Geplaatst op: 07-12-2019
Auteur: Sterre Dingenouts en Carlotte Klop
Breda University of Applied Sciences.

United Through Sport geeft kinderen de mogelijkheid kind te zijn

Stagiaire in de townships in Zuid-Afrik

United Through Sport geeft kinderen de mogelijkheid kind te zijn
Fotografie: Cindy Preller

Stel je voor, je bent elf jaar oud en woont met acht mensen in een kleine ruimte. Je ziet mensen voor je ogen doodgeschoten worden en je broer zit bij een gangsterbende. Wanneer je naar school gaat voel je je onveilig op straat en aangekomen blijkt er geen docent aanwezig. Dan bieden de vrijwilligers van United Through Sport enig houvast en een uitzicht op plezier.


Community work

United Through Sport is een non-profit organisatie in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.Zij hebben als doel om de ontwikkeling van kinderen uit de townships van Port Elizabeth te bevorderen doormiddel van sport en life skills. Bij deze organisatie is het mogelijk via een stage of vrijwilligerswerk ervaring op te doen in community work. Met veel enthousiasme ondersteunt deze organisatie de community via het organiseren van sportevenementen in de kansarme wijken van Port Elizabeth.


Wat doet United Through Sport zowel?

Jaarlijks komen er meer dan honderd vrijwilligers vanuit de hele wereld een steentje bijdragen aan de projecten van United Through Sport. Vrijwilligers komen om te helpen tijdens coachsessies of om les te geven op basisscholen. Tijdens de coachsessies kunnen de kinderen kiezen uit verschillende sporten zoals cricket, rugby, voetbal, basketbal, hockey en tennis. Daarnaast ondersteunen vrijwilligers de leraren en worden er lessen gegeven zoals Engels, lezen, rekenen en schrijven. Hierdoor krijgen de lessen meer kwaliteit en de kinderen meer individuele aandacht. Tevens geven de Afrikaanse medewerkers life skills workshops omtrent huiselijk geweld en voorlichtingen over seks, drugs en alcohol. Kinderen die uitblinken in zowel sport, gedrag en ontwikkeling kunnen geselecteerd worden voor een studiebeurs.
Stageprojecten

De projecten die wij, Sterre en Carlotte, als stagiaires hebben opgezet zijn een Soccer Mini League en het Holiday Camp.
De Soccer Mini League is een voetbaltoernooi van vier weken waarbij kinderen uit bevoordeelde wijken samen sporten met kinderen uit townships. Dankzij dit evenement ontmoeten normaliter gescheiden groepen kinderen elkaar en worden tot een samenwerkend team gesmeed via sport. Iedereen is gelijk en je achtergrond speelt geen rol.


Het Holiday Camp is een gratis vierdaags evenement in een van de townships. Het doel is om kinderen van de straat te houden en een leuke tijd te bezorgen doormiddel van sportsessies en knutselworkshops. Een lunch is inbegrepen. Dit kamp organiseert United Through Sport omdat ouders vaak geen tijd hebben om voldoende aandacht te besteden aan hun kinderen. Vaak zwerven ze op straat en komen hierdoor in aanraking met criminaliteit. Dit kamp is een middel om de kinderen te helpen en te inspireren om een ander pad te kiezen.
Nieuw perspectief

Het werken in de townships heeft een grote impact op je persoonlijke ontwikkeling als stagiaire. Van tevoren kun je je moeilijk voorbereiden op wat je te wachten staat. Door de verhalen van de kinderen en de lokale bevolking krijg je een nieuw perspectief op prioriteiten in het leven. Veel kinderen staan er op jongere leeftijd al alleen voor. Ouders zijn regelmatig werkloos, verslaafd of overleden. In deze context dien je op jonge leeftijd al volwassen te zijn. In plaats van na school op straat te spelen met vriendjes en vriendinnetjes, zoals in onze realiteit gebruikelijk is, gaan kinderen uit de townships bedelen, runnen het huishouden, hebben zorgtaken voor broers en zussen of maken stappen richting criminaliteit.


Het is daarom regelmatig een emotionele rollercoaster. Dankzij het werk via United Through Sport, alle coachsessies, de tijd die we doorbrengen met de kinderen, de liefde en individuele aandacht die we kunnen geven, proberen we hen weer even kind te laten zijn. Wij zijn dankbaar en trots dat we de kans hebben gekregen om bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van deze prachtige kinderen.


Dit artikel is eerder verschenen in het themanummer Leisure for a better world van Uncover, het magazine van de Academy for Leisure & Events van de Breda University of Applied Sciences. 

Topics:Sport
Trefwoorden: sport, Zuid-Afrika, inclusiviteit

||| Blogs |||

13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?
03/12/19
Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
03/12/19 · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Weet u nog mijn vorige column met daarin een vurig pleidooi dat het tijd wordt voor een minister van...
22/11/19
De plaag van goedkoop, goedkoper, goedkoopst
Het lijkt het toverwoord voor ons brein. Goedkoop. Een spotprijs werkt nog immer als een magneet voo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

24/01/20
Exclusief voor leden
Voor een dag baas van TUI Nederland
Gister was een bijzondere dag voor Berfin Çesin en Ibrahim Bulut. Zij waren voor een dag de bazen v...
24/01/20
Video: ophalen unieke Van de Velde de Oude werken voor Scheepvaartmuseum
Het Scheepvaartmuseum heeft twee zeldzame wandtapijten naar een ontwerp van Willem van de Velde de ...
24/01/20
Verliezen Nederlandse webwinkels van de internationale aanbieders?
Het is een trend die voorlopig nog stevig doorgaat; de ontwikkeling van buitenlandse webwinkels in N...
24/01/20
Koninklijk Paleis in Amsterdam bereikt bezoekersrecord in 2019
Het Koninklijk Paleis in Amsterdam ontving in 2019 een ongeëvenaard aantal van 314.833 bezoekers ui...
23/01/20
Populairste kampeerauto van 2020
Het Nederlandse publiek kiest campermodellen van Dreamer, Carado en Weinsberg tot NKC Kampeerauto va...
23/01/20
‘THIS IS HOLLAND’ vliegt uit naar China
Na twee succesvolle eerste jaren, vestigt de experience ‘THIS IS HOLLAND’ zich nu in China. Als ...
23/01/20
Internationale campingwereld beloont ‘vader van de glampingtrend’
De Duitse ADAC, evenknie van de Nederlandse ANWB, reikte tijdens de Vakantiebeurs CMT 2020 in Stuttg...
22/01/20
Exclusief voor leden
Leren bij attractiepark tijdens onderwijsstaking
Wie tijdens de landelijke onderwijsstaking op 30 en 31 januari tóch wil leren, kan terecht bij Tove...
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk