Geplaatst op: 14-02-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Amsterdam voert vergunningstelsel voor particuliere verhuur in

Amsterdam voert vergunningstelsel voor particuliere verhuur in
Photo by John Tekeridis from Pexels

Wie in Amsterdam zijn huis aan toeristen wil verhuren moet daarvoor een vergunning aanvragen. Dat is het gevolg van de uitspraak van de Raad van State op 29 januari 2020. Die oordeelde dat vakantieverhuur alléén nog maar gereguleerd mag worden met een vergunning.


Amsterdam had vanwege de flinke groei van het toerisme de verhuur aan regels gebonden. Wie zich daaraan hield kreeg automatisch een vrijstelling. Volgens de Raad van State is die werkwijze in strijd is met de Huisvestingswet.


Nieuwe vergunning

Om de regels voor vakantieverhuur zo snel mogelijk te repareren gaat Amsterdam een vergunning invoeren voor vakantieverhuur. Hiervoor gaan ze de Huisvestingsverordening zo snel mogelijk aanpassen. Met het invoeren van een vergunning kan ook de meldplicht worden hersteld en kan Amsterdam direct optreden tegen verhuren zonder vergunning. Bijkomend voordeel van het invoeren van een vergunning is dat dit een extra middel is om illegale verhuur tegen te gaan naast de meldplicht en inzet van handhaving.


Boetes blijven

De uitspraak betekent overigens niet dat Amsterdam geen boetes meer mag uitdelen. De gemeente kan nog steeds een boete opleggen als een woning zonder vergunning wordt onttrokken aan de woningvoorraad, bijvoorbeeld omdat deze wordt verhuurd aan toeristen.


Op dit moment handhaaft Amsterdam alleen als niet aan bepaalde voorwaarden voor vakantieverhuur wordt voldaan. Zo mag je je woning niet langer dan 30 dagen verhuren, moet je daadwerkelijk in de woning wonen en ingeschreven staan in het de Basisregistratie Personen (BRP), en mag je ook niet verhuren aan meer dan 4 personen tegelijk. Daarnaast is vakantieverhuur van een corporatiewoning niet toegestaan. Deze voorwaarden blijven bestaan en wie daar niet aan voldoet kan een boete krijgen voor woningonttrekking van € 20.750,-. Het is tot nader order niet meer verplicht vakantieverhuur te melden.


Buurtverbod

Ondertussen gaat Amsterdam door met de voorbereiding van de plannen om in sommige buurten helemaal geen vakantieverhuur toe te staan omdat de leefbaarheid er te veel onder druk staat.


Nieuwe wetgeving

Overigens komt er nieuwe landelijke wetgeving voor toeristische verhuur. Daarvoor wordt de Huisvestingswet 2014 aangepast. Het wetsvoorstel geeft gemeenten de mogelijkheid om maatregelen te nemen als er schaarste is aan woonruimte of als de leefbaarheid van een wijk onder druk komt te staan. De wet ligt nu bij de Tweede Kamer. 

Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, deeleconomie, airbnb, toeristische verhuur, wetten

||| Blogs |||

13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
12/06/19
Slapen in een gevangenis over de grens!
Slapen in een gevangenis over de grens!
12/06/19 · Horeca · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag deel 2 van mijn vijfdaags avontuur bij onze Oosterburen. We laten ons vermaken en slapen bij het Road Stop Motel in Dortmund.
28/05/19
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
28/05/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Horeca · Toerisme · Vakanties · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag start ik met een vijfdaags avontuur voor de ultieme short stay-bestemming bij onze Oosterburen in Noordrijn-Westfalen, een economisch zeer sterke regio met veel inwoners en unieke toeristische hot spots!

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/02/20
Groningen pakt retail aan om leefbaarheid te vergroten
Met ruim een ton ondersteunt de provincie de uitvoering van een aantal actiepunten uit de uitvoering...
20/02/20
Postillion gaat voor hogere gasttevredenheid
Ticketsplus en Postillion Hotels hebben de samenwerking officieel gestart met de livegang van het ti...
17/02/20
Exclusief voor leden
Hoe gedigitaliseerd is de Nederlandse horeca?
Vandaag komt het CBS naar buiten met cijfers over de digitalisering van Nederlandse bedrijven. Wij duiken wat dieper in de cijfers en leggen de focus op de horeca. De enige vrijetijdsbranche die in de CBS-cijfers wordt onderscheiden.
14/02/20
Corendon neemt kwart miljoen stoelen af bij KLM
Corendon en KLM hebben op donderdag 13 februari een overeenkomst ondertekend voor vluchten naar Cura...
14/02/20
Amsterdam voert vergunningstelsel voor particuliere verhuur in
Wie in Amsterdam zijn huis aan toeristen wil verhuren moet daarvoor een vergunning aanvragen. Dat is het gevolg van de uitspraak van de Raad van State
12/02/20
Wet Franchise naar de Tweede Kamer
Het Nederlandse Kabinet heeft het wetsvoorstel Franchise naar de Tweede Kamer gestuurd. Met de nieuwe wet wil het Kabinet de machtsverhoudingen tussen franchisegever en franchisenemer beter in balans brengen.
10/02/20
Nieuwe eigenaren hotel Torenzicht in Kaatsheuvel
Hotel Torenzicht in Kaatsheuvel heeft nieuwe eigenaren. Het echtpaar Junior Eloise en Pearl Maasland...
10/02/20
Thomas, Michael en Ann-Kathrin Mack van Europa-Park in Duitsland onderscheiden als 'Hotelier van het Jaar'
Vorige week mochten Thomas, Michael en Ann-Kathrin Mack de in Duitsland gerenommeerde prijs voor 'Ho...