Omzetgroei horeca zakt weg
De omzetgroei in de horeca zakt steeds verder weg. Daarbij doet de logiesverstrekking het beter dan eet- en drinkgelegenheden. Ondernemers hebben dan ook steeds minder vertrouwen in het vierde kwartaal van 2019. Voor 2020 zijn ze juist positiever. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
De omzet in de Nederlandse horeca steeg in het derde kwartaal van 2019 met 3,1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2018. Vooral de prijzen stegen, het volume groeide met 0,7 procent. We zien in de horeca de omzetgroei langzaam wegzakken. Een kwartaal eerde was de omzetgroei nog 4,2 procent en een jaar eerder zelfs 6,0 procent.
Logiesverstrekking doet het beter dan eet- en drinkgelegenheden
De omzet groeide met 4,5 procent sterker bij de logiesverstrekking dan bij eet- en drinkgelegenheden waar de omzetgroei slechts 2,6 procent bedroeg. In de logiesverstrekking groeide het volume met 3,2 procent nog behoorlijk. Bij de eet- en drinkgelegenheden daalde het volume zelfs, met 0,3 procent.
Omzetontwikkeling Nederlandse horeca, in procent ten opzichte van een jaar eerder
Bron: CBS
Vertrouwen naar lage stand
De inzakkende groei vertaalt zich ook naar producentenvertrouwen, dat stond aan het begin van het vierde kwartaal op 1,9. Dit is de laagste stand in bijna zes jaar. Het aantal bedrijven dat heeft aangegeven te kampen te hebben met personeelstekort is daarentegen gestegen naar een recordhoogte van 35 procent. Het tekort aan arbeidskrachten is ook terug te zien in de ruim 23 duizend openstaande vacatures in de horeca aan het eind van het derde kwartaal van 2019.
Verwachtingen voor 2020
Toch zijn ondernemers in de horeca voor 2020 iets positiever dan een jaar geleden voor 2019. Per saldo verwacht 19 procent van de ondernemers een toename van de omzet voor 2020 en 11 procent een toename in personeelssterkte. De verschillen tussen logiesverstrekking en eet-en drinkgelegenheden zijn groot. In de logiesverstrekking verwacht per saldo 31 procent van de ondernemers in 2020 meer om te zetten dan in 2019, terwijl 7 procent een afname in personeel voorziet. Ondernemers in eet- en drinkgelegenheden zijn iets minder positief over hun omzetverwachting. Per saldo 16 procent denkt meer om te zetten dan in 2019. Ze zijn echter wel positief over hun personeelssterkte, per saldo 17 procent verwacht een toename.