Geplaatst op: 23-12-2019
Auteur: Redactie
NRIT Media

2019: Ruim 1,5 miljoen bezoekers in Diergaarde Blijdorp

2019: Ruim 1,5 miljoen bezoekers in Diergaarde Blijdorp

2019 is in veel opzichten een goed jaar voor Diergaarde Blijdorp. De beoogde bezoekersaantallen werden eind november al gehaald. Met de kerstvakantie nog voor de boeg hoopt Blijdorp uit te komen op ruim 1,5 miljoen bezoekers: een prima resultaat!

 

Door het hele jaar heen werden er veel bijzondere diersoorten geboren. Niet één maar twee zeldzame okapi’s zagen het levenslicht. In de Victoriaserre werden maar liefst 8 jongen grootgebracht door een stel zeer bedreigde Balispreeuwen. Ook waren er nakomelingen bij de witkruinmangabeys, kuifmakaken, pinché-aapjes en François-langoeren. IJsbeer Todz verhuisde naar het buitenland en maakte plaats voor ijsbeerman Wolodja.

 

Een nieuw Europees otterstel maakte zijn entree in de Chinese tuin. Dit leidde al snel tot een otterjong dat inmiddels al zijn eerste zwemlessen heeft gehad. De nieuwe Amoerpanterman zal in het nieuwe jaar aan het vrouwtje worden geïntroduceerd en hopelijk voor nageslacht gaan zorgen. Het langverwachte Natuurbehoudscentrum werd geopend waar diverse bedreigde dier- en plantsoorten zijn ondergebracht. De bedreigde Titicacakikkers kregen al larven en voor het eerst sinds lange tijd werd er gefokt met de gilamonsters.

 

Als eerste Nederlandse dierentuin kreeg Blijdorp het internationale keurmerk ‘BGCI Botanic Garden’, een mooie erkenning voor de Diergaarde als botanische tuin. Blijdorp coördineert nu ook het Europese fokprogramma van de Rüppells gieren. Sinds dit jaar kan Blijdorp, als enige dierentuin op het vasteland van Europa, testen in het eigen laboratorium uitvoeren om het (dodelijke) olifantenherpes in een vroeg stadium op te sporen. De test is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de afdeling virologie van het Erasmus MC.

 

Verder werd de bewegwijzering door de hele tuin vernieuwd en de Haaienzaal, een unieke evenementenlokatie,  gefacelift. In het Oceanium opende de expositie ‘ZOO veel plastic’. Na een grondige testperiode konden er voor het eerst geleidehonden in het park worden toegelaten.

 

Onze rijksmonumenten kregen volop aandacht tijdens de Open Monumentendagen in september. Van het Rijk ontving Blijdorp een zeer welkome miljoenensubsidie voor het renoveren van de rijksmonumenten.

 

Vooruitblik

Het komende jaar zal veel aandacht uitgaan naar het opknappen van het entreeplein aan de monumentale entree, inclusief de overnetting van het flamingoverblijf, de aanleg van een publieksroute achter de bizons en het verder ontwikkelen van het project Eilandhoppen: een beleving waarbij je kennis maakt met diverse eilandbewonende diersoorten zoals ringstaartmaki’s, Galapagosreuzenschildpadden en Komodovaranen. Tegelijkertijd wordt achter de schermen hard gewerkt aan de bouwstenen voor het Masterplan Blijdorp 2030 met natuurbehoud en dierwelzijn als belangrijke pijlers.

Trefwoorden: Dierentuinen, bijzondere diersoorten, internationaal keurmerk

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

04/06/20
Prima 2019 voor toerisme in de Achterhoek
De Achterhoek heeft het in 2019 toeristisch gezien uitstekend gedaan. . In deze coronatijd lijkt het vreemd om terug te kijken op toeristisch 2019. Toch geeft het een goede indicatie van de toeristische slagkracht van een regio en de uitgangspositie die het inneemt voor herstel.
03/06/20
Snelfietsroutes toeristisch benutten
DMO’s kunnen het snelfietsnetwerk in hun regio benutten om de fietsbeleving te optimaliseren en een aantrekkelijk aanbod voor de e-bike op te bouwen. Dat schrijven RBT Heuvelrug & Vallei en NBTC Holland Marketing in een gezamenlijke verkenning.
31/05/20
Hoe Breda de heropening van de horeca aangrijpt voor een breed actieplan
Breda Marketing heeft de campagne ‘Breda geeft je de ruimte’ gelanceerd. Daarnaast wordt een Taskforce Toerisme opgezet die aansluit bij provinciale en landelijke herstelplannen.
28/05/20
Fietsroute Waddenkust moet Friese kustregio een boost geven
Friesland krijgt een doorgaande fietsroute langs de kust van de Waddenzee, met zicht op de Wadden. Daardoor moet de economie en toerisme in de kustregio een boost krijgen.
28/05/20
Veluwe gaat recreatiezonering invoeren
De Veluwe krijgt een recreatiezonering. Die moet het evenwicht tussen natuur en recreatie herstellen.
20/05/20
MarketingOost lanceert heatmap en dashboard voor vrijetijdseconomie
Marketing Oost presenteert een heatmap van drukke locaties in de provincie.
18/05/20
Archeo Route Limburg uitgebreid met vijf nieuwe locaties
In deze tijd van afstand houden, zijn activiteiten in de open lucht populairder dan ooit. Maar doelloos wandelen of fietsen is best lastig. Mensen willen graag een bestemming, een doel. Dat kan met de Archeoroute Limburg.
18/05/20
Fietsen door de Bomen wint World Landscape Architecture Award
Het project ‘Fietsen door de Bomen’ in Belgisch Limburg blijft maar prijzen winnen. Na een Iconi...