Geplaatst op: 11-10-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Zaanstad gaat voor eigen Sail programmering

Zaanstad gaat voor eigen Sail programmering

Zaanstad wil met een eigen evenemententerrein participeren in Sail 2020. Sail 2020 kent zes evenemententerreinen, zogenaamde Oceanen. Het plan is dat Zaanstad een eigen gele oceaan krijgt vanaf het centrum van de stad naar het Noordzeekanaal. Daarvoor is € 200.000 nodig die het college van B&W wil verstrekken. Binnenkort beslist de gemeenteraad daarover.


Een mooi voorbeeld hoe je met een evenement je stad en regio op de kaart zet. Meer inspiratie op de Vakdag Zet je regio op de kaart. 


Zaanstad kan een eigen "Zaanse Oceaan” krijgen tijdens Sail 2020. Zaanstad heeft de unieke mogelijkheid om een volwaardig onderdeel van het nautische evenement te worden dat volgend jaar voor de 10e keer plaatsvindt. Sail 2020 kent 6 evenemententerreinen, zogenoemde "oceanen”, die allemaal een eigen kleur hebben. De Zaanse, gele oceaan loopt in de plannen vanaf het centrum van Zaandam tot en met het Noordzeekanaal.
"Scheepvaart en scheepsbouw zijn al eeuwenlang verbonden met de Zaanstreek”, zegt wethouder cultuur Sanna Munnikendam. "Met een "Zaanse” oceaan, met activiteiten vanaf de sluizen en de Burcht tot en met het Hembrugterrein en de Achtersluispolder kunnen we een bijzonder Zaans evenement neerzetten waar duizenden Zaankanters van kunnen genieten en trots op kunnen zijn. Bovendien laten we onze stad en de Zaan tegelijkertijd aan heel Nederland zien. Dit is een kans die we moeten grijpen”.

Zaans Sail-programma


Sail is een groot nautisch evenement dat zich meestal grotendeels in Amsterdam afspeelt. Voor de editie van 2020 is nu het plan om een deel van het 5-daagse evenement op Zaans grondgebied te organiseren. Het Zaanse Sail-programma bevat een aantal typisch Zaanse elementen. Het activiteitenprogramma is gebaseerd op twee verhaallijnen: het roemruchtige nautische verleden van de Zaanstreek en de hedendaagse rol van de Zaanstreek in de nautische wereld en de invloed het heeft op de Zaanse industrie van nu.

In de Voorzaan, het gebied rond de Sluis, kan het Zaandam van rond 1650 opnieuw tot leven komen. Er zijn oude vissersambachten te zien zoals zeilenmakers, touwslagers, houtsnijwerkers. Ook is het plan dat er iedere dag een theaterstuk opgevoerd wordt en er iedere avond walvisvaarders binnen varen. De Voorzaan richting het Noordzeekanaal wordt gebruikt om 1650 met 2020 te verbinden. Varend erfgoed dat in de afgelopen 370 jaar is gebouwd en gebruikt geeft hier een impressie van.

Bijdrage voor evenement en veiligheid € 300.000


De totale kosten van het gehele evenement Sail Amsterdam 2020 bedragen zo’n € 20 miljoen. Om het Zaanse aspect toe te voegen is een gemeentelijke bijdrage van €200.000 nodig voor de evenementenprogrammering. Daarnaast is €100.000 nodig voor veiligheidsmaatregelen met betrekking tot de Sail in en Sail Out. De kosten voor veiligheidsmaatregelen die uit het voorbij varen van de vloot voorvloeien draagt Zaanstad altijd, ook als er geen extra programmering in Zaanstad plaatsvindt. Naast de gemeentelijke bijdrage zullen ook sponsors geworven worden.

Baten geschat op maximaal € 1,5 miljoen


Overigens blijken de economische en maatschappelijke baten, zoals onder andere extra hotelovernachtingen en horecabestedingen, veel hoger te liggen dan het te investeren bedrag. Amsterdam heeft becijferd dat er sprake is van een minimale multiplier van 5,5. Amsterdam schat de baten voor de stad dan ook op €110 miljoen. Voor Zaanstad zou dat betekenen dat een opbrengst tussen de € 0,9 miljoen en € 1,5 miljoen realistisch is.

Trefwoorden: evenementen, noord-holland

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/09/20
Rotterdam bereidt Eurovisie Songfestival voor met 4 scenario's
In de eerste maanden van het nieuwe jaar wordt bepaald hoe het 65ste Eurovisie Songfestival in Rotterdam er precies uit zal zien.
17/09/20
Exclusief voor leden
Groninger Museum presenteert eerste kinderbiënnale van Nederland
Het Groninger Museum organiseert van 24 april tot en met 31 oktober 2021 als eerste museum in Nederland een kinderbiënnale
16/09/20
Lukt het de Jaarbeurs om een virtuele beurs te organiseren?
Alhoewel het organiseren van grote publieksbeurzen heel erg lastig is, gaat de Jaarbeurs niet bij de pakken neer zitten. Een van hun pareltjes is KreaDoe waar jaarlijks zo’n 50.000 creatievelingen op af komen. De Jaarbeurs komt nu met een nieuw concept: KreaDoe Online
13/09/20
Provincie Noord-Holland reserveert 300.000 sponsorgeld voor getroffen evenementen
De provincie Noord-Holland gaat vanwege de COVID-19-crisis evenementen eenmalig sponsoren. Daarvoor een een budget van 300.000 euro beschikbaar.
10/09/20
Evenementenbranche vraagt overheid om aanpassingen binnen nieuw steunpakket
De Alliantie van Evenementenbouwers is blij met het door de overheid aangekondigde extra steunpakket...
09/09/20
Gastvrij Nederland doet beroep op Tweede Kamer voor betere steunmaatregelen sector
Deze morgen debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Mona Keijzer van EZK over toerisme. Gastvrij Nederland heeft bij de commissieleden een wensenlijstje neergelegd. Kern is dat zij voor de sterk getroffen sector maatwerk binnen de generieke steunpakketten wil.
08/09/20
Exclusief voor leden
De Waarbeek griezelig verlaten met Halloween
Op 30 & 31 oktober dit jaar vindt er bij Attractiepark de Waarbeek een vernieuwd Halloween evenement plaats.
07/09/20
KunstRAI gaat toch door in 2020 openingsdag op 15 oktober
De KunstRAI kon in april van dit jaar niet plaatsvinden door de coronacrisis. De beurs gaat toch door en opent op 15 oktober .