Geplaatst op: 06-11-2019
Auteur: Redactie
NRIT Media

Duitsland en Kroatië ontvangen arnhemse koralen

Koninklijke Burgers’ Zoo schenkt ruim honderd zelfgekweekte koraalkolonies aan collega-publieksaquaria in Düsseldorf en Pula

Duitsland en Kroatië ontvangen arnhemse koralen

Ruim honderd zelfgekweekte koraalkolonies vertrokken dinsdag 5 november 2019 vanuit Koninklijke Burgers’ Zoo naar collega-publieksaquaria in Düsseldorf (Duitsland) en Pula (Kroatië). Het Arnhemse dierenpark beschikt over het grootste levende koraalrifaquarium van Europa en voorziet collega’s in heel Europa belangeloos van de vruchten van de succesvolle kweek.


Omvangrijk transport

In twee afzonderlijke transporten vertrokken 75 zelfgekweekte koraalkolonies en 3 koperanemonen met bestemming Düsseldorf en 39 koraalkolonies met als eindbestemming Pula. De Kroatische collega ontvangt daarnaast ook nog 15 juweelkardinaalbaarsjes dankzij de succesvolle kweek in Arnhem. 


Succesvolle kweek met zachte koralen en steenkoralen

Koralen kunnen in twee hoofdgroepen worden onderverdeeld: zachte koralen zonder uitwendig skelet en steenkoralen die een kalkskelet bouwen en daarmee de basis van een koraalrif vormen. Het team van biologen en dierverzorgers van Burgers’ Ocean weet al jarenlang succesvol te kweken met zowel zachte koralen als steenkoralen. De gekweekte koralen worden zowel in het eigen aquarium voor de schermen uitgezet als aan collega-publieksaquaria geschonken wanneer de aantallen te talrijk worden. 

Giftige oorlogsvoering tussen koralen

Wanneer koralen tegen elkaar aangroeien, gaan ze ruzie maken. Ze vechten daarbij met speciale lange tentakels die gif bevatten. Andere soorten verteren de buurman door hun zeer eenvoudige darm uit te stulpen en op hem te leggen. Ook overgroeien koralen elkaar, waardoor het onderste koraal geen - of niet voldoende - licht meer ontvangt en op die plek afsterft. Weer andere koralen maken een giftig stofje en laten dat vervolgens vrij om zo de koralen in de directe omgeving te vergiftigen. Om een beetje orde te houden in het koraalrifaquarium 'snoeien' duikende dierverzorgers regelmatig om zo de koralen niet te dicht tegen elkaar aan te laten groeien. De koraalgroei is echter zo succesvol dat er erg veel gesnoeid moet worden. Al die koralen worden weggegeven aan andere publieksaquaria.

Link: https://www.burgerszoo.nl/
Trefwoorden: Koraalaquarium, transport koralen, schenking koralen

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
12/02/24
Via grondruil bijzondere natuur mogelijk langs de Lek
In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de gemeente Vijfheerenlanden, heeft het Zuid-Hollands Landschap 15,5 hectare aangekocht. Dat werd mogelijk door grond te ruilen en tegelijkertijd recreatie te behouden.