Geplaatst op: 20-12-2019
Auteur: Marc Gerlings
PleisureWorld NRIT
Publicatie: R&T2019-4

Duurzame voeding voor leisure

De jacht op de langdurig werkende interventie

Duurzame voeding voor leisure

Door de principes van nudging te gebruiken, kunnen we mensen verleiden om over te stappen naar gezonde voeding. Probleem is dat het vaak van korte duur is. Hoe krijg je mensen in hospitality locaties zo ver om structureel gezonde groenten te eten? Daarom is Elena Cavagnaro (NHL Stenden) zo enthousiast over het onderzoek om interventies te onderzoeken die jaren lang werken.


Cavagnaro, Professor of Sustainability in Hospitality and Tourism, is er trots op dat NHL Stenden een van de initiatiefnemers is voor dit onderzoek. Het onderzoek krijgt nog meer glans door de grote concerns uit de vrijetijdsindustrie die haar initiatief ondersteunen. Landal GreenParks en Accor hotels doen graag mee. Deze topmerken zien ook de omslag naar duurzaamheid en gezonder eten. Met name de opmars van groenten in het voedingspatroon is interessant. Deze concerns, net als diverse festivalorganisaties, willen weten hoe je mensen permanent de vette hap laat inruilen voor gezonde verse groenten. Met het onderzoek Healthy Foods wil het brede samenwerkingsverband er voor zorgen dat met name groenten altijd op de menu’s staan in de horeca. In 2017 werden de gezondheidsregels herschreven met daarin een nog groter aandeel van groenten voor een gezond leven. Met een gezondere maatschappij die duurzame voeding consumeert bereik je diverse duurzame doelen. De overheid doet graag mee met dit onderzoek. Het is een breed sectoroverstijgend onderzoek. Landbouw, Wageningen Universiteit & Research, Accor, Landal GreenParks en met co-financiering van topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Ook CELTH (Centre of Expertise Leisure & Hospitality) is aangehaakt omdat het resultaat interessant is voor de hele sector leisure.


Succesfactor: de medewerker

Carvagnaro en CELTH wijzen op het grote belang van de medewerkers in de sector leisure. Accor doet mee met twee hotelmerken die sterk actief zijn in de Nederlandse markt: Mercure en Ibis. De bijdrage aan dit onderzoek valt onder het bedrijfsproject van Accor met de naam Planet 21. Dat is het duurzaamheidsproject van Accor waarbij een van de strategische hoofdpijlers is om het personeel bewust te maken van hun rol in de transitie naar duurzaam ondernemen. Bij het project dat al meerdere jaren loopt, worden medewerkers maar ook de gasten betrokken.


Onder de indruk van de enorme betrokkenheid van de grote merken

Carvagnaro en CELTH zijn onder de indruk van de enorme betrokkenheid van de grote merken in leisure achter het onderzoek. Grote kans dat het succes van door de onderzoekers samen te stellen interventie afhangt van de inzet van de medewerkers, van receptie tot en met food & beverage. "Zij moeten waarschijnlijk iedere dag de gasten laten zien dat gezonde groenten belangrijk zijn. Met hun inzet kun je dat voor elkaar krijgen,” legt onderzoekster Carvagnaro uit. Enkele jaren geleden deed zij met NHL Stenden onder meer succesvol onderzoek naar het voorkomen van voedselverspilling in restaurants. Ze kent dan ook alle trucs die je met het nog jonge vakgebied nudging voor elkaar krijgt. Er is een groot probleem met dat bijsturen van consumenten. De invloeden werken, maar dat is maar van korte duur. Hooguit enkele weken en dan wil de consument weer wat nieuws ervaren. Daar wringt het. Ondernemers in leisure willen graag mee in de omslag van de maatschappij naar duurzaamheid en gezonde voeding. Het is onmogelijk om iedere paar weken weer vol op de verandering in te spelen. Daarom wil dit sectoroverstijgende samenwerkingsverband interventies onderzoeken die niet een paar weken standhouden maar een paar jaar. Carvagnaro: "Het vraagt teveel van ondernemers en medewerkers in de bediening en de keuken om iedere paar weken met een nieuwe interventie te komen.”


