Geplaatst op: 27-12-2019
Auteur: redactie
NRIT Media

De vreemdste souvenirs van 2019

Van prehistorische stalactieten tot flessen vol zand

De vreemdste souvenirs van 2019

Het vinden van een origineel souvenir is niet altijd eenvoudig. Op de laatste dag van de vakantie struinen we vaak nog haastig door toeristenwinkels op zoek naar iets leuks. Meestal komen we daarbij niet verder dan een sleutelhanger, t-shirt of een magneetje voor op de koelkast. Dat is allemaal niet erg authentiek, maar misschien is dat maar beter ook. Elk jaar zijn er namelijk weer een aantal vakantiegangers die net even iets te authentieke souvenirs mee willen nemen... Reisorganisatie Tourlane.nl onthult de vreemdste souvenirs die vakantiegangers in 2019 langs de douane probeerden te smokkelen.


Tourlane wil vakantiegangers graag aanmoedigen om volgend jaar op een duurzame manier met de lokale bezienswaardigheden om te gaan. Op hun website verzamelde Tourlane daarom informatie over wat toeristen wél en vooral níet als souvenir mee naar huis kunnen nemen.


Eeuwenoude mozaïeksteentjes

In april van dit jaar arresteerde de Italiaanse politie een Britse toeriste die 20 antieke mozaïeksteentjes in haar koffer had verstopt. Ze had de steentjes ontvreemd uit het ‘House of Anchor’, een ruïne in de beroemde Romeinse stad Pompeii. De materiële schade die door deze actie is aangericht wordt geschat op 2.600 euro. De Britse vrouw zal dit bedrag zelf moeten betalen en riskeert ook een gevangenisstraf van maximaal 8 maanden.

Veertig kilo zand

In augustus, na een zonnige vakantie in Sardinië, werd een Frans koppel op hun weg naar huis, bij de douane staande gehouden. Bij een controle bleken hun koffers gevuld met maar liefst 40 kilo zand van een strand in de buurt van Chia. Het stel was zo onder de indruk van het zand, dat zij het in plastic flessen mee naar huis wilden nemen. Dit is echter sinds een paar jaar strikt verboden. De twee vakantiegangers riskeren door deze souvenir een geldboete van 3.000 euro en zelfs een mogelijke celstraf van 6 jaar.

Een doosje vol koraal

In februari werd een Chinese professor aangehouden met een doos vol koraal. De man werd ervan verdacht de stukken koraal zelf te hebben afgebroken en deze vervolgens als souvenir mee naar huis te willen nemen. Het voorval vond plaats nabij de Beibu Golf van Tonkin, een populaire toeristische plek maar ook beschermd natuurreservaat in het zuiden van China. Het verwijderen, verhandelen en vervoeren van koraal uit Weizhou Eiland is echter ten strengste verboden. De professor ontving daarom een geldboete van 10 maal de waarde van het koraal dat hij probeerde mee te nemen.

Prehistorische stalactieten

In maart werden vier toeristen gearresteerd voor het afbreken en meenemen van stukken stalactieten uit een Chinese grot. Gezien dit natuurfenomeen miljoenen van jaren nodig heeft om te groeien, is de impact van deze daad enorm. Ook voor de toeristen zelf waren de consequenties groot- hun actie werd namelijk op camera vastgelegd en door maar liefst door 150 miljoen mensen online bekeken. Naast een publiekelijke verontschuldiging draaide de groep ook op voor de herstelwerkzaamheden door een team van specialisten.

 

Link: https://www.tourlane.nl/verboden-souvenirs/
Trefwoorden: Vakantiesouvenirs, overtreding wet bijzondere souvenirs

CELTH
 





||| Nieuws |||

26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.
20/03/24
Camping Zeeburg verkocht aan stichting
Camping Zeeburg. Zo blijft het open en duurzame karakter van de camping behouden en kan de camping structureel bijdragen aan goede doelen zoals kansengelijkheid en duurzaamheid.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
12/03/24
Exclusief voor leden
Geen camera's meer in Airbnb locaties
Airbnb verbiedt wereldwijd het gebruik van beveiligingscamera's binnenshuis in de accommodaties die verhuurd worden.
12/03/24
Exclusief voor leden
Avani Museum Quarter Amsterdam hotel open in tweede kwartaal 2024
Minor Hotels, een hospitality groep die in de hele wereld actief is, opent Avani Museum Quarter Amsterdam hotel in het tweede kwartaal van dit jaar.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...