Geplaatst op: 26-02-2020
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Overtocht Texel duurzamer dan ooit

Overtocht Texel duurzamer dan ooit

Een vakantie naar Texel is door de inzet van een nieuwe veerboot weer een stukje duurzamer geworden. Dankzij het duurzame scheepsontwerp en het gebruik van innovatieve technieken zorgde de komst van de veerboot Texelstroom voor een vermindering in uitstoot van 15% CO2, 53% stikstofoxide en 43% roet- en fijnstof ten opzichte van 2016*.


De Texelstroom van de veerdienst TESO vaart hybride op een combinatie van gas, diesel en zonne-energie, waar voorganger de Dokter Wagemaker tijdens de vaart uitsluitend gebruik maakt van diesel. De verduurzaming van de overtocht draagt bij aan de lange termijn ambities van het eiland op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit.


Duurzaam vervoer van en op Texel

"Samen met partners als TESO werken we aan de verduurzaming van vervoer om ook op lange termijn te kunnen blijven genieten van het eiland”, zegt Frank Spooren, directeur van de VVV Texel.Jaarlijks trekt het grootste Waddeneiland ruim 1,2 miljoen bezoekers. Naast verduurzaming van de overtocht naar Texel wordt door gemeente en bedrijfsleven ook ingezet op duurzame alternatieven voor het vervoer op het eiland. Denk aan oplossingen als (elektrische) deelauto’s en het autorijden op groen gas of waterstof. Vervoersbedrijf Connexxion maakt gebruik van het gasvulstation dat TESO door Pitpoint op Texel heeft laten aanleggen, zodat naast de veerboot ook de OV bussen op gas kunnen rijden. Met deze stappen biedt Texel inwoners en bezoekers duurzamere vormen van vervoer.


67% stijging overtocht fietsers

Texel staat bekend als fietseiland en dat is terug te zien in de TESO cijfers. Er is door de jaren heen een trendmatige stijging te zien. In 10 jaar tijd is het aantal fietsers met 67% toegenomen, van 145.000 tot 242.000. "De stijging van het aantal fietsers lijkt gelijk te lopen met de opkomst van de elektrische fiets. Dit geeft bezoekers de kans snel en gemakkelijk langere afstanden af te leggen, een ideale manier om het eiland te ontdekken”, aldus Cees de Waal, directeur TESO. "En met het fietsers retourtarief van € 5,00 en voetgangers tarief van € 2,50 stimuleren we mensen te kiezen voor de meest duurzame manier om de overtocht te maken.”


Belangrijke TESO cijfers op een rij:

  • Samenstelling van energieverbruik Texelstroom: combinatie van CNG, diesel en tijdens de vaart opgewekte zonne-energie. Het doel voor eind 2020 is minimaal 70% CNG.
  • Dankzij het efficiënte batterijpakket is tijdens de vaart gemiddeld 1,3 motoren minder nodig dan op de Dokter Wagemaker.
  • Door de grotere capaciteit van Texelstroom kunnen er per afvaart ruim 10% meer voertuigen overgezet worden dan op de Dokter Wagemaker wat resulteert in een energiebesparing van bijna een kwart (22%) per overgezet voertuig gerealiseerd.
  • Door het duurzame scheepsontwerp en het gebruik van innovatie technieken gebruikte de Texelstroom het afgelopen jaar gemiddeld genomen per afvaart 17% minder fossiele brandstof dan de Dokter Wagemaker.
  • Vanwege het op dat moment unieke hybride voortstuwingssysteem en het scheepsontwerp ontving TESO in 2017 de ‘Shippax Award’, een prestigieuze internationale award voor trendsettende passagiersschepen

*De vermindering van de emissies (-15% CO2, -43% roet/fijnstof en -53% stikstofoxide) is afgezet tegen de emissies van de Dokter Wagemaker op basis van periodieke meting van de samenstelling van de uitstoot door een onafhankelijk testbureau.

Trefwoorden: duurzaam toerisme, mobiliteit, toerisme, vakanties, kusttoerisme, waddeneilanden, noord-hollend

||| Blogs |||

16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

24/09/21
Exclusief voor leden
Fletcher neemt Golden Tulip Zevenbergen over
Fletcher Hotels opent op 1 november 2021 de deuren van het overgenomen hotel in Zevenbergen nabij Moerdijk. Dit maakt het hotel voor de zakelijke markt zeer aantrekkelijk.
24/09/21
Digitale toegankelijkheid van de recreatiebranche: anders kijken naar je website
Een ontspannen dagje uit is voor iedereen fijn. Ook voor mensen met een beperking. Dat begint vaak a...
23/09/21
Consumptie huishoudens weer op niveau 2019
Hoe snel kan de sector leisure weer uit het coronadal klimmen? Als het aan de consument ligt, heel snel. De groeicijfers van de economie zijn door CBS bijgesteld. Vooral de sterke groei van de consumptie door huishoudens zit weer op het peil van topjaar 2019 en net de sector leisure moet het hebben van die uitgaven.
22/09/21
EuroParcs gaat Europa in met één naam en nieuwe visuele identiteit: vertrouwde naam Droomparken verdwijnt
EuroParcs Group heeft een sterke groei doormaakt. In binnen- en buitenland is inmiddels een groot aa...
22/09/21
 Green Key en Greendish zorgen samen voor een duurzame en gezonde menukaart!
Dinsdag 21 september tekenden Green Key en Greendish een samenwerkingsconvenant waarmee zij een...
22/09/21
Even je CO2 berekenen voordat je de reis boekt
De jonge hotelboekingswebsite Relax.international introduceert de CO2 calculator voor duurzamer reizen, in het boekingsproces.
22/09/21
Verbreding voor snelfietsroutes? Zonder de natuur te schaden
De Adviesraad Snelfietsroutes heeft in de provincie Utrecht de handreiking Fiets & Natuur aan gedeputeerde Arne Schaddelee overhandigd. De handreiking is voor iedereen die zich bezighoudt met aanleg en verbreding van fietspaden binnen en buiten de provincie Utrecht. De handreiking helpt je om de consequenties in beeld te brengen en een goede afweging te maken tussen fiets en natuur.
21/09/21
Nieuw brancherapport geeft inzicht in opmars vakantieparkenketens
De markt van verblijfsrecreatie is enorm in beweging. Vakantieparken zijn big business: nieuwe ontwikkelingen en overnames door ketens zijn aan de orde van de dag. In het nieuwe brancherapport verblijfsrecreatie ‘De opmars van de keten: kans of bedreiging?’ inventariseert en analyseert Pleisureworld het complete Europese aanbod van vakantieparkenketens en maakt hiermee inzichtelijk waar de ontwikkelkansen liggen.