Geplaatst op: 23-12-2019
Auteur: Redactie
NRIT Media

2019: Ruim 1,5 miljoen bezoekers in Diergaarde Blijdorp

2019: Ruim 1,5 miljoen bezoekers in Diergaarde Blijdorp

2019 is in veel opzichten een goed jaar voor Diergaarde Blijdorp. De beoogde bezoekersaantallen werden eind november al gehaald. Met de kerstvakantie nog voor de boeg hoopt Blijdorp uit te komen op ruim 1,5 miljoen bezoekers: een prima resultaat!

 

Door het hele jaar heen werden er veel bijzondere diersoorten geboren. Niet één maar twee zeldzame okapi’s zagen het levenslicht. In de Victoriaserre werden maar liefst 8 jongen grootgebracht door een stel zeer bedreigde Balispreeuwen. Ook waren er nakomelingen bij de witkruinmangabeys, kuifmakaken, pinché-aapjes en François-langoeren. IJsbeer Todz verhuisde naar het buitenland en maakte plaats voor ijsbeerman Wolodja.

 

Een nieuw Europees otterstel maakte zijn entree in de Chinese tuin. Dit leidde al snel tot een otterjong dat inmiddels al zijn eerste zwemlessen heeft gehad. De nieuwe Amoerpanterman zal in het nieuwe jaar aan het vrouwtje worden geïntroduceerd en hopelijk voor nageslacht gaan zorgen. Het langverwachte Natuurbehoudscentrum werd geopend waar diverse bedreigde dier- en plantsoorten zijn ondergebracht. De bedreigde Titicacakikkers kregen al larven en voor het eerst sinds lange tijd werd er gefokt met de gilamonsters.

 

Als eerste Nederlandse dierentuin kreeg Blijdorp het internationale keurmerk ‘BGCI Botanic Garden’, een mooie erkenning voor de Diergaarde als botanische tuin. Blijdorp coördineert nu ook het Europese fokprogramma van de Rüppells gieren. Sinds dit jaar kan Blijdorp, als enige dierentuin op het vasteland van Europa, testen in het eigen laboratorium uitvoeren om het (dodelijke) olifantenherpes in een vroeg stadium op te sporen. De test is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de afdeling virologie van het Erasmus MC.

 

Verder werd de bewegwijzering door de hele tuin vernieuwd en de Haaienzaal, een unieke evenementenlokatie,  gefacelift. In het Oceanium opende de expositie ‘ZOO veel plastic’. Na een grondige testperiode konden er voor het eerst geleidehonden in het park worden toegelaten.

 

Onze rijksmonumenten kregen volop aandacht tijdens de Open Monumentendagen in september. Van het Rijk ontving Blijdorp een zeer welkome miljoenensubsidie voor het renoveren van de rijksmonumenten.

 

Vooruitblik

Het komende jaar zal veel aandacht uitgaan naar het opknappen van het entreeplein aan de monumentale entree, inclusief de overnetting van het flamingoverblijf, de aanleg van een publieksroute achter de bizons en het verder ontwikkelen van het project Eilandhoppen: een beleving waarbij je kennis maakt met diverse eilandbewonende diersoorten zoals ringstaartmaki’s, Galapagosreuzenschildpadden en Komodovaranen. Tegelijkertijd wordt achter de schermen hard gewerkt aan de bouwstenen voor het Masterplan Blijdorp 2030 met natuurbehoud en dierwelzijn als belangrijke pijlers.

Trefwoorden: Dierentuinen, bijzondere diersoorten, internationaal keurmerk

||| Blogs |||

30/06/20
De serieuze business achter prikbordjes
De serieuze business achter prikbordjes
30/06/20 · · Yvonne van den Nieuwenhuizen | Lees meer
Pinterest wordt in Nederland door bedrijven nauwelijks ingezet. Dat is jammer want je kunt er gratis meer dan 3,5 miljoen consumenten mee bereiken. Hoe? Dat lees je in het blog van Yvonne.
29/06/20
Oost west thuis best
Oost west thuis best
29/06/20 · Marketing · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Vrijwel iedereen boven de 40 jaar kan zich de volgende situatie heel goed voor de geest halen. Het i...
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

09/07/20
ING: Omzet in horeca -30% tot -40% in 2020
ING verwacht dat de omzet in de Nederlandse horeca vanwege de coronacrisis in 2020 met 30 tot 40% zal krimpen. Een combinatie van van beperkende maatregelen, veranderde consumentenvoorkeuren en een krimpende economie zorgt er voor dat de horecaomzet in de rest van 2020 en 2021 nog niet volledig zal kunnen herstellen.
08/07/20
Exclusief voor leden
Toenemend vertrouwen maar ook veel onzekerheid in branche
Het vertrouwen van ondernemers in de vrijetijdsbranche is in een maand tijd omhoog geschoten. Maar de onzekerheid in de branche is nog groot. Hoe pakt dat voor de verschillende deelbranches uit?
08/07/20
Eerste vakbeurs in MECC over anderhalvemeter inrichting
De Anderhalve meter Expo is de beurs over oplossingen voor uitdagingen uit de anderhalvemeter maatschappij.
08/07/20
Bedrijfssucces zorgt voor snel bereik mijlpaal 1 miljoen geplante bomen
Website Natuurhuisje.nl startte in 2018 met de missie om één miljoen bomen te planten in ontwikkelingslanden. Die mijlpaal is bereikt. Het bedrijf wil nu meer doen voor de natuur in eigen land.
08/07/20
Prijzen in de branche lopen op, niet zo sterk als vorig jaar
De prijzen voor consumentengoederen en -diensten lopen langzaam weer op. Ook in onze branche lopen de prijzen weer op.
08/07/20
Rijksmuseum biedt volledig programma zomer
Vanaf 11 juli zijn er weer dagelijks programma's te volgen bij Rijksmuseum in Amsterdam, uiteraard met inachtneming van de laatste richtlijnen van het RIVM.
07/07/20
75% meer pakketreizen verkocht in vergelijking met een week eerder
Er is een stijging te zien van 75% op boekingen van pakketreizen vergeleken met afgelopen week, dat ...
07/07/20
Eigenzinnige campagne voor Limburg
Limburg heeft de toeristische campagne ‘Dit is in Limburg’ gelanceerd. Met de campagne worden gasten verleid op vakantie te gaan in Limburg. Met een uitgekiende strategie.