Geplaatst op: 29-01-2020
Auteur: Marc Gerlings

Commiezenhut bij Mander hersteld

Commiezenhut bij Mander hersteld
Foto: Landschap Overijssel
De hut vertelt het verhaal over Twentse smokkelpraktijken aan de grens met Duitsland, die zelfs nog voortduurden tot aan de oprichting van de Europese douane-unie in de jaren ‘70. De hut wordt onderdeel van routeinformatie over de regio.


Schuilhut voor grenswachters

Een commiezenhut is een onopvallende, gedeeltelijk ondergrondse schuilhut. Dit soort hutten werd in de 19e eeuw gebouwd om zogenoemde commiezen (grenswachters) een schuilplek te bieden. Commiezen waren belast met de grensbewaking en zorgden voor de opsporing van smokkelaars. Vanuit kijkgaten konden de wachters ongezien de grens controleren. Veel commiezenhutten zijn in de loop der tijd verloren gegaan.

Grenspad Noordoost Twente

Vlakbij het Twentse Mander, aan de grens met Duitsland, bevindt zich een oud grenspad (ook wel commiezenpad genoemd) waarlangs verschillende commiezenhutten hebben gestaan. Vanuit deze hutten moesten grenswachters o.a. tijdens de Tweede Wereldoorlog de smokkel van boter, kaas en vee inperken. Sommige hutten zijn nog tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw gebruikt, totdat de Europese douane-unie in 1968 een eind maakte aan de smokkelpraktijken.

Herstel commiezenhut bij Mander

Vlakbij de Galgenberg bevindt zich zo’n commiezenhut. De hut is gedeeltelijk ingegraven in een kuil en bestaat uit een geraamte van eikenhout, met daaroverheen heide- en grasplaggen. Zo was de hut ook voor geallieerde luchtaanvallen en Duitse zoeklichten aan de grens moeilijk te zien. De hut verkeerde al lange tijd in slechte staat. Begin dit jaar is de hut hersteld door Landschap Overijssel, met financiële ondersteuning van het Hedwig Carolina Fonds. Door het herstel van de hut blijft de geschiedenis zichtbaar en gaan de smokkelverhalen niet verloren.

Route ‘Mander: bronnen en grafheuvels’ 

Landschap Overijssel wil mensen inspireren om natuur & landschap te beleven en de verwondering prikkelen: waarom ziet ons landschap eruit zoals het eruit ziet? Daartoe is de routeapp ‘wandelen in Overijssel’ ontwikkeld. De routeinformatie gaat niet alleen over flora en fauna in het gebied, maar juist ook streekverhalen en geschiedenis komen aan bod. De commiezenhut bij Mander kom je tegen op de route ‘Mander: bronnen en grafheuvels’ - een route door glooiend heidegebied, met naast de kommiezenhut ook het enige hunebed van Twente en grafheuvels uit de Bronstijd.


Trefwoorden: erfgoed, route, wandelen, regio

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
09/04/24
Campagne Varen doe je samen afgetrapt
Tijdens de Veiligheidsdag aan de Eem heeft gedeputeerde Rob van Muilekom voor de provincie Utrecht d...
08/04/24
Elektrische zelfbedieningspont Zuidlaardermeer
In het populaire fietsrondje Zuidlaardermeer in Groningen is door een zelfbedieningspont een volledig rondje om het Zuidlaardermeer mogelijk.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Waddenkust krijgt pelgrimsroute Het Ziltepad
In Noord-Holland, Fryslân en Groningen wordt de komende drie jaar langs de Waddenkust een pelgrimsroute voor bezinningstoerisme ontwikkeld: Het Ziltepad. Het Ziltepad voorziet volgens de initiatiefnemers in de toenemende vraag naar bezinning en rust in een steeds hectischer wereld.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...