Geplaatst op: 24-07-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Friesland en Zeeland de fietsregio’s van 2019

Friesland en Zeeland de fietsregio’s van 2019

Friesland en Zeeland zijn met 5 sterren de beste fietsregio’s van Nederland, maar ook Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Drenthe en Gelderland mogen zich met 4½ ster een echte fietsregio noemen. Groningen ontvangt 4 sterren en Flevoland 3½ ster. Noord- en Zuid-Holland scoren minder. Dat blijkt uit de kwaliteitsmonitor Fietsregio’s die het Landelijk Fietsplatform elke twee jaar uitvoert.


Eric Nijland, directeur van het Fietsplatform: "Investeren in goede recreatieve voorzieningen betaalt zich niet alleen uit in een goede beoordeling, maar het draagt ook bij aan een prettige leef- en verblijfsomgeving. Ook stimuleert het de vrijetijdseconomie. Nederlanders geven jaarlijks in totaal circa 2,4 miljard euro uit aan recreatief fietsen en fietsvakanties in eigen land, waarvan de helft onderweg in de regio wordt gespendeerd.”


"De hoge waardering van Fietsplatform Nederland laat zien dat Brabant het goed doet als fietsregio”, zegt Martijn van Gruijthuijsen, Gedeputeerde Economie van provincie Noord-Brabant. "Onze investeringen in de kwaliteit van het fietsnetwerk hebben daaraan zeker bijgedragen. Door Brabantse trekpleisters zoals Van Gogh en Nederlands design te verbinden met fietsroutes, verleiden we nog meer mensen om te fietsen in Brabant. Recreatief fietsen levert daardoor een belangrijke bijdrage aan de vrijetijdssector in onze provincie.”


Gedeputeerde Toerisme van de provincie Zeeland, Dick van de Velde: "Zeeland voldoet aan de hoogste eisen als het gaat om het recreatief fietsen. We zijn een fietsprovincie bij uitstek. Het vijf-sterren-predicaat is de kroon op het werk van de Zeeuwse overheden, het Routebureau VVV Zeeland en de vele betrokken vrijwilligers. Ik vind het ook geweldig voor mijn voorganger Carla Schönknecht. Zij heeft zich de afgelopen jaren steeds sterk gemaakt voor Zeeland als fietsprovincie. Mooi dat het tot dit resultaat heeft geleid”. Economische betekenis van recreatief fietsen

  

Tegelijkertijd heeft het Fietsplatform nieuwe cijfers over de economische betekenis van fietsen gepubliceerd. Tijdens een fietsdagtocht vanaf het huisadres – van een uur of langer incl. reistijd – wordt in 2018 gemiddeld € 3,30 per persoon per activiteit uitgegeven (incl. degenen die niets uitgeven). In 2018 werd in totaal 629 miljoen euro uitgegeven aan fietsdagtochten en 175 miljoen euro aan vervoer naar het startpunt van de activiteit en parkeren. Ruim de helft (52%) van de uitgaven tijdens de fietsdagtocht wordt uitgegeven aan consumpties en 36% in winkels.

Wie is de recreatieve fietser?

  

Ook het consumentengedrag is in kaart gebracht. Ze heeft in 2018 bijna de helft van alle Nederlanders  een fietsdagtocht - van een uur of langer, incl. reistijd - voor het plezier gemaakt. Dat zijn bijna 8,1 miljoen Nederlanders. Dat resulteerde in totaal 191 miljoen recreatieve fietsdagtochten. Een gemiddelde fietsdagtocht duurt 2 uur en 12 minuten, gemiddeld wordt 22,3 km afgelegd tijdens een recreatieve fietstocht. De weekenddagen zijn het populairst voor een recreatieve fietsdagtocht; 22% van de fietsdagtochten wordt op een zondag ondernomen en 19% op zaterdag. In 2018 noemt 31% van de recreatieve fietsers ontspanning als de belangrijkste reden om te gaan fietsen, maar ook buiten willen zijn (17%) en er even tussenuit (14%) worden vaak genoemd. Ruim een derde van de recreatieve fietsers is 55 jaar of ouder, maar deze groep fietst relatief veel en is verantwoordelijk voor ongeveer de helft (47%) van alle recreatieve fietstochten.

Fietsknoopunten populair

  

In 2018 werd bij 13% van de fietsdagtochten gebruik gemaakt van fietsknooppunten. Dat zijn bijna 25 miljoen fietsdagtochten waarbij knooppunten worden gebruikt. Het knooppuntengebruik is het hoogst bij de fietsers die tussen de 40 en 75 kilometer afleggen, tijdens ruim 40% van de fietstochten van deze lengte worden knooppunten gebruikt. 

Noord-Holland en Zuid-Holland beneden gemiddeld

  

Hoewel de kwaliteit van het aanbod voor de recreatieve fietser over het algemeen voldoende op peil is, zien we met name in Zuid-Holland en Noord-Holland ruimte voor verbetering. Deze regio’s scoorden respectievelijk 2½ en 3 sterren. Voor beide provincies kan winst worden behaald door een betere afstemming en samenwerking op het gebied van beheer, onderhoud en promotie. Verder scoren ze ook lager op het gebied van drukte op de paden.

