Geplaatst op: 06-11-2019
Auteur: Redactie
NRIT Media

Molenstichting Noord-Brabant benadrukt de waarde van watermolenlandschappen in Het Groene Woud

Omgeving Opwettense Watermolen landschappelijk versterkt tijdens plantdag

Molenstichting Noord-Brabant benadrukt de waarde van watermolenlandschappen in Het Groene Woud

Zaterdag 2 november jongstleden vond de eerste plantdag plaats rondom de Opwettense Watermolen in Nuenen. Op een van de weilanden aan de Opwettenseweg werden vier grote knotwilgen en 85 struiken (waaronder de Gelderse roos en de meidoorn) geplant. De plantdag - die mooi samenviel met de landelijke Natuurwerkdag - is een initiatief van Molenstichting Noord-Brabant en vormt een eerste concrete stap in het landschappelijk versterken van watermolenlandschappen. "Ik kan me voorstellen dat Vincent van Gogh op deze plek geïnspireerd raakte”, zo stelde Fons Naterop, voorzitter van de Molenstichting, op de oever van de nabijgelegen Dommel. "Landschapsversterking is belangrijk en watermolens vormen daarbinnen een belangrijk icoon.”

 

Het momentum is volgens Naterop aangebroken. "BV Nederland is in de war. Kijk naar het klimaat, de bouw, de boeren, de zorg. We staan aan de vooravond van grote transities. Er moet weer balans komen, waarbij aan de natuur datgene moet worden gegeven waar het recht op geeft. Het is tijd om verbindingen te leggen, ook met grote projecten in de regio als Van Gogh Nationaal Park i.o. en Landschapstriënnale 2020.”

 

Ook Ralf Stultiëns, wethouder sociaal domein en villagemarketing van de gemeente Nuenen onderstreept de waarde van watermolens en watermolenlandschappen. "We moeten een plek als deze koesteren en er alles aan doen om een gebied als dit nog interessanter te maken, onder meer door het bijbehorende historische verhaal te vertellen.”

 

Inspiratiebron

Vertegenwoordigers van de aanwezige partners onderschrijven dit. Anne van Kuijk, adviseur omgevingskwaliteit bij Provincie Noord-Brabant: "Watermolenlandschappen vertellen een krachtig verhaal dat tot de verbeelding spreekt en vormen daarmee een waardevolle inspiratiebron.” Jan Kerkhof, voorzitter van Mozaïek Dommelvallei spreekt uit blij te zijn met de plantdag: "Dit is precies wat wij nastreven. Projecten realiseren en daadwerkelijk een schop in de grond zetten.” Anneke Boezeman, kwartiermaker van Van Gogh Nationaal Park i.o. ziet de watermolenlandschappen een bijdrage leveren aan de klimaatopgaven die er liggen. "Daarbij is het prachtig om het erfgoed van Van Gogh te gebruiken om dit gebied nog nadrukkelijker op de kaart te zetten.”

 

Leren van vroegere methoden

Riet Meijer, lid van de adviesraad van de Molenstichting: "Er liggen meerdere watermolens aan de Dommel die samen een cascade van watermolenlandschappen vormen. Trapjes en stuwen zorgen ervoor dat het landschap natter en daardoor mooier blijft. We kunnen leren van de vroegere molenaars en hun methoden weer gebruiken om verdroging in de toekomst tegen te gaan. Een hele uitdaging, maar zo kunnen we Brabant nog herkenbaarder en meer beleefbaar maken.”

 
Iconen in het landschap

Watermolens zijn dus niet langer enkel idyllische, monumentale bakens in het Brabantse landschap. Uit de onlangs opgeleverde eindrapportage 'Watermolenlandschappen in Het Groene Woud', uitgevoerd door Molenstichting Noord-Brabant blijkt dat hun functie verrassend veel toekomst heeft. Ze kunnen hedendaagse, maatschappelijke problemen zoals verdroging en wateroverlast mede het hoofd bieden. Verder is het niet ondenkbaar dat ze een rol spelen bij de energietransitie en liggen er op het gebied van toerisme, recreatie, cultuur en educatie kansen: de watermolens in het stroomgebied van de Dommel kunnen als een kralensnoer het gebied herkenbaar maken en versterken. Voor de Brabantse molens rond Eindhoven geldt bovendien dat ze vereeuwigd zijn door Vincent van Gogh. Daarmee zijn watermolens in combinatie met de landschappelijke context voor Van Gogh Nationaal Park i.o. belangrijke iconen in het landschap.

 
Plantdag is concrete stap

Om de molens hun glans en functie terug te geven, moeten ze integraal onderdeel uitmaken van het beleid en de uitvoeringspraktijk van nu rond erfgoed, gebiedsontwikkeling en waterbeheer. Molenstichting Noord-Brabant spant zich daarom in om de watermolenlandschappen te realiseren. Met deze eerste plantdag is hiertoe een concrete stap gezet.

Link: https://www.hetgroenewoud.com/initiatieven/projecten-overig/watermolenlandschappen-in-het-groene-woud
Trefwoorden: Molenstichting, watermolenlandschappen, plantdag

CELTH
 





||| Nieuws |||

26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
27/02/24
Exclusief voor leden
Ongekende marktpotentie 9 op de 10 Nederlanders gaat met vakantie
Ongekende marktpotentie 9 op de 10 Nederlanders gaat met vakantie
20/02/24
Camperaars steeds duurzamer
Camperaars in Nederland houden bij hun reisgedrag steeds meer rekening met duurzaamheid. Een opvallende trend is de toepassing van duurzame energiebronnen onder camperaars

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...