Terra incognita: langdurig werkende interventies

Voor veel partijen in de sector leisure is het perspectief interessant. Van festivalorganisaties tot en met hotels en bungalowparken, iedereen wil graag meedoen in de stap naar duurzame en gezonde groenten. Op de vraag of dit terra incognita is, knikt Carvagnaro voorzichtig. Daarbij geeft ze aan dat er beslist mechanismen zijn die op de lange termijn werken.


Cruciaal in het succes van het onderzoek is of interventies makkelijk te herhalen zijn

Cruciaal in het succes van het onderzoek is of interventies makkelijk te herhalen zijn. Dan kunnen ondernemers in de gastvrijheidsbranche meerdere keren bewezen principes keer op keer toepassen. "In dit onderzoek hebben we heel veel aandacht voor de werkvloer. We luisteren goed naar de medewerkers van de bedrijven want daar is al veel kennis over hoe gasten reageren. Plus deze medewerkers moeten de interventies meerdere jaren volhouden.”


Anderhalf miljoen euro

Onder meer door onderzoek naar en toepassingen van nudging is de verkoop van groenten in supermarkten gestegen in de afgelopen jaren. Die successen vormen de springplank naar interventies die lang lopen. Het onderzoek is nog jong, de start vond plaats in het voorjaar van 2019. Met anderhalf miljoen euro, drie jaar tijd en de combinatie van heel veel kennis uit de bedrijven en de onderzoeksinstellingen
Trefwoorden: duurzaam toerisme, horeca, evenementen, gezondheid, voedselverspilling

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
22/03/24
Exclusief voor leden
Thuis centraal in Erfgoeddag 2024 in Vlaanderen en Brussel
Op zondag 21 april staat Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel met meer dan 900 activiteiten in het teken van ‘Thuis’.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
05/03/24
Zelfscan voor toegankelijke festivals en evenementen
De Coalitie voor Inclusie heeft een zelfscan ontwikkeld voor festivals en evenementen. Met de zelfscan krijgen organisatoren laagdrempelig inzicht in de toegankelijkheid van hun festival of evenement en krijgen ze praktische tips hoe ze de toegankelijkheid kunnen verbeteren.
05/03/24
Exclusief voor leden
Libéma neemt golfbaan naast dierentuin over
Libéma heeft Golf De Gulbergen overgenomen van Attero. De gofbaan ligt naast dierentuin Dierenrijk van Libéma in het Brabantse Mierlo. Er gaat bij deze overname geen werkgelegenheid verloren.
04/03/24
Exclusief voor leden
Tilburg, Alkmaar of Valkenswaard evenementenstad van 2024?
De nominaties voor beste evenementensteden 2024 zijn bekend. In de categorie ‘Evenementenstad van het jaar’ zijn Alkmaar, Tilburg en Valkenswaard uitverkoren. In de running voor de titel ‘Beste Publieksevenement’ zijn Big Rivers Festival, De Grote Schijn en de Vierdaagsefeesten Nijmegen.
12/02/24
Zes nieuwe ambassadeurs voor Pride Amsterdam
De deelnemers voor de 27e editie van de Canal Parade zijn geselecteerd. Samen met de bekendmaking van de zes nieuwe Pride Ambassadeurs vormt dit de start van de voorbereidingen voor Pride Amsterdam 2024.
09/02/24
Exclusief voor leden
Grote verschillen tussen favoriete vrijetijdsactiviteiten binnen Nederland
Een leuke invulling van de vrije tijd wordt voor Nederlanders steeds belangrijker. Goed nieuws voor de sector dat nog beter wordt door het feit dat Nederlanders dit jaar meer geld te besteden hebben. Er zijn qua vrijetijdsvoorkeuren wel verschillen tussen de landsdelen. Dat blijkt uit de nieuwste Stand van de Leisure van ABN AMRO.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...