Geplaatst op: 31-01-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Maatwerk, de echte oplossing voor permanente bewoning, plan VVD en D66 kan in de prullenbak

Maatwerk, de echte oplossing voor permanente bewoning, plan VVD en D66 kan in de prullenbak
Het programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe ziet niets in het idee van VVD en D66 ompermanente bewoning op vakantieparken toe te laten als oplossing voor het woningtekort in Nederland. Ze pleiten voor lokaal maatwerk zoals dat op de Veluwe nu wordt uitgerold waar per park zorgvuldig wordt afgewogen wat goede en duurzame oplossingen zijn. In een brief aan minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen hebben ze nadrukkelijk gevraagd geen generieke maatregelen rond permanent wonen op vakantieparken te nemen.


Het Programma Vitale Vakantieparken is een samenwerkingsverband van elf Veluwse gemeenten, de provincie Gelderland, het recreatief bedrijfsleven en veel andere partners. Gezamenlijk werken zij sinds 2013 aan verschillende vraagstukken die spelen op en rond de bijna 500 vakantieparken op de Veluwe. In 2018 heeft het programma onderzoek verricht naar bewoning op de vakantieparken; hieruit blijkt dat er tussen de 6.000 en 9.000 personen op vakantieparken wonen en daarmee zo’n 5.000 objecten op de Veluwe niet-recreatief gebruiken.


Gasten vervangen door bewoners zorgt voor economische en maatschappelijke problemen

De recreatieve sector is een belangrijk deel van de regionale economie (bestedingen, werkgelegenheid en investeringen). Als de gasten worden vervangen door permanente bewoners ontstaat er economisch een groot probleem. Daarnaast kunnen er maatschappelijke problemen ontstaan door illegale bewoning en ongewenst gebruik, ook omdat parken en objecten lang niet altijd geschikt zijn voor permanente bewoning. Dit brengt een aantasting van de leefbaarheid, veiligheidsproblemen en schrijnende persoonlijke situaties op deze parken met zich mee. Het generiek toelaten van permanente bewoning levert geen bijdrage aan het oplossen van deze problemen, maar kan deze juist verergeren.


Maatwerk op lokaal niveau voor mensen en voor het park

De door de gemeenten op de Veluwe opgedane ervaringen leren dat het om maatwerk gaat, zowel voor de mensen die op parken wonen als voor de parken zelf. Worden bij controleacties personen aangetroffen die illegaal op een park verblijven, dan wordt waar mogelijk een passende oplossing gezocht. Voor parken zonder realistisch toekomstperspectief in de recreatiesector wordt in overleg met de betrokkenen (eigenaar, ondernemer, bewoners) gezocht naar toekomstbestendige oplossingen. Dat kan het transformeren naar natuur, een zorgpark en soms ook een woonpark zijn. Naast deze definitieve bestemmingswijziging wordt ook volop gezocht naar mogelijkheden in tijdelijke woonvormen, bijvoorbeeld pauzewoningen om mensen met een urgente woonbehoefte te kunnen huisvesten. Dit is dan tijdelijk voor de personen (doorstroom naar het reguliere woningaanbod) en ook tijdelijk voor het park (na enige tijd weer recreatief gebruik).


Meeste parken ongeschikt voor transformatie naar wonen

Een definitieve transformatie naar wonen is sterk afhankelijk van de specifieke situatie (de omvang en ligging). De meeste vakantieparken liggen geïsoleerd en ver van de bebouwde kom. Daarnaast -zeker op Veluwe- liggen ze vaak in of grenzend aan kwetsbare natuurgebieden waar het realiseren van een nieuwe woonwijk in de meeste gevallen niet wenselijk of haalbaar is. Lambooij, burgemeester gemeente Putten en voorzitter Programma Vitale Vakantieparken Veluwe: "We zien dan ook graag dat de nationale overheid aansluit bij het lokale maatwerk en niet met een landelijke regeling permanente bewoning op vakantieparken toe gaat staan. Juist met een gezamenlijke aanpak en afstemming kunnen de overheden lokaal, regionaal, provinciaal en landelijk elkaar versterken.”
Link: https://vitalevakantieparken.mett.nl/home/default.aspx
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, kampeerterreinen, bungalowparken, permanente bewoning, vitale vakantieparken

CELTH
 






||| Nieuws |||

24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...