannen voor de toekomst zijn.
10/03/20
Exclusief voor leden
Flinke klap voor verdienmodel Airbnb
Airbnb handelt in strijd met de wet door bij zowel huurders als verhuurders bemiddelingskosten in rekening te brengen.
09/03/20
Eerste vega KFC in Nederland
Fastfoodketen KFC, de vestiging aan de Binnenwegplein in Rotterdam kleurt groen tijdens de Nationale...
06/03/20
Exclusief voor leden
4 concrete doelen Europa vermindering plastic
Veel bedrijven in de gastvrijheidseconomie verminderen het gebruik van plastic. Vandaag zijn op Euro...