Geplaatst op: 14-10-2019
Auteur: Hans van Leeuwen; Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme
PleisureWorld NRIT

Get personal or get out – op bezoek bij Google!

Contentmanager, een onmisbare functie voor recreatie & toerisme

Get personal or get out – op bezoek bij Google!

ALARM: Normaal geef je niet meteen alles prijs wanneer je een uitgebreid artikel schrijft maar omdat het zo belangrijk is, maak ik hierop deze keer een uitzondering in de hoop dat je het artikel volledig zal lezen. De technologische ontwikkeling van de online wereld waar wij mee te maken krijgen, zal zich steeds verder en sneller voordoen. De achterstand van bedrijven die niet kunnen aanhaken, zal bij ongewijzigde aanpak de komende jaren alleen maar groter worden. Zelfstandige bedrijven (klein, middel en groot) zullen de race uiteindelijk verliezen. Alleen de grotere ketens en zeer grote zelfstandige bedrijven zijn in staat om bij te blijven. De consument wil met verhalen geïnformeerd worden en verwacht op de website een aanbod op maat dat aansluit bij zijn interesses.


Wij waren op bezoek in Dublin op een unieke inspiratietour achter de coulissen op de hoofdkantoren van de online hoofdrolspelers met RED Online Marketing en zo’n honderd collega’s uit de travel- en recreatiebranche. In het kort een aantal observaties en conclusies:

  • Recreatiebedrijven moeten een fulltime content manager aanstellen
  • Instagram is momenteel het meest populaire inspiratieplatform tijdens de klantreis
  • Bing is een vergeten zoekmachine met enorme kansen, vooral op de Duitse markt
  • Vanaf 2022 zal YouTube het belangrijkste conversiekanaal zijn in de klantreis
  • Opvallend is dat meer dan 45% van de senioren YouTubers zijn voor thematische informatie
  • Het Attributie Model van Facebook zorgt voor gerichte campagnes en een besparing op advertentiebudget
  • Adverteren op YouTube is nu nog voordelig en je bent een early adopter
  • Personaliseren van website op basis van clickratio is een must
  • Maak keuze voor gerichte doelgroepen op het World Wide Web en ga niet voor iedereen!Op bezoek in Dublin bij Microsoft - Facebook en Google


Wat is nou precies de HoloLens 2.0 van Microsoft en hoe ziet hun horizon eruit? Of weet u hoe Google Assistance wekt? En met de kennis van het Attributie Model van Facebook kunnen wij tot wel een jaar terugkijken naar het online gedrag van ieder individu! Het is ons duidelijk geworden dat Instagram leading is en over twee jaar YouTube alle online kanalen zal verdringen. Op de agenda staat een bezoek gepland aan het (minder) bekende Facebook Travel, een unieke boekingstool, waarvan onze leisure industrie uiteraard de voordelen wil ontdekken. Alsof dit nog niet genoeg is maken wij het rondje compleet met een bezoek aan het hoofdkantoor van Google en YouTube. Zouden wij de geheimen kunnen ontdekken achter het algoritme van deze zoekmachine of zitten er nog meer verassingen aan te komen? 

Met Bing van Microsoft een hogere score


Bij dit bedrijf heeft men het over Marketing Automation en er werken maar liefst 71 verschillende nationaliteiten en 34 talen over een totaal van ruim 3.000 medewerkers waarvan 1.000 ingenieurs. Het is het 2e kantoor buiten de VS. Microsoft is feitelijk een advertentieplatform. Men laat de progressie zien van haar zoekmachine Bing in ons land en dat stijgt van 3% naar 9%. Wie meer Duitse toeristen wil bereiken, adviseer ik zeker ook Bing als advertentie platform in te zetten. De penetratie is bij onze Oosterburen maar liefst 37%. De kosten voor advertising liggen beduidend lager en het resultaat is veel gerichter. Het gegeven dat 75% van de consumenten de zoektocht naar een ideale vakantie start bij een zoekmachine betekent ook kansen voor Bing. Ook krijgen wij te zien dat bijvoorbeeld het ecotoerisme jaar in jaar uit is verdubbeld. Dit is van invloed op het aanbod en de wijze van de marketing. Via een korte presentatie krijgen wij een dashboard voorgespiegeld dat ons alles kan vertellen over "onze” gasten. Er zijn enorm veel oplossingen voor vertalingen in een andere taal en via een presentatie van Microsoft Translator waren wij getuige van de nieuwste realtime translator. Het is een vernieuwende vorm van kunstmatige intelligentie! Facebook meer aandacht voor unieke content


Facebook besteedt meer aandacht aan unieke content. De toerist tegenwoordig verwacht een persoonlijke benadering. De customer journey bestaat uit Discovery, Convienience en Connection. Facebook kan helpen bij het maken van de keuzes, het assisteren tijdens de reis en via connection contact maken met je omgeving. Een kwart van de toeristen gebruikt Facebook als eerste inspiratiebron voor de volgende trip. Ruim 50% doet dat via zijn mobiel. Opvallend is in 2020 dat 75% video mede onderdeel uitmaakt van de oriëntatie van de toerist. In 2021 is de verwachting dat meer dan 50% van alle transacties via mobiel plaatsen. Volgens de onderzoeksafdeling van Facebook Travel zijn er zijn wel 56 online touchpoints in het boekingsproces in de totale customer journey. Facebook Travel laat ook zien dat men steeds meer op basis van datagegevens kan tagetten op haar betaalde platforms. Een story via Instagram heeft veel meer impact op het resultaat dan een platte advertentie. De eerste scoort ruim boven de 50% ter vergelijking met een betaalde Facebookcampagne. Dat betekent veel recreatiebedrijven een nieuwe koers moeten varen door meer aandacht te besteden aan content. Komst Google Assistant biedt nieuwe mogelijkheden


