Geplaatst op: 09-03-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Brabant herdenkt bevrijding met vier kunstinstallaties

Brabant herdenkt bevrijding met vier kunstinstallaties
In Noord-Brabant zijn de afgelopen dagen vier indrukwekkende tijdelijke kunstinstallaties op WOII-erfgoedlocaties geopend. De exposities maken onderdeel uit van het project Brabant Remembers. Samen met nog drie andere locaties vormen ze ‘De kunst van de vrijheid’. Volgens programmadirecteur Femke Klein zijn bijzondere persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog vertaald in verbeelding.

Bij die opening benadrukte voorzitter Ton Rombouts de kracht van verhalen. In de herdenking van de bevrijding van Noord-Brabant staan 75 verhalen van gewone Brabanders centraal die in buitengewone omstandigheden life changing keuzes moesten maken. Verhalen die volgens Rombouts niet altijd even gemakkelijk, vaak verzwegen zijn maar wel verteld moeten worden. Hij haalde daarbij een Nigeriaanse schrijver aan: "Nations are as powerful as the stories they tell themselves and to others.”

Roadmovie door Tim Haars

Voor het project maakte acteur en filmmaker Tim Haars een roadtrip door Brabant en legde zijn ervaringen vast in een roadmovie.Biesbosch crossings

Op het Bieschbosch Museumeiland staan de zogenaamde Biesbosch crossings centraal. Nadat zuidelijk Nederland was bevrijd, hebben via de Biesbosch 374 levensgevaarlijke tochten plaatsgevonden tussen bevrijd en bezet Nederland. Het kunstwerk ‘Waiting for it to end’ van de Palestijns-Libanese kunstenaar Alba Minawi verbeeld twee mensen die samen het einde van de oorlog afwachten. In het museum een expositie over de bijzondere rol van dit getijdengebied in de Tweede Wereldoorlog.Nog meer bijzondere kunstinstallaties

Andere kunstinstallatie is Crossing Time bij Nationaal Monument Kamp Vught waar met projectiebeelden, licht en geluid bezoekers in het audiovisuele schouwspel worden uitgedaagd na te denken en overeenkomsten te zoeken tussen het heden en verleden. Op de Duitse begraafplaats bij Ysselsteyn, waar 30.000 soldaten liggen begraven, wordt drie keer per dag een fascinerende klankbeleving, via geluidsinstallaties verspreid over het veld. Hiermee schept componistenduo Strijbos & Van Rijswijk een moment waarin de bezoeker haar relatie met de geschiedenis kan herdenken, bevragen en herinterpreteren. In het veld naast het Airborne Museum in Best vormen duizenden witte vlaggen een canvas van boven de hoofden van de bezoekers. Deze vlaggen staan symbool voor de vele paratroepers die hier naar beneden kwamen én voor vrijheid, feest en vrede. Dagelijks na zonsondergang verbeelden kleurrijke projecties op de wapperende vlaggen deze sprong, het vallen, het zweven op de wind en de veelheid van parachutisten.
Daarnaast zijn in Brabant bij Bergen op Zoom nog het Dilemma Doolhof en in Tilburg de expositie Stilleven met 75 miniaturen te bezoeken. Eind maart wordt in Breda het Maczec Memorial geopend om de Poolse bevrijders te eren.

Over De Kunst van Vrijheid
'De Kunst van Vrijheid' is een initiatief van Brabant Remembers. Concept en productie: Artifex. In samenwerking met Blauwe Uur, Strijbos & Van Rijswijk, Beeldjutters, Isabel Nielen, De Theater­machine, alaa minawi, Kunstmin, Studio Rocco Verdult, Mothership en Mazcek Memorial Breda.
Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, kunst, herdenken, tweede wereldoorlog, vrijheid

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/01/21
Groot doek wordt zes meter opgetild in Maritiem Museum
Het vijf eeuwen oude kunstwerk van 4 bij 2 meter is 6 meter omhoog getakeld omdat het niet in de grootste lift paste.
20/01/21
Ook vaste banen stoppen bij musea
Voor het eerst blijken niet alleen tijdelijke, maar ook vaste banen verloren te zijn gegaan bij musea door de sterk gedaalde inkomsten. Maar bijna alle musea hebben 2020 alsnog doorstaan. Door noodsteun, kostenbesparing en door bijsturen van de tentoonstellingskalender en aanpassingen aan de anderhalve meter. Dit heeft gevolgen voor de exploitatie in 2021.
20/01/21
Exclusief voor leden
Stadskantoor Schiedam twee weken langer projectiescherm kunst
De kunstprojectie van het Stedelijk Museum Schiedam op het stadskantoor blijft op verzoek van de gemeente Schiedam twee weken langer te zien. Op de 50 meter hoge toren komt werk voorbij van schilders, fotografen en videokunstenaars. "Wij vinden de fotoprojectie op ons stadskantoor een geweldig initiatief."
13/01/21
Exclusief voor leden
Einde voor innovatief coronaproof M-theater
De verlenging van de lockdown betekent het einde voor dit initiatief maar de twee partijen hebben elkaar wel gevonden.
13/01/21
Extra maand voor tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped
De tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped waarbij de verwachtingen vooraf hooggespannen war...
12/01/21
Prijzen vrijetijdsbesteding stijgen sterker dan gemiddeld
Vorig jaar bedroeg de inflatie in Nederland gemiddeld 1,3%. Dat was een stuk minder dan in 2019 toen de prijzen nog met 2,6% stegen. In de vrijetijdssector stegen de prijzen over het algemeen sterker dan gemiddeld. Dat maakt het CBS bekend.
08/01/21
Heusden ontwikkelt Art Festival
Door de lockdown is het niet mogelijk om evenementen te houden maar de ontwikkeling gaat wel verder. Heusden zet zich in september op de kaart met een nieuw artistiek evenement, Art Festival Heusden.
07/01/21
Kerk wordt Kijkdepot voor Stedelijk Museum
Half maart opent in de recent gerestaureerde Havenkerk in Schiedam het Kijkdepot Schiedam. Daar nemen medewerkers van het Stedelijk Museum Schiedam samen met experts en publiek de historische collectie onder de loep. ‘We hopen dat mensen straks – coronaproof – komen kijken en hun verhaal over de voorwerpen vertellen’, zegt conservator stadsgeschiedenis Merel van der Vaart.