Geplaatst op: 27-02-2020
Auteur: Marc Gerlings

Reisindustrie wordt hard geraakt door coronavirus

Reisindustrie wordt hard geraakt door coronavirus
De Zaanse Schans ontvangt nauwelijks nog Chinese bezoekers. KLM neemt forse bezuinigingsmaatregelen om de kosten te drukken en schrapt langer vluchten naar China. Maar het coronavirus verspreidt zich snel over vele landen. Ook Booking.com komt met cijfers naar buiten over een forse dip.

Booking.com meldt dat het virus de reisindustrie raakt. De verwachting is dat het aantal overnachtingen met 5 tot 10 procent afneemt in de eerste twee maanden van dit jaar vergeleken met dezelfde maanden in 2019. Booking.com is ook aanbieder van vluchten. Het aantal reisboekingen daalt sterker, met 10 tot 15%. Dit betekent dat de omzet met ongeveer 7% daalt.

In Korea is een grote uitbraak van het coronavirus. De foto’s van een bijna lege vertrekhal van de luchthaven van Hanoi illustreren de scherpe daling in het reisverkeer.

KLM verwacht een verlies van 150 tot 200 miljoen euro door het coronavirus maar dat is het scenario tot en met april. De luchtvaartmaatschappij boekte in 2019 een omzet van 11 miljard euro. Daarbij werd een bedrijfsresultaat van 853 miljoen euro genoteerd. Met de vaste kosten en de ontwikkelingen in Azië kan de hefboom snel veranderen.

Schiphol heeft in de eerste maanden een daling gezien van het aantal vluchten naar China met 80%. Ongeveer 10% van alle passagiers naar of via Schiphol komt uit Azië. Nu ook Korea zwaar is geraakt, lijkt het er op dat het coronavirus meer impact heeft op de reisindustrie dan het sarsvirus in 2003.

Trefwoorden: coronavirus, reizen

||| Blogs |||

30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
03/12/19
Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
03/12/19 · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Weet u nog mijn vorige column met daarin een vurig pleidooi dat het tijd wordt voor een minister van...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/04/20
Honderden miljoenen omzetverlies voor Zeeuwse toeristische bedrijven
De Zeeuwse toeristische sector leidt tot 10 mei een direct omzetverlies van 220 miljoen euro. Als de maatregelen na 10 mei worden voortgezet, loopt de schade nog verder op tot mogelijk 841 miljoen euro. Dan verdampt meer dan 60% van de jaaromzet.
03/04/20
De kracht van online vermaak tijdens de coronacrisis
Hoe kun je jonge gasten aan je binden als je bedrijf is gesloten? Richard Otten van Team Animation geeft je heel veel praktische tips zodat je voor de doelgroep zichtbaar blijft.
03/04/20
Recreatie kan venster op het landschap verbeteren
Nederland zit nog volop in de coronacrisis maar Stichting Groene Koepel zet al wel een congres uit v...
30/03/20
Wat adviseert Alfa Accountants de leisurebranche tijdens coronacrisis
Wat betekenen de verschillende economische steunmaatregelen die het kabinet heeft genomen in verband met de coronacrisis voor de leisurebranche? Wim Kappers, directeur van Alfa in Hardenberg en Nijverdal en specialist in de recreatiesector, zet het op een rijtje.
29/03/20
Lappendeken aan maatregelen voor verblijfsrecreatie, HISWA-RECRON spreekt van chaos
Het besluit zat er al een tijdje aan te komen: Alle vakantieverblijven in Zeeland gaan op last van d...
26/03/20
Verblijfsrecreatie en het coronavirus
Het coronavirus leidt tot uiteenlopende besluiten bij de verblijfsrecreatie. Zo blijft Roompot vooralsnog in aangepaste versie open, terwijl Center Parcs tussen 13 en 16 maart besloot alle parken te sluiten. Baptiste van Outryve van Roompot en Marthijn Tabak van Center Parcs geven een toelichting.
24/03/20
Samen uit de crisis: R&T gratis
In een normale wereld verschijnt vakblad R&T gewoon op papier. De artikelen uit R&T verschij...
16/03/20
Borgstelling MKB staat open, wat is er mogelijk?
Het was al aangekondigd maar sinds vandaag staat de verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling open. Wat betekent dat voor ondernemers?