Geplaatst op: 15-01-2020
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Toerisme krijgt eigen Data Center

Toerisme krijgt eigen Data Center
NBTC opent samen met CBS het Data Center Toerisme. In dat center worden verdiepende analyses gedaan op bestaande (micro)data. Dat vergroot het inzicht in toerisme.

NBTC verzamelt in samenwerking met partners kennis en data over toerisme in en naar Nederland. "Het genereren van relevante en actuele data en inzichten is één van de kerntaken van NBTC. Zo voeren wij zelf onderzoeken uit en werken we aan gezamenlijke onderzoeksinitiatieven. Eén van deze initiatieven is het Data Center Toerisme (DCT). Hiermee kunnen wij verdiepende analyses doen rondom toeristische vraagstukken. CBS biedt ons toegang tot microdata, zodat we deze analyses op regionaal niveau kunnen uitvoeren. Zo helpen we de sector aan gedetailleerde inzichten voor specifieke regio´s,” vertelt Evelien Visser, Insight Expert bij NBTC."

Vergroten inzichten toerisme in Nederland
Het Data Center Toerisme biedt de mogelijkheid om inzichten over toerisme in Nederland te vergroten via de beschikbare databronnen.

Luuk Schreven, statistisch onderzoeker bij CBS: "Binnen het Data Center Toerisme maken we voor een aantal projecten gebruik van de zogeheten Remote Access voorzieningen van het CBS. Uiteraard blijven de individuele gegevens van berichtgevers op het CBS netwerk staan en gelden er daarbij strikte voorwaarden zoals de geheimhouding van de onderzoeksresultaten. Met de toegang tot de microdata zijn de analysemogelijkheden echter fors toegenomen ten opzichte van de reguliere publicaties. Zeker als je bedenkt dat de gegevens ook gecombineerd kunnen worden; met andere microdata van CBS of NBTC of met open data. Daarmee beschikken we over een infrastructuur die ertoe moet bijdragen dat er betrouwbare en actuele landelijk en regionale data beschikbaar komen voor de toerismesector.”

Evelien Visser: "Inmiddels heeft het Data Center een fysieke plek op het hoofdkantoor van NBTC. Hier werken wij samen met de expertise van het CBS samen aan diverse projecten. Eén van de projecten waarmee we onlangs zijn gestart is de meting van toeristische druk in steden en regio’s. Binnenkort kunnen we op lokaal niveau cijfers bieden over hoe druk het is in een bepaald gebied.”

De resultaten van de eerste projecten zijn binnenkort al beschikbaar via NBTC en CBS.
Trefwoorden: onderzoek, toerisme, watersport, virtual reality, gps, radar, ais, emoties

||| Blogs |||

30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
24/03/20
Leidt het coronavirus straks tot een reset in ons denken en handelen?
En dan nu wat positief nieuws over het coronavirus2020. Alleen al om de allitererende getallen zou j...
09/03/20
Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...
26/02/20
HAL-lelujah – what’s in a name?
What’s in a name? Met deze gevleugelde uitspraak in Romeo en Juliet wilde Shakespeare aangeven dat...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

08/04/20
Ons virtueel prikbord van hoop en inspiratie
Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden.
07/04/20
Resort Duynzicht verlengt contract met Roompot
Resort Duynzicht en Roompot gaan ook de komende twee jaren met elkaar in zee. Het resort Duynzicht i...
06/04/20
Groningen wordt groener voor recreanten
De provincie Groningen kan aantrekkelijker worden voor fietsers en wandelaars. Het beheer langs slot...
04/04/20
Een streekmerk met marketingpower: goed voor landbouw, horeca en recreatie
Hoe haal je, als regio, het meeste rendement uit streekproducten? In Rivierenland hebben ze daar een uitgewerkt plan voor met als kers op de taart regionale attractie: De Streeckerij
03/04/20
Honderden miljoenen omzetverlies voor Zeeuwse toeristische bedrijven
De Zeeuwse toeristische sector leidt tot 10 mei een direct omzetverlies van 220 miljoen euro. Als de maatregelen na 10 mei worden voortgezet, loopt de schade nog verder op tot mogelijk 841 miljoen euro. Dan verdampt meer dan 60% van de jaaromzet.
03/04/20
De kracht van online vermaak tijdens de coronacrisis
Hoe kun je jonge gasten aan je binden als je bedrijf is gesloten? Richard Otten van Team Animation geeft je heel veel praktische tips zodat je voor de doelgroep zichtbaar blijft.
03/04/20
Recreatie kan venster op het landschap verbeteren
Nederland zit nog volop in de coronacrisis maar Stichting Groene Koepel zet al wel een congres uit v...
31/03/20
Je nu alvast voorbereiden op de nieuwe NOW-regeling
Bedrijven kunnen waarschijnlijk vanaf 6 april een aanvraag doen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Vandaag heeft minister Koolmees van Sociale Zaken de voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) bekend gemaakt.