Geplaatst op: 29-10-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Amsterdam heeft tweede toeristisch centrum nodig

Amsterdam heeft tweede toeristisch centrum nodig
Photo by Ethan Hu on Unsplash

Amsterdam moet een tweede toeristisch centrum krijgen. De Zuidas en Bijlmer/Arena hebben hiervoor de beste papieren. Dat moet ervoor zorgen dat de binnenstad weer de ontmoetingsplek wordt voor de Amsterdammers. Dat schrijft planoloog Zef Hem in zijn paper ‘Een nieuwe historische binnenstad’ die hij maakte in opdracht van burgemeester Femke Halsema.


De Amsterdammers zijn volgens Hemel vervreemd van hun eigen binnenstad en daardoor dreigt die binnenstad zijn verbindende functie te verliezen. De oorzaak is dat de binnenstad de laatste jaren hoofdzakelijk als economische ruimte is gaan functioneren. Daardoor dreigt de ontmoetingsfunctie van de binnenstad verloren te gaan. Dat wordt voor een deel veroorzaakt door de grote stroom bezoekers. Om de ontmoetingsfunctie van de binnenstad terug te krijgen, zal er een balans gevonden moeten worden tussen Amsterdammers en bezoekers.


De opzet van het onderzoek

Voor zijn paper ging Hemel niet over één nacht ijs. Tussen 17 mei en 17 juni verbleef Hemel in de Oude Kerk. In die periode waren daar 12 publieksavonden. Elke avond kwam een ander onderwerp aan bod en brachten 2 gasten hun deskundigheid en visie in. Eerder liet hij zijn studenten portretten maken van bewoners die zij toevallig tegenkwamen in 18 buurten in de binnenstad. Ze geven een beeld van de ervaringen, angsten, klachten, ideeën en verlangens van zeer uiteenlopende mensen. En tussen de 12 publieksavonden door sprak Hemel met nog eens 80 mensen die hij persoonlijk uitnodigde. Ook weer bewoners, ondernemers, professionals en bezoekers. En ja, hij vroeg ook wat mensen vinden die de binnenstad mijden.


Tweede toeristisch centrum nodig

Toerisme moet zich volgens Hemel minder eenzijdig op de Amsterdamse binnenstad moeten richten. Daarvoor is een tweede toeristisch centrum nodig. Naast het Museumplein lijken Zuidas en Bijlmer/Arena de geschiktste plekken voor internationaal toerisme.


Toch is Hemel ook kritisch op spreidingsbeleid: "Ruimtelijke spreiding is allesbehalve duurzaam, deze belast namelijk de infrastructuur, en het leidt hoogstens tot tijdelijke verdunning. Spreiding leidt ook zeker niet tot meer kwaliteit. Voor kwaliteit is juist concentratie en menging nodig. De compacte stad is het uitgangspunt en moet dat ook blijven. Het voorstel is om een tweede centrumgebied te maken.” Daar het internationaal toerisme naar de Zuidas te halen, kan de route die de meeste toeristen door de binnenstad maken, worden verlegd.


Nieuwe mental map in hoofden van toeristen

Dit vraagt op de Zuidas wel om een dag- en avondvullende programmering en om iconische architectuur. Maar dan kan die gewenste nieuwe mental map in de hoofden van de toeristen ontstaan. En wanneer het nieuwe station Zuid rond 2030 opent wordt de kaart als het ware omgeklapt. Vanuit de Zuidas gezien komt het Museumplein dan noordelijk te liggen en het historische centrum ligt daar nog weer achter.


Spreiden geen oplossing

Of deze tweede toeristische hotspot echt de druk van de binnenstad haalt is wel twijfelachtig omdat de prognoses uitgaan van een verdubbeling van het toerisme in de komende 20 jaar. "Als dat zo is, dan mag de stad niet toelaten dat het historische centrum haar belangrijkste attractie blijft”, schrijft Hemel. "Spreiden gaat ons niet redden want spreiding is geen duurzame oplossing. En hotels afbreken of Schiphol sluiten doen we niet. Beter is de toeristenstroom te verleggen. Het ontwikkelen van een tweede kerngebied voor toeristische attracties in het internationaal milieu dicht bij de luchthaven is het beste wat we zouden kunnen proberen..”


Geen concessies doen aan kwaliteit

We moeten daartoe met spannende venues hoog inzetten, geen uitverkoop houden en geen concessies doen aan de kwaliteit. "De programma’s moeten gedurende de gehele dag, de avond en de nacht opwindend en gevarieerd gevonden worden. Dus niet meer van hetzelfde, maar anders, beter. Dat vergt voldoende kritische massa en ondernemerschap waar we vertrouwen in stellen. Stel u voor: internationale toeristen die gemiddeld twee dagen op de Zuidas en het Museumplein verblijven, de derde dag maken ze een rondvaart of bezoeken ze het achterhuis van Anne Frank. Waarom zouden ze nog naar de Wallen willen?”


Link: https://assets.amsterdam.nl/publish/pages/909440/een_nieuwe_historische_binnenstad_1.pdf
Topics:Beleid
Trefwoorden: overtourism, beleid

||| Blogs |||

22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...
10/10/19
Thoma Cook Failliet. Wie volgt?
Wat kan de Nederlandse taal toch gortdroog zijn. Kil en koel. Terwijl de aankondiging van de onderga...
10/09/19
WARNING – VAKANTIESCHAAMTE!
De Wereld Draait Door gaat weer van start. De files zwellen aan. De scholen zijn weer begonnen. De meteorologische zomer is beëindigd. Dan weet je dat het jaarlijkse ritueel van massale volksverhuizingen wederom achter de rug ligt: de vakanties zijn voorbij. Toch zit daar ook een negatief kantje aan.
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
03/09/19
Duurzame bestemmingen; hoe doe je dat? Op zoek naar ‘pareltjes’ uit de Oostenrijkse Alpen
Veel toeristische bestemming willen het zijn of willen het worden in de toekomst; een duurzame beste...||| Twitter |||

||| Nieuws |||

13/11/19
Andelsch Broek biedt meer voor recreanten (+video uitbreiding natte natuur)
Na de aanleg van nieuwe waterberging in het gebied Andelsch Broek, zetten Brabants Landschap en Wate...
13/11/19
Sponsor voor Invictus Games Den Haag
Lockheed Martin is ‘official supporter’ geworden van de Invictus Games Den Haag 2020, gepresente...
13/11/19
Reis & Co groeit met 700 vierkante meter
Op 11 en 12 januari 2020 vindt de zesde editie plaats van Reis&Co Event. Deze consumentenbeurs i...
13/11/19
Veranderingen in winterzonbestemmingen
Egypte is dit jaar wederom in populariteit gestegen ten opzichte van vorig jaar als het gaat om reiz...
12/11/19
Trendrapport Live: Gratis kennismiddag rond Trendrapport
Op maandagmiddag 25 november 2019 organiseren CBS, NBTC Holland Marketing, CELTH en PleisureWorld NRIT bij het CBS in Den Haag het jaarlijkse event Trendrapport Live.
12/11/19
Sophie van den Top wint TUI CELTH Sustainable Tourism Thesis Award 2019
Sophie van den Top, student Tourism Management aan Saxion Hogeschool in Deventer, heeft vrijdag 8 no...
12/11/19
Exclusief voor leden
Landal mag huisjes verhuren op Markerwadden en verdient er niets aan
Landal GreenParks gaat de vier eilandhuisjes op de Markerwadden verhuren. Vanaf het voorjaar van 2020 kunnen gasten dan op de nieuwe eilandengroep van Natuurmonumenten in het Markermeer blijven slapen. Landal verdient niets aan de verhuur, de opbrengsten vloeien geheel terug naar de natuur.
12/11/19
Exclusief voor leden
Driekwart van de vakantieparken heeft website niet op orde
Websites van bedrijven in de Nederlandse verblijfsrecreatie zijn niet goed beveiligd. Driekwart beschikt niet over een SSL-certificaat en heeft ook geen responsive site waardoor deze niet goed op alle devices worden weergegeven.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk