Geplaatst op: 26-02-2020
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Overtocht Texel duurzamer dan ooit

Overtocht Texel duurzamer dan ooit

Een vakantie naar Texel is door de inzet van een nieuwe veerboot weer een stukje duurzamer geworden. Dankzij het duurzame scheepsontwerp en het gebruik van innovatieve technieken zorgde de komst van de veerboot Texelstroom voor een vermindering in uitstoot van 15% CO2, 53% stikstofoxide en 43% roet- en fijnstof ten opzichte van 2016*.


De Texelstroom van de veerdienst TESO vaart hybride op een combinatie van gas, diesel en zonne-energie, waar voorganger de Dokter Wagemaker tijdens de vaart uitsluitend gebruik maakt van diesel. De verduurzaming van de overtocht draagt bij aan de lange termijn ambities van het eiland op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit.


Duurzaam vervoer van en op Texel

"Samen met partners als TESO werken we aan de verduurzaming van vervoer om ook op lange termijn te kunnen blijven genieten van het eiland”, zegt Frank Spooren, directeur van de VVV Texel.Jaarlijks trekt het grootste Waddeneiland ruim 1,2 miljoen bezoekers. Naast verduurzaming van de overtocht naar Texel wordt door gemeente en bedrijfsleven ook ingezet op duurzame alternatieven voor het vervoer op het eiland. Denk aan oplossingen als (elektrische) deelauto’s en het autorijden op groen gas of waterstof. Vervoersbedrijf Connexxion maakt gebruik van het gasvulstation dat TESO door Pitpoint op Texel heeft laten aanleggen, zodat naast de veerboot ook de OV bussen op gas kunnen rijden. Met deze stappen biedt Texel inwoners en bezoekers duurzamere vormen van vervoer.


67% stijging overtocht fietsers

Texel staat bekend als fietseiland en dat is terug te zien in de TESO cijfers. Er is door de jaren heen een trendmatige stijging te zien. In 10 jaar tijd is het aantal fietsers met 67% toegenomen, van 145.000 tot 242.000. "De stijging van het aantal fietsers lijkt gelijk te lopen met de opkomst van de elektrische fiets. Dit geeft bezoekers de kans snel en gemakkelijk langere afstanden af te leggen, een ideale manier om het eiland te ontdekken”, aldus Cees de Waal, directeur TESO. "En met het fietsers retourtarief van € 5,00 en voetgangers tarief van € 2,50 stimuleren we mensen te kiezen voor de meest duurzame manier om de overtocht te maken.”


Belangrijke TESO cijfers op een rij:

  • Samenstelling van energieverbruik Texelstroom: combinatie van CNG, diesel en tijdens de vaart opgewekte zonne-energie. Het doel voor eind 2020 is minimaal 70% CNG.
  • Dankzij het efficiënte batterijpakket is tijdens de vaart gemiddeld 1,3 motoren minder nodig dan op de Dokter Wagemaker.
  • Door de grotere capaciteit van Texelstroom kunnen er per afvaart ruim 10% meer voertuigen overgezet worden dan op de Dokter Wagemaker wat resulteert in een energiebesparing van bijna een kwart (22%) per overgezet voertuig gerealiseerd.
  • Door het duurzame scheepsontwerp en het gebruik van innovatie technieken gebruikte de Texelstroom het afgelopen jaar gemiddeld genomen per afvaart 17% minder fossiele brandstof dan de Dokter Wagemaker.
  • Vanwege het op dat moment unieke hybride voortstuwingssysteem en het scheepsontwerp ontving TESO in 2017 de ‘Shippax Award’, een prestigieuze internationale award voor trendsettende passagiersschepen

*De vermindering van de emissies (-15% CO2, -43% roet/fijnstof en -53% stikstofoxide) is afgezet tegen de emissies van de Dokter Wagemaker op basis van periodieke meting van de samenstelling van de uitstoot door een onafhankelijk testbureau.

Trefwoorden: duurzaam toerisme, mobiliteit, toerisme, vakanties, kusttoerisme, waddeneilanden, noord-hollend

CELTH
 






||| Nieuws |||

24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...