Geplaatst op: 29-10-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Amsterdam heeft tweede toeristisch centrum nodig

Amsterdam heeft tweede toeristisch centrum nodig
Photo by Ethan Hu on Unsplash

Amsterdam moet een tweede toeristisch centrum krijgen. De Zuidas en Bijlmer/Arena hebben hiervoor de beste papieren. Dat moet ervoor zorgen dat de binnenstad weer de ontmoetingsplek wordt voor de Amsterdammers. Dat schrijft planoloog Zef Hem in zijn paper ‘Een nieuwe historische binnenstad’ die hij maakte in opdracht van burgemeester Femke Halsema.


De Amsterdammers zijn volgens Hemel vervreemd van hun eigen binnenstad en daardoor dreigt die binnenstad zijn verbindende functie te verliezen. De oorzaak is dat de binnenstad de laatste jaren hoofdzakelijk als economische ruimte is gaan functioneren. Daardoor dreigt de ontmoetingsfunctie van de binnenstad verloren te gaan. Dat wordt voor een deel veroorzaakt door de grote stroom bezoekers. Om de ontmoetingsfunctie van de binnenstad terug te krijgen, zal er een balans gevonden moeten worden tussen Amsterdammers en bezoekers.


De opzet van het onderzoek

Voor zijn paper ging Hemel niet over één nacht ijs. Tussen 17 mei en 17 juni verbleef Hemel in de Oude Kerk. In die periode waren daar 12 publieksavonden. Elke avond kwam een ander onderwerp aan bod en brachten 2 gasten hun deskundigheid en visie in. Eerder liet hij zijn studenten portretten maken van bewoners die zij toevallig tegenkwamen in 18 buurten in de binnenstad. Ze geven een beeld van de ervaringen, angsten, klachten, ideeën en verlangens van zeer uiteenlopende mensen. En tussen de 12 publieksavonden door sprak Hemel met nog eens 80 mensen die hij persoonlijk uitnodigde. Ook weer bewoners, ondernemers, professionals en bezoekers. En ja, hij vroeg ook wat mensen vinden die de binnenstad mijden.


Tweede toeristisch centrum nodig

Toerisme moet zich volgens Hemel minder eenzijdig op de Amsterdamse binnenstad moeten richten. Daarvoor is een tweede toeristisch centrum nodig. Naast het Museumplein lijken Zuidas en Bijlmer/Arena de geschiktste plekken voor internationaal toerisme.


Toch is Hemel ook kritisch op spreidingsbeleid: "Ruimtelijke spreiding is allesbehalve duurzaam, deze belast namelijk de infrastructuur, en het leidt hoogstens tot tijdelijke verdunning. Spreiding leidt ook zeker niet tot meer kwaliteit. Voor kwaliteit is juist concentratie en menging nodig. De compacte stad is het uitgangspunt en moet dat ook blijven. Het voorstel is om een tweede centrumgebied te maken.” Daar het internationaal toerisme naar de Zuidas te halen, kan de route die de meeste toeristen door de binnenstad maken, worden verlegd.


Nieuwe mental map in hoofden van toeristen

Dit vraagt op de Zuidas wel om een dag- en avondvullende programmering en om iconische architectuur. Maar dan kan die gewenste nieuwe mental map in de hoofden van de toeristen ontstaan. En wanneer het nieuwe station Zuid rond 2030 opent wordt de kaart als het ware omgeklapt. Vanuit de Zuidas gezien komt het Museumplein dan noordelijk te liggen en het historische centrum ligt daar nog weer achter.


Spreiden geen oplossing

Of deze tweede toeristische hotspot echt de druk van de binnenstad haalt is wel twijfelachtig omdat de prognoses uitgaan van een verdubbeling van het toerisme in de komende 20 jaar. "Als dat zo is, dan mag de stad niet toelaten dat het historische centrum haar belangrijkste attractie blijft”, schrijft Hemel. "Spreiden gaat ons niet redden want spreiding is geen duurzame oplossing. En hotels afbreken of Schiphol sluiten doen we niet. Beter is de toeristenstroom te verleggen. Het ontwikkelen van een tweede kerngebied voor toeristische attracties in het internationaal milieu dicht bij de luchthaven is het beste wat we zouden kunnen proberen..”


Geen concessies doen aan kwaliteit

We moeten daartoe met spannende venues hoog inzetten, geen uitverkoop houden en geen concessies doen aan de kwaliteit. "De programma’s moeten gedurende de gehele dag, de avond en de nacht opwindend en gevarieerd gevonden worden. Dus niet meer van hetzelfde, maar anders, beter. Dat vergt voldoende kritische massa en ondernemerschap waar we vertrouwen in stellen. Stel u voor: internationale toeristen die gemiddeld twee dagen op de Zuidas en het Museumplein verblijven, de derde dag maken ze een rondvaart of bezoeken ze het achterhuis van Anne Frank. Waarom zouden ze nog naar de Wallen willen?”


Link: https://assets.amsterdam.nl/publish/pages/909440/een_nieuwe_historische_binnenstad_1.pdf
Topics:Beleid
Trefwoorden: overtourism, beleid

||| Blogs |||

13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?
03/12/19
Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
03/12/19 · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Weet u nog mijn vorige column met daarin een vurig pleidooi dat het tijd wordt voor een minister van...
22/11/19
De plaag van goedkoop, goedkoper, goedkoopst
Het lijkt het toverwoord voor ons brein. Goedkoop. Een spotprijs werkt nog immer als een magneet voo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/01/20
Beste Nederlandse accommodaties 2019 volgens reviews
In de Jaarbeurs in Utrecht zijn gisteravond de Zoover Awards voor accommodaties uitgereikt. Camping ...
17/01/20
Eerste Virtual Reality waterglijbaan in Nederland
Breda heeft de primeur van eerste VR-waterglijbaan.
17/01/20
TUI en Breda University verdiepen samenwerking
TUI en Breda University of Applied Sciences (BUas) gaan nog intensiever samenwerken op het gebied van onderwijs, onderzoek en professionalisering in de reisbranche.
17/01/20
Eerste restaurant via Voice reserveren
Bar-restaurantketen STAN&CO, onderdeel van Debuut Horeca, is het eerste Nederlandse horecaconcep...
17/01/20
De zes campings van het jaar
Zes campings zijn door de ANWB uitgeroepen tot camping van het jaar. De ANWB heeft voor deze Nederlandse publieksverkiezing meer dan 25.000 stemmen ontvangen.
17/01/20
Horecava groeit stevig mee met de horeca
In totaal bezochten 75.000 foodservice professionals de nationale vakbeurs. Dit is een groei van rui...
17/01/20
Nederlands tulpenfeest: nationale tulpendag
Op Nationale Tulpendag, morgen zaterdag 18 januari 2019, vindt in Amsterdam de officiële aftrap van...
16/01/20
Exclusief voor leden
Vakanties van Nederlanders: Veluwe weer op positie 1
Gisteren werden de nationale cijfers uit het ContinuVakantieOnderzoek op de Vakantiebeurs gepresenteerd. In aansluiting daarop komen diverse DMO’s met de cijfers van hun regio. In dit artikel gaan we die voor u verzamelen en steeds actualiseren.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk