Geplaatst op: 12-03-2020
Auteur: Redactie NRIT

Coronadossier tot en met 23 maart 2020

Coronadossier tot en met 23 maart 2020

Alle evenementen geschrapt, burgemeesters beslissen over vakantieparken


23 maart 2020 - Het Nederlandse kabinet heeft extra maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Kern is dat tot 1 juni alle bijeenkomsten zijn verboden en de ondergrens is losgelaten. Burgemeesters mogen samenscholingen verbieden, bedrijven die zich niet aan de regels houden sluiten en boetes uitdelen. De ministers hebben zich enorm geërgerd aan de drukte in de publieke ruimte het afgelopen weekend waardoor de voorgeschreven sociale afstand van 1,5 meter niet kon worden gerealiseerd. Ook voor vakantieparken en campings gaan regels gelden en krijgen burgemeesters de bevoegdheid die te sluiten.

Nederlanders zoveel als mogelijk thuis blijven. Ze mogen nog wel boodschappen doen, naar het werk als dat thuis niet kan of op pad gaan om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen mag nog wel maar niet in een groep. Verder moeten alle gezinsleden van een corona patiënt verplicht thuis blijven. 


De maatregelen die onze sector betreffen:
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 1 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
 • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
 • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
 • Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. 
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.
 • Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. 

>>>


Zeeland roept toeristen op niet te komen

24 maart 2020 - Toeristisch Ondernemend Zeeland roept toeristen op om thuis te blijven. Zeeland is bang dat de 300 duizend toeristen die normaal met Pasen naar de provincie komen het zorgsysteem ernstig doen overbelasten. VVV Zeeland is daarvoor de campagne: 'Wees wijs!' gestart. 

Volgens Erik van den Dobbelsteen directeur van VVV Zeeland is de provincie geen verboden terrein voor toeristen maar worden wel fors minder toeristen verwacht, zo’n 30 duizend. "Op Facebook doet de organisatie deze oproep: "We zien jullie graag. Op iedere normale dag. Vandaag is alles anders. Wij vragen je van mens tot mens. Uit de grond van ons Zeeuwse hart. Doe verstandig. Blijf alert. Zorg voor elkaar.” Intussen melden Zeeuwse media dat de Veiligheidsregio Zeeland een sluiting van campings en vakantieparken voorbereidt. VVV Zeeland is intussen druk doende met een herstelcampagne voor het Zeeuws toerisme na de coronacrisis.


>>>


Corendon schrapt nog eens 80.000 vakanties


23 maart 2020 - Corendon heeft vandaag besloten om al haar vakanties met vertrek tot 1 juni 2020 te annuleren. Het gaat om 80.000 vakanties. Die komen bovenop de eerder 40.000 geschrapte vakanties. 

Dit besluit is het gevolg van het actuele reisadvies van de Nederlandse overheid, waarbij niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland voorlopig worden afgeraden. Bovendien zijn op vrijwel alle vakantiebestemmingen vergaande maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te beperken. Hierdoor kunnen vakantiegangers er niet meer terecht, ook omdat luchthavens, hotels en restaurants gesloten zijn. Naar verwachting gaat deze situatie nog geruime tijd duren. Daarom wil Corendon voor haar klanten duidelijkheid scheppen. Daarnaast wil Corendon voorkomen dat klanten nu nog een restbetaling moeten doen voor een vakantie die naar alle waarschijnlijkheid toch niet kan doorgaan. De betreffende klanten worden vandaag per e-mail over dit besluit geïnformeerd. 

Waarom neemt Corendon dit besluit?

Steven van der Heijden, CEO Corendon: "Met pijn in ons hart hebben we deze beslissing moeten nemen. Naar verwachting gaat deze wereldwijde crisissituatie nog geruime tijd duren en we hebben duidelijkheid willen scheppen voor onze klanten. Daarnaast willen wij voorkomen dat klanten nu nog een restbedrag moeten betalen voor een vakantie die naar alle waarschijnlijkheid toch niet kan doorgaan. We kunnen ons voorstellen dat zij liever zelf over dat geld blijven beschikken. Uiteraard kunnen zij vanaf dit moment ook al een nieuwe vakantie bij Corendon boeken met vertrek later dit jaar en (deels) betalen met de waarde van hun voucher. Om de keuze voor de vakantieganger te vergroten, heeft Corendon nu al, vervroegd, een groot gedeelte van het winterzonaanbod 2020/2021 beschikbaar gemaakt op haar website."


>>>


22 vestigingen Stayokay dicht


23 maart 2020 - Het is uniek in de historie van Stayokay, alle locaties zijn gesloten door de coronacrisis. Stayokay telt totaal 22 vestigingen. 

De maatregel duurt ten minste tot 6 april. Mensen die geboekt hebben kunnen voor informatie terecht op een informatiepagina.


>>>


Platform Help de horeca


23 maart 2020 - Meer dan 3600 ondernemers hebben zich de afgelopen dagen aangemeld bij het initiatief ‘Help de Horeca’. Koninklijke Horeca Nederland startte het platform samen met vele (horeca)partners om horecaondernemers te ondersteunen in deze moeilijke periode. Vanaf vandaag kunnen gasten een waardebon aanschaffen voor hun favoriete café of restaurant. Daarmee krijgen de ondernemers nu de broodnodige inkomsten binnen.

Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland: "Het is geweldig om te zien hoeveel horecaondernemers zich bij het initiatief hebben aangesloten. Tegelijkertijd geeft het pijnlijk weer hoe nodig dit soort initiatieven zijn. Het is alle hens aan dek bij veel horecazaken. Meer dan ooit vragen deze tijden om de handen ineen te slaan en horecaondernemers te helpen waar mogelijk. Daarom is het extra mooi dat zoveel partners zich hard maken om de horeca te helpen. Dit maakt ons echt enorm trots! Vanaf vandaag kunnen de gasten hun steentje bijdragen. Met dit krachtige initiatief met positieve insteek, hoop ik dat wij gezamenlijk wat licht kunnen brengen in deze moeilijk periode. Wij kijken er enorm naar uit om iedereen straks weer in goede gezondheid te mogen verwelkomen in de huiskamer van de samenleving.”Platform Help de Horeca

Via het nieuwe platform www.helpdehoreca.nl kunnen waardebonnen aangeschaft worden door iedereen die de horeca in Nederland een warm hart toedraagt. Deze waardebonnen helpen de ondernemers aan inkomsten, ook nu ze gesloten zijn of alleen voor afhaal en thuisbezorging operationeel zijn. Horecabezoekers kunnen de bonnen verzilveren zodra de cafés en restaurants hun deuren weer openen. De bonnen zijn in feite een vooruitbetaalde reservering. Zo kan iedereen hun favoriete café of restaurant door deze lastige tijd heen helpen.

>>>


Meldpunt voor gestrande reizigers


23 maart 2020 - ANVR, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Verbond van Verzekeraars komen voor gestrande reizigers in het buitenland met één meldpunt. 

Het meldpunt bijzonderebijstandbuitenland.nl is voor gestrande Nederlandse reizigers die door de wereldwijde Corona-crisis geen beroep kunnen doen op een reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij voor hun terugkeer.

Door de partijen wordt maximaal tien miljoen euro vrijgemaakt voor mensen die geen beroep kunnen doen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Reizigers die binnen Europa zijn gestrand moeten zelf 300 euro bijdragen aan hun terugreis, buiten Europa geldt een eigen bijdrage van 900 euro.


>>>


Vakbond en Transavia bereiken corona-akkoord


23 maart 2020 - Het grond- en cabinepersoneel van Transavia heeft zijn verantwoordelijkheid genomen om het bedrijf door een moeilijke periode heen te helpen. Ze stemden massaal in met het corona-akkoord dat vakbond FNV met het in problemen geraakte Transavia heeft gesloten. ‘Werknemers zien tijdelijk af van hun winstuitkering over het jaar 2019 en zullen vakantiedagen inzetten, in ruil voor baangarantie én inkomenszekerheid voor een periode van 3 tot 6 maanden’, zegt Birte Nelen, cao-onderhandelaar namens het grondpersoneel. 

‘Dit pakket aan noodmaatregelen geldt zowel voor werknemers in vaste dienst als met een tijdelijk contract. Ze worden volledig doorbetaald door Transavia, die een beroep doet op een tegemoetkoming in de loonkosten, via het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid.’

Vanaf vandaag zal Transavia als gevolg van het coronavirus tijdelijk geen reguliere vluchten meer uitvoeren. Alle vliegtuigen staan aan de grond en worden alleen ingezet om gestrande passagiers in het buitenland op te halen. ‘Crisisafspraken met de vakbonden waren noodzakelijk’, zegt David van de Geer, cao-onderhandelaar namens het cabinepersoneel. ‘Transavia is in ongekend korte tijd in de problemen gekomen. Het landelijke Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid, dat vorige week werd gepresenteerd door het kabinet, maakt het tussen de FNV en Transavia gesloten corona-akkoord mogelijk. Wij hebben als FNV-onderhandelaars snel en zorgvuldig gehandeld in het belang van alle werknemers bij Transavia, er was geen tijd te verliezen.’


Ook inkomenszekerheid voor flexibele krachten

In tegenstelling tot moederbedrijf KLM, dat gebruik maakt van dezelfde regeling, heeft Transavia zich direct gecommitteerd om ook werknemers met tijdelijke contracten in dienst te houden en volledig door te betalen. Er zal geen enkel tijdelijk contract om bedrijfseconomische redenen worden beëindigd. Nelen: ‘Direct na het sluiten van het akkoord kregen de vliegtuigtechnici te horen dat de komende 3 maanden alle aflopende contracten voor bepaalde tijd op de gebruikelijke manier worden verlengd. Werknemers krijgen op grond van de cao een contractverlenging voor bepaalde of onbepaalde tijd. Transavia houdt zich hiermee exact aan de voorwaarden van het landelijke noodfonds. Gek genoeg heeft KLM nog niet bevestigd aan FNV dat zij alle tijdelijke contracten zullen verlengen.’


Samen de schouders eronder

Het corona-akkoord is gesloten door alle vakbonden voor het grond-, cabine- en cockpitpersoneel bij Transavia. Het is nu wachten op de uitslag van de andere ledenraadplegingen. Bij FNV stemde maar liefst 100 procent van het grondpersoneel voor het akkoord en 98 procent van het cabinepersoneel. ‘Dit laat een enorme saamhorigheid zien onder de werknemers, die allen hun schouders eronder zetten om Transavia door deze tijdelijke crisis heen te loodsen’, zegt Van de Geer.


>>>


Inkomend toerisme loopt in tweede kwartaal 4,6 miljard euro mis


23 maart 2020 - Door de corornacrisis loopt de Nederlandse economie vanwege wegvallend inkomend toerisme minstens 4,6 miljard euro mis. Zet de crisis tot en met de zomer door dan loopt de schade op tot 9,6 miljard euro. Die conclusie trekt PleisureWorld NRIT uit de nieuwste cijfers van het CBS rond inkomend reisverkeer.

In het tweede kwartaal van 2019 hebben buitenlandse reizigers 4,6 miljard euro in ons land uitgegeven. Inkomsten die naar alle waarschijnlijkheid niet meer gerealiseerd gaan worden. Daar staat overigens wel tegenover dat Nederlanders ook niet op vakantie naar het buitenland kunnen en dat ‘bespaart’ dan weer 5,0 miljard euro aan geld dat Nederlanders anders in het buitenland uitgeven. Loopt de crisis tot in de zomer door dan praten we over 9,6 miljard euro aan gemiste inkomsten. Nederlanders geven in die twee kwartalen in het buitenland 12,6 miljard euro minder uit.


>>>


Onverantwoord vrijetijdsgedrag

23 maart 2020 - De maatregelen die we moeten nemen ten gevolge van de uitbraak van het coronavirus beheersen het maatschappelijk leven dat langzaam maar zeker tot stilstand komt. Dit weekend bleek dat Nederlanders zich niet zo snel hun vrijetijdsbesteding laten afpakken. Dat leidde op stranden en in natuurgebieden tot grote drukte waardoor de gewenste afstand van 1,5 meter tussen mensen in het gedrang kwam.


Dat noopte Natuurmonumenten om bezoekers op te roepen naar huis te gaan en niet meer af te reizen. "Onze natuurgebieden worden dit weekend overspoeld met duizenden bezoekers. Dit is niet meer verantwoord! Dringend verzoek om naar huis te gaan of thuis te blijven. We snappen dat dit geen leuke boodschap is, maar wel nodig”, schreef de natuurbeheerder op zijn website.


Wegen en parkeerplaatsen afgesloten

De gemeente Noordwijk sloot zondag de wegen naar de kust zelfs af. De maatregel is genomen om de grote toeloop naar de kust af te stoppen. Zaterdag bleek dat er op de boulevards en bij de afhaalpunten sprake was van onverantwoord gedrag. De observatie van de gemeente was in acht woorden samen het vatten: "Te veel mensen. Vaak te dicht op elkaar.” Burgemeester Wendy Verkleij: "Veel inwoners en ondernemers hebben gezien dat onze bezoekers de richtlijnen niet naleefden. Dat kan echt niet. Volksgezondheid en het indammen van corona hebben echt alle prioriteit. We nemen onze verantwoordelijkheid als overheid omdat we gezien hebben dat recreanten dat niet doen. Het is helaas nodig.”


Veel strandpaviljoenhouders namen hun verantwoordelijkheid is sloten zelf hun afhaalpunt. De afsluiting is uitgevoerd in opdracht van het Regionaal Operationeel Team, dat op zijn beurt weer deel uitmaakt van de Veiligheidsregio Hollands Midden. Deze ziet toe op de coronabestrijdingsmaatregelen en leidt de gemeenten die tot deze veiligheidsregio behoren.


Ook andere gemeenten en veiligheidsregio’s riepen mensen op om thuis te blijven. "Ga vandaag niet naar parken, speeltuinen of andere plekken met veel mensen maar #blijfthuis”, schreef de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Ook de directeur van de GGD Zeeland riep mensen op zich aan de maatregelen te houden: en hun verantwoordelijkheid te nemen: "De verspreiding van het virus kunnen we beïnvloeden door ons eigen gedrag.” De gemeenten Zandvoort en Bloemendaal hebben zondag de parkeerterreinen bij de stranden afgesloten. Zij sturen dagjesmensen en recreanten terug. Langs toegangswegen staan borden waarop mensen dringend wordt gevraagd weg te blijven. Op het strand van Hoek van Holland werden dagjesmensen actief door politie en toezichthouders verzocht om naar huis te gaan. Ook worden de parkeerplaatsen afgesloten om mensen te ontmoedigen naar het strand te gaan.


Kom niet naar vakantieparken en jachthavens

De burgemeesters van Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee riepen vrijdag iedereen al op om niet naar vakantieparken, jachthavens en campings te komen. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman: "Het coronavirus heeft op dit moment invloed op alle aspecten van ons leven. Helaas ook op het vieren van onze vakantie. Ik roep hierbij mensen op om niet door het land te reizen voor hun vakantie. Ook niet naar de campings, vakantieparken of jachthavens op Goeree-Overflakkee. Ik begrijp de impact van deze oproep. Zowel voor de mensen die uitkeken naar een vakantie op ons eiland, als voor onze recreatieondernemers. Op dit moment heeft het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus echter onze hoogste prioriteit. Daar hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid in.”


Overigens ging het in Groningen en Drenthe wel goed. Daar waren in natuurgebieden de parkeerplaatsen wel vol maar verspreiden mensen zich goed over het gebied.


>>>


Repatriëring verloopt goed


23 maart 2020 - Dit weekend melden diverse reisorganisaties dat de repatriëring van Nederlanders goed verloopt en worden de laatste reizigers die een pakketreis hebben geboekt teruggehaald. In samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken bekijkt ANVR hoe reizigers die nog in her en der het buitenland vastzitten, worden gerepatrieerd.


Transavia is vandaag gestopt met vliegen en voert alleen nog maar repatrieringsvluchten uit. Dat is nog een hele logistieke operatie omdat steeds meer landen hun luchtruim afsluiten of in lockdown gaan. Dat doet ook ons land dat het luchtruim voor vliegtuigen vanuit Spanje afsloot. Eerder werd het luchtruim al gesloten voor vluchten vanuit Italië, China, Iran en Zuid-Korea. Alleen repatrieringsvluchten zijn uit die landen nog mogelijk. Zo vertrekken dinsdag en donderdag nog repatrieringsvluchten uit Zuid-Korea.


Het repatriëren van Nederlandse vakantiegangers uit Marokko begint langzaam maar zeker op een nachtmerrie te lijken. Ook dit weekend lukt het niet door het uitroepen van de noodtoestand door de Marokkaanse overheid. De drie vluchten waarmee Transavia 500 mensen wilde ophalen gingen niet door. Op die vluchten mochten ook inwoners van andere Europese landen mee.


>>>


Emirates stopt passagiersvluchten op 25 maart maar cargo gaat door


22 maart 2020 - Sinds het begin van de COVID-19 uitbraak hebben vliegmaatschappij Emirates en dnata hun activiteiten aangepast in lijn met wettelijke richtlijnen en de vraag naar reizen. De luchtvaartmaatschappij heeft ernaar gestreefd passagiersvluchten zo lang mogelijk uit te blijven voeren om reizigers te helpen weer thuis te komen ondanks het toenemend aantal reisverboden, beperkingen en lockdowns over de hele wereld. Het vliegen kan bijna niet meer en daarom worden per 25 maart bijna alle passagiersvluchten geschrapt. 

Belangrijke internationale luchtvrachtverbindingen blijven gehandhaafd worden waardoor mogelijk wordt gemaakt voor de Boeing-777 vrachttoestellenvloot essentiële producten, zoals medische benodigdheden, over de wereld te kunnen vervoeren.

Het aantal operaties van dnata wordt aanzienlijk gereduceerd, waaronder het tijdelijk sluiten van enkele kantoren binnen haar internationale netwerk. De reden hiervoor is dat veel luchtvaartmaatschappijklanten het aantal vluchten drastisch hebben verminderd of zelfs hebben stopgezet. Emirates heeft een lange lijst van kostenbesparingen gemaakt en deze worden nu uitgevoerd.

Wereld is in quanrantaine
Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, voorzitter en CEO van Emirates Group: "De wereld is letterlijk in quarantaine gegaan door de COVID-19 uitbraak. Dit is een ongekende crisissituatie, zowel geografisch gezien, maar ook vanuit een gezondheids-, sociaal en economisch standpunt. Tot januari 2020 liep Emirates Group goed op schema betreft de doelstellingen voor het huidige boekjaar, maar COVID-19 heeft dit de afgelopen zes weken heel plotseling en pijnlijk stopgezet."

"Als luchtvaartmaatschappij met een groot internationaal netwerk bevinden we ons in een situatie waarin we passagiersvluchten niet kunnen uitvoeren totdat landen hun grenzen heropenen en het vertrouwen om te reizen terugkeert. Uiterlijk woensdag 25 maart zullen de meeste Emirates passagiersvluchten tijdelijk opgeschort zijn. We houden de situatie nauwlettend in de gaten en zodra mogelijk, worden alle operaties weer hersteld.”

Na verzoeken van overheden te hebben ontvangen om de repatriëring van reizigers te ondersteunen, zal Emirates tot nader order passagiers- en cargovluchten naar de volgende bestemmingen blijven uitvoeren zolang de grenzen open blijven en de vraag er is: het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Hong Kong, Thailand, Maleisië, de Filippijnen, Japan, Singapore, Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Canada. Aangezien de situatie dynamisch blijft, wordt reizigers aangeraden emirates.com te raadplegen voor de meest actuele vluchtstatus.


>>>


TUI annuleert alle reizen tot 30 april


20 maart 2020 - Langzaam maar zeker dringt in de branche het besef door dat het voorseizoen verloren is. Het terugdringen van het coronavirus gaat namelijk nog geruime tijd in beslag nemen. Dat gaat gepaard met forse reisrestricties en vanzelfsprekend weinig animo van mensen om op vakantie te gaan. TUI heeft daarom als een van de eerste reisorganisaties besloten alle reizen tot 30 april te annuleren. ANVR maakt intussen bekend dat een meerderheid van de vakantiegangers die met een pakketreis in het buitenland is gerepatrieerd. 


"In de huidige omstandigheden kunnen onze reizigers niet langer genieten van hun geboekte reis en komen zij ook steeds vaker het land van hun vakantie niet meer in”, schrijft TUI op haar website. Inmiddels raadt ook de overheid af om te reizen naar het buitenland. "Om die reden hebben we besloten om alle TUI en Kras reizen met vertrek tot en met 30 april 2020 te annuleren.” Reizigers waarvan de reis is geannuleerd, ontvangen een voucher voor de betaalde reissom waarmee een vervangende reis op een later tijdstip geboekt kan worden. Ook heeft TUI een versoepelde omruilgarantie waarmee reizigers tot een dag voor vertrek bestemming of vertrekdatum kunnen aanpassen. Die regeling geldt vooralsnog tot en met 31 mei.  

TUI neemt deze beslissing mede omdat het terughalen van reizigers is uitgegroeid tot een mega-operatie. Van de 20.000 tot 25.000 mensen die via een reisorganisatie op vakantie waren zijn 14.000 tot 19.000 mensen teruggehaald. Dat zegt ANVR-directeur Frank Oostdam tegen de NOS. Er zijn naar schatting nog 5.000 tot 6.000 Nederlanders in het buitenland die via een reisorganisatie hebben geboekt. "De meesten van hen zullen in de loop van volgende week opgehaald worden", zegt Oostdam. Voor landen die hun luchtruim hebben gesloten is dat nog lastig. Oostdam prijst zijn leden die heel hard hebben gewerkt om dit mogelijk te maken. Het is nog onbekend hoeveel van de ongeveer 180.000 Nederlanders zijn teruggehaald die niet via een reisorganisatie in het buitenland waren.


>>>


Overijsselse toeristische sector nu al hard geraakt

20 maart 2020 - De Overijsselse toeristische sector - goed voor 2,2 miljard euro aan directe bestedingen en ruim 38.000 banen in 2019 - wordt hard geraakt en staat door de coronacrisis zo goed als stil. 


Ondernemers melden in een enquete van MarketingOost wordt door Overijsselse vrijetijdsondernemers omzetverliezen van 50% tot 80% gemeld. Van alle vrijetijdsondernemers zegt 77% dat het virus een impact heeft gehad op het bedrijf. Dat is in de dagrecreatie (89%) sterker dan in de verblijfsrecreatie (71%). Ondernemers maken zich grote zorgen over de financiële gevolgen en weten in veel gevallen niet hoe te reageren op deze onwerkelijke situatie.


MarketingOost werkt samen met partijen als HISWA-RECRON, VNO-NCW, MKB, Gastvrij Overijssel, provincie Overijssel en de verschillende regio’s om de gevolgen te duiden en eenduidig ondersteuning te bieden. "We willen snelheid brengen in het pakket hulpmaatregelen voor ondernemers op rijks-, provinciaal en lokaal niveau, waarmee ondernemers ondersteund worden zodat na de crisis de, voor onze economie zo belangrijke, vrijetijdssector opnieuw kan floreren”, schrijft de organisatie in een verklaring. De provincie Overijssel bekijkt of een taskforce aanvullende steun aan de sector en haar ondernemers kan bieden.>>>

 
Advies om VVV's te sluiten


20 maart 2020 - Het Kennisnetwerk Destinatie Nederland heeft het advies gegeven om de deuren van de VVV-locaties voor publiek voorlopig te sluiten. 


Door de maatregelen rondom het  Coronavirus ligt het internationale reisverkeer grotendeels stil ligt, meer en meer winkels en attracties sluiten waardoor de bezoekersaantallen afnemen. "We volgen de adviezen van het RIVM op en stellen de veiligheid van bezoekers en medewerkers voorop”, stelt Wendy Sieger-Kintzen in een toelichting. De sluiting van de fysieke vestigingen betekent niet dat er totaal geen dienstverlening is. Die wordt verplaatst naar social, mail en telefoon vanuit de backoffice voorzieningen. Een groot aantal VVV-locaties is in de afgelopen dagen reeds gesloten.


>>>


10% bezettingsgraad hotels in Canada en 250.000 ontslagen


20 maart 2020 - De Hotel Association Canada heeft onderzoek onder haar leden gedaan. De bezettingsgraad van hotels in Canada is gezakt naar 10% gemiddeld. Duizenden banen gaan verloren. Het totaal aantal ontslagen wordt geschat op 200.000 tot 250.000.


>>>


Nederlanders somber over zomervakantie, Zeeland wil geen toeristen en Spanje sluit hotels en campings

20 maart 2020 - Een kwart van de Nederlanders verwacht aankomende zomer vanwege het coronavirus niet op vakantie te kunnen gaan. Vandaag heeft Spanje besloten alle toeristische accommodaties voor kortdurend verblijf waaronder hotels en campings binnen een week te sluiten en roept de Veiligheidsregio Zeeland, met steun van de toeristische sector, toeristen op om niet naar Zeeland te komen.


Naast afzeggen (een kwart), verwacht een op de drie respondenten hun vakantieplannen voor deze zomer te moeten omboeken of verschuiven. Dit blijkt uit onderzoek van reisplatform www.27vakantiedagen.nl onder 9.245 Nederlandse vakantieliefhebbers. Maar liefst 61 procent van de ondervraagden houdt zich zelfs liever met hele andere dingen bezig en noemt zijn of haar geplande vakantie ’helemaal niet meer belangrijk’. Vanwege alle onzekerheid, kan de ouderwetse vakantie in eigen land deze zomer wellicht een comeback maken. Uit het onderzoek blijkt dat twintig procent van de ondervraagden die normaal in het buitenland vakantie vieren – vanwege het coronavirus – serieus nadenkt over een vakantie in eigen land voor de aankomende zomerperiode.


Dat Nederlanders behoorlijk in de ban zijn van het virus blijkt ook uit het feit dat ze internationale toeristen liever zien gaan dan komen. Zo stelt 94 procent van de ondervraagden dat Nederland haar grenzen moet sluiten voor alle buitenlandse toeristen. Ook die van binnen de Schengenzone.


Zeeland vraag kabinet om maatregelen voor toerisme

In Zeeland gaat de veiligheidsregio nog een stapje verder. De Veiligheidsregio Zeeland heeft in een brief aan het kabinet om maatregelen gevraagd om te zorgen dat de provincie in april niet wordt overstroomd door toeristen. De ziekenhuiszorg in de provincie kan de extra patiënten niet aan. In deze unieke situatie is het aantal en het gedrag van onze bezoekers niet te voorspellen. "Sociale contacten zijn daarbij vrijwel niet in te perken en onze zorg kan al heel snel overvraagd worden. Het Zeeuwse standpunt is dat dit een nationaal vraagstuk is. Daarom wordt dringend en snel gevraagd om landelijke maatregelen, richtlijnen of adviezen waarmee ongewenste toeloop van toeristen beperkt of gereguleerd kan worden.” In een overleg over de coronacrisis met vertegenwoordigers van Recron Zeeland, Impuls Zeeland, Toeristisch Ondernemend Zeeland, VVV Zeeland, Provincie Zeeland, GGD Zeeland en Veiligheidsregio Zeeland heeft de toeristische sector zich bij deze oproep aangesloten.


Spanje sluit hotels en campings

In Spanje zijn ze er al uit en nemen ze verregaande maatregelen. Het land sluit per 26 maart alle hotels, toeristenbedrijven, campings, caravanparken en andere accommodaties voor kort verblijf. Accommodaties die nu al geen klanten meer hebben moeten per direct sluiten. Accommodaties die gedurende een seizoensperiode gasten opvangen, mogen voor deze vaste gasten open blijven maar deze mogen niet van gemeenschappelijke voorzieningen gebruik maken en de ondernemers mogen geen nieuwe gasten toelaten. Spanje is met 17.000 besmettingen en 767 doden na Italië het zwaarst getroffen Europese land. Spanjaarden mogen alleen nog naar buiten om naar het werk te gaan of boodschappen te doen.


Ook in de Belgische Ardennen worden vakantieparken, pensions en kleine hotels gesloten. De burgemeester van Stavelot, Thierry de Bournonville, heeft de maatregel genomen omdat vooral Nederlandse toeristen zich niet aan de regels houden. In België is een samenscholingsverbod van meer dan twee personen. De burgemeester spreekt van een totaal gebrek aan 'burgerzin' en hekelt het Nederlandse beleid. Aangezien in België alle niet-noodzakelijke verplaatsingen zijn verboden, is toerisme sowieso geen goed idee.


>>>


VVEM dringt bij minister Wiebes aan op branchespecifieke maatregelen


20 maart 2020 - De coronacrisis grijpt ongelofelijk hard in op de evenementenbranche. Boegbeelden van de sector zoals het Eurovisie Songfestival in Rotterdam, de Formule 1 op Zandvoort en de Invictus Games in Den Haag worden uitgesteld. Maar de schade is met 1.500 grotere festivals en een hele keten aan toeleveranciers veel groter.


De VVEM heeft gisteren in een gesprek met minister Wiebes van EZK aangedrongen op branchespecifieke maatregelen om deze crisis te boven te komen en een regeling zodat tickets van verplaatste evenementen hun geldigheid behouden. "De gevolgen die de maatregelen hebben zijn namelijk gigantisch. De meeste partijen in deze branche investeren gedurende het jaar en bouwen daarmee naar het festivalseizoen als piekmoment. Nu het er aan de vooravond van dat seizoen op lijkt dat door een heel groot deel daarvan een dikke streep gehaald kan worden, worden veel partijen hard geraakt”, schrijft de VVEM in een verklaring. Daarbij heeft de VVEM richting de minister benadrukt dat het hier niet, zoals het in de media soms naar voren wordt gebracht, alleen organisatoren van evenementen betreft die getroffen worden. "We praten per evenement over een wijd vertakt netwerk van partijen die gezamenlijk zo’n evenement maken. Denk aan onder meer leveranciers van crew, beveiliging, hekken, tenten, podia, tijdelijk sanitair, licht en geluid, denk aan locaties, denk aan cateraars, de lijst is immens.”>>>


ANWB winkels na vandaag dicht


19 maart 2020 - De winkels van de ANWB sluiten vanmiddag om 17.00 uur hun deuren. De directie heeft dit besluit genomen vanwege het coronavirus. De ANWB verlegt haar informatie- en adviesrol naar online en het Leden Service Center. De webwinkel op anwb.nl blijft uiteraard geopend en de ANWB Alarmcentrale, de Wegenwacht, de bergers van Logicx en de traumahelikopers van de ANWB blijven onveranderd onze leden helpen.

Hoelang de winkels gesloten blijven, is nog onbekend. De ANWB hoopt haar leden uiteraard zo snel mogelijk weer in goede gezondheid te mogen ontvangen in de winkels.

>>>


Ommen schort betalingstermijn gemeentelijke belastingen op


19 maart 2020 - De gemeente Ommen gaat de betalingstermijn opschorten voor gemeentelijke belastingen voor ondernemers tot 31 augustus 2020. Dat meldt brancheorganisatie HISWA-RECRON. 

Voor de recreatieondernemers is dit volgens de brancheorganisatie bijzonder prettig die ook de manier waarop de gemeente Ommen dit heeft aangepakt prijst. De recreatieondernemers hebben zelf geen actie hoeven te ondernemen. Het initiatief kwam van de gemeente zelf.

Het gaat om de betaling van onder andere Onroerendezaakbelasting (OZB) voor niet-woningen en toeristenbelasting. Martin Maassen, plaatsvervangend directeur en regiomanager HISWA-RECRON in de provincie Overijssel, zegt hierover: ”Ommen is de eerste gemeente in Nederland die actief de inning van toeristenbelasting en Onroerendezaakbelasting opschort. Hiermee geeft Ommen lucht en vooral een beetje noodzakelijke liquiditeit aan de prachtige bedrijven in haar gemeente. Bedrijven die het nu toch al zwaar voor de kiezen krijgen. Hopelijk doet in gemeenteland goed voorbeeld goed volgen.”

>>>


Aflossingen voor MKB opgeschort

 
19 maart 2020 - De coronacrisis brengt een grote schok teweeg in de samenleving en de economie. De financiële nood onder ondernemingen in tal van bedrijfstakken is groot. De Nederlandse banken komen nu met maatregelen.

Vijf Nederlandse banken komen in aanvulling op de maatregelen van het Nederlandse kabinet met een extra maatregelen die het mkb wat lucht moet geven. Banken hebben deze maatregelen vanochtend gepresenteerd aan minister Hoekstra van Financiën en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

Kleinere ondernemingen -met een financiering tot 2,5 miljoen euro- die in de kern gezond zijn, krijgen zes maanden uitstel van rente en aflossing op hun lopende leningen. De maatregel geldt voor alle sectoren. Hiertoe hebben ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank besloten. Het gaat hierbij om een minimumregeling waarop banken aanvullend maatwerk kunnen leveren voor zakelijke klanten.

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland reageert enthousiast: "Dit is een hele goede steun in de rug voor veel mkb’ers die de banken hier geven. Chapeau! Hopelijk lukt het ook als het gaat om grotere kredieten waar dat nodig is. Maar een dikke pluim voor de banken en de toezichthouders die dit zo snel regelen.” 

Voor bedrijven met een hogere verplichting zullen banken de verdere ontwikkelingen scherp volgen. Dat kan leiden tot extra stappen in overleg met het kabinet en de toezichthouders. 

>>>


De spagaat van veel evenementenorganisatoren


19 maart 2020 - Evenementen die gedurende de Paasdagen een evenement hebben gepland, zitten in een behoorlijke spagaat. De maatregelen die het Nederlandse kabinet heeft genomen gelden tot en met maandag 6 april. Het weekend daarop is het al Pasen. Maar voortijdig afzeggen kan grote financiële consequenties hebben. 

Volgens advocaat René Halfens, die gespecialiseerd is in evenementenrecht, kunnen evenementen hun rechten op vergoeding uit de evenementenverzekering verspelen door vroegtijdig af te gelasten. Belangrijk aspect in de juridische positie van evenementen is het feit of ze zich op overmacht kunnen beroepen. Een dwingende aanwijzing van de overheid valt daaronder. 
Ander probleem voor de evenementenbranche bij afgelasting zijn de contracten die met toeleveranciers zijn afgesloten.  "In het geval van overmacht worden zowel leveranciers als klanten van hun verplichtingen ontheven", zegt Halfens. 

Of verzekeringsmaatschappijen in staat zijn om alle claims uit te betalen, is nog maar de vraag omdat niemand met de situatie rekening heeft gehouden dat alle evenementen in vrijwel de hele wereld worden afgelast. Ook of bezoekers, die al een kaartje hebben gekocht, hun geld terugkrijgen is onzeker. Veel evenementen hebben al grote kosten gemaakt. Bovendien is het nog maar de vraag of een rechter later met in het oog ‘redelijkheid en billijkheid’ de schade bij 1 partij legt of verdeeld over alle ticketkopers. Mooi om te zien is de steun van het publiek die met de hashtag #ikhoefmijngeldNIETterug hun steun voor evenementen kunnen uitspreken.


>>>


Zorgen bij recreatiebedrijven om voortbestaan bedrijf


18 maart 2020 - Marketing Drenthe heeft als eerste DMO een onderzoek onder haar aangesloten leden afgerond. De peiling is uitgevoerd tussen vrijdag 13 maart en dinsdag 17 maart. Driekwart van de ondervraagde ondernemers geeft aan in de afgelopen week hinder te hebben ondervonden van de uitbraak van het coronavirus. Gedurende de looptijd van het onderzoek groeide het aantal ondernemers dat last had van de crisis. Zeven op de tien Drentse ondernemers maakt zich zorgen om de toekomst van hun bedrijf. 

Een meerderheid merkte dit in dalende bezoekersaantallen (56%) en minder (vroeg)boekingen (36%). De invloed op personeel en personeelsplanning is bij een zesde van de bedrijven merkbaar. Na de afgekondigde maatregelen van afgelopen zondag ging ruim de helft van alle dagrecreatieve bedrijven dicht. Voor een aantal bedrijven moet het seizoen nog starten.

Een derde van de ondernemers ontving afgelopen week al minder bezoekers. Ook de boekingen en reserveringen voor de aankomende weken namen afgelopen week al fors af. Tweederde van de ondernemers melden annuleringen voor de komende maanden. Ondernemers maken zich grote zorgen over de financiële gevolgen (94%), maar ook over de invloed op de bedrijfsvoering en de verdere ontwikkeling van het virus. Zeven op de tien ondernemers maken zich zorgen over de toekomst van hun bedrijf, een kwart heeft hier zelfs ernstige zorgen over.

>>>


Luchtvaart gaat down


18 maart 2020 - De luchtvaart komt in een fase met een steeds kleinere operatie. Schiphol blijft open maar in een afgeslankte vorm. Transavia annuleert volgende week alle vluchten en ook Ryanair en easyJet verwachten dat alleen nog maar repatriëringsvluchten worden uitgevoerd. 


"We gaan terug naar een ‘Kern-Schiphol’’, zegt CEO Dick Benschop. Daardoor blijven we open voor Nederlanders die nu in het buitenland zijn en naar huis willen, voor vrachtvluchten met bijvoorbeeld medicijnen en medische hulpmiddelen en voor de vluchten die nog wel plaatsvinden.” Op de luchthaven blijven dan alleen de E- en de D-pier open.


Op Schiphol is het aantal reizigers inmiddels met ruim 60% gedaald en gaat het aantal vluchten ook hard omlaag. De komende dagen worden er veel repatriëring vluchten verwacht van Nederlanders uit het buitenland. Op basis van de wereldwijde ontwikkelingen, het negatieve reisadvies voor alle Nederlanders, de EU maatregelen en de overige wereldwijde reisbeperkingen zal het aantal vluchten en passagiers verder zeer snel afnemen. Ook op de regionale luchthavens van Rotterdam en Eindhoven is de afgelopen dagen het aantal passagiers gehalveerd. 


KLM topman Pieter Elbers zei gisterenavond bij Op1 dat naar schatting 250 duizend Nederlanders die bij KLM hebben geboekt in het buitenland. KLM gaat er alles aan doen om die mensen terug naar Nederland te halen. Dat valt niet mee vanwege de vele nieuwe vliegbeperkingen. Reizigers hebben moeite de klantenservice van KLM te bereiken omdat die worden overspoeld door telefoontjes en social mediaberichten. Voor elk kanaal zijn dat er op een gewone dag 20 duizend, nu 200 duizend.  


Transavia heeft besloten alle vluchten van maandag 23 maart tot en met zondag 5 april te annuleren. De luchtvaartmaatschappij voert nog wel vluchten uit om reizigers te repatriëren. Moederbedrijf KLM kwam vandaag wel heel positief in het nieuws. Haar Chinese partners, China Eastern Airlines, China Southern Airlines en Xiamen Airline, hebben 90 duizend mondkapjes en 50 duizend handschoenen gedoneerd. Vanmorgen kwam de eerste zending aan op Schiphol.


Ryanair heeft aangekondigd om vanaf woensdagnacht 18 maart 80% van alle vluchten te annuleren. Vanaf 24 maart verwacht de luchtvaartmaatschappij dat alle vluchten worden geannuleerd op enkele vlucht na tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland.


Ook easyJet verwacht dat binnen afzienbare tijd een groot deel van de vloot aan de grond zal blijven. De komende dagen worden vanuit diverse Europese bestemmingen 50 reddingsvluchten ondernomen. Het bedrijf stelt dat het een sterke balans heeft met 1,6 miljard pond in kas, een niet opgenomen kredietfaciliteit van 500 miljoen pond en vliegtuigen in bezit met een waarde van meer dan 4 miljard pond. De luchtvaartmaatschappij bereid zich alweer voor op de periode na de crisis en heeft de wintervluchten vervroegd boekbaar gemaakt. Tussen 25 oktober 2020 en 28 februari 2021 verwacht easyJet 147 duizend vluchten uit te voeren voor meer dan 5 miljoen passagiers.


>>>


Burgemeesters Waddeneilanden: Toeristen blijf thuis!


18 maart 2020 - De burgemeesters van de Nederlandse Waddeneilanden roepen potentiële gasten op zoveel mogelijk thuis te blijven. Die oproep deden de burgemeesters van de Waddeneilanden vandaag. Ze wijzen erop dat alle horeca is gesloten, het gezamenlijk reizen op de boot wordt afgeraden en de medische voorzieningen op de eilanden niet onnodig op de proef moeten worden gesteld. Ook maken de eilanders zich zorgen om besmetting. 

"Onze gasten zijn onder normale omstandigheden altijd van harte welkom”, schrijven ze. "Maar in deze bijzondere periode is dat plotseling wat lastiger. Net als in de rest van Nederland zijn de meeste van onze voorzieningen gesloten en moet afstand tot elkaar gehouden worden. Dus roepen wij, in het verlengde van de oproep van de regering, bij monde van onze premier, en het RIVM,  toeristen op de komende weken zoveel mogelijk thuis te blijven. Dit doen wij om risico’s voor eilanders en gasten zoveel als mogelijk te beperken.”


De VVV Terschelling adviseert toeristen om in de periode t/m 6 april geen accommodatie te boeken. "Er is op dit moment een situatie dat we niet een juiste vakantiebeleving kunnen bieden.">>>


Boekingen verblijfsrecreatie storten in


Hoe staan de boekingen er bij de Nederlandse verblijfsrecreatie voor? En welk effect heeft de coronavirus op de boekingen. Rob Stevens van Stratech dook in de cijfers en zag de afgelopen zeven dagen ruim 70% minder reserveringen. Nederlanders zijn ook voor binnenlandse vakantie helemaal niet meer in de vakantiestemming. Gelukkig heeft de branche voor de crisis wel een goede boekingsperiode achter de rug zodat de boekingen nog steeds een beetje voorlopen op 2019.


Het uitgangspunt voor de branche was -voor de uitbraak- prima. Stratech noteerde 27% meer omzet en 30% meer reserveringen voor de voorjaarsvakantie, het Pinkster-, Hemelvaarts- en Paasweekend. Nu de boekingen teruglopen, daalt die voorsprong naar 7,9% meer omzet en 4,5% extra reserveringen.


"De trend die we daarin zien, is helaas minder rooskleurig”, stelt Stevens. "In de afgelopen 30 dagen, vergeleken met dezelfde 30 dagen van vorig jaar, is er ruim 18% minder omzet genoteerd en daarmee ruim 22% minder reserveringen. Als we kijken naar de afgelopen 7 dagen ten opzichte van dezelfde 7 dagen van vorig jaar, dan worden de gevolgen van Corona op de verblijfsrecreatie duidelijk: er zijn ruim 71% minder reserveringen gemaakt met als gevolg dat er bijna 70% minder omzet genoteerd staat.” Deze rode cijfers gelden voor alle verblijfstypes, zowel het kamperen als de verhuuraccommodaties laten rode cijfers zien. Voor de Paasvakantie, begin april, lopen de boekingen 10,6% achter. Nieuwsgierig naar meer resultaten per vakantieperiode? Lees dan het complete artikel: www.stratech.nl


Ook de zomervakantie laat op dit moment nog groene cijfers zien. Vergeleken met hetzelfde moment vorig jaar zijn er nu bijna 9% meer reserveringen gemaakt, die goed zijn bijna 11% meer omzet. De afgelopen 30 dagen, vergeleken met dezelfde 30 dagen van 2019, laten wel een dip zien in zowel het aantal reserveringen als de omzet.


>>>


Goede maatregelen maar waar blijft de Taskforce?


18 maart 2020 -"Overleven is voor ondernemers eerste zorg, houd aandacht voor lange termijn hersteloffensief, ” Dat is de eerste reactie van Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland, op het pakket maatregelen dat het kabinet gisteravond heeft gepresenteerd. De maatregelen zijn goed maar er is ook kritiek. Waar blijft de Taskforce om de eerste weken te overleven? 

Ook op regionaal gebied worden krachten gebundeld en groeit de roep om provinciale steun. Dit blijkt uit 5 actiepunten opgesteld door Gastvrij Gelderland. Lees het uitgebreide artikel van beide reacties en de regionale actiepunten voor Gelderland.


>>>


Oostdam: Reisbranche kan nog twee maanden overleven


18 maart 2020 - ANVR wil dat het ministerie van Buitenlandse Zaken aan andere landen vraagt de grenzen niet te sluiten voor repatriëringsvluchten. ANVR-directeur Oostdam pleit ook voor extra maatregelen voor de reisbranche omdat bedrijven het nog maar een maand of twee kunnen volhouden aangezien ze aan drie kanten financieel leeglopen.

Naar schatting zitten nog zo’n 200 duizend Nederlanders vast in het buitenland. Het terughalen gaat nog weken duren. Dat vertelde  ANVR-directeur Frank Oostdam bij de NOS. Volgens Oostdam wordt de branche aan drie kanten geraakt. Ten eerste is er geen omzet meer omdat er geen boekingen binnenkomen. Ten tweede moeten reizigers die al hebben geboekt en betaald op de een of andere manier worden gecompenseerd. En ten derde geven reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen heel veel geld uit aan het terughalen van reizigers uit het buitenland. 

"Dit houden we niet lang vol”, stelt Oostdam. "We zijn hartstikke blij met de maatregelen van het kabinet, want die zetten echt zoden aan de dijk. Maar dit is voor ons een noodsituatie. We houden het misschien nog een maand of twee vol, maar dan is het wel echt klaar."

>>>


Acht maatregelen voor het bedrijfsleven

17 maart 2020 - Het kabinet heeft vandaag acht verschillende maatregelen genomen om de economische impact van de coronacrisis te beperken. 


Meest in het oog springende maatregelen zijn de nieuwe vereenvoudigde regeling voor arbeidstijdverkorting, 4.000 euro voor bedrijven die moeten sluiten, inkomenssteun voor zzp-ers en het verzoek aan gemeenten om de inning van toeristenbelasting te staken. Ondernemers kunnen met een eenvoudige procedure ook uitstel van betaling aan de Belastingdienst vragen.

Volgens minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat staat de volksgezondheid op nummer 1 maar hebben de maatregelen ook grote gevolgen voor de economie: "We presenteren nu een omvangrijk noodpakket voor banen en economie voor alle bedrijven en zzp-ers.” Het noodpakket is geen statisch geheel en wordt in nauw contact met de brancheorganisaties, sociale partners en banken doorlopend aangepast aan de situatie. "De steunmaatregelen die dit kabinet neemt, moet wegvallende omzet bij bedrijven compenseren”, zei Wiebes.


>>>


HISWA-RECRON vraagt aanvullende maatregelen van kabinet


17 maart 2020 - HISWA-RECRON heeft direct na de aangekondigde maatregelen van het kabinet een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. 
In de brief doet de brancheorganisatie een dringend oproep voor aanvullende sectorspecifieke maatregelen. De brancheorganisatie dringt aan op snelle liquiditeitssteun voor de sector, ontheffing van lokale belastingen en het instellen van een Task Force. Ook wil HISWA-RECRON dat Nederland niet verder op slot moet. 

"Veel bedrijven mogen nu onder condities open blijven. Dat past ook in het gekozen scenario gecontroleerd uitwoeden”, schrijft directeur Geert Dijks. "Als alle bedrijven in de sector op slot gaan heeft dit onherstelbare gevolgen voor de gehele economie en de werkgelegenheid.” Volgens de brancheorganisatie blijkt uit ledenonderzoek -dat op 16 maart is gehouden- dat 68% van de leden omzetverlies verwacht en stijgt naar 96% als de crisis langer duurt. Een meerderheid (65%) verwacht het verlies niet te kunnen compenseren. 

HISWA-RECRON vraagt van de regering liquiditeitssteun omdat deze bedrijven hebben geïnvesteerd voor de opstart van het seizoen en dat met de vele annuleringen niet terugverdienen. De brancheorganisatie vraagt voor de gastvrijheidssector een renteloze kredietverstrekking met een zeer lange terugbetaalregeling omdat banken zeer terughoudend met financiering zijn. Het op dinsdag aangekondige MKB-noodloket moet ook toegankelijk worden voor bedrijven in de watersport- en recreatiesector. HISWA-RECRON is enthousiast over de nieuwe werktijdverkortingsregeling maar dringt wel aan op snelle uitbetaling. Ook wordt aangedrongen op uitstel en ontheffing van (lokale) belastingen en BTW-afdrachten. "Ondernemers in de recreatie, watersport en jachtbouw kampen met grote liquiditeitsproblemen. Wij vragen u dit te borgen in rijksbeleid en in overleg te treden met de VNG”, schrijft Dijks.

Tot slot dringt HISWA-RECRON aan op het instellen van een Task Force Gastvrijheidssector. "Wij zien grote meerwaarde in het instellen van een taskforce waarin vertegenwoordigers van de overheid (in dit geval de ministeries van EZK, Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en de sector deelnemen om over zeer praktische oplossingen na te denken om de bedrijven te helpen de eerste weken te overleven en zo de gevolgen voor de lange termijn te beperken.” 

>>>


EU sluit buitengrenzen


17 maart 2020 - Het zat er al aan te komen maar is nu duidelijk: De EU sluit de buitengrenzen van de Schengenzone voor niet-noodzakelijke reizen. Dat besluit hebben de regeringsleiders van de EU dinsdagavond genomen. 

Reizigers van buiten de EU worden dertig dagen lang niet meer in Nederland en de 25 andere landen in de Schengenzone toegelaten, tenzij hun reis essentieel is. Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie. Ook wordt een uitzondering gemaakt voor onder anderen mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel en vrachtwagenchauffeurs.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders vanaf nu om de komende periode niet meer naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Dat is niet vanwege gezondheidsaspecten, maar vanwege de impact die overheidsmaatregelen kunnen hebben voor Nederlandse reizigers.

Samen met de reisbranche zoekt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken naar mogelijkheden om Nederlandse reizigers, die dat willen, te laten terugkeren naar huis. Reizigers wordt aangeraden gebruik te maken van de reismogelijkheden die de reisbranche biedt. Is vertrek niet mogelijk, zorg dan voor een veilig onderkomen, eventueel in overleg met uw reisorganisatie. Er zijn naar schatting 50 duizend Nederlanders in het buitenland op reis. 

>>>


Vereniging van Evenementen Makers: Immense impact op branche


17 maart 2020 - De Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) spreekt van een immense impact van het coronavirus op branche. Niet allen de organisatoren worden geraakt maar ook een wijdverspreid netwerk van leveranciers, organisatoren, cateraars, beveiligers, venues en de vele andere betrokkenen. 


De VVEM brengt op dit moment de impact van de crisis in kaart. De verwachting is dat de klap die de evenementenbranche in het voorseizoen al loopt nog lange tijd na zal dreunen. Alleen al in de periode tot 6 april betreft het duizenden evenementen, tienduizenden gedupeerde ondernemers en honderdduizenden mensen die in de branche werkzaam zijn. "Gezien de aard van de ondernemingen, waarbinnen een groot deel van de inkomsten direct wordt geïnvesteerd in een volgend evenement, is dit een branche waar vele miljoenen in omgaan maar waarin veel partijen desalniettemin weinig vet op de botten hebben", schrijft de vereniging in een verklaring. 


>>>


Landschapsbeheer Overijssel stilgelegd


17 maart 2020 - Ook recreatie voelt de coronacrisis. Landschap Overijssel annuleert alle activiteiten, excursies en cursussen in verband met het coronavirus. Ook zijn onze bezoekerscentra, kantoren en gereedschapsdepots gesloten en werken er tijdelijk geen vrijwilligers in de terreinen. 

"Ook adviseren wij alle groene vrijwilligers om de komende tijd niet in groepsverband te werken. Wij voelen ons maatschappelijk verantwoordelijk om waar wij kunnen, bij dragen aan het voorkomen van het verspreiden van dit virus.," meldt de beheerorganisatie.


Landschap Overijssel volgt de richtlijn zoals die gesteld wordt door het RIVM in de beheersing van het coronavirus. De bezoekerscentra (De Wheem in Balkbrug, Dal van de Mosbeek in Mander en Hof Espelo in Enschede) zijn in ieder geval gesloten tot en met 6 april. Ook zijn de gereedschapsdepots (in De Lutte, Bornerbroek en in Dalfsen) en kantoren op landgoed De Horte tot die tijd gesloten. De organisatie roept de vrijwilligers op om hun vrijwilligerstaken in de terreinen tijdelijk neer te leggen. Ook adviseert Landschap Overijssel alle groene vrijwilligers om de komende tijd niet in groepsverband te werken.


>>>


Fors omzetverlies voor culturele sector, maatwerkmaatregelen in de maak


17 maart 2020 - De culturele sector leidt elke week een omzetschade van 60 tot 100 miljoen euro door de coronacrisis. Dat zei Minister van Engelshoven van Cultuur vanmorgen bij het radioprogramma De Ochtend van 4. 


Gisteren heeft de sector overleg gehad met de minister. Van Engelshoven maakte de sector allereerst een groot compliment: "Ik heb gisteren de sector bedankt dat ze zonder enig morren gelijk dicht zijn gegaan. Daar heb ik geen dissonant in gehoord. Het is ook heel prettig dat zo’n sector gelijk meewerkt aan de maatregelen, maar het komt heel hard aan.” 


In het overleg is besloten dat er een gezamenlijke taskforce komt om de meest acute noden te inventariseren en te kijken wie per direct zonder inkomen komt te zitten. Dat is in de culturele sector zeer actueel omdat 60% van de werknemers zzp-er is. De taskforce gaat ook kijken hoe de generieke maatregelen die het kabinet heeft genomen en nog gaat nemen, passen voor de culturele sector. Daar waar nodig wordt gewerkt aan maatwerk. 


Van Engelshoven kondigde ook aan dat alle subsidies gewoon doorlopen. Dat is relevant omdat er nu geen prestaties tegenover staan. "Dat wil ik nu even door de vingers zien. Ik wil instellingen zekerheid geven dat die stroom gewoon doorloopt.” Via de cultuurfondsen wordt de komende dagen en weken bekeken waar maatwerk steunmaatregelen nodig zijn.


>>>


Honderden nieuwe restaurants op Thuisbezorgd.nl


In tegenstelling tot eerdere berichten mogen consumenten ook maaltijden afhalen bij restaurants. Thuisbezorgen is mag ook en dat doen nu veel restaurants. Bij Thuisbezorgd.nl hebben zich de afgelopen dagen honderden nieuwe restaurants aangemeld. Ze kunnen nog niet direct aan de slag omdat het aansluiten van restaurants op Thuisbezorgd.nl enkele dagen kost. Thuisbezorgd.nl wil gegevens van de ondernemer controleren en de menukaart activeren. KHN adviseert ondernemers bij het afhalen op drukte te letten: " Zorg dat je niet met andere mensen dicht op elkaar staat en laat mensen bij afhalen hun consumpties mee naar huis nemen (niet ter plaatse opeten).

>>>


Reizen naar Caribisch Nederland stilgelegd


17 maart 2020 - De afgelopen dagen is reizen naar Caribisch Nederland vrijwel onmogelijk geworden. Dit weekend schortte het Nederlandse kabinet het vliegverkeer vanuit Europa naar Bonaire, Sint-Eustatius en Saba per direct op om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Sinds vandaag mogen alleen reizigers met een Curaçaos legitimatiebewijs naar het eiland reizen. Curaçaoënaars die in Nederland wonen, zijn niet welkom op het eiland.

Aruba verbiedt vanaf 17 maart alle inkomende vluchten tot 31 maart om corona-verspreiding te voorkomen. Dat geldt ook voor vluchten uit andere Caribische eilanden en de VS. Het verbod strekt daarmee verder dan de vliegverboden van de andere Nederlands-Caribische eilanden die nog wel regionaal luchtverkeer toelaten. 

Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft het reisadvies voor Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius aangepast naar "alleen noodzakelijke reizen".

>>>


TUI sluit reisbureaus


16 maart 2020 - TUI sluit vanaf dinsdag 17 maart al haar 140 reisbureaus. Ze blijven wel gewoon bereikbaar via telefoon of email zodat de dienstverlening aan klanten door blijft gaan. Vooralsnog is de sluiting tot en met 31 maart.


Nico van der Veer, directeur Reisbureaus TUI Nederland: "Deze maatregel stelt ons in de gelegenheid klanten persoonlijk te woord te blijven staan en tegelijkertijd de geldende gezondheidsadviezen op te volgen.” Reizigers kunnen de FAQ van TUI raadplegen: 
https://www.tui.nl/coronavirus-faq/ 


>>>


Center Parcs sluit


16 kaart 2020 - Center Parcs sluit met ingang van maandag 16 maart 12:00 alle vakantieparken in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. 


Het bedrijf meldt dat ze naar aanleiding van de aangekondigde maatregelen niet meer in staat zijn de vakantieparken te exploiteren. Gasten ontvangen een digitale voucher ter waarde van hun originele reservering die zij kunnen gebruiken voor het boeken van een volgend verblijf.  De parken zijn tot begin april gesloten.


Landal deels open

De Nederlandse parken van Landal GreenParks blijven open. Op drie parken (Hof van Saksen, Het Vennenbos en De Lommerbergen) zijn alle faciliteiten gesloten. Gasten van die parken kunnen hun verblijf gratis omboeken. In België zijn op Village L’Eau d’Heure zijn de indoorspeelruimte, het restaurant en de snackbar gesloten tot 3 april. Het naastgelegen zwembad is ook gesloten tot 3 april. De superette is geopend. Het afhalen van maaltijden en maaltijdbezorging is wel mogelijk via de Pizzeria. Gasten kunnen gratis omboeken naar een andere periode of ander park volgens de speciale Coronavirus omboekingsvoorwaarden. Landal Mooi Zutendaal is gesloten in navolging van het besluit van de lokale autoriteiten. Ook hier kunnen gasten omboeken naar een andere periode of een ander park. In Denemarken, Oostenrijk en Tsjechië sluiten de Landalparken. De Zwitserse parken zijn wel open.


Roompot geopend

Alle Roompot vakantieparken in Nederland, Duitsland en België zijn open. Partnerpark Resort De Kempen, dat in België is gelegen, is wel tot 3 april gesloten. Gasten die dat willen, kunnen hun vakantie omboeken. Annuleren kan alleen tegen de geldende voorwaarden. Op alle vakantieparken hebben zijn de animatie, kidsclub, zwembad, wellness en de restaurants tot 6 april gesloten. Op de Roompot vakantieparken zijn de winkel, de fietsverhuur en de snackbar wel open. Vanuit het restaurant kan wel eten worden besteld. Medewerkers brengen die tot aan de vakantiewoning.


Topparken gewoon open

De 17 Nederlandse parken van Topparken zijn gewoon geopend. Vanaf zondag 15 maart 18.00 uur zijn alle restaurants, indoor speeltuinen en binnenzwembaden op de vakantieparken gesloten om zo de verspreiding van het Coronavirus verder tegen te gaan. Het sluiten van de faciliteiten geldt in ieder geval tot 6 april. Gasten die een verblijf tot 6 april hebben geboekt, kunnen deze verzetten naar een andere periode. Prijsverschillen worden dan verrekend.


>>>


Frank Oostdam belt met minister


16 maart 2020 - ANVR-directeur Frank Oostdam heeft vanmorgen gebeld met minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.


Stef Blok geeft aan zich nauw betrokken te voelen bij en leeft mee met de ondernemers in de reissector. Er ligt in deze nooit-eerder-voorgekomen situatie een ongekende verantwoordelijkheid bij de reisorganisaties, omdat -zoals Blok aangeeft- "we lastige en verstandige maatregelen moeten nemen voor reizigers. Als partner werken we samen voor de reizigers wereldwijd.” Blok spreekt zijn waardering uit voor iedereen die dag en nacht bezig is om Nederlandse reizigers wereldwijd te helpen en te informeren.


Oostdam heeft bij Blok de ongekende uitdagingen voor de branche onder de aandacht gebracht: "Uiteraard wil en moet de sector zijn steentje bijdragen aan het indammen van dit virus. Maar ik wil ook niet dat vele bedrijven met cashflow problemen te maken krijgen. Daarom heeft de sector samen met SGR de ‘Corona-voucher’ ontwikkeld. Naast de maatregel waarvan bedrijven gebruik kunnen maken om werktijdverkorting aan te vragen, wil ik de overheid oproepen met aanvullende, substantiële, sectorspecifieke financiële maatregelen de reissector te steunen”, aldus Oostdam die dit heeft toegelicht in het gesprek met Stef Blok. De minister heeft toegezegd de situatie van de reissector onder de aandacht te brengen van zijn collega’s in het kabinet.


>>>

Blijdorp helemaal dicht

16 maart 2020 - De aangescherpte richtlijnen, die op zondag 15 maart werden afgekondigd door het kabinet in het kader van bestrijding van het coronavirus, hebben ertoe geleid dat Diergaarde Blijdorp tot 6 april helemaal niet toegankelijk is voor bezoekers. De Diergaarde was tot gister nog open maar uitsluitend voor abonnementhouders en had reeds alle binnenverblijven en gebouwen gesloten. Ook Artis in Amsterdam en GaiaZoo in Zuid-Limburg hebben besloten te sluiten. In België heeft Pairi Daiza de seizoensopening die op 21 maart was voorzien, uitgesteld naar 4 april.

Met de sluiting van scholen, horeca en sportclubs is het signaal dat het openbaar leven stil dient te liggen om de gezondheidscrisis het hoofd te bieden glashelder. Diergaarde Blijdorp neemt daarin haar verantwoordelijkheid zeer serieus. Daarnaast voorziet Blijdorp dat meer mensen de komende dagen en weken op zoek zullen gaan naar een leuke dagbesteding. Dit zou tot onwenselijke drukte en groepsvorming kunnen leiden en ook daarom is op dit moment besloten tot een totale sluiting voor alle bezoekers.


>>>

ANWB reisorganisaties voeren geen reizen meer uit

16 maart 2020 - De reisorganisaties van ANWB Reizen: FOX Verre reizen, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen, Kampeerreizen van ANWB en Travelhome (camperreizen) hebben zondagmiddag besloten om alle geboekte pakketreizen met een vertrekdatum tot en met woensdag 31 maart te annuleren. Het Corona-virus heeft wereldwijd zo’n impact dat ANWB Reizen niet kan garanderen dat reizigers ter plekke kunnen genieten van een onbezorgde vakantie.

Dit geldt voor alle bestemmingen die ANWB Reizen aanbiedt, en dat is praktisch de hele wereld. Van een weekendje weg in eigen land tot een Europese bestemming of een verre reis. Klanten die zouden vertrekken t/m 31 maart zijn hun geld niet kwijt. Zij kunnen omboeken naar een andere vertrekdatum of kunnen aanspraak maken op het zojuist ingevoerde Corona-voucher van ANVR/SGR welke inwisselbaar is voor een andere reis bij ANWB Reizen op een ander moment. Klanten krijgen hierover persoonlijk bericht met de bijbehorende voorwaarden.

ANWB Reizen staat momenteel in contact met haar reisleiders en partners op de bestemmingen waar reizigers nu zijn en maken per bestemming de afweging om reizen vroegtijdig te stoppen. Reizigers krijgen hierover persoonlijk bericht.

Deze reisorganisaties zijn volop bezig met de repatriëring van duizenden reizigers. Dit wordt vaak extra lastig omdat landen een lock down invoeren. Het komt ook voor dat vliegtuigen niet weg kunnen omdat een tussenlanding op een luchthaven zou plaatsvinden wat gesloten is vanwege corona.


>>>


Nederlandse horeca dicht

15 maart 2020 - De Nederlandse eet- en drinkgelegenheden gaan tot en met 6 april dicht. Dat heeft het Nederlandse kabinet zojuist besloten. Het verbod gaat zondag al om 18:00u in. Dat betekent dat alle cafés en restaurants moeten sluiten, alsmede sport- en fitnessclubs, zwembaden, sauna's, seksclubs en coffeeshops. Hotels mogen voorlopig open blijven.


KHN doet voor 5,1 miljard euro een beroep op de overheid. De brancheorganisatie voor de horeca wil dat ondernemers snel toegang krijgen tot de regeling voor werktijdverkorting en het borgen van inkomens van ondernemers door uitstel van betaling op aanslagen inkomstenbelasting. Daarnaast wil KHN uitstel krijgen voor btw-afdracht, renteloze overbruggingskredieten en uitstel of (tijdelijke) ontheffing voor het betalen van belastingen.


>>>

Corendon, TUI, Sunweb en Prijsvrij annuleren alle reizen


15 maart 2020 - Gisteren annuleerde Corendon als eerste alle reizen. Vandaag volgen TUI, Sunweb en Prijsvrij.  Corendon heeft  besloten om al haar reizen en cruises met vertrek vanaf morgen tot en met woensdag 31 maart 2020 te annuleren. Sunweb doet hetzelfde voor al haar vliegvakanties maar voor reizen naar Turkije tot en met 17 april. Reizigers van Prijsvrij krijgen de gisteren ingevoerde corona-voucher waarmee ze op een later moment een vakantie kunnen boeken. Een voucher die bovendien onder de dekking van SGR valt. Volgens een bericht op Facebook annuleert TUI ook alle pakketreizen tot en met 31 maart maar blijft de maatschappij vliegen om reizigers uit vakantielanden op te halen. Reizigers krijgen de nieuwe corona-voucher.

De beslissing is het gevolg van de vergaande maatregelen die nu wereldwijd worden genomen om verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te voorkomen. Door deze onvermijdbare en buitengewone omstandigheden vinden de touroperators het niet langer verantwoord om vakanties door te laten gaan. Met dit uitzonderlijke besluit kwam Corendon als eerste tegemoet aan de luide roep van klanten die nu liever thuisblijven dan op vakantie gaan. 

Corendon informeert haar klanten per e-mail over de beslissing en vervolgstappen. Vakantie en vluchten worden geannuleerd, maar klanten zijn hun geld niet kwijt. Ze houden het bedrag dat aan Corendon is betaald als tegoed (‘waardebon’) voor een volgende vakantie. Over vertrekdata na 31 maart 2020 wordt in een later stadium een besluit genomen. Vakantiegangers die nu op vakantie zijn, vliegen vooralsnog op hun reguliere terugvluchtdatum terug naar Nederland.

Voorsorteren op meer inreisverboden

Steven van der Heijden, CEO Corendon ziet dat steeds meer landen besluiten hun grenzen te sluiten en kan Cordendon haar klanten geen veilige en onbezorgde vakantie garanderen. "Dit betekent dat wij onze vakanties naar die bestemmingen niet meer kunnen uitvoeren. Naar alle waarschijnlijkheid gaan in de komende dagen nog meer landen beperkingen opleggen aan reizigers. Daarnaast vrezen wij dat we onze klanten op de vakantiebestemming op dit moment niet de vakantie kunnen bieden die ze mogen verwachten, als gevolg van de beperkingen die overheden ter plaatse opleggen of in de komende periode kunnen opleggen. Het risico is erg groot dat het openbare leven op de vakantiebestemming stilvalt omdat restaurants, bars, musea en winkelcentra gesloten zijn. Daarnaast bestaat er een kans dat iemand in zijn accommodatie te maken krijgt met quarantaine als gevolg van besmettingen. Tot slot valt niet uit te sluiten dat de Nederlandse overheid verdere beperkingen oplegt aan het reizen binnen Nederland en/of het verblijven op drukke plaatsen zoals luchthavens. Wij kunnen daarom op dit moment evenmin garanderen dat klanten op de geplande datum terugvliegen naar Nederland als ze wel op vakantie gaan.”


>>>

Kort nieuws

15 maart 2020 - Dit weekend weer veel nieuws uit onze branche die hard door de coronacrisis wordt geraak. Een overzicht:

 • Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft toestemming gekregen om een aantal gestrande Nederlandse vakantiegangers uit Marokko op te halen. Door het in- en uitreisverbod van de Marokkaanse regering zitten veel toeristen vast in het land. Ook andere Europese landen halen hun landgenoten terug.
 • TUI en Kras hebben op dit moment zo’n 30.000 reizigers op een vakantiebestemming. De meesten kunnen hun vakantie gewoon afmaken en met de oorspronkelijke vlucht naar huis keren. Reizigers uit Marokko (400) en Spanje (7.000) worden vervroegd naar Nederland gehaald. 
 • Tot het eind van de maand meren er geen cruiseschepen af in Rotterdam. Alle rederijen die deze maand de Rotterdamse haven zouden aandoen hebben de besloten hun cruises in Europa te staken. Deze maand zouden nog zes schepen Rotterdam aandoen. 
 • NOC*NSF adviseert haar leden om alle clubbijeenkomsten - waaronder sportwedstrijden – tot en met 31 maart af te gelasten. Daarnaast roepen ze op om alle trainingslocaties voor topsporters voor dezelfde periode te sluiten. De sportkoepel geeft hiermee gehoor aan de oproep van de regering om het aantal sociale (sport) contacten sterk te verminderen. 
 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Spanje aangescherpt. Naar zowel Spanje als de Canarische Eilanden wordt geadviseerd alleen noodzakelijke reizen (oranje) te ondernemen. 
 • De Zeeuws-Vlaamse gemeente Sluis heeft in overleg met de Middenstands Vereniging Sluis besloten zondag alle winkelen en horeca te sluiten. De grensplaats werd overlopen door Belgische toeristen die in eigen land niet meer naar het cafe of restaurant kunnen. Eerde was al besloten allen parkeerterreinen in Sluis, Breskens en Cadzand te sluiten.
 • Ook de STER, die alle reclame op de publieke omroep verzorgt, heeft veel last van de coronacrisis. Veel reisbedrijven en culturele instellingen hebben hun spots teruggetrokken. Behalve Turkije, die spot is nog in vrijwel elk reclameblok te zien. 
 • Het wintersportseizoen in Frankrijk, dat normaal tot eind april, begin mei doorloopt, is per direct door organisatie Skiables de France beëindigd. 


>>>

ANVR en SGR komen met corona-voucher


14 maart 2020 - ANVR heeft samen met SGR een corona-voucher ontwikkeld voor reizigers die willen omboeken of annuleren. Reizigers kunnen die gebruiken om later een andere reis te boeken. De voucher valt onder de garantie van de SGR en staat alleen open voor reisbedrijven die bij SGR zijn aangesloten.

ANVR en SGR willen hiermee zowel de reiziger de mogelijkheid bieden om op een later tijdstip de reis van zijn leven te maken als de reisonderneming de mogelijkheid geven in deze bizarre situatie zijn reisonderneming gezond te houden.
Volgens ANVR wordt de reisbranche op dit moment zwaar getroffen door de impact van de corona-uitbraak. Als de reiziger à la minute moet worden terugbetaald, kan de reisonderneming met cashflow-problemen te maken krijgen. Om dit te voorkomen heeft reissector ANVR samen met SGR de Corona-voucher in het leven geroepen. Deze valt dan ook onder dekking van dit garantiefonds, waardoor reizigers de zekerheid houden dat hun reeds betaalde reissom veilig is gesteld. Op een tijdstip waarop de reiziger weer aan vakantie denkt -wel binnen 1 jaar na uitgifte- kan hij deze voucher, die alleen kan worden uitgegeven door deelnemers aan SGR en voldoen aan de door SGR gestelde eisen, inwisselen bij de ANVR-reisonderneming waar hij deze voucher heeft ontvangen.

>>>


Keukenhof niet open


14 maart 2020 - Keukenhof gaat op 21 maart niet open voor het publiek. Dat is het gevolg van het verbod op bijeenkomsten met meer dan 100 personen die ook voor samenkomsten in de buitenlucht gelden.


Dat Keukenhof niet open kan is een enorme teleurstelling met grote financiële gevolgen voor alle betrokkenen waaronder honderden sierteeltbedrijven die meerwerken aan de Keukenhof. De verslagenheid onder de medewerkers en de partners die een jaar aan de voorbereiding hebben gewerkt is groot. Het park is op dit moment klaar voor de opening, de bloembollen bloeien en de bloemenshows zijn voor een groot deel ingericht. Volgens de Keukenhof komt de continuïteit op de lange termijn niet in gevaar. Of de Keukenhof na 31 maart nog open gaat, ligt aan de maatregelen van de autoriteiten.>>>


Verregaande maatregelen KLM


14 maart 2020 - De KLM neemt per direct ingrijpende maatregelen vanwege de impact van de wereldwijde coronacrisis. Volgens KLM zit de luchtvaart in een ongekende crisis die de maatschappij nopen om ingrijpende maatregelen om deze uitzonderlijke situatie het hoofd te bieden.


In maart zal naar verwachting de netwerkcapaciteit met een kwart afnemen. In de periode april-juni stijgt dat naar 30-40% en mogelijk meer. Dat betekent dat het aantal fte’s met 1.500-2.000 wordt gereduceerd. De investeringen worden met 300 tot 400 miljoen euro teruggebracht. Alle grote IT- en huisvestingsprojecten staan on hold. Ook wrdt per april de vloot met zes resterende Boeing 747 vliegtuigen uitgefaseerd. Door allerlei andere initiatieven moeten de uitgaven met 100 miljoen euro omlaag. Voor directie en management wordt de uitbetaling van het variabel loon over 2019 uitgesteld. Diensreizen, inhuur en consultancy worden per direct gestaakt.


Met de vakbonden wordt overlegd over uitstel van betaling voor de winstdeling, 30% werktijdverkorting voor KLM medewerkers in Nederland in het 2e kwartaal en het inroosteren van verlofdagen.


>>>


Veiligheidsregio's kondigen noodverordening af


14 maart 2020 - De maatregel die de Nederlandse regering donderdag afkondigde rond bijeenkomsten leek een verbod maar was het niet. Het was slechts een advies maar wel met het verzoek aan de veiligheidsregio’s toe te zien op de uitvoering. Dat noopt diverse veiligheidsregio’s om bijeenkomsten met meer dan 100 personen daadwerkelijk te verbieden.


De noodverordeningen gelden in Noord-Brabant, Midden-Nederland, Twente, Noord- en Noord- en Oost-Gelderland. Letterlijk staat in de verordening: ‘Alle openbare samenkomsten en vermakelijkheden als bedoeld in artikel 174 Gemeentewet waar meer dan 100 personen gelijktijdig samenkomen, die in gebouwen die openstaan voor publiek plaatsvinden inclusief de daarbij behorende erven alsmede die in de open lucht dan wel de openbare ruimte zijn verboden.’ Een overtreding van het verbod is strafbaar in artikel 443 van het Wetboek van Strafrecht en wordt bestraft met een gevangenisstraf van maximaal drie maanden.>>>

Forse omzetdaling Nederlandse vrijetijdssector: HISWA RECRON maant kabinet tot spoedmaatregelen


13 maart 2020 - HISWA-RECRON roept het kabinet op om met spoed het maatregelen pakket van VNO-NCW en MKB Nederland uit te voeren. De toeristisch-recreatieve sector is extra kwetsbaar nu het coronavirus in alle hevigheid in Nederland is losgebarsten. Boekingen op vakantieparken en recreatiebedrijven lopen achter en reeds bestaande reserveringen worden geannuleerd.

Boekingen hollen achteruit
Momenteel melden bedrijven die zich richten op arrangementen en uitjes voor families, scholen en personeel een daling van de boekingsomzet van wel 70% ten opzichte van vorig jaar. De boekingen van individuen en huishoudens waren nog redelijk op peil, maar met het thuisblijfadvies worden ze nu geconfronteerd met annuleringen en een reserveringsstop. De verwachting is dat veel seizoensgebonden bedrijven de komende weken in liquiditeitsproblemen komen.

Maatregelen ook toepasbaar voor seizoensbedrijven 
HISWA-RECRON wil dat de aangekondigde maatregelen zoals de werktijdverkorting, borgstellingsregeling voor het mkb en een soepeler fiscaal beleid ook toepasbaar moeten zijn voor de specifieke situatie van bedrijven in de vrijetijdssector. Veel bedrijven zijn enkel het vakantieseizoen open, werken met tijdelijke contracten en hebben niet de fiscale mogelijkheden om leningen later terug te betalen. 

Omzet in vrije tijd kan niet worden ingehaald 
Voor de recreatie- en watersportsector is het van groot belang dat de regelingen met spoed worden ingevoerd en direct toegankelijk en werkbaar zijn voor met name mkb-bedrijven. Vrijwel alle bedrijven in deze sector zijn seizoensbedrijven die 60 tot wel 80% van hun jaaromzet moeten verdienen in vijf tot zeven maanden vanaf nu. Ruim 70% van deze ondernemingen zijn kapitaalintensieve kleine familiebedrijven met beperkte financiële reserves die afhankelijk zijn van Nederlandse én buitenlandse gasten. "Onze leden verkopen plezier door mensen samen te brengen in de vrije tijd en tijd is vergankelijk”, zegt Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON. "Tijd kun je niet bewaren en op voorraad houden. Als er annuleringen komen en geen nieuwe boekingen is er geen omzet. Je kunt dit na het seizoen niet inhalen en het seizoen start vandaag.”

>>>


Reisintentie naar Nederland zakt in


13 maart 2020 - De intentie van potentiële reizigers om een bezoek aan Nederland te brengen is met 50% gedaald. 

Dat blijkt uit een continue monitoring van NBTC op haar digitale kanalen. NBTC heeft al haar geplande voorjaarscampagnes en persactiviteiten on hold gezet. Momenteel worden er voorbereidingen getroffen om na de Covid-19 crisis Nederland (inter)nationaal sterk op de kaart te zetten binnen zowel het toeristische als zakelijke segment. 

Gecoördineerd door Gastvrij Nederland gaat NBTC op de kortst mogelijke termijn samen met de sector aan de slag om de impact die de uitbraak en de verspreiding van het Covid-19-virus op de bezoekerseconomie heeft, zoveel mogelijk te beperken en waar en wanneer mogelijk versneld te herstellen. Vandaag heeft hiertoe het eerste gezamenlijke overleg plaatsgevonden onder leiding van Gastvrij Nederland en in aanwezigheid van een aantal brancheorganisaties. Samen kijken ze naar de impact op korte termijn (afname en annuleringen van het inkomend en binnenlands bezoek) als ook de potentiële impact op langere termijn. Gezamenlijk sturen ze op een aanpak richting en in samenwerking met de overheid. 

>>>


Nederland weert vluchten uit coronalanden


13 maart 2020 - De komende twee weken zijn vluchten uit China, Iran, Italië, Zuid-Korea en Hong-Kong niet meer welkom op Nederlandse vliegvelden. 

Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat na afloop van de ministerraad bekend gemaak. De regeling geldt in ieder geval voor twee weken en gaat vanavond om 18.00 uur in. Alleen vluchten die dan al onderweg zijn mogen nog in Nederland landen. Voor Nederlanders die nog in die landen verblijven, wordt bekeken hoe ze kunnen worden gerepatrieerd.

>>>


Emirates plaatst thermische screening


13 maart 2020 - Vliegmaatschappij Emirates voert vanaf vandaag thermische screenings uit op Amerikaanse vluchten die vertrekken vanaf Dubai International Airport. Bij de vertrekhallen worden voor de Amerikaanse gates thermische scanners geplaatst. 

Wanneer blijkt dat een passagier een verhoogde temperatuur heeft, zullen zij verder worden getest. Dit is een aanvulling op de thermische screening die al bij aankomst voor alle passagiers bij de douane wordt gedaan.

Bovendien heeft Emirates vanaf vandaag haar vluchten tussen Dubai en Italië opgeschort, met als laatste vlucht 15 maart.

Uitgebreid reinigingsproces

Naast thermische screeningsprocedures op de luchthaven, heeft Emirates ook proactieve en vrijwillige maatregelen geïmplementeerd. Zo zijn de reinigings- en desinfectieprotocollen aangescherpt voor de 248 vliegtuigen die dagelijks Dubai verlaten. De luchtvaartmaatschappij gebruikt hoogwaardige reinigingschemicaliën waarvan bewezen is dat deze virussen en ziektekiemen doden. 

Bij vermoeden van, of een bevestigde besmetting van een infectieziekte aan boord, worden er onmiddellijk teams ingezet voor een grondige reiniging. Tijdens dit reinigings- en desinfectieproces worden de cabines volledig besproeid met desinfectiemiddel en wordt het ultramoderne luchtcirculatiesysteem van het vliegtuig, de HEPA-cabineluchtfilters, vervangen.

>>>


Welke maatregelen nemen de vakantieparken?


13 maart 2020- In Nederland zijn de meeste vakantieparken nog gewoon open maar worden wel de nieuwste maatregelen opgevolgd zodat zich in de faciliteiten niet meer dan 100 personen ophouden. In België is de situatie totaal anders omdat daar cafés, discotheken en restaurants tot 3 april moeten sluiten. Hotels blijven open maar verder worden alle recreatieve, sportieve en culturele activiteiten, publiek en privé, ongeacht hun omvang opgeschort.
 • Center Parcs volgt de voorschriften van de Belgische overheid. Daarom zijn alle parken van Center Parcs en Sunparks in Vlaanderen en Wallonië vanaf vrijdag 13-3-2020, 12.00 uur gesloten. Reizigers die onderweg zijn naar Center Parcs Erperheide, De Vossemeren of Les Ardennes of naar Sunparks Kempense Meren, De Haan aan Zee of Oostduinkerke moeten hun reis onderbreken en worden geadviseerd terug naar huis te gaan. De maatregelen gelden tot 3 april 2020. 
 • Roompot gaat er wat anders mee om en sluit haar Vlaamse park Breeduyn Village niet. Motivering is dat het park weinig faciliteiten heeft. Wel sluit Roompot in alle Noord-Brabantse parken de animatie, kidsclub, het zwembad en restaurant. De  winkel, de fietsverhuur en de snackbar blijven wel open. Het bedrijf neemt deze maatregelen op advies van het RIVM om de gezondheid van gasten te beschermen, risico’s vermijden en ze te ontzorgen.
 • Landal beperkt op haar Nederlandse parken het aantal personen dat tegelijkertijd in restaurants, zwembaden, e.d. is tot 80 personen. Op de Brabantse parken Landal Het Vennenbos en Landal De Lommerbergen zijn de zwembaden gesloten.  Op Hof van Saksen is het gehele zwembad (inclusief waterglijbanen) gesloten, het speelparadijs Harrewar heeft gereguleerde openingstijden en alle behandelingen en massages zijn stopgezet.

>>>


Attractieparken dicht, dierenparken open


13 maart 2020 - Nadat gisteren veel evenementen, sport en culturele instellingen aankondigden te gaan sluiten, melden vandaag diverse dagattracties dat ze gaan sluiten. Dierentuinen blijven open maar passen het programma wel aan. Veel kleinere attractieparken zijn nog gesloten en hebben begin april een opening voorzien. 

Een overzicht:
 • In afstemming met de Brabantse Veiligheidsregio’s heeft De Efteling besloten om het gehele park te sluiten, vooralsnog t/m 31 maart. Het attractiepark sluit per 14 maart en de hotels en resorts sluiten per 17 maart. Gasten die een verblijf voor dit weekend hebben geboekt, zijn nog gewoon welkom. Het golfpark en theater zijn inmiddels al gesloten en evenementen vanaf 100 personen zijn afgelast.
 • Toverland sluit van 14 tot en met 27 maart de deuren. "Het was geen makkelijke beslissing om de deuren van Toverland te sluiten”, vertelt Jean Gelissen jr., Algemeen Directeur. "Maar we hebben de maatschappelijke verplichting om aan de maatregelen vanuit het kabinet te voldoen. De gezondheid van onze gasten en onze medewerkers staat voorop.” Het besluit is genomen in overleg met de gemeente Horst aan de Maas. Mensen die al  een kaartje voor Toverland hadden gekocht voor de periode tot en met 27 maart, mogen hun ticket op een later moment inwisselen. Schoolreizen en groepsboekingen kunnen kosteloos gewijzigd of geannuleerd worden. 
 • Diergaarde Blijdorp is gewoon open. Wel zijn activiteiten met risico op groepsvorming gestaakt. Het volledige buitengebied is gewoon toegankelijk, maar de binnenlocaties zijn vanaf zaterdag 14 maart uit voorzorg afgesloten.
 • ARTIS blijft voorlopig open. Deze beslissing is genomen na uitvoerig overleg, zowel intern als met de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. Het park bevindt zich in de buitenlucht en biedt bezoekers voldoende ruimte om verspreid rond te lopen. Alle activiteiten en evenementen voor meer dan 100 personen, inclusief de lezingen van de ARTIS-academie, zullen de komende periode geen doorgang vinden. Om rijen bij de kassa te voorkomen, vragen ze bezoekers om hun toegangskaart online te kopen. Daarnaast wordt het aangeraden om zoveel mogelijk contactloos met je pinpas te betalen.
 • Duinrell heeft voor daggasten het Tikibad en de winterattracties tot en met 31 maart gesloten. Iedereen die voor een dag in die periode een ticket heeft gekocht bij Duinrell, kan deze kosteloos verplaatsen. Alle bedrijfsevenementen worden verplaatst naar een later moment in het jaar Duinrell heeft deze maatregelen afgestemd met de burgemeester van Wassenaar.
 • In Amsterdam is de populaire Heineken Experience gesloten op advies van de autoriteiten.
 • De Brabantse dierenparken van Libema  worden gesloten. Safaripark Beekse Bergen, ZooParc Overloon en Dierenrijk gaan zaterdag niet meer open.
 • In verband met het Coronavirus heeft Ouwehands Dierenpark ervoor gekozen, op basis van het advies van het RIVM en in overleg met de NVD en de gemeente, het park gedeeltelijk open te houden voor bezoekers. Het dierenpark biedt de ruimte  voor bezoekers om voldoende afstand te houden.   Alle looproutes, dierverblijven en speellocaties  in de buitenlucht zijn geopend.  Activiteiten waarbij mensen dichtbij elkaar  komen (met de medewerkers of andere bezoekers) zijn voorlopig komen te vervallen. Dit betreft  het gehele dagprogramma met de theatershows, voedermomenten en parkentertainment. 
 • Ook Burgers’ Zoo volgt het advies van de NVD en is open. Burgers’ beschikt over een ruim opgezet park van 45 hectare waar bezoekers zeer verspreid kunnen rondlopen.
 • De Belgische Plopsa-parken gaan dicht. In België moeten alle recreatieve activiteiten tot en met vrijdag 3 april opgeschort worden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

>>>


Horeca in zwaar weer en vraagt overbruggingsfonds


13 maart 2020 - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakt zich ernstig zorgen over de economische impact van het coronavirus op de horecabranche. Het aantal annuleringen is gestegen met 48% en het aantal nieuwe reserveringen blijft uit. Uit onderzoek van KHN onder bijna 4.000 horecaondernemers blijkt dat 55% meer annuleringen ervaart van bestaande reserveringen dan normaal en ervaren zij gemiddeld 33% omzetverlies door de verschillende adviezen en maatregelen. KHN is in gesprek met de overheid over meerdere overbruggingsfondsen of -kredieten.

Brancheorganisatie KHN verwacht dat de negatieve gevolgen van het coronavirus voor langere tijd merkbaar zullen zijn. De maatregelen krijgen door de aankondigingen vanuit de Verenigde Staten en Den Haag nog meer impact. KHN roept het kabinet op om haast te maken met een actieplan om ondernemers te ondersteunen.
 
'De uitkomsten geven inzicht in de impact per regio, maar ook per type bedrijf. Op landelijk niveau is de onrust inmiddels groot. Op dit moment zien we dat vooral Brabant en Amsterdam zwaarder zijn getroffen, maar met de nieuwe maatregelen zien we dat de zorgen bij horecaondernemers uit andere regio’s ook snel toenemen,' meldt KHN.

Het omzetverlies voor maart wordt geschat op 33% (ofwel € 630 miljoen) en zal toenemen naar € 700 miljoen per maand, als de rest van Nederland de patronen van Brabant en Amsterdam volgt. 

Jaaromzet 2019
Het betekent overall een groot liquiditeitsprobleem omdat het bedrijfsresultaat inclusief ondernemersloon normaal gesproken zo’n € 300 miljoen is. Dat is zonder overheidssteun niet te overbruggen. Zeker niet voor de kleine ondernemer.
 
Oproep aan kabinet: tijd voor actieplan
In een brandbrief roepen KHN, MKB-Nederland en VNO-NCW het kabinet op om met verschillende maatregelen te komen. KHN en de werkgeversorganisaties eisen soepelere regels voor werktijdverkorting en maatregelen die liquiditeit ondersteunen. Gezamenlijk pleiten we voor het opzetten van een noodfonds voor ondernemers die voor langere tijd financiële schade oplopen als gevolg van het coronavirus. Ook kijken we met het kabinet naar de mogelijkheid voor renteloze overbruggingskredieten, garantiefondsen, speciale fiscale voordelen etc. Cruciaal en leidend bij deze oplossingen moet zijn dat ze op een snelle en effectieve manier ondernemers in staat stellen om een periode financieel te overbruggen. 

KHN is in gesprek met vertegenwoordigers van onder andere de ministeries van Economische Zaken & Klimaat en Sociale Zaken & Werkgelegenheid om de mogelijkheden te bespreken. Vooral de regeling voor werktijdverkorting zal meer ruimte moeten bieden voor de kleinere horecawerkgever.

Eerder deze week bleek dat de Europese Unie een investeringsfonds van 25 miljard euro opzet om economische problemen als gevolg van het coronavirus te bestrijden. KHN is ook op Europees niveau in gesprek om te kijken hoe het investeringsfonds kan worden ingezet om kleine bedrijven en de arbeidsmarkt te ondersteunen.

Verbinding met toerisme
Tevens pleit KHN voor voldoende steun en coulance voor de volledige toerisme- en reisbranche, waaronder luchtvaartmaatschappijen, om ook de toekomstige stroom van toeristen en zakelijke reizigers te waarborgen.

>>>


Opschaling coronamaatregelen evenementen van meer dan 100 mensen afgelasten

12 maart 2020 - In heel Nederland zijn extra maatregelen nodig om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. De maatregelen die in Noord-Brabant zijn genomen, gelden nu voor heel Nederland. Dat adviseert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu aan de Rijksoverheid. Voor de toeristische sector is vooral belangrijk dat evenementen niet doorgaan. De maatregelen gelden in ieder geval tot 1 april 2020.

Veel musea dicht attracties en bungalowparken nemen extra maatregelen
Als gevolg van de maatregel zijn in Amsterdam het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum gesloten. Ook het Concertgebouw heeft alle concerten afgelast. In de maatregelen worden attractieparken niet direct genoemd. De Efteling en Toverland laten desgevraagd weten dat zij aanwijzingen van de veiligheidsregio afwachten en vooralsnog zijn geopend voor publiek. De Efteling heeft wel het theater en het golfpark gesloten. Ook zakelijke evenementen met meer dan 100 personen worden geannuleerd. Libèma heeft Aviodrome direct gesloten. De dierentuinen van het bedrijf blijven open maar daar zijn de publieksactiviteiten die groepen belangstellenden trekken afgelast. De capaciteit van de restaurants wordt verlaagd naar 60 plekken. Duinrell heeft het Tikibad en Attractiepark voor dagbezoekers gesloten. Voor maximaal 100 verblijfsgasten is het Tikibad wel geopend. De voor de watersport belangrijke beurs HISWA Amsterdam Boat Show, die op 11 maart is geopend, is alweer gesloten. 

Disneyland Parijs gaat vanaf maandag dicht. Ook de parken van Disney in Florida en Californië sluiten. De hotels bij de parken blijven wel open. Eerder werden de parken in Azië gesloten. Madurodam is vooralsnog gewoon open. maar neemt wel aanvullende maatregelen. Zo halveren ze de capaciteit van de attracties, zodat bezoekers op gepaste afstand van elkaar blijven. Restaurants en andere overdekte ruimtes blijven geopend, maar worden per direct afgeschaald in capaciteit, zodat er maximaal 80 personen tegelijk in eenzelfde ruimte aanwezig kunnen zijn.

De Nederlandse vakantieparken van Center Parcs blijven gewoon open. Het subtropisch zwemparadijs Aqua Mundo blijft geopend voor de gasten maar er mogen maar maximaal 100 personen tegelijkertijd aanwezig zijn. De openingstijden van de Aqua Mundo zullen worden verruimd. De Market Dome blijft geopend voor de gasten waarbij Center Parcs ervoor zorgt dat er maximaal 100 personen tegelijkertijd aanwezig zijn in een bepaalde outlet, bijvoorbeeld een restaurant, winkel of speelparadijs. Gasten van Landal GreenParks mogen binnen 28 dagen van vertrek kosteloos omboeken op hetzelfde park voor een andere periode in 2020. 

Maatregelen die zijn afgekondigd:

- Evenementen met meer dan 100 mensen moeten worden afgelast.
- Dat betekent ook dat musea, theaters en sportscholen dicht gaan en concerten niet doorgaan
- bezoek aan ouderen en andere kwetsbare mensen beperken.
- Mensen met milde klachten moeten thuisblijven


Weer grip krijgen op besmettingen

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ziet steeds meer patiënten waarbij de bron van besmetting niet duidelijk is. Ook blijkt na de analyse van virussen van patiënten, dat ze onderling vaak verschillen. Dit vormt een aanwijzing dat het virus zich in Nederland aan het verspreiden is. Om wijde verspreiding tegen te gaan adviseert het RIVM nu maatregelen te nemen.

De maatregelen zijn erop gericht dat mensen minder contact met elkaar hebben en dat mensen met klachten thuis blijven. Als de verspreiding langzamer gaat, zijn er minder mensen tegelijkertijd ziek. De zorg voor patiënten kan hierdoor de komende tijd beter gewaarborgd blijven, meldt RIVM.

>>>


ANVR stuurt brandbrief aan minister Wiebes


12 maart 2020 - ANVR-directeur Frank Oostdam heeft een brandbrief gestuurd aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. 

De ANVR-voorman maakt zich grote zorgen over de continuïteit van veel reisbedrijven: "Onze bedrijven (veelal echte MKB-bedrijven) worden op dit moment niet alleen geconfronteerd met een enorme daling van het aantal boekingen (50 tot 70% met pieken naar boven); ook het aantal annuleringen neemt hand over hand toe. Niet alleen omdat de consument zelf annuleert, maar vooral omdat wereldwijd gebieden worden afgesloten voor reizigers.” Behalve dat het zakelijk reizen tot een minimum wordt beperkt, worden ook congressen en events -die door tal van leden in onze achterban worden georganiseerd- geannuleerd. Dit met grote financiële consequenties voor de betrokken bedrijven. 

Oostdam stelt in de brief aan Wiebes dat de meivakantie, die normaal gesproken nu wordt geboekt, voor de branche als verloren wordt beschouwd. "Uiteraard hopen wij dat de corona-epidemie over enige tijd wordt ingedamd. Dat kan betekenen dat onze bedrijven nog, een kleine, kans maken het omzetverlies enigszins te beperken.”

In de brief refereert Oostdam aan  Duitsland en de EU waar nu al al ondersteunende noodmaatregelen voor ondernemers worden genomen. Oostdam spoort Wiebes aan om op heel kort termijn ook zelf met maatregelen te komen die de liquiditeitspositie van de reisbedrijven kan ondersteunen teneinde er mede voor te zorgen dat de continuïteit van onze bedrijven niet in gevaar komt.

>>>


Veel maatregelen in Nederland


12 maart 2020 - In Nederland worden door veel organisaties maatregelen genomen rond de uitbraak. Een greep uit de maatregelen:

 • Staatsbosbeheer heeft tot en met 3 april  alle excursies en bijeenkomsten afgelast. Uit voorzorg, voor zowel medewerkers als voor vrijwilligers en het publiek, zijn deze maatregelen van kracht in heel Nederland. 
 • Ikea sluit in vijf winkels de kinderspeelplaatsen Smaland. Het gaat om vestigingen in Heerlen, Utrecht, Eindhoven, Breda en Barendrecht. In die regio’s is het Coronavirus breder verspreid. 
 • De Efteling gaat het aantal bezoekers in de wachtrij per direct beperken. Bij horecagelegenheden worden tafels weggehaald zodat bezoekers verder uit elkaar zitten. Ook in het Efteling Theater worden mensen gespreid over de zaal. 
 • Vanaf Eindhoven Airport vliegen 20% meer privé jets omdat reizigers niet meer in een lijnvlucht willen reizen. 
 • Golazo Sports heeft zojuist besloten om al zijn evenementen tot en met 19 april te verplaatsen naar een datum later in dit jaar. Het gaat onder andere om de NN Marathon Rotterdam en de Utrecht Marathon. De organisatie acht het niet verantwoord gezien de laatste ontwikkelingen en huidige situatie rondom het COVID-19 om de evenementen plaats te laten vinden. 


>>>


Viking cruisemaatschappij stopt alle reizen tot 1 mei 2020


12 maart 2020 - Cruisemaatschappij Viking stopt alle cruises tot minstens 1 mei 2020. Viking is een van de grootste aanbieders van riviercruises in Europa. De schepen doen ook Nederland aan.

Topman Torstein Hagen maakte dit bekend in een videoboodschap. Ook ontvingen de mensen die geboekt hebben een brief.

Het bedrijf vreest dat schepen vast komen te zitten door quarantainemaatregelen. Daarbij speelt ook dat enkele topattracties zijn gesloten. Als voorbeeld wordt het Vaticaan genoemd en musea. Onder meer Bergen en Monte Carlo zijn gesloten voor cruises. Jaarlijks bezorgt Viking 500.000 gasten een rivier- of zeecruise.>>>


Inreisverbod voor Europeanen naar VS


12 maart 2020 - De Verenigde Staten voeren een inreisverbod in voor reizigers uit Schengenlanden. Het verbod gaat zaterdag om 04:59 in. President Trump probeert hiermee de import van het coronavirus te beperken. Gisteren riep de WHO COVID-19 uit tot een pandemie, een epidemie op wereldwijde schaal. 


Amerikaanse staatsburgers mogen na screening wel terugreizen vanuit Europa en ook Europeanen die directe familie in de VS hebben. De gevolgen voor de luchtvaart zijn enorm omdat de Noord-Atlantische route heel erg belangrijk is voor de luchtvaart. Reizigers die een pakketreis naar de VS hebben geboekt,  kunnen die omboeken of annuleren aangezien de touroperator niet in staat is de reis uit te voeren. ANVR noemt het besluit van Trump dramatisch. Frank Oostdam bij de NOS: "Het is een flinke, flinke domper. Het gaat hele grote gevolgen hebben voor onze sector, voor een heleboel medewerkers. Daar maak ik me zorgen over."  TUI heeft besloten vandaag al geen reizigers naar de VS te laten reizen.


>>>


Kabinet komt ondernemers te hulp


11 maart 2020 - Het Nederlandse kabinet wil bedrijven helpen die door de coronacrisis in de financiële problemen komen. Daarvoor wordt een bestaande regeling, de borgstelling MKB-kredieten (BMKB), verruimt. Daarnaast kunnen ondernemers uitstel van betaling van de Belastingdienst krijgen. Ze moeten daartoe een gemotiveerd verzoek indienen waarna uitstel wordt verleend. De individuele beoordeling vindt later plaats.


Met de BMKB kunnen bedrijven makkelijker geld lenen om hun liquiditeit op peil te houden. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken gezegd. Volgens Keijzer wordt de vrijetijdssector hard geraakt door de crisis. Het kabinet moet nog wel instemmen met de verruiming. De toezegging van de staatssecretaris komt na druk van MKB Nederland. Die ondernemersorganisatie wil dat het kabinet ook kijkt naar een tijdelijke vrijstelling van BTW en mogelijkheden voor zzp-ers om tijdelijk gebruik te kunnen maken van de bijstand.


>>>


Evenementen verder onder druk


11 maart 2020 - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft in het kader van de corona-uitbraak een Bestuurlijk Afwegingskader Evenementen gepubliceerd. Dat kader biedt handvatten over het laten doorgaan, anders inrichten van evenementen en het nemen van maatregelen op het evenement. Bijzonder is dat het afwegingskader ook kan worden gebruikt voor andere publieke ruimten waar veel mensen samenkomen.


Het kader moet de bestuurlijke regionale en lokale besluitvorming ondersteunen. De afweging moet per evenement worden gemaakt zodat lokaal maatwerk kan worden geboden. Met het kader kan een risico-inschatting worden gemaakt. Aspecten waar onder andere naar wordt gekeken zijn het aantal bezoekers, kwetsbare groepen bezoekers, gemiddelde bezoekduur, reistijd, lange rijen en veel geluid. Op de in totaal 13 punten mag een evenement maximaal zes keer ‘rood’ scoren. Dan moeten beperkende maatregelen worden genomen of moet het evenement worden afgelast.


Die maatregelen kunnen bestaan uit social distancing, weigeren van bezoekers met luchtwegklachten, het opvolgen van de basisadviezen van RIVM en het nemen van extra hygiene maatregelen. Het afwegingskader sluit af met een hele lijst aan aanvullende maatregelen en eisen die kunnen worden gesteld zoals het verplaatsen van het evenement, bezoekersgroepen uitsluiten, de duur of lengte aanpassen of het registreren van alle bezoekers. Lokale overheden mogen ook de economische en maatschappelijke belangen van evenementen laten meewegen.


>>>


Binnenlands toerisme krijgt ook last van corona


11 maart 2020 - Na de reisbranche begint nu ook het binnenlands toerisme de gevolgen van de uitbraak van het Coronavirus te merken. Verschillende Nederlandse musea en andere toeristische trekpleisters trekken minder publiek. Zo blijkt uit een  rondgang van het televisieprogramma Hart van Nederland. 

Bij het Rijksmuseum zijn de afgelopen weken 15% van de groepsboekingen geannuleerd door met name Amerikaanse en Japanse toeristen. Ook is het rustiger in het museum dan normaal. Bij het Anne Frank Huis is het aantal no-shows van de vooraf gekochte tickets gestegen van 6% naar 16%. Bij het Mauritshuis in Den Haag is het ook rustiger en hebben een aantal Franse scholen de rondleiding geannuleerd. Op de Veluwe ziet het Kruller-Muller Museum annuleringen van Aziatische toeristen. In Noord-Brabant verwacht attractiepark De Efteling minder bezoekers vanwege het Brabantse beleid van social onthouding. Het park bereid maatregelen voor om grotere groepen mensen te scheiden en/of extra afstand te creëren. Touringcarbedrijf Drenthe Tours zegt tegen RTV Drenthe dat veel reizen worden geannuleerd en nieuwe boekingen uitblijven. Het bedrijf verwacht dit jaar twee ton minder omzet.

Sport en podiumkunsten: Vooral afgelastingen in Brabant
Ook sport en podiumkunsten worden geraakt. NOC*NSF adviseert om in Noord-Brabant alle sportwedstrijden te annuleren. Het Parktheater en het Muziekgebouw in Eindhoven hebben alle voorstellingen tot en met maandag 16 maart geannuleerd. In Aquabest gaat het dance-event Pussy Loungs niet door. De kaartjes voor deze wintereditie blijven geldig voor de zomereditie. In België worden alle concerten in het Sportpaleis, de Lotto Arena en Vorst Nationaal tot en met 31 maart afgelast.

Hotels: dieptepunt in boekingen
Amsterdamse hotels melden een een dieptepunt in de boekingen (-30%) en een fors aantal annuleringen. Ook landelijk groeien de annuleringen sterker dan het aantal boekingen. Zo meldt het Movenpick Hotel in Den Bosch door de week een 60% lagere bezetting omdat de zakelijke gast het massaal laat afweten. In het weekend is de daling met 15% een stuk minder omdat dan de leisuregast overheerst. Om die impact en mogelijke schade op de horecabranche inzichtelijk te maken, heeft KHN een enquête uitgezet. Tegelijkertijd roept KHN het kabinet op om haast te maken met een actieplan om ondernemers te kunnen ondersteunen als zij het financieel niet meer gaan redden.

>>>


Geen grote evenementen in Brabant


10 maart 2020 - Brabant kondigde een drastische maatregel af. Tot en met 16 maart worden alle evenementen met meer dan 1.000 bezoekers verboden. Hippisch evenement Indoor Brabant dat normaliter 50.000 bezoekers ontvangt had eerder aangekondigd in afgeslankte vorm met maximaal 1.000 bezoekers door te gaan. Maar na een storm van protest en overleg de de Veiligheidsregio mag er toch geen publiek bij zijn. Ze kunnen de wedstrijd volgen via een livestream en op tv. 


>>>


Toeristen moeten Israël uit 

9 maart 2020 - Gister werd bekendgemaakt dat niemand Israël inkomt zonder bewijs van twee weken thuis quarantaine. Dat maakte toerisme naar dit land feitelijk onmogelijk. Vandaag gaat Israël nog een stap verder in de strijd tegen het coronavirus, de toeristen die in het land zijn, zijn gevraagd binnen enkele dagen te vertrekken.

Hoe Israël het vertrekt van de toeristen controleert en uitvoert is nog niet duidelijk. De toeristische sector stort in want het is geheel afhankelijk geworden van de eigen markt. Een correspondent van de NOS sprak met enkele hoteleigenaren en daar komt het beeld naar voren dat er een bezettingsgraad wordt gehaald van slechts 25%.


>>>


Minder passagiers voor KLM, negatief reisadvies voor heel Italië en kosteloos omboeken bij Efteling 

10 maart 2020 - KLM heeft in februari 2,7% minder passagiers aan boord gehad in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Op bestemmingen naar Azië is de afname met 23,7% nog veel sterker. Voor de maand maart worden veel sterkere afnames verwacht omdat veel meer routes in Azië en naar Italië door het Coronavirus worden geraakt. "De luchtvaart en ook KLM is daarmee in een moeilijke en onzekere periode terecht gekomen", zegt CEO Pieter Elbers.

In Italië zijn de maatregelen die eerder voor alleen het noorden van het land golden uitgebreid naar heel het land. Reizen is alleen toegestaan voor werk of als het strikt noodzakelijk is. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies nog niet aangepast maar de verwachting is dat het (rode) negatieve reisadvies voor heel Italië gaat gelden. 

Gasten uit Brabant die in een van de verblijfsaccommodaties van de Efteling de komende periode een overnachting hebben geboekt, kunnen die kosteloos naar een andere datum omboeken. Zoals bekend wordt Brabanders met klachten aan de luchtwegen geadviseerd thuis te blijven en wordt werknemers die thuis kunnen werken aangeraden dat te doen. 

>>>


Negatief reisadvies voor Noord-Italië 


9 maart 2020 - Met 264 besmettingen raakt ook ons land in de ban van het Coronavirus. Inwoners van Noord-Brabant kregen vrijdag het dringende advies bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. 


Voor delen van Noord-Italië geldt inmiddels een negatief (rood) reisadvies. Reizen van en naar het gebied is door de Italiaanse overheid tot 3 april verboden. De KLM heeft voor vandaag alle vluchten naar Milaan en Venetië geschrapt. Als gevolg van het negatieve reisadvies kunnen vakantiegangers die een pakketreis hebben geboekt kosteloos omboeken of annuleren. Nog voor het weekend kondigde Lufthansa aan 7.100 vluchten te schrappen. Ook evenementen worden geraakt. Zo trok de internationale kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht de eerste dagen 20% tot 25% minder bezoekers. Ook de Belgische bouwbeurs Batibouw trok een kwart minder bezoekers. De wintereditie van het Belgische Festival Tomorrowland dat in de Franse Alpen zou plaatsvinden is op verzoek van de Franse overheid gecanceld. De Europese Commissie heeft een speciale pagina met alle relevante Europese informatie over het Coronavirus in de Europese Unie: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response_en 


>>>

ANVR maakt voorlichtingsfilmpje 


6 maart 2020 - ANVR heeft een  YouTube-filmpje gemaakt met antwoorden, tips en adviezen voor reizigers die meer willen weten over Corona en hun geboekte reis.  
 
Veel potentiële vakantiegangers vragen zich af of zij nog wel op vakantie kunnen, of zij hun mei- en zomervakantie kunnen boeken of misschien beter nog even moeten wachten, welke maatregen zij moeten nemen of waar zij op moeten letten als zij een vakantie boeken? Frank Oostdam, directeur ANVR: "Het antwoord op de vraag of je nu wel op vakantie kunt, kan ik volmondig met 'ja' beantwoorden. We zien nu dat mensen terughoudend zijn, maar eigenlijk is er geen enkele aanleiding om dat te doen." >>>

ING en ABN AMRO zetten gevolgen en risico's op een rijtje


6 maart 2020 - Nu het coronavirus zich ook in Europa manifesteert, neemt het aantal bedrijven dat de gevolgen ondervindt toe. Dat schrijft ING in een vandaag gepubliceerde analyse. Voor de sector horeca en toerisme heeft de uitbraak direct negatieve gevolgen op de vraag maar ook thuiswerken is minder evident en er zijn weinig inhaalmogelijkheden als de crisis weer voorbij is. Positief voor onze branche is het hoge aantal flexwerkers waardoor de kosten snel kunnen worden beperkt. 


Ook ABN AMRO komt met een analyse. Sector specialist Sonny Duijn schrijft dat door de verspreiding van het virus de economische gevolgen in hoog tempo veranderen."De afgelopen weken ging het veelal over aanbod- en vraagverstoringen vanuit China, maar inmiddels lijken bestedingen van bedrijven en consumenten wereldwijd in het geding. Dit heeft te maken met directe gedragsveranderingen als gevolg van angst." Inmiddels zorgt de verdere verspreiding van het virus ervoor dat in diverse landen maatregelen worden genomen door bedrijven en overheden, bijvoorbeeld door personeel restricties op te leggen of bepaalde activiteiten uit te sluiten. Die combinatie van factoren kan de binnenlandse vrijetijdssector in Nederland raken.

Gevolgen voor evenementen
De verspreiding van het Covid-19-virus, of op zijn minst de angst voor het virus, zorgt voor een groter risico op het afgelasten van evenementen. Bedrijven kunnen hier zelf toe besluiten of hiertoe gedwongen worden door de autoriteiten. In Frankrijk worden inmiddels evenementen met meer dan 5000 bezoekers afgelast. In Zwitserland ligt die grens zelfs op 1000 bezoekers en vindt de Autoshow in Genève geen doorgang. Overigens blijven ook consumentenevenementen niet buiten schot. De halve marathon van Parijs is afgelast en voetbalwedstrijden in de Italiaanse serie A worden zonder publiek of helemaal niet gespeeld.

Gevolgen voor de reisbranche
De verdieping van de coronacrisis heeft daarnaast effect op de reisbranche. Consumenten zijn terughoudend geworden om op vakantie te gaan, in het bijzonder naar zwaarder getroffen gebieden. Directeur Steven van der Heijden van Corendon stelt in het Financieele Dagblad dat cruises en reizen naar gebieden met coronabesmettingen aanzienlijk zijn afgenomen en de boekingen met 50 tot 70 procent zijn gedaald. Voor andere bestemmingen is het aantal boekingen 10 tot 20 procent teruggevallen. Bovendien stellen vakantiegangers hun boekingen uit, zo laat reisorganisaties ANVR in diverse media weten. Ook hieruit blijkt dat de angst van de consument voor het virus groter is geworden.

Gevolgen voor hotels
De impact van het virus op hotels beperkte zich tot voor kort hoofdzakelijk tot het wegblijven van Chinese toeristen. Als de ongerustheid omslaat in algemene angst worden hotels veel harder geraakt. Van de reizen naar Rome, dat buiten de besmettingshaard Lombardije ligt, liggen de annuleringsratio’s inmiddels rond de 90 procent. Een dergelijke terugslag kan zich ook in het Nederlandse hotelwezen voordoen. Voorlopig zijn de directe effecten nog beperkt.

Gevolgen voor bioscopen
Wanneer het consumentenvertrouwen geraakt wordt of het aantal corona-besmettingen oploopt, kunnen nog meer branches geraakt worden. Ervaringen in de grootste besmettingshaarden leren inmiddels dat dit onder meer geldt voor bioscopen. In Zuid-Korea hebben in het derde weekend van februari 60% minder mensen een bioscoop bezocht en in China zijn alle filmzalen uit veiligheidsoverwegingen al gesloten en in Italië geldt dit voor de helft van het aantal bioscopen. Of Nederlandse bioscopen een terugloop van bezoek gaan merken, is nog niet te zeggen: dit hangt samen met het verloop van het aantal besmettingen en de mate van angst die burgers ervaren. Wel laten de ontwikkelingen in China, Zuid-Korea en Italië zien dat wanneer de angst toeneemt onder consumenten ook Nederlandse bioscopen geraakt kunnen worden.

Gevolgen voor de luchtvaart
De luchtvaart is snel na de uitbraak van het virus in China getroffen door maatregelen van luchtvaartmaatschappijen. Eerder heeft ING becijferd dat het aantal reizigers in februari tot 10% lager was. Doordat het virus zich naar Europa heeft verspreid en luchtvaartmaatschappijen als Easyjet, Ryanair en Transavia ook vluchten vanuit Nederland naar Italië schrappen, neemt de impact verder toe. 

Gevolgen voor toerisme naar Nederland
Ook ING heeft signaleert dat er veel minder reisverkeer is tussen Europa en China omdat veel vluchten zijn geschrapt en de visa-uitgifte is verstoord. Het toerisme vanuit China naar Nederland staat daardoor op een laag pitje. Binnen het totale toerisme zijn Chinezen slechts een kleine groep. Van alle bestedingen door buitenlandse toeristen nemen zij zo’n 3% voor hun rekening. Ondertussen passen ook Nederlanders en Europeanen hun reisgedrag aan. Doordat de situatie van dag tot dag verandert, is de kans op annuleringen groter en zijn er mensen die hun beslissing over hun aankomende vakantie even uitstellen. In de zakelijke markt kampen vooral evenementen en congressen met veel internationale bezoekers met onzekerheid. Daarnaast beperken bedrijven hun internationale reisverkeer. Mocht de uitbraak in een volgende fase komen dan kan dat het restaurantbezoek schaden, dit bleek eerder onder andere het geval in Canada ten tijde van de SARS-uitbraak. Vraaguitval vangen horecaondernemers gedeeltelijk op door de inzet van flexibel personeel te verminderen of door werktijdverkorting aan te vragen.

Zorg voor een Plan-B
Het is in ieder geval van belang om waar mogelijk maatregelen te nemen die de kans op verspreiding van het virus zoveel mogelijk beperken, bijvoorbeeld door extra schoonmaakbeurten in te gelasten en personeel te instrueren. Daarnaast is het goed om na te denken over gevolgen voor de bedrijfsvoering op het moment dat bepaalde activiteiten tijdelijk geen doorgang kunnen vinden. Gezondheid staat immers voorop en het hebben van een plan B lijkt belangrijker dan ooit.


81% minder vliegtuigboekingen naar Europa meldt ECM


5 maart 2020 - European Cities Marketing, een samenwerkingsverband van toeristische destinaties, liet onderzoek doen naar de invloed van het coronavirus op het toerisme naar Europa. De gevolgen zijn desastreus voor de toeristische sector.

In de laatste week zakte niet alleen het toerisme naar Italië in maar kreeg heel Europa een verlies te verwerken. Het aantal boekingen voor vliegreizen naar Europa zakte in de laatste week van februari met ruim 81% in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Voor Italië geldt dat dit moment het aantal afzeggingen voor vluchten groter is dan de verkoop van nieuwe vliegtickets. Dit scenario klopt waarschijnlijk, gezien het schrappen van vluchten van onder meer Ryanair en Transavia naar Italië.

Olivier Ponti van onderzoeksbureau ForwardKeys dat het onderzoek voor European Cities Marketing uitvoerde, merkt op dat een zo sterke terugval nog nooit is voorgekomen in toerisme in Italië. Het is zelfs niet vergelijkbaar met de invloed van terroristische aanslagen. Petra Susek, president van European Cities Marketing maant tot kalmte. Europese landen zijn zelf de grootste bron van toeristen in Europa. Ze vraagt van destinaties geen overtrokken reacties en hoopt op een snel herstel van het toerisme.

>>>

Wat betekent de uitbraak voor het Nederlands toerisme?


5 maart 2020 - De NOS kwam gisteren met een groot verhaal over de gevolgen van de uitbraak van het Coronavirus voor het Nederlands toerisme. Voor professionals bekend nieuws maar toch een goed overzicht. 

De NOS relativeert gelukkig de van de impact van het Chinees inkomend toerisme op de totale Nederlandse toeristische sector. Zo komt maar 2% van alle buitenlandse gasten uit China en een economisch verlies van 40 miljoen euro op 32,5 miljard euro aan bestedingen van buitenlandse toeristen is gering te noemen. Diverse deskundigen zien minder toeristen uit het buitenland maar juist meer Nederlandse toeristen die hun plaats innemen. Zo krijgen Goboony en Natuurhuisje minder buitenlandse boekingen maar 30% meer boekingen uit Nederland. Lees verder op nos.nl

>>>

Eerste luchtvaartmaatschappij sneuvelt


5 maart 2020 - Flybe is failliet en alle 75 toestellen staan aan de grond. Het coronavirus bracht de genadestoot nadat er afgelopen jaar al veel financiële problemen ontstonden. Door de terugval in de verkoop van tickets in de afgelopen maanden kwam de luchtvaartmaatschappij direct in de problemen. 

Twee curatoren van bureau EY zijn aangesteld voor de afhandeling. Flybe vloog veel vanuit diverse Britse steden naar de Nederlandse luchthaven Schiphol.

>>>

Nuchtere Nederlanders stellen vakantieplannen wel uit


5 maart 2020- Nederlanders blijven nuchter onder de uitbraak van het coronavirus in Nederland maar stellen wel hun vakantieplannen uit. Dat blijkt uit onderzoeken van marktonderzoeksbureau Markteffect en de website weflycheap.nl toen het aantal besmettingen in Nederland rond de 20 stond. 

Op de vraag van Markteffect of mensen hun leven aanpassen vanwege het virus, zegt 39 procent van niet, 32 procent in zeer kleine mate en 24 procent in kleine mate. Slechts 11 procent heeft extra inkopen gedaan. Ook het vertrouwen in de aanpak van het kabinet is groot, 77% heeft daar vertrouwen in. 

Maar uit het onderzoek van weflycheap.nl blijkt dat de animo om op vakantie te gaan wel een stuk lager is. Ruim 40% van de reizigers die een reis wil boeken, stelt deze uit door de Corona crisis. Van de 60% die wel gewoon van plan is om nu en reis te boeken, houdt 94% rekening met de Corona uitbraak, door niet naar gebieden toe te reizen met relatief veel besmettingen. Een kleine 30% van de reizigers die al heeft geboekt denkt eraan om hun reis te annuleren en 70% van de personen die al geboekt hebben zeggen sowieso te gaan. 

Volgens eigenaar van weflycheap.nl Eelko van Drongelen geen verrassende uitslag: "Wij zien de afgelopen weken een grote terugval in onze omzet van rond de 40%. Zeker sinds afgelopen vrijdag de eerste besmettingen in Nederland kenbaar werden gemaakt zit de knip er bij de consument op. Voor ons als reisbedrijf is dit een enorme onverwachte klap. We hopen dat het realisme uiteindelijk zegeviert en reizigers gewoon hun (zomer)vakantie boeken, maar snappen goed de angst die onder consumenten leeft." Overigens is het niet zo dat dat uitstel tot afstel leidt. Meer dan 84% van de reizigers die het boeken uitstelt, geeft aan de vakantie alsnog te boeken als het Corona virus weer voorbij is. 

>>>

TEFAF gaat gewoon door

4 maart 2020 - Ging in Berlijn de ITB niet door, in Maastricht gaat de grote internationale kunst- en antiek beurs TEFAF zaterdag 7 maart gewoon van start. MECC Maastricht neemt samen met de organisatie TEFAF in overleg met de gezondheidsautoriteiten de noodzakelijke maatregelen op het gebied van gezondheid, hygiëne en veiligheid. De beurs trekt jaarlijks meer dan 70.000 bezoekers uit heel de wereld. 

MECC heeft nog een ander bijzonder aanbod. Organisatoren die vanwege het coronavirus genoodzaakt zijn hun internationale vakbeurs te annuleren of uit te stellen krijgen de mogelijkheid om dit jaar gratis gebruik te maken van de evenementenhallen van MECC Maastricht. Deze aanbieding geldt voor de eerste editie van de vakbeurs, met als voorwaarde dat ook de volgende drie edities in MECC Maastricht georganiseerd worden. Op die manier hoopt de flexibele venue een passende oplossing te bieden voor organisatoren die door het coronavirus worden geconfronteerd met een overmacht situatie. Mooi gezegd maar hier is ook wel een beetje het spreekwoord 'de een zijn dood is de ander zijn brood' van toepassing.

>>>

Ryanair en Transavia schrappen vluchten naar Italië vanuit Eindhoven

4 maart 2020 - Luchtvaartmaatschappij Ryanair annuleert vanwege het coronavirus en het teruglopend aantal boekingen in de periode 17 maart tot 8 april wekelijks tien vluchten vanaf Eindhoven Airport naar Italië. Het gaat om vluchten naar Bergamo, Pisa, Rome en Napels. Daarmee gaat het besluit veel verder dan alleen het schrappen van vluchten naar het noorden van Italië.


Ook Transavia heeft vanwege het coronavirus besloten om vanaf 17 maart tot eind april het vluchtschema naar Italië aan te passen. Passagiers van vluchten die zijn geannuleerd, zijn hierover geïnformeerd. De maatschappij verzorgt vanaf Eindhoven Airport vluchten naar Bologna. Wat het besluit precies inhoudt voor vluchten naar deze bestemming wordt binnenkort duidelijk. Transavia communiceert dat zo snel mogelijk naar passagiers.


>>>

Boekingen lopen terug

4 maart 2020 - Als gevolg van de uitbraak van het Coronavirus boeken Nederlanders minder vakanties. Dat zei ANVR-directeur Frank Oostdam gisteren op een bijeenkomst van de reisbranche over het Coronavirus. 

"We waren het jaar goed begonnen maar zitten nu duidelijk in een dip." Als gevolg van achterblijvende boekingen hebben 35 reisbedrijven bij ANVR aangegeven interesse te hebben in deeltijd WW. Volgens Oostdam moet de branche rekening houden met een 'zwart scenario'. Daarom moeten reisbedrijven scherp op de reisvoorwaarden en regels letten. Die houden in dat reizigers alleen kosteloos kunnen annuleren als er een negatief (rood) reisadvies voor de bestemming of de luchthaven is. Uitgangspunt is altijd of de reisorganisatie de reis kan uitvoeren. Dat de klant in een oranje gekleurd gebied liever niet op vakantie gaat, doet feitelijk niet ter zake. Ook bij quarantaine zijn de regels aangescherpt. Gold eerst nog dat de eerste drie dagen verblijf voor door de reisorganisatie werden betaald, na consultatie met Europese brancheorganisaties, is de regel dat deze kosten en die voor het opnieuw boeken van een vlucht voor de reiziger zijn. ANVR heeft op haar website een uitgebreide FAQ voor consumenten en leden staan. Volgens Oostdam is het belangrijk een realistisch verhaal te vertellen: "We moeten deze crisis niet bagataliseren want Corona is echt een griep-plus." Toch is het ook belangrijk reizigers die willen annuleren voor te houden dat diezelfde reis later een stuk duurder kan zijn omdat er tegen de zomer een schaarste aan te boeken vakanties wordt verwacht. 

>>>

Kosteloos omboeken bij KLM en annuleren huurauto bij Sunny Cars

4 maart 2020 - KLM kondigt vandaag aan dat reizigers kosteloos hun vlucht kunnen omboeken. 

Kosteloos omboeken bij KLM kan voor alle geboekte en nog te boeken vluchten die tot en met 31 maart zijn geboekt voor vluchten tot en met 31 mei. Reizigers die via Sunny Cars een auto hebben gehuurd kunnen die kosteloos annuleren. 


>>>


Reisadvies Italië aangescherpt

3 maart 2020 - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Noord-Italië aangescherpt. 

Voor de Noord-Italiaanse regio’s Aosta-vallei, Piemont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurie geldt nu kleurcode oranje. Op verzoek van het RIVM worden alle niet-noodzakelijke reizen naar deze gebieden afgeraden, ter voorkoming van verdere besmettingen in Nederland. In de meeste gebieden in Noord-Italië heeft de lokale overheid maatregelen genomen. Zo zijn bijvoorbeeld musea gesloten. In bepaalde gebieden zijn grote publieke evenementen afgelast.

Als gevolg daarvan mogen reizigers van Sunweb in het gebied zelf beslissen of de vakantie wordt afgemaakt of afgebroken. De reisorganisatie heeft zo'n duizend vakantiegangers in het gebied waarvan 900 studenten. Reizigers van TUI met vertrekken tot 15 maart naar Noord-Italië kunnen hun reis kosteloos omboeken naar een ander skigebied of stad. Is dat niet mogelijk kunnen ze kosteloos annuleren. 

>>>


CPB voorziet bij huidige uitbraak geringe impact op NL economie

3 maart 2020 - De economische impact van het coronavirus is op dit moment moeilijk te voorspellen. In de zojuist gepubliceerde raming (CEP) door het Centraal Planbureau (CPB) is aangenomen dat het virus snel onder controle komt, maar is ook een scenario opgenomen waarin het virus zich wijder verspreidt en langduriger impact heeft. 

Uitgaand van een beperkt effect van de verspreiding van het coronavirus groeit de Nederlandse economie in 2020 en 2021 gestaag door, met 1,4% in 2020 en 1,6% in 2021. Gecombineerd met lastenverlichting leidt dit tot een toename van de koopkracht van 2,1% in 2020 en 1,3% in 2021.  Bij een wijdere verspreiding van het virus voorziet het CPB een krimp van de Nederlandse economie met 0,5% en een daling van de consumptie door huishoudens met 0,4%.
 

>>>


Ryanair schrapt tot 25% van alle vluchten op Italië

2 maart 2020 - Luchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt tussen 17 maart en 8 april tot 25% van alle vluchten op Italië. 

Als gevolg van de uitbraak van het Coronavirus in Europa ziet Ryanair aanzienlijk minder boekingen. Ook het aantal no-shows is opmerkelijk. Eindhoven Airport heeft officieel nog niets van de Ierse prijsvechter gehoord, maar laat dinsdag aan Omroep Brabant weten dat er in week van 16 tot 22 maart tien vluchten zijn die uitvallen.

>>>


KLM schrapt langer vluchten naar China

2 maart 2020 - KLM vliegt in ieder geval tot 3 mei 2020 niet naar China. Het gaat met name om steden rondom de provincie Hubei waar het coronavirus ontstond. Steden die tot en met 3 mei niet worden aangevlogen zijn Hangzhou, Xiamen en Chengdu.

Anders ligt het voor de grote steden Peking en Shanghai. Tot eind maart blijven de vluchten geschrapt. Later volgt de beslissing of KLM de vluchten op deze steden weer wil hervatten.


>>>


HotelSpecials: nauwelijks impact op boekingen

2 maart 2020 - Boekingssite HotelSpecials ziet dat consumenten als gevolg van de uitbraak van het Coronavirus voorzichtiger worden, maar nog niet bang zijn.


Volgens HotelSpecials heeft het virus nauwelijks impact op het aantal boekingen via haar platform. De dagen nadat het Coronavirus in Nederland was geconstateerd, zag HotelSpecials een lichte daling in het zoekgedrag van de consument. Echter, heeft de daling in zoekgedrag het afgelopen weekend niet doorgezet. Verder blijft ook het aantal annuleringen van reeds geboekte overnachtingen via HotelSpecials nagenoeg stabiel. De verwachting is wel dat de hotels hun prijzen terugschroeven vanwege last minute annuleringen vanuit het buitenland.


Ondanks dat het moeilijk in te schatten is wat voor effect het Coronavirus heeft op het reisgedrag van de Nederlander, maakt HotelSpecials zich nog geen zorgen. Men blijft altijd de drang houden om te reizen. Na de uitbraak van het SARS-virus in 2002 is het reisgedrag ook binnen enkele maanden weer bijgetrokken.


>>>


Vakbeurs ITB 2020 gaat niet door

28 februari 2020 - Een van de grootste vakbeurzen voor de reiswereld, de ITB in Berlijn, gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus. De organisatie meldt dat er nog nooit een vergelijkbare situatie is voorgekomen.

Christian Göke, CEO van de Messe Berlin GmbH: "Met meer dan 10.000 standhouders uit meer dan 180 landen is de ITB extreem belangrijk voor de wereldwijde reisindustrie. Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor de gezondheid en veiligheid van onze bezoekers, standhouders en werknemers zeer serieus. Het is met een bedrukte gemoedstoestand dat we de ITB Berlijn 2020 moeten afzeggen."

NBTC betreurt dat de ITB organisatie heeft moeten besluiten om de beurs af te zeggen, maar respecteert hun besluit. De annulering van de ITB heeft ook tot gevolg dat de NBTC persavond op 3 maart niet plaatsvindt.

>>>


easyJet neemt forse maatregelen

28 februari 2020 - Luchtvaartmaatschappij easyJet ziet een aanzienlijke afname van de vraag naar en de bezettingsgraad van vluchten naar Noord-Italiaanse bestemmingen. Verder zien ze ook een afnemende vraag in andere Europese markten. easyJet zal als gevolg daarvan sommige vluchten annuleren, met name die naar en vanuit Italië. Ze blijven de situatie volgen en haar vliegschema aanpassen aan de vraag.


Als gevolg van de uitbraak gaat de luchtvaartmaatschappij zich richten op het leveren van operationele efficiëntie en kostenbesparingen op een aantal bedrijfsgebieden. Zo wordt de werving van nieuw personeel stopgezet, krijgen medewerkers geen salarisverhoging en promotie meer en wordt onbetaald verlof aangeboden. Voor de zomer van 2020 verhuizen vliegtuigen naar bestemmingen die grotere omzetkansen bieden bij het herstel van de markt.


>>>


Rode Kruis: steun voor hulpverlening en voorlichting onvoldoende

28 februari 2020 - Het corona-virus breidt mondiaal zich steeds verder uit. Vandaag kwamen er meldingen van besmettingen in Litouwen, Wit-Rusland, Nieuw-Zeeland en Nigeria. Ook in Nederland is het coronavirus inmiddels bij twee mensen vastgesteld. Het Rode Kruis wil de hulpverlening wereldwijd opschalen maar dat lukt nog niet. 

Rode Kruis opende eerder deze week giro 7244 om verdere verspreiding te voorkomen en hulp te verlenen in landen waar het coronavirus al is. Maar tot nu toe wordt er nauwelijks gedoneerd. Het Rode Kruis heeft internationaal 30 miljoen euro nodig om de hulp op te schalen die nodig is om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tot nu toe werd slechts 9,4 procent van dat bedrag opgehaald. In Nederland werd tot nu toe 37.000 euro op Giro 7244 gedoneerd.
 
"Het is heel belangrijk dat wij wereldwijd alles op alles om de uitbreiding van coronavirus te bestrijden en dat we landen met een zwakkere gezondheidszorg en informatievoorziening daarbij ondersteunen”, aldus Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik. Hulpverleners wereldwijd zetten zich in om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ze helpen met juiste voorlichting over hygiëne, het vervoeren van patiënten in ambulances, uitdelen van hulppakketten aan mensen in quarantaine, uitdelen van ontsmettingsmiddelen en psychosociale hulp. Landen waar al een crisis is, zijn extra kwetsbaar, zoals in Afrika en het Midden-Oosten. Vaak is de gezondheidszorg daar al overbelast. Goede voorlichting over hygiëne is daarom cruciaal. 

>>>


Nog geen controle coronavirus bij Eindhoven Airport

28 februari 2020 - Het eerste Nederlandse geval van het coronavirus is vastgesteld in  Loon op Zand. De dichtsbijzijnde luchthaven, Eindhoven, houdt de situatie in de gaten maar controleert nog niet actief.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) uitgeroepen tot internationale noodsituatie. Donderdagavond 27 februari is bekend geworden dat de eerste persoon in Nederland is getroffen door het coronavirus. Eindhoven Airport is voorbereid en houdt de ontwikkelingen aangaande het coronavirus nauwlettend in de gaten. 

"Wij hebben hierover contact met het RIVM en de GGD. Wij volgen hun adviezen aangaande het coronavirus op. We adviseren reizigers en personeel -op aanraden van de GGD- om hygiënemaatregelen in acht te nemen zoals het zeer regelmatig wassen van de handen, hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog en het gebruiken van papieren zakdoekjes." 

RIVM geeft aan dat het controleren van reizigers, die op luchthavens zoals Eindhoven Airport aankomen, geen passende maatregel is. Als reizigers op dit moment gecontroleerd zouden worden op koorts, zouden vooral mensen met griep of een verkoudheid worden opgespoord.

Vanzelfsprekend hebben wij ook met de luchtvaartmaatschappijen en de partnerbedrijven op de luchthaven contact over het virus.
Trefwoorden: corona, crisis, attractieparken, dierentuinen, beleid, CELTH, cultuur, musea, theaters, podia, dagrecreatie, duurzaam toerisme, evenementen, horeca, hotels, restaurants, cafés, fastfood, leisure, marketing, natuur, onderzoek, reisbranche, luchtvaart, retai, sport, toerisme, vakanties, verblijfsrecreatie, campings, bungalowparken, groepsaccommodaties, watersport, jachthavens, wellness, zakelijk toerisme

||| Blogs |||

26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
03/02/20
Overtoerisme!
Overtoerisme!
03/02/20 · Beleid · Toerisme · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Overtoerisme zal ongetwijfeld als een van de meest prominente nieuwkomers in de Dikke Van Dale worde...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
03/09/19
Duurzame bestemmingen; hoe doe je dat? Op zoek naar ‘pareltjes’ uit de Oostenrijkse Alpen
Veel toeristische bestemming willen het zijn of willen het worden in de toekomst; een duurzame beste...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/04/20
Recreatie kan venster op het landschap verbeteren
Nederland zit nog volop in de coronacrisis maar Stichting Groene Koepel zet al wel een congres uit v...
24/03/20
Samen uit de crisis: R&T gratis
In een normale wereld verschijnt vakblad R&T gewoon op papier. De artikelen uit R&T verschij...
23/03/20
Inkomend toerisme loopt in tweede kwartaal 4,6 miljard euro mis
Door de corornacrisis loopt de Nederlandse economie vanwege wegvallend inkomend toerisme minstens 4,6 miljard euro mis. Zet de crisis tot en met de zomer door dan loopt de schade op tot 9,6 miljard euro.
13/03/20
CELTH start samen met Indonesische partner Living Lab op Sumatra
CELTH gaat samen met het Indonesische DEL Institute of Technology een Living Lab op Noord-Sumatra starten. Daartoe is in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima een intentieverklaring geteken
12/03/20
1 op de 2 bezoekers is Duits in Gelderland
Bij de publicatie van het overnachtingscijfer bleek dat de groei van de Duitse bezoekers nog verder ...
11/03/20
Exclusief voor leden
Bovengemiddelde groei Nederlands toerisme naar Denemarken
Het Deens toerisme vestigde in 2019 opnieuw een record in het aantal overnachtingen. Vooral in het s...
05/03/20
Zuidwestelijke Delta meest duurzame toeristische bestemming ter wereld
Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Westvoorne hebben samen de ITB Earth 2020 Award gewonnen. ...
05/03/20
Vijf veelbelovende bedrijven geselecteerd voor deelname aan Travel Startup Accelerator
87Labs, Airtrotter, Hi,hi Guide, Ventoura en Via Ella zijn de vijf startups die gaan deelnemen aan d...