Geplaatst op: 23-10-2019
Auteur: Tim Geval

Slimme start-ups nemen reizigers werk uit handen

Idee financieren en tot bloei brengen

Slimme start-ups nemen reizigers werk uit handen
Hoe maak je een vakantieganger blij? Bijvoorbeeld met goed weer, een fijn hotel en een mooie omgeving. Maar dat is lang niet alles, ontdekten Rutger van Beek van Bagpoint en Rajneesh Badal van Travel with Zoey. Beide Nederlandse start-ups bedachten een idee om iemands reis nóg beter te maken. "Waarde toevoegen”, noemen ze het. Voor, tijdens én aan het eind van de reis.

Met hun services nemen ze vakantiegangers werk uit handen. Allebei maakten ze voor hun innovatie gebruik van de Vroegefasefinanciering, verstrekt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Tijdswinst boeken

Eerst moet je wachten tot je bagage op de band ligt. Dan loop je naar de taxi, trein of bus en op naar het hotel. Je kamer kun je nog niet in, dus laat je de bagage achter. Dan maar vast op pad. Een hoop verloren vakantietijd, vindt Rutger van Beek. "Je bent zo een paar uur kwijt, alleen om je koffer te droppen. Zonde! Daarom regelt Bagpoint (www.bagpoint.com) dat voor je. We brengen je bagage naar je overnachtingsadres. En voor de terugreis kun je natuurlijk dezelfde service gebruiken. Met onze app houd je precies in de gaten waar je bagage op dat moment is.”

Bagpoint ontwikkelde een platform waarbij alle stakeholders in het proces met elkaar verbonden zijn. Van luchtvaartmaatschappijen tot transportbedrijven. Al die partijen nemen een deel van de dienstverlening op zich. Ook heeft Bagpoint zijn eigen bag drop systemen gebouwd. Daar kunnen reizigers hun bagage droppen en inchecken. Dat hoeft dan niet meer op de luchthaven. "Met ons platform is iedereen met elkaar verbonden. Reizigers kunnen zo eenvoudig onze service boeken, luchtvaartmaatschappijen zijn verbonden aan ons platform zodat wij de bagagelabels kunnen printen op onze systemen en de logistieke partijen brengen de bagage van a naar b. Hierdoor heeft de klant geen omkijken meer naar zijn bagage.”

Inspiratie dankzij Zoey

Bagpoint ontzorgt dus vooral tijdens de reis van en naar je vakantieadres. Travel with Zoey helpt mensen vooral tijdens hun vakantie extra te ontspannen. "Zoey is een digitale reisassistent waarmee je kunt chatten”, vertelt Rajneesh Badal. "Ze voorziet je van specifieke tips over je bestemming. Als je een vakantie boekt bij een van de reisorganisaties waarmee wij samenwerken, kun je Zoey – vaak gratis – als extra service aan je reis toevoegen. Via WhatsApp of Facebook krijg je dan tips over bijvoorbeeld wandelroutes, restaurants en lokale bezienswaardigheden.”

De eerste twee tips krijg je spontaan. Daar hoef je dus niet om te vragen. Dat gebeurt op basis van iemands profiel, legt Badal uit. "Neem je Zoey mee op reis, dan bespreken we vooraf met je wat je interessegebied is. Sommige mensen willen bijvoorbeeld vooral veel weten over eetgelegenheden of lokale bezienswaardigheden. Twee dagen na die eerste tips ontvang je er nog twee. En tegelijkertijd kun je ieder moment zelf om nieuwe vragen. Die geven we binnen een uur. Zo maken we je vakantie nóg leuker.”


Rajneesh Badal

Zoeken naar groei en geld

Beide partijen zoeken naar mogelijkheden om te groeien. Om het platform verder te ontwikkelen, moet Bagpoint flink investeren in hardware. Travel with Zoey wil vooral groeien, meer klanten bedienen en zich zo doorontwikkelen. De ondernemers kwamen allebei uit bij de Vroegefasefinanciering (VFF) die RVO.nl verstrekt. De VFF helpt ondernemers om hun idee van de plan- in de startfase te krijgen. "Het geeft je de tijd om aan je idee te bouwen”, vertelt Van Beek. "Daarom was het voor ons het ideale instrument.”

Die stap naar de startfase moet niet te vrijblijvend zijn, dus is een van de eisen van de VFF dat de ondernemer een welwillende investeerder aan zijn zijde heeft. Van Beek vond met Bagpoint verschillende beleggers die gezamenlijk garant staan voor het gewenste bedrag, terwijl Badal met Travel with Zoey een beroep deed op een oude bekende. "Onze geldschieter was een van de eersten die ooit gebruikmaakte van onze service, en hij was er lyrisch over. Daarom zag hij het ook zitten om te investeren.”

Toekomst zonder reiszorgen

Dankzij de VFF kon Bagpoint een prototype maken van het bagdropsysteem en een eerste versie van hun overkoepelende platform. Daar sleutelt de startup de komende tijd verder aan. De volgende stap is commercialisatie. Van Beek: "Net als dat je vooraf online incheckt, kun je dat ook met je koffer doen. Die wordt dan van tevoren bij je thuis opgehaald. Je ziet hem pas weer als je je hotelkamer op je vakantieadres instapt. Geen gesleep en gesjouw met koffers meer op de luchthaven, als het aan ons ligt. Een deur-tot-deurservice voor je bagage wordt de nieuwe standaard.”

Travel with Zoey groeit mede door de financiële ondersteuning van de VFF. Badal: "Ongeveer de helft van de mensen die de service via hun reisorganisator krijgt aangeboden, kiest voor een reis met Zoey. 95% van hen is tevreden met de tips. De komende jaren proberen we steeds meer machine learning in te zetten. Nu zoeken medewerkers nog handmatig de juiste tips bij een profiel. Dat willen we volledig automatisch kunnen doen, zodat onze mensen meer tijd hebben voor het persoonlijke contact met onze klanten.”

Wil jij net als deze start-ups met jouw idee van plan- naar startfase? Bekijk de mogelijkheden van de Vroegefasefinanciering 

Trefwoorden: start-up, ondernemen, subsidie, concept, RVO

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Financiële positie van jongeren onder druk
De financiële positie van jongeren staat onder druk: de helft van hen kan niet of nauwelijks rondkomen, van het jeugdloon en de bijstand kunnen jongeren niet leven en ook de nieuwe basisbeurs is structureel te laag.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
14/03/24
Regio Noord-Holland Noord erkend als cultuurregio
Goed beleidsnieuws voor samenwerkingsverbanden in de culturele sector in Noord-Holland. Met het regioprofiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ erkent het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de regio Noord-Holland Noord sinds 1 maart officieel als landelijke cultuurregio.
11/03/24
Update voor fietsroute Venlo - Kleve
Vijf projecten die grensoverschrijdende samenwerking tussen Limburg en Duitsland bevorderen, krijgen subsidie vanuit het Kleinprojectenfonds. Onder meer een fietsroute wordt verbeterd en subsidie maakt gebundelde informatie mogelijk over evenementen.
11/03/24
Exclusief voor leden
Twee molens Gouda staan stil na technische controle
Twee van de bekendste monumenten van Gouda staan stil, molen De Roode Leeuw en molen 't Slot. De gemeente heeft in samenspraak met de betrokken molenaars de wieken van 2 molens tijdelijk stil laten zetten. Dat gebeurde na een inspectie van de lasverbindingen.
08/03/24
Klaas Dijkhoff in Raad van Commissarissen NS
Oud-staatssecretaris en voormalig minister Klaas Dijkhoff is per 6 maart door de aandeelhouder – het ministerie van Financiën – benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van NS.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...