Geplaatst op: 26-02-2020
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Overtocht Texel duurzamer dan ooit

Overtocht Texel duurzamer dan ooit

Een vakantie naar Texel is door de inzet van een nieuwe veerboot weer een stukje duurzamer geworden. Dankzij het duurzame scheepsontwerp en het gebruik van innovatieve technieken zorgde de komst van de veerboot Texelstroom voor een vermindering in uitstoot van 15% CO2, 53% stikstofoxide en 43% roet- en fijnstof ten opzichte van 2016*.


De Texelstroom van de veerdienst TESO vaart hybride op een combinatie van gas, diesel en zonne-energie, waar voorganger de Dokter Wagemaker tijdens de vaart uitsluitend gebruik maakt van diesel. De verduurzaming van de overtocht draagt bij aan de lange termijn ambities van het eiland op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit.


Duurzaam vervoer van en op Texel

"Samen met partners als TESO werken we aan de verduurzaming van vervoer om ook op lange termijn te kunnen blijven genieten van het eiland”, zegt Frank Spooren, directeur van de VVV Texel.Jaarlijks trekt het grootste Waddeneiland ruim 1,2 miljoen bezoekers. Naast verduurzaming van de overtocht naar Texel wordt door gemeente en bedrijfsleven ook ingezet op duurzame alternatieven voor het vervoer op het eiland. Denk aan oplossingen als (elektrische) deelauto’s en het autorijden op groen gas of waterstof. Vervoersbedrijf Connexxion maakt gebruik van het gasvulstation dat TESO door Pitpoint op Texel heeft laten aanleggen, zodat naast de veerboot ook de OV bussen op gas kunnen rijden. Met deze stappen biedt Texel inwoners en bezoekers duurzamere vormen van vervoer.


67% stijging overtocht fietsers

Texel staat bekend als fietseiland en dat is terug te zien in de TESO cijfers. Er is door de jaren heen een trendmatige stijging te zien. In 10 jaar tijd is het aantal fietsers met 67% toegenomen, van 145.000 tot 242.000. "De stijging van het aantal fietsers lijkt gelijk te lopen met de opkomst van de elektrische fiets. Dit geeft bezoekers de kans snel en gemakkelijk langere afstanden af te leggen, een ideale manier om het eiland te ontdekken”, aldus Cees de Waal, directeur TESO. "En met het fietsers retourtarief van € 5,00 en voetgangers tarief van € 2,50 stimuleren we mensen te kiezen voor de meest duurzame manier om de overtocht te maken.”


Belangrijke TESO cijfers op een rij:

  • Samenstelling van energieverbruik Texelstroom: combinatie van CNG, diesel en tijdens de vaart opgewekte zonne-energie. Het doel voor eind 2020 is minimaal 70% CNG.
  • Dankzij het efficiënte batterijpakket is tijdens de vaart gemiddeld 1,3 motoren minder nodig dan op de Dokter Wagemaker.
  • Door de grotere capaciteit van Texelstroom kunnen er per afvaart ruim 10% meer voertuigen overgezet worden dan op de Dokter Wagemaker wat resulteert in een energiebesparing van bijna een kwart (22%) per overgezet voertuig gerealiseerd.
  • Door het duurzame scheepsontwerp en het gebruik van innovatie technieken gebruikte de Texelstroom het afgelopen jaar gemiddeld genomen per afvaart 17% minder fossiele brandstof dan de Dokter Wagemaker.
  • Vanwege het op dat moment unieke hybride voortstuwingssysteem en het scheepsontwerp ontving TESO in 2017 de ‘Shippax Award’, een prestigieuze internationale award voor trendsettende passagiersschepen

*De vermindering van de emissies (-15% CO2, -43% roet/fijnstof en -53% stikstofoxide) is afgezet tegen de emissies van de Dokter Wagemaker op basis van periodieke meting van de samenstelling van de uitstoot door een onafhankelijk testbureau.

Trefwoorden: duurzaam toerisme, mobiliteit, toerisme, vakanties, kusttoerisme, waddeneilanden, noord-hollend

||| Blogs |||

30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
24/03/20
Leidt het coronavirus straks tot een reset in ons denken en handelen?
En dan nu wat positief nieuws over het coronavirus2020. Alleen al om de allitererende getallen zou j...
09/03/20
Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...
26/02/20
HAL-lelujah – what’s in a name?
What’s in a name? Met deze gevleugelde uitspraak in Romeo en Juliet wilde Shakespeare aangeven dat...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

07/04/20
Resort Duynzicht verlengt contract met Roompot
Resort Duynzicht en Roompot gaan ook de komende twee jaren met elkaar in zee. Het resort Duynzicht i...
06/04/20
Groningen wordt groener voor recreanten
De provincie Groningen kan aantrekkelijker worden voor fietsers en wandelaars. Het beheer langs slot...
05/04/20
Ons virtueel prikbord van hoop en inspiratie
Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden.
04/04/20
Een streekmerk met marketingpower: goed voor landbouw, horeca en recreatie
Hoe haal je, als regio, het meeste rendement uit streekproducten? In Rivierenland hebben ze daar een uitgewerkt plan voor met als kers op de taart regionale attractie: De Streeckerij
03/04/20
Honderden miljoenen omzetverlies voor Zeeuwse toeristische bedrijven
De Zeeuwse toeristische sector leidt tot 10 mei een direct omzetverlies van 220 miljoen euro. Als de maatregelen na 10 mei worden voortgezet, loopt de schade nog verder op tot mogelijk 841 miljoen euro. Dan verdampt meer dan 60% van de jaaromzet.
03/04/20
De kracht van online vermaak tijdens de coronacrisis
Hoe kun je jonge gasten aan je binden als je bedrijf is gesloten? Richard Otten van Team Animation geeft je heel veel praktische tips zodat je voor de doelgroep zichtbaar blijft.
03/04/20
Recreatie kan venster op het landschap verbeteren
Nederland zit nog volop in de coronacrisis maar Stichting Groene Koepel zet al wel een congres uit v...
31/03/20
Je nu alvast voorbereiden op de nieuwe NOW-regeling
Bedrijven kunnen waarschijnlijk vanaf 6 april een aanvraag doen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Vandaag heeft minister Koolmees van Sociale Zaken de voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) bekend gemaakt.