Geplaatst op: 23-12-2019
Auteur: Redactie
NRIT Media

2019: Ruim 1,5 miljoen bezoekers in Diergaarde Blijdorp

2019: Ruim 1,5 miljoen bezoekers in Diergaarde Blijdorp

2019 is in veel opzichten een goed jaar voor Diergaarde Blijdorp. De beoogde bezoekersaantallen werden eind november al gehaald. Met de kerstvakantie nog voor de boeg hoopt Blijdorp uit te komen op ruim 1,5 miljoen bezoekers: een prima resultaat!

 

Door het hele jaar heen werden er veel bijzondere diersoorten geboren. Niet één maar twee zeldzame okapi’s zagen het levenslicht. In de Victoriaserre werden maar liefst 8 jongen grootgebracht door een stel zeer bedreigde Balispreeuwen. Ook waren er nakomelingen bij de witkruinmangabeys, kuifmakaken, pinché-aapjes en François-langoeren. IJsbeer Todz verhuisde naar het buitenland en maakte plaats voor ijsbeerman Wolodja.

 

Een nieuw Europees otterstel maakte zijn entree in de Chinese tuin. Dit leidde al snel tot een otterjong dat inmiddels al zijn eerste zwemlessen heeft gehad. De nieuwe Amoerpanterman zal in het nieuwe jaar aan het vrouwtje worden geïntroduceerd en hopelijk voor nageslacht gaan zorgen. Het langverwachte Natuurbehoudscentrum werd geopend waar diverse bedreigde dier- en plantsoorten zijn ondergebracht. De bedreigde Titicacakikkers kregen al larven en voor het eerst sinds lange tijd werd er gefokt met de gilamonsters.

 

Als eerste Nederlandse dierentuin kreeg Blijdorp het internationale keurmerk ‘BGCI Botanic Garden’, een mooie erkenning voor de Diergaarde als botanische tuin. Blijdorp coördineert nu ook het Europese fokprogramma van de Rüppells gieren. Sinds dit jaar kan Blijdorp, als enige dierentuin op het vasteland van Europa, testen in het eigen laboratorium uitvoeren om het (dodelijke) olifantenherpes in een vroeg stadium op te sporen. De test is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de afdeling virologie van het Erasmus MC.

 

Verder werd de bewegwijzering door de hele tuin vernieuwd en de Haaienzaal, een unieke evenementenlokatie,  gefacelift. In het Oceanium opende de expositie ‘ZOO veel plastic’. Na een grondige testperiode konden er voor het eerst geleidehonden in het park worden toegelaten.

 

Onze rijksmonumenten kregen volop aandacht tijdens de Open Monumentendagen in september. Van het Rijk ontving Blijdorp een zeer welkome miljoenensubsidie voor het renoveren van de rijksmonumenten.

 

Vooruitblik

Het komende jaar zal veel aandacht uitgaan naar het opknappen van het entreeplein aan de monumentale entree, inclusief de overnetting van het flamingoverblijf, de aanleg van een publieksroute achter de bizons en het verder ontwikkelen van het project Eilandhoppen: een beleving waarbij je kennis maakt met diverse eilandbewonende diersoorten zoals ringstaartmaki’s, Galapagosreuzenschildpadden en Komodovaranen. Tegelijkertijd wordt achter de schermen hard gewerkt aan de bouwstenen voor het Masterplan Blijdorp 2030 met natuurbehoud en dierwelzijn als belangrijke pijlers.

Trefwoorden: Dierentuinen, bijzondere diersoorten, internationaal keurmerk

CELTH
 





||| Nieuws |||

22/03/24
Exclusief voor leden
Eerste Changing Places Toilet in Beekse Bergen
In Beekse Bergen wordt op woensdag 27 maart het eerste Changing Places Toilet – een liggende toiletvoorziening voor kinderen en volwassenen met een ernstige beperking – geopend. Het dierenpark heeft hiermee – in samenwerking met Stichting het Gehandicapte Kind en Joint Projects - een Nederlandse primeur: er is verder nog nergens in het land is een dergelijke verzorgingsplek aanwezig die voldoet aan de internationale standaard.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
12/03/24
Exclusief voor leden
MKB-Nederland wil af van verhoging minimumloon
Zet een streep door de voorgenomen extra verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 juli aanstaande. Die oproep doen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer, die donderdag over dit onderwerp debatteert.
11/03/24
Exclusief voor leden
Watersporters nieuwsgierig naar ombouw elektrische of hybride motoren
Van 6 tot en met 10 maart stond het WTC Expo in Leeuwarden in het teken van de watersport tijdens Boot Holland 2024. Duizenden watersportliefhebbers kwamen naar Leeuwarden om de nieuwste trends en ontwikkelingen te ontdekken. Onder meer waren veel bezoekers nieuwsgierig naar elektrische en hybride motoren voor de boot.
11/03/24
Update voor fietsroute Venlo - Kleve
Vijf projecten die grensoverschrijdende samenwerking tussen Limburg en Duitsland bevorderen, krijgen subsidie vanuit het Kleinprojectenfonds. Onder meer een fietsroute wordt verbeterd en subsidie maakt gebundelde informatie mogelijk over evenementen.
05/03/24
Exclusief voor leden
Transitie op het bord naar vegetarisch
De Nederlander verandert in zijn eetgewoonten. Je zal steeds meer vegetariërs en vooral flexitariërs tegenkomen. Iet s om mee rekening te houden in de horeca van hotels, attracties en andere leisure omgevingen. 25% van alle hoofdmaaltijden is vegetarisch meldt CBS na onderzoek in samenwerking met RIVM en Voedingscentrum.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
27/02/24
Exclusief voor leden
Verkoop fietsen voor 80% e-bike
De e-bike verandert de fietsmarkt radicaal. De fietsverkopers ronden voor het eerst de kaap van 80% ...

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...