Geplaatst op: 08-01-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Hoe hebben de dagattracties het in 2019 gedaan?

Hoe hebben de dagattracties het in 2019 gedaan?
In januari komen veel Nederlandse dagattracties met de resultaten over 2019. In dit artikel, dat continu wordt aangevuld, gaan we u daarvan steeds op de hoogte houden.

Bezoekersrecord voor GaiaZOO
Met de komst van 400 grote flamingo’s, de ingebruikname van de sfeervolle SavannaLodge, vernieuwde wandelroutes én een nieuwe speeltuin is GaiaZOO het afgelopen jaar flink gegroeid. Dit is ook terug te zien in het bezoekersaantal dat 10% is gestegen ten opzichte van vorig jaar naar 505 duizend. 

Ten opzichte van het vorige recordjaar 2018 mocht de dierentuin ruim 40.000 extra bezoekers verwelkomen. Daarmee heeft de Zuid-Limburgse ZOO de grens van een half miljoen bezoekers doorbroken. Sinds de opening van de dierentuin, 15 jaar geleden, hebben al meer dan 6 miljoen mensen een bezoek gebracht. Qua dierentuinweer was het een prima voorjaar, een mooie zomer en een zachte kerstvakantie. Niet alleen het weer en de nieuwe investeringen, maar ook de geografische ligging draagt bij aan het hoge bezoekersaantal. De groei werd namelijk grotendeels gerealiseerd in het Duitse achterland.

In de Zuid-Limburgse dierentuin zitten ze niet stil en in 2020 staan weer diverse investeringen op de agenda. Direct na de zomer wordt gestart met de bouw van een compleet nieuw entreeplein met daarop een bezoekersservicecentrum met kassa’s, toiletten en een gloednieuwe ‘zoovenirshop’, waar men ook terecht kan zonder de dierentuin zelf te bezoeken. In het park worden diverse dierverblijven vernieuwd om de dieren nog meer leefruimte te geven en om de dieren dag en nacht zelf te laten kiezen of ze in hun buiten- of binnenverblijf zijn. Om het 15 jarig jubileum luister bij te zetten zullen verdeeld over het gehele park dit jaar 15 zandsculpturen verrijzen. Deze worden in het voorjaar gecreëerd door diverse kunstenaars uit de hele wereld en zijn te bewonderen tot het najaar dankzij een speciale beschermingslaag. Ook zullen er weer speciale GaiaZOOmeravonden worden georganiseerd en is het succes van het recente WinterEvent in de kerstvakantie aanleiding voor een vervolg in 2020. Spoorwegmuseum ziet dankzij evenementen bezoekersaantal groeien
Het Spoorwegmuseum in Utrecht blijft een drukbezocht museum. Gedurende het jaar 2019 bezochten 431.396 bezoekers het Spoorwegmuseum. Dit is een stijging van ruim 8% ten opzichte van 2018 toen de teller bleef staan op 398.946 bezoekers. De evenementen van het museum blijven onverminderd populair. Winter Station in de kerstvakantie is traditioneel de drukste periode van het jaar, in de editie van 2019-2020 passeerden meer dan 70.000 bezoekers de kassa.

De groei van het aantal bezoekers stijging van de bezoekers is onder andere toe te schrijven aan de succesvolle tentoonstelling Tienertoer. Deze tentoonstelling kreeg erg veel publiciteit, ruim 90.000 personen bezochten de expositie. Hoogtepunten waren daarnaast de Modeltrein Expo On traXS! (12.000 bezoekers), Een Dagje Uit met Thomas (ruim 20.000 bezoekers) en het evenement rond de treinen uit de tv-serie Chuggington (ruim 16.000 liefhebbers). Ook in de zomermaanden was het druk, het techniekevenement Techlab XL droeg hier flink aan bij. Het leukste reisje van Nederland tenslotte trok bijna 12.000 bezoekers, dit jaar vindt hiervan de derde editie plaats in de voorjaarsvakantie (22 februari t/m 1 maart).Bijna 800 duizend bezoekers voor A’DAM LOOKOUT
De Amsterdamse attractie A’DAM LOOKOUT zag haar hoogste bezoekersaantal ooit in 2019. Het observatiedek met Over the Edge - de hoogste schommel van Europa - bovenop de A’DAM Toren verwelkomde maar liefst 791.000 bezoekers. Dit is een stijging van ruim 17% ten opzichte van 2018. Sinds de opening van A’DAM LOOKOUT in 2016 groeit het bezoekersaantal gestaag. Als een van de populairste attracties van Amsterdam weten veel buitenlandse toeristen hun weg naar het uitkijkpunt in Amsterdam-Noord te vinden. Maar ook voor Amsterdammers en overige Nederlanders blijft de attractie een geliefd uitje. 

Naast het 360-graden uitzicht kwamen er ook een recordaantal waaghalzen voor de Over the Edge schommel. Ruim 50% van de bezoekers van LOOKOUT durfden het aan om ook te schommelen. De schommel, met zijn 100 meter de hoogste van Europa, werd in mei 2019 vernieuwd waarbij de schommelarm is verlengd zodat deze nog verder over de rand heen zwaait.Bezoekersrecord en veel investeringen voor Artis
In 2019 ontving ARTIS een recordaantal bezoekers van ruim 1,4 miljoen. Het is het derde jaar op rij dat het bezoekersaantal stijgt. In 2019 zette ARTIS nieuwe stappen om haar voorbeeldfunctie beter te kunnen vervullen. Zo werden er watertappunten aangelegd om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen en werd het park rookvrij . In juni namen de zwarte slingerapen het eerste met zonne-energie verwarmde verblijf in gebruik. Het verblijf is een belangrijke stap in de ambitie om in de toekomst een volledig fossielvrij park te worden.

In 2020 zal ARTIS verdergaan met vernieuwingen in het park. Zo krijgt de goudwanggibbonfamilie een nieuw, ruimer verblijf. De Metzelaarkas die ruim tien jaar geleden werd gesloten, zal opnieuw worden opengesteld voor publiek. De ringstaartmaki’s, verschillende vogel- en vissoorten krijgen hier een nieuw verblijf en de tropische beplanting wordt behouden. De werkzaamheden aan het Groote Museum en de ontwikkeling van haar museale invulling gaan ook verder. In 2020 zal de ARTIS-Academie nog meer programma’s gaan aanbieden over het klimaat, biodiversiteit, dieren, planten, microben, sterren, wetenschap en kunst.   Record voor Rijksmuseum
Het Rijksmuseum kijkt terug op een zeer succesvol jaar. Dankzij de viering van het Jaar van Rembrandt 2019 verwelkomt het museum dit jaar in totaal 2,7 miljoen bezoekers. Opvallend is dat hiervan ruim 1.000.000 bezoekers uit Nederland komen, een stijging van 17% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal jonge bezoekers nam ook toe: er kwamen 475.000 kinderen, ruim 100.000 meer dan in 2018. Voor het Rijksmuseum is 2019 daarmee het best bezochte jaar ooit.

Populaire Rembrandt-tentoonstellingen waren Alle Rembrandts (445.000 bezoekers), Lang Leve Rembrandt (150.000 bezoekers) en Rembrandt- Velázquez. Nederlandse & Spaanse meesters (315.000 bezoekers).

De website van het Rijksmuseum trok dit jaar 6 miljoen gebruikers. In de online collectie (Rijksstudio) zijn meer dan 400.000 afbeeldingen in hoge resolutie gepubliceerd die iedereen vrij kan downloaden. Het aantal Rijksstudio’s waar bezoekers persoonlijke verzamelingen maken, heeft de mijlpaal van 500.000 bereikt.


Trefwoorden: attractieparken, dagrecreatie, cultuur, musea, dierentuinen

||| Blogs |||

03/02/20
Overtoerisme!
Overtoerisme!
03/02/20 · Beleid · Toerisme · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Overtoerisme zal ongetwijfeld als een van de meest prominente nieuwkomers in de Dikke Van Dale worde...
31/01/20
Reisvirus
Reisvirus
31/01/20 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Nuchter beschouwd – het is tenslotte nog net Dry January – is het zowel bizar als komisch tegeli...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/02/20
Exclusief voor leden
Toerisme levert Vlaanderen meer dan 7 miljard euro op
Toerisme draagt meer dan 7 miljard euro bij aan de Vlaamse economie en is de afgelopen twee jaar met 260 miljoen euro gegroeid.
21/02/20
Green Key voor alle Europese Center Parcs parken
Alle parken van Center Parcs in Europa zijn Green Key gecertificeerd. Wat heeft Center Parcs bereikt?
21/02/20
Exclusief voor leden
Fors omzetverlies luchtvaart voor Coronavirus
De uitbraak van het Cornavirus in China heeft AITA genoopt haar prognose voor de groei van de luchtvaart bij te stellen. Vooral in de regio gaat de omzet van de luchtvaartmaatschappijen scherp omlaag.
21/02/20
Exclusief voor leden
Stedelijk Museum Schiedam voorgedragen voor één miljoen euro subsidie
Het Stedelijk Museum Schiedam wordt vanuit de provincie Zuid-Holland voorgedragen aan het rijk om in...
21/02/20
Immaterieel Erfgoed als toeristische bestemming
Wat zijn de kansen en uitdagingen bij immaterieel erfgoedtoerisme? Dat wordt bekeken tijdens het con...
20/02/20
Stemming en koopbereidheid Nederlandse consument stabiel
De stemming onder Nederlandse consumenten verandert volgens het CBS nauwelijks.
20/02/20
Gelderland heeft forse groene ambities
Gelderland heeft met de Rijksoverheid afgesproken om 10.500 hectare nieuwe natuur aan te leggen voor...
20/02/20
Landgoed Hizzard voor de tweede keer Camperlocatie van het jaar
Landgoed Hizzard in Friesland is door camperaars gekozen tot Camperlocatie van het jaar 2020.