Een gemiddelde klantreis bestaat uit zo’n 180 online bronnen en bijna zo’n 50 Apps. Video wordt steeds meer ingezet als performance kanaal en daarom zal YouTube zo belangrijk worden. Binnen enkele jaren zal meer dan 80% YouTube steeds vaker gebruiken als informatiekanaal! Via YouTube adds is de conversie in de travel industrie verdubbeld. Voor een goede online strategie is een gerichte campagne veel effectiever dan een generieke aanpak! En wie denkt dat YouTube vooral door jongeren wordt gebruikt: 45% van de gebruikers is ouder dan 50 jaar. Google en YouTube zijn sinds kort gebundeld in YouTube for Action. Nieuwe gerichte targeting mogelijkheden om zeer gerichte zoekers een video te presenteren. Hogere conversie tegen langere kosten. Vorig jaar is Google Assistent gelanceerd: How To……… zijn de meeste gebruikte worden om via Google Assistent antwoord te krijgen op heel veel vragen. Binnen enkele jaren bestel je een vliegticket gewoon via een commando via je mobiele telefoon. Nog leuker is Google Pointer: Je richt een stip op een gebouw, restaurant en/of een artikel. Je krijgt er meteen de uitleg over, een menu met een call to action voor het reserveren van een tafel of een aanbieding voor het kopen van schoenen, tas of shirt terwijl je gewoon nog buiten op staat rondloopt. Alle grote online spelers laten zich maar wat graag in de keuken kijken want het zijn stuk voor stuk commerciële bedrijven die omzet willen maken. Het is de kunst daarvan mee te profiteren!Resume


Het was voor mij een eyeopener deze twee dagen. Bedrijven die in Nederland vertellen dat zij de totaaloplossing bieden voor jouw bedrijf slaan wat mij de plan behoorlijk mis. Mijn advies is om je website Google en Mobile proef te maken. Zorg dat dagelijks je Google Page actueel op orde is en vergeet ook de dagelijkse openingstijden niet te vermelden. Dus ook de aanpassing tijdens vakanties en/of daarbuiten. Stel een aantal customer journey vast en werk die uit in een gericht stappenplan om zoveel mogelijk het bezoek op jouw website te personaliseren. Martin van Kranenburg kan daarvoor de juiste kennis voor aanreiken. Breidt uit met de juiste zoekmachine strategie en breidt jouw marketing team uit met een content manager. Start met adverteren via YouTube en wordt gesprekspartner van bureaus als RED online. Zorg voor meer kennis in huis door het opleiden van "eigen” marketeers. Toch zie ik mogelijkheden en eerder een noodzaak dat bedrijven meer gaan samenwerken op het gebied van marketingkennis en kosten delen. Samenwerkingsverbanden die er nu zijn doen dat met te weinig ambitie, financiële middelen en regie door enthousiaste medewerkers maar met helaas te weinig fiducie of zelfs te amateuristisch. Je moet echt wel van goeden huize komen om de juiste kennis boven water te halen. Het mooiste voorbeeld is dat de techniek zich twee keer zo snel ontwikkeld dan dat de markt zich kan aanpassen. 

Topics:Marketing
Trefwoorden: marketing, online marketing

||| Blogs |||

29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/05/20
Ons virtueel prikbord van inspiratie: Vekabo geeft gratis vakanties aan zorgmedewerkers
Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden.
28/05/20
Fietsroute Waddenkust moet Friese kustregio een boost geven
Friesland krijgt een doorgaande fietsroute langs de kust van de Waddenzee, met zicht op de Wadden. Daardoor moet de economie en toerisme in de kustregio een boost krijgen.
28/05/20
Duurzame reisgids voor Nederland laat zien hoeveel CO2-uitstoot je bespaart
Nu de grenzen voor uitgaand toerisme in de meeste gevallen dicht zijn, verwachten we nog extra boekingen voor de zomer in Nederland. Natuur & Milieu speelt daarop in en heeft een gratis reisgids voor Nederland gemaakt.
28/05/20
Medeoprichter van Toverland Caroline Kortooms neemt afscheid van Attractiepark Toverland
Caroline Kortooms heeft besloten om Toverland te gaan verlaten na 20 jaar Algemeen Directeur te zijn geweest. Het Algemeen Directeurschap droeg ze in november 2019 over aan Jean Gelissen jr. en het afgelopen halfjaar was Caroline werkzaam als Leider Visie en Bedrijfscultuur.
28/05/20
Veluwe gaat recreatiezonering invoeren
De Veluwe krijgt een recreatiezonering. Die moet het evenwicht tussen natuur en recreatie herstellen.
28/05/20
Toerisme mag niet meer domineren in Amsterdamse binnenstad
Na de coronacrisis mag in de Amsterdamse binnenstad het toeristisch aanbod niet meer domineren. Dat schrijft burgemeester Halsema in een brief aan de gemeenteraad. De binnenstad moet weer aantrekkelijk worden voor bewoners en mensen die in de stad werken. Toerisme moet worden teruggedrongen.
27/05/20
Studenten gaan sector met COVID-19-crisis helpen
CELTH organiseert samen met UNWTO, Saxion, NHL Stenden, HZ en BUas de eerste editie van de UNWTO Students’ League in Nederland voor derde- of vierdejaarsstudenten van leisure, toerisme en hospitality opleidingen. De studenten gaan aan de slag aan een case rond de COVID-19-crisis.
26/05/20
Na weken van videobellen lijkt vraag naar meetings groot
Op 1 juni openen de meeste meetingbedrijven weer hun deuren. Na de lockdown sinds 15 maart maken de ...