Nieuw sterrensysteem

  

Een aantal veranderingen is doorgevoerd in de monitor, waaronder de beoordeling in sterren. Door te werken met halve sterren wordt er meer onderscheid zichtbaar in de kwaliteit tussen de diverse regio’s. Daarnaast ligt er meer nadruk op beïnvloedbare aspecten en minder op subjectieve criteria als het landschap. Ook de vindbaarheid voor de fietsers van routeinformatie heeft een plek gekregen in het onderzoek.  


"De verschillen in de topklassen zijn soms klein, om dit onderscheid beter inzichtelijk te maken werken we dit jaar met halve sterren. Zo blijft de prikkel voor de provincie aanwezig. Dat de verschillen klein zijn zien we vooral als een positief signaal: als onderdeel van Nederland Fietsland hebben alle provincies baat bij dat de kwaliteit van de fietsroutes in Nederland toeneemt. – aldus Eric Nijland. "De fietser ziet geen grenzen; die wil grenzeloos genieten. Het is bovendien ook goed voor ons internationale imago als fietsland”.

Over de kwaliteitsmonitor

  

Het Fietsplatform, het landelijke kennis- en coördinatiepunt voor het recreatieve fietsen, voerde de Kwaliteitsmonitor ook al uit in 2012, 2013, 2015 & 2017. Het landelijk onderzoek is een effectief instrument gebleken voor het stimuleren van kwaliteitsbehoud en -verbetering van het recreatieve fietsaanbod. Provincies zijn net als eerdere jaren beoordeeld op de kwaliteit en de randvoorwaarden van het routenetwerk (knooppunt- en LF-routes). Overijssel heeft als enige provincie niet meegewerkt aan het onderzoek.

 
Link: https://www.fietsplatform.nl/uploads/Bijlage_persbericht_2019_kwaliteitsmonitor_def.pdf?utm_source=Mailing+Lijst&utm_medium=email&utm_campaign=Persbericht%3A+Friesland+en+Zeeland+de+fietsregio’s+van+2019
Trefwoorden: dagrecreatie, fietsen, fietsroutes, knooppuntennetwerken, kwaliteit
    

||| Blogs |||

10/09/19
WARNING – VAKANTIESCHAAMTE!
De Wereld Draait Door gaat weer van start. De files zwellen aan. De scholen zijn weer begonnen. De meteorologische zomer is beëindigd. Dan weet je dat het jaarlijkse ritueel van massale volksverhuizingen wederom achter de rug ligt: de vakanties zijn voorbij. Toch zit daar ook een negatief kantje aan.
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
03/09/19
Duurzame bestemmingen; hoe doe je dat? Op zoek naar ‘pareltjes’ uit de Oostenrijkse Alpen
Veel toeristische bestemming willen het zijn of willen het worden in de toekomst; een duurzame beste...
24/07/19
Het einde van het dagticket komt in zicht. Gelukkig maar!
Tickets van dagattracties worden ieder jaar duurder. Dit is nodig, om de kortingsacties van supermar...
08/07/19
Worden zonvakanties te heet onder onze voeten?
Het weer. Waarschijnlijk na seks het meest gebruikte zoekwoord op Google. Zeker deze week zijn de tr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

13/09/19
Exclusief voor leden
Omzetgroei horeca zwakt af
De omzet in de horeca stijgt in 2019 naar verwachting met 2% om in 2020 af te zwakken naar een groei van 1,5%. Problematisch is dat het aanbod nog steeds groeit en de koek dus met meer bedrijven moet worden gedeeld.
13/09/19
Exclusief voor leden
Meer festivals trekken minder bezoekers
Nederland telt steeds meer festivals die minder bezoekers moeten verdelen. Wat is er in de markt aan de hand?
13/09/19
Exclusief voor leden
Rotterdam Pride maakt eerste crowdsourcing pride vlag ter wereld
Tijdens de Pride week van 22 t/m 29 september met het thema House of Colours, bouwt Rotterdam Pride ...
13/09/19
Museumjaarkaart en CJP veranderen voorwaarden stilzwijgend verlengen abonnement
Museumkaart en CJP hebben hun werkwijze aangepast nadat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) he...
12/09/19
Marketing D-Day: van een zoeker naar een boeker
Donderdag 3 oktober vindt in de inspirerende omgeving van Emesa (Amsterdam) de vakdag Marketing D-Da...
12/09/19
Exclusief voor leden
TUI kiest exclusief voor trein naar Parijs
In het najaar van 2020 ruilt TUI vliegreizen naar Parijs in voor treinreizen. Wie dan een pakketreis naar Parijs bij TUI boekt, kan alleen nog maar met de trein reizen. TUI wil hiermee een bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot.
12/09/19
Toeristen besteden 1,7 miljard euro in Drenthe
In de Drentse vrijetijdseconomie werd het afgelopen jaar 1,7 miljard euro uitgegeven Dat maakte Marketing Drenthe bekend op een werkbezoek van Provinciale Statenleden afgelopen.
12/09/19
Echte inkomens stijgen nauwelijks
Voor onze branche toch wel zorgelijk dat de koopkracht van Nederlanders in 2018 met slechts 0,3 procent is gestegen. De laagste groei sinds 2013. Dit ondanks de economische hoogtijdagen.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk