Geplaatst op: 20-02-2020
Auteur: Marc Gerlings

Gelderland heeft forse groene ambities

Gelderland heeft forse groene ambities
Gelderland heeft met de Rijksoverheid afgesproken om 10.500 hectare nieuwe natuur aan te leggen voor 2027. De verrassing: 53% is al af. De provincie wil dat dit sneller af is en wil dat de aanleg van nieuwe natuur in 2025 klaar is. Dat kan door grond aan te kopen en in te richten. De provincie doet dat deels zelf en daarnaast zijn er subsidies beschikbaar.

Gedeputeerde Drenth: "Wij willen in 2025 klaar zijn en zijn goed op stoom. Ik heb er vertrouwen in dat we dit dan ook halen.”

De provincie werkt in 37 gebieden aan de verbetering van biodiversiteit door de aanleg van natuur en door het herstellen van de natuur. Onder deze 37 gebieden zijn er 15 Natura 2000-gebieden. Nieuwe natuur is belangrijk voor de soortenrijkdom in Nederland. Het aantal plantensoorten en diersoorten, de biodiversiteit, neemt af. De aanleg van nieuwe natuur zorgt voor grotere en sterkere natuurgebieden. Hoe groter een gebied, hoe groter de overlevingskansen van planten- en diersoorten en hoe groter de biodiversiteit. Dat zorgt er weer voor dat natuur minder kwetsbaar is voor bijvoorbeeld droogte of ziekte. Een sterke natuur is ook belangrijk voor schoon water, het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering en voedselproductie.

Veel bos maar herstel is nodig

Gelderland heeft veel natuur, en veel bos: bijna een derde van alle bossen van Nederland staat in onze provincie. De Veluwe is daarnaast het grootste Nederlandse natuurgebied op land. Gedeputeerde Peter Drenth: "We zijn de groenste provincie van Nederland, en dat moet zo blijven. Daarvoor is wel wat nodig, zoals het herstellen van natuur. De aanleg van nieuwe natuur is ook ontzettend belangrijk voor het oplossen van grote vraagstukken die nu spelen rondom stikstof en klimaat. Wij willen en zijn hier voortvarend mee aan de slag. Niet alleen praten, maar ook doen!" 

Natuur in de stad

We willen ook inzetten op meer natuur in de stad. Gedeputeerde Drenth: "Niet alleen om de biodiversiteit te verbeteren. Natuur zorgt voor een aantrekkelijk woon-, leef- en vestigingsklimaat. Daar moet je met zijn allen van kunnen genieten. Dat geldt in de stad net zo goed als op het platteland." Op dit moment zijn er daarvoor 2 subsidieregelingen beschikbaar. Scholen kunnen via de subsidieregeling Groene schoolpleinen geld krijgen voor meer bomen en planten op het schoolplein. De regeling Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap stelt geld beschikbaar voor natuur in de stad. We onderzoeken daarnaast ook hoe we natuur in de stad nog meer op kunnen pakken.
Trefwoorden: natuur, bos, herstel, nieuwe natuur, biodiversiteit

||| Blogs |||

30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
24/03/20
Leidt het coronavirus straks tot een reset in ons denken en handelen?
En dan nu wat positief nieuws over het coronavirus2020. Alleen al om de allitererende getallen zou j...
09/03/20
Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...
26/02/20
HAL-lelujah – what’s in a name?
What’s in a name? Met deze gevleugelde uitspraak in Romeo en Juliet wilde Shakespeare aangeven dat...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

07/04/20
Resort Duynzicht verlengt contract met Roompot
Resort Duynzicht en Roompot gaan ook de komende twee jaren met elkaar in zee. Het resort Duynzicht i...
06/04/20
Groningen wordt groener voor recreanten
De provincie Groningen kan aantrekkelijker worden voor fietsers en wandelaars. Het beheer langs slot...
05/04/20
Ons virtueel prikbord van hoop en inspiratie
Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden.
04/04/20
Een streekmerk met marketingpower: goed voor landbouw, horeca en recreatie
Hoe haal je, als regio, het meeste rendement uit streekproducten? In Rivierenland hebben ze daar een uitgewerkt plan voor met als kers op de taart regionale attractie: De Streeckerij
03/04/20
Honderden miljoenen omzetverlies voor Zeeuwse toeristische bedrijven
De Zeeuwse toeristische sector leidt tot 10 mei een direct omzetverlies van 220 miljoen euro. Als de maatregelen na 10 mei worden voortgezet, loopt de schade nog verder op tot mogelijk 841 miljoen euro. Dan verdampt meer dan 60% van de jaaromzet.
03/04/20
De kracht van online vermaak tijdens de coronacrisis
Hoe kun je jonge gasten aan je binden als je bedrijf is gesloten? Richard Otten van Team Animation geeft je heel veel praktische tips zodat je voor de doelgroep zichtbaar blijft.
03/04/20
Recreatie kan venster op het landschap verbeteren
Nederland zit nog volop in de coronacrisis maar Stichting Groene Koepel zet al wel een congres uit v...
31/03/20
Je nu alvast voorbereiden op de nieuwe NOW-regeling
Bedrijven kunnen waarschijnlijk vanaf 6 april een aanvraag doen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Vandaag heeft minister Koolmees van Sociale Zaken de voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) bekend gemaakt.