Geplaatst op: 05-09-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Toerisme 1ste halfjaar 2019: +5 procent

Toerisme 1ste halfjaar 2019: +5 procent
Photo by Aswathy N on Unsplash

De eerste zes maanden van 2019 is het Nederlands toerisme met 5,1 procent gegroeid. Logiesaccommodaties zagen in 21,9 miljoen gasten die 54 miljoen overnachtingen realiseerden. Tussen 2012 en 2019 groeide in de eerste jaarhelft het toerisme met 38 procent en kregen logiesaccommodaties 6 miljoen extra gasten te verwerken. In Noord-Holland groeide het toerisme het sterkst, minder ging het in Overijssel, Groningen en Flevoland. Dat blijkt uit een analyse van PleisureWorld NRIT op voorlopige data van het CBS.


Na een topjaar 2017 met een groei van 10,7 procent in aantallen gasten over de eerste twee kwartalen leek in 2018 de groei wat weg te zakken met 4,3 procent maar dat lijkt slechts tijdelijk. In de eerste zes maanden van 2019 kregen Nederlandse logiesaccommodaties 5,1 procent meer gasten en 6,3 procent meer overnachtingen te verwerken. Het aantal buitenlandse gasten (+7,9 procent) groeide veel sterker dan het aantal gasten uit Nederland (+2,9 procent).


Figuur 1: Aantal gasten 1e halfjaar in Nederlandse logiesaccommodaties


Bron: CBS, bewerking NRIT

Verblijfsrecreatie groeit sterker dan hotel


Opvallend is de sterke groei van de verblijfsrecreatie (+7,4 procent) ten opzichte van de hotels (+4,0 procent), normaal gesproken juist de groeimotor van het Nederlands toerisme. Binnen de verblijfsrecreatie deden zowel campings (+9,6 procent) en bungalowparken (+8,3 procent) het erg goed. Ook in de verblijfsrecreatie zien we een sterkere groei van het inkomend toerisme (+10,1 procent) ten opzichte van een iets zwakkere groei van het binnenlands toerisme (+6,3 procent). Het aantal gasten in hotels groeide met 4,0 procent wat meer bescheiden. Hier kwam de groei vrijwel volledig uit het buitenland (+7,4 procent), de binnenlandse markt kwam met +0,6 procent vrijwel tot stilstand.


Tabel 1: Aantal gasten en overnachtingen in Nederlandse logiesaccommodaties naar type accommodatie, eerste halfjaar 2018-2019


Bron: CBS, bewerking NRIT

De voorbije jaren groeide het aantal gasten in hotels gedurende de eerste zes maanden steeds met mooie cijfers. In 2018 met 4,0 procent, in 2017 met 4,3 procent en in 2016 met 10,9 procent. Ook in de verblijfsrecreatie mooie cijfers met in 2018 een plus van 7,4 procent, in 2017 3,9 procent en in 2016 10,3 procent.

Ook sterke groei overnachtingen


Richten we de focus op het aantal overnachtingen dan ontlopen de groeicijfers van de hotels (+6,0 procent) en die van de verblijfsrecreatie (+6,5 procent) elkaar niet veel. In de eerste zes maanden van het jaar hebben, gemeten in gasten, hotels een marktaandeel van 68 procent. Bezien we het aantal overnachtingen dan is het aandeel van hotels met 48 procent een stuk kleiner omdat gasten langer op campings en bungalowparken verblijven dan in hotels. De gemiddelde verblijfsduur in een hotel zit op 1,75 nachten, in de verblijfsrecreatie is dat 4,2 nachten.

Wisselende resultaten provincies


In Noord-Holland groeide het toerisme met 10,3 procent weer sterk. In totaal zag deze provincie met Amsterdam als stuwende kracht, 7,6 miljoen gasten (aandeel: 34 procent). Mooie groeicijfers konden ook Noord-Brabant (+8,1 procent) en Gelderland (+7,1 procent) presenteren. Minder ging het met Flevoland (-6,3 procent), Overijssel (-4,3 procent) en Groningen (-4,1 procent). Opmerkelijk is dat qua overnachtingen Overijssel vrijwel stabiel bleef (-0,3 procent); gasten zijn dus langer gebleven. Van de grote toeristische provincies met meer dan een miljoen gasten in het eerste halfjaar deden ook Zeeland (+3,7 procent) en Limburg (+1,7 procent) het goed. In Zuid-Holland zien we een bijzonder ontwikkeling met een lichte afname van het aantal gasten (-0,2 procent) en een groei van het aantal overnachtingen (+2,8 procent).


Tabel 2: Tabel 1: Aantal gasten in Nederlandse logiesaccommodaties naar type provincie, eerste halfjaar 2018-2019


Bron: CBS, bewerking NRIT

Trefwoorden: toerisme, inkomend toerisme, binnenlands toerisme, verblijfsrecreatie, campings, bungalowparken, horeca, hotels

||| Blogs |||

29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/05/20
Ons virtueel prikbord van inspiratie: Vekabo geeft gratis vakanties aan zorgmedewerkers
Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden.
28/05/20
Fietsroute Waddenkust moet Friese kustregio een boost geven
Friesland krijgt een doorgaande fietsroute langs de kust van de Waddenzee, met zicht op de Wadden. Daardoor moet de economie en toerisme in de kustregio een boost krijgen.
28/05/20
Duurzame reisgids voor Nederland laat zien hoeveel CO2-uitstoot je bespaart
Nu de grenzen voor uitgaand toerisme in de meeste gevallen dicht zijn, verwachten we nog extra boekingen voor de zomer in Nederland. Natuur & Milieu speelt daarop in en heeft een gratis reisgids voor Nederland gemaakt.
28/05/20
Medeoprichter van Toverland Caroline Kortooms neemt afscheid van Attractiepark Toverland
Caroline Kortooms heeft besloten om Toverland te gaan verlaten na 20 jaar Algemeen Directeur te zijn geweest. Het Algemeen Directeurschap droeg ze in november 2019 over aan Jean Gelissen jr. en het afgelopen halfjaar was Caroline werkzaam als Leider Visie en Bedrijfscultuur.
28/05/20
Veluwe gaat recreatiezonering invoeren
De Veluwe krijgt een recreatiezonering. Die moet het evenwicht tussen natuur en recreatie herstellen.
28/05/20
Toerisme mag niet meer domineren in Amsterdamse binnenstad
Na de coronacrisis mag in de Amsterdamse binnenstad het toeristisch aanbod niet meer domineren. Dat schrijft burgemeester Halsema in een brief aan de gemeenteraad. De binnenstad moet weer aantrekkelijk worden voor bewoners en mensen die in de stad werken. Toerisme moet worden teruggedrongen.
27/05/20
Studenten gaan sector met COVID-19-crisis helpen
CELTH organiseert samen met UNWTO, Saxion, NHL Stenden, HZ en BUas de eerste editie van de UNWTO Students’ League in Nederland voor derde- of vierdejaarsstudenten van leisure, toerisme en hospitality opleidingen. De studenten gaan aan de slag aan een case rond de COVID-19-crisis.
26/05/20
Na weken van videobellen lijkt vraag naar meetings groot
Op 1 juni openen de meeste meetingbedrijven weer hun deuren. Na de lockdown sinds 15 maart maken de ...