Geplaatst op: 27-12-2019
Auteur: redactie
NRIT Media

De vreemdste souvenirs van 2019

Van prehistorische stalactieten tot flessen vol zand

De vreemdste souvenirs van 2019

Het vinden van een origineel souvenir is niet altijd eenvoudig. Op de laatste dag van de vakantie struinen we vaak nog haastig door toeristenwinkels op zoek naar iets leuks. Meestal komen we daarbij niet verder dan een sleutelhanger, t-shirt of een magneetje voor op de koelkast. Dat is allemaal niet erg authentiek, maar misschien is dat maar beter ook. Elk jaar zijn er namelijk weer een aantal vakantiegangers die net even iets te authentieke souvenirs mee willen nemen... Reisorganisatie Tourlane.nl onthult de vreemdste souvenirs die vakantiegangers in 2019 langs de douane probeerden te smokkelen.


Tourlane wil vakantiegangers graag aanmoedigen om volgend jaar op een duurzame manier met de lokale bezienswaardigheden om te gaan. Op hun website verzamelde Tourlane daarom informatie over wat toeristen wél en vooral níet als souvenir mee naar huis kunnen nemen.


Eeuwenoude mozaïeksteentjes

In april van dit jaar arresteerde de Italiaanse politie een Britse toeriste die 20 antieke mozaïeksteentjes in haar koffer had verstopt. Ze had de steentjes ontvreemd uit het ‘House of Anchor’, een ruïne in de beroemde Romeinse stad Pompeii. De materiële schade die door deze actie is aangericht wordt geschat op 2.600 euro. De Britse vrouw zal dit bedrag zelf moeten betalen en riskeert ook een gevangenisstraf van maximaal 8 maanden.

Veertig kilo zand

In augustus, na een zonnige vakantie in Sardinië, werd een Frans koppel op hun weg naar huis, bij de douane staande gehouden. Bij een controle bleken hun koffers gevuld met maar liefst 40 kilo zand van een strand in de buurt van Chia. Het stel was zo onder de indruk van het zand, dat zij het in plastic flessen mee naar huis wilden nemen. Dit is echter sinds een paar jaar strikt verboden. De twee vakantiegangers riskeren door deze souvenir een geldboete van 3.000 euro en zelfs een mogelijke celstraf van 6 jaar.

Een doosje vol koraal

In februari werd een Chinese professor aangehouden met een doos vol koraal. De man werd ervan verdacht de stukken koraal zelf te hebben afgebroken en deze vervolgens als souvenir mee naar huis te willen nemen. Het voorval vond plaats nabij de Beibu Golf van Tonkin, een populaire toeristische plek maar ook beschermd natuurreservaat in het zuiden van China. Het verwijderen, verhandelen en vervoeren van koraal uit Weizhou Eiland is echter ten strengste verboden. De professor ontving daarom een geldboete van 10 maal de waarde van het koraal dat hij probeerde mee te nemen.

Prehistorische stalactieten

In maart werden vier toeristen gearresteerd voor het afbreken en meenemen van stukken stalactieten uit een Chinese grot. Gezien dit natuurfenomeen miljoenen van jaren nodig heeft om te groeien, is de impact van deze daad enorm. Ook voor de toeristen zelf waren de consequenties groot- hun actie werd namelijk op camera vastgelegd en door maar liefst door 150 miljoen mensen online bekeken. Naast een publiekelijke verontschuldiging draaide de groep ook op voor de herstelwerkzaamheden door een team van specialisten.

 

Link: https://www.tourlane.nl/verboden-souvenirs/
Trefwoorden: Vakantiesouvenirs, overtreding wet bijzondere souvenirs

||| Blogs |||

03/02/20
Overtoerisme!
Overtoerisme!
03/02/20 · Beleid · Toerisme · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Overtoerisme zal ongetwijfeld als een van de meest prominente nieuwkomers in de Dikke Van Dale worde...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
03/09/19
Duurzame bestemmingen; hoe doe je dat? Op zoek naar ‘pareltjes’ uit de Oostenrijkse Alpen
Veel toeristische bestemming willen het zijn of willen het worden in de toekomst; een duurzame beste...
28/05/19
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
28/05/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Horeca · Toerisme · Vakanties · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag start ik met een vijfdaags avontuur voor de ultieme short stay-bestemming bij onze Oosterburen in Noordrijn-Westfalen, een economisch zeer sterke regio met veel inwoners en unieke toeristische hot spots!

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

24/02/20
Exclusief voor leden
Meer motorliefhebbers naar MOTORbeurs (+11%)
Zin in een tochtje op de motor? Meer liefhebbers zeiden daar 'ja' op en wilden zich eerst goed laten...
21/02/20
Exclusief voor leden
Toerisme levert Vlaanderen meer dan 7 miljard euro op
Toerisme draagt meer dan 7 miljard euro bij aan de Vlaamse economie en is de afgelopen twee jaar met 260 miljoen euro gegroeid.
21/02/20
Immaterieel Erfgoed als toeristische bestemming
Wat zijn de kansen en uitdagingen bij immaterieel erfgoedtoerisme? Dat wordt bekeken tijdens het con...
17/02/20
Exclusief voor leden
Roompot neemt 90 strandhuisjes Landal in Julianadorp over
Na de aankondiging van afgelopen maandag dat de 74 Beach Villa’s van Hoek van Holland op 1 januari...
14/02/20
Schiphol sterk 2019 met plus 27% groei nettoresultaat
Amsterdam Schiphol Airport draaide in 2019 een goed jaar ondanks technische storingen waardoor passa...
14/02/20
Valentijnsdag graag met een stedentrip vieren
Wie dit weekend Valentijnsdag gaat vieren in het buitenland, gaat voor Londen, Barcelona of Kopenhag...
13/02/20
Exclusief voor leden
Toerisme in diverse Europese landen
In 2019 heeft Spanje een recordaantal internationale toeristen getrokken. Het land werd bezocht door 83,7 miljoen toeristen, een groei van 1,% Marokko heeft vorig jaar bijna 13 miljoen toeristen getrokken, 5,2% meer dan in 2018.
12/02/20
Exclusief voor leden
Nieuw wielerevenement door Gelderland
Make-A-Wish Nederland, Support Casper en Libéma profcycling lanceren ‘The Dutch 750’: een...