Geplaatst op: 06-09-2019
Auteur: Marc Gerlings

Reacties Gastvrij Nederland en NBTC op Rli advies

Veel debat rondom Rli advies ‘Waardevol toerisme’

Reacties Gastvrij Nederland en NBTC op Rli advies
De Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur constateert dat de aandacht voor toerisme in het beleid van gemeenten, provincies en de rijksoverheid onvoldoende is om de groei van toerisme in ons land in de toekomst in goede banen te leiden. Omdat het accent moet worden verlegd van een economische naar een samenlevingsbrede agenda voor toerisme, adviseert de raad om een ministeriële commissie Toerisme op te richten of het als extra opgave op te nemen in het Interbestuurlijk Programma (IBP). Het leidt meteen tot reacties van koepelorganisatie Gastvrij Nederland en NBTC.


Gastvrij Nederland: ‘gooi kind niet met het badwater weg bij toerisme’ 

"Een aantrekkelijke leefomgeving kan alleen worden bereikt als er voldoende kansen blijven voor economische ontwikkeling van de gastvrijheidssector”, aldus Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland, in een reactie op een nieuw rapport van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) over toerisme. Volgens Van Wijk is het een waardevol advies, omdat gevraagd wordt om meer coördinatie en regie op landelijk niveau. "Dat is broodnodig. Wel moeten we er voor waken dat juist sectoren als cultuur, horeca en recreatie, die belangrijk zijn voor veel buitengebieden, er niet allerlei regels en eisen bij krijgen waardoor de economische ontwikkeling en leefbaarheid op bijvoorbeeld het platteland verder onder druk komt. We moeten het kind niet met het badwater weggooien vanwege drukte op enkele ‘hotspots’.” De RLI heeft het rapport vandaag aangeboden aan de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. 

De RLI doet in het advies suggesties om de groei van het toerisme in Nederland in goede banen te leiden en geeft overheden concrete handreikingen hiervoor. Centraal staan de vragen hoe de balans tussen (groei van) toerisme en leefomgeving te bewaken en welke rollen partijen daarbij spelen. 

Eén van de aanbevelingen van de Raad is om de Rijksoverheid een sterkere regierol te geven. Gastvrij Nederland juicht dit toe. Al vaker heeft Gastvrij Nederland aangedrongen op het aanstellen van bijvoorbeeld een Nationaal Regisseur Toerisme. "De landelijke coördinatie en aandacht vanuit het Rijk en de politiek moet beter om het toerisme in goede banen te leiden over de 12 provincies en steden”, aldus Van Wijk. 

De Raad wil voorkomen dat toerisme leidt tot overlast en schade. Volgens Van Wijk gaat een gezonde en duurzame groei van de gastvrijheidssector prima samen met behoud van leefbaarheid van de omgeving. Dankzij recreatie en toerisme blijft het voorzieningenniveau in minder bevolkte (buiten)gebieden juist op niveau. De sector draagt ook bij aan een positief imago van Nederland als vestigingsland voor buitenlandse bedrijven en kenniswerkers. En toeristische ondernemers bieden werk aan kwetsbare groepen in de samenleving. De gastvrijheidssector speelt tot slot maatschappelijk een rol van betekenis: dé ontmoetingsplek voor iedereen uit de samenleving. Daarmee levert ze een belangrijke bijdrage aan welzijn, sociale verbinding, culturele waarden en samenhang. "Ruimte voor ondernemerschap blijft dus van belang en de balans moet door dit advies niet doorslaan naar meer regels en gedoe, want de gemiddelde gastvrijheidsondernemer verzuipt nu al in de eisen en lasten!”, stelt Van Wijk. 

NBTC: "Structurele afstemming en meer kennisopbouw”

NBTC herkent en ondersteunt de belangrijkste conclusies en aanbevelingen die de raad doet in het rapport. Deze sluiten voor het grootste deel ook aan op de huidige aanpak van NBTC met betrekking tot de landelijke visie Perspectief 2030. Zo ondersteunt NBTC van harte de oproep tot structurele regionale afstemming, interdepartementale regie en meer kennisopbouw en -deling. Ook de aanbeveling van de raad om binnen twee jaar voor alle regio’s in Nederland een toeristische strategie op te stellen juicht NBTC toe. Op een aantal plekken in ons land wordt hier inmiddels vanuit Perspectief 2030 inhoud aan gegeven. Ook uit NBTC de wens om in lijn met het advies in te zetten op structureel interprovinciaal en intergemeentelijk overleg over toerisme. Tot slot ondersteunt NBTC de conclusie dat er extra beleidscapaciteit en investeringsbereidheid nodig is om de negatieve gevolgen van toerisme te kunnen beperken en nieuwe kansen te verzilveren. Alleen dan kan effectief gebruik worden gemaakt van de instrumenten die de raad middels een menukaart presenteert. Het versterken en versnellen van beleid en actie is noodzakelijk in een dynamische en snel veranderende externe omgeving.

NBTC schuift allianties naar voren
NBTC levert een bijdrage aan de noodzakelijke regie en coördinatie via een verbindende rol tussen markt en overheid op basis van Perspectief 2030. Daarnaast pakt NBTC specifiek de handschoen op waar het gaat om centrale kennisopbouw en kennisdeling in de vorm van de Landelijke Data Alliantie. Binnen deze alliantie zijn inmiddels de eerste stappen gezet om samen met Rijk, provincies, destinatiemarketing organisaties, CBS, CELTH en andere kennisinstellingen aan goede en betrouwbare data te werken, waarmee kan worden voorzien in de kennisbehoefte van de sector ten behoeve van beleidsmakers en de concurrentiekracht van ondernemers.

Wat hebben we daarvoor nodig?
NBTC is van mening dat de huidige financiële kaders en de beschikbare beleidsprioriteit en -capaciteit onvoldoende bij kunnen dragen aan de noodzakelijke balans tussen de positieve effecten van toerisme en de nadelige gevolgen voor de leefomgeving. NBTC blijft zich hier in haar contact met rijksoverheid, regionale overheden en sector hard voor maken. Zodat we er samen voor kunnen zorgen dat toerisme haar economisch potentieel blijft benutten en tegelijkertijd kan bijdragen aan het welzijn van elke Nederlander. Dit lukt alleen als we gezamenlijk, met centrale coördinatie en regie en op basis van de juiste kennis en inzichten, werken aan een integrale ontwikkeling van een vitale bestemming Nederland.

Trefwoorden: toerisme, duurzamheid, waardevol, beleid, kennis

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...