Geplaatst op: 24-07-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Friesland en Zeeland de fietsregio’s van 2019

Friesland en Zeeland de fietsregio’s van 2019

Friesland en Zeeland zijn met 5 sterren de beste fietsregio’s van Nederland, maar ook Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Drenthe en Gelderland mogen zich met 4½ ster een echte fietsregio noemen. Groningen ontvangt 4 sterren en Flevoland 3½ ster. Noord- en Zuid-Holland scoren minder. Dat blijkt uit de kwaliteitsmonitor Fietsregio’s die het Landelijk Fietsplatform elke twee jaar uitvoert.


Eric Nijland, directeur van het Fietsplatform: "Investeren in goede recreatieve voorzieningen betaalt zich niet alleen uit in een goede beoordeling, maar het draagt ook bij aan een prettige leef- en verblijfsomgeving. Ook stimuleert het de vrijetijdseconomie. Nederlanders geven jaarlijks in totaal circa 2,4 miljard euro uit aan recreatief fietsen en fietsvakanties in eigen land, waarvan de helft onderweg in de regio wordt gespendeerd.”


"De hoge waardering van Fietsplatform Nederland laat zien dat Brabant het goed doet als fietsregio”, zegt Martijn van Gruijthuijsen, Gedeputeerde Economie van provincie Noord-Brabant. "Onze investeringen in de kwaliteit van het fietsnetwerk hebben daaraan zeker bijgedragen. Door Brabantse trekpleisters zoals Van Gogh en Nederlands design te verbinden met fietsroutes, verleiden we nog meer mensen om te fietsen in Brabant. Recreatief fietsen levert daardoor een belangrijke bijdrage aan de vrijetijdssector in onze provincie.”


Gedeputeerde Toerisme van de provincie Zeeland, Dick van de Velde: "Zeeland voldoet aan de hoogste eisen als het gaat om het recreatief fietsen. We zijn een fietsprovincie bij uitstek. Het vijf-sterren-predicaat is de kroon op het werk van de Zeeuwse overheden, het Routebureau VVV Zeeland en de vele betrokken vrijwilligers. Ik vind het ook geweldig voor mijn voorganger Carla Schönknecht. Zij heeft zich de afgelopen jaren steeds sterk gemaakt voor Zeeland als fietsprovincie. Mooi dat het tot dit resultaat heeft geleid”. Economische betekenis van recreatief fietsen

  

Tegelijkertijd heeft het Fietsplatform nieuwe cijfers over de economische betekenis van fietsen gepubliceerd. Tijdens een fietsdagtocht vanaf het huisadres – van een uur of langer incl. reistijd – wordt in 2018 gemiddeld € 3,30 per persoon per activiteit uitgegeven (incl. degenen die niets uitgeven). In 2018 werd in totaal 629 miljoen euro uitgegeven aan fietsdagtochten en 175 miljoen euro aan vervoer naar het startpunt van de activiteit en parkeren. Ruim de helft (52%) van de uitgaven tijdens de fietsdagtocht wordt uitgegeven aan consumpties en 36% in winkels.

Wie is de recreatieve fietser?

  

Ook het consumentengedrag is in kaart gebracht. Ze heeft in 2018 bijna de helft van alle Nederlanders  een fietsdagtocht - van een uur of langer, incl. reistijd - voor het plezier gemaakt. Dat zijn bijna 8,1 miljoen Nederlanders. Dat resulteerde in totaal 191 miljoen recreatieve fietsdagtochten. Een gemiddelde fietsdagtocht duurt 2 uur en 12 minuten, gemiddeld wordt 22,3 km afgelegd tijdens een recreatieve fietstocht. De weekenddagen zijn het populairst voor een recreatieve fietsdagtocht; 22% van de fietsdagtochten wordt op een zondag ondernomen en 19% op zaterdag. In 2018 noemt 31% van de recreatieve fietsers ontspanning als de belangrijkste reden om te gaan fietsen, maar ook buiten willen zijn (17%) en er even tussenuit (14%) worden vaak genoemd. Ruim een derde van de recreatieve fietsers is 55 jaar of ouder, maar deze groep fietst relatief veel en is verantwoordelijk voor ongeveer de helft (47%) van alle recreatieve fietstochten.

Fietsknoopunten populair

  

In 2018 werd bij 13% van de fietsdagtochten gebruik gemaakt van fietsknooppunten. Dat zijn bijna 25 miljoen fietsdagtochten waarbij knooppunten worden gebruikt. Het knooppuntengebruik is het hoogst bij de fietsers die tussen de 40 en 75 kilometer afleggen, tijdens ruim 40% van de fietstochten van deze lengte worden knooppunten gebruikt. 

Noord-Holland en Zuid-Holland beneden gemiddeld

  

Hoewel de kwaliteit van het aanbod voor de recreatieve fietser over het algemeen voldoende op peil is, zien we met name in Zuid-Holland en Noord-Holland ruimte voor verbetering. Deze regio’s scoorden respectievelijk 2½ en 3 sterren. Voor beide provincies kan winst worden behaald door een betere afstemming en samenwerking op het gebied van beheer, onderhoud en promotie. Verder scoren ze ook lager op het gebied van drukte op de paden.

Nieuw sterrensysteem

  

Een aantal veranderingen is doorgevoerd in de monitor, waaronder de beoordeling in sterren. Door te werken met halve sterren wordt er meer onderscheid zichtbaar in de kwaliteit tussen de diverse regio’s. Daarnaast ligt er meer nadruk op beïnvloedbare aspecten en minder op subjectieve criteria als het landschap. Ook de vindbaarheid voor de fietsers van routeinformatie heeft een plek gekregen in het onderzoek.  


"De verschillen in de topklassen zijn soms klein, om dit onderscheid beter inzichtelijk te maken werken we dit jaar met halve sterren. Zo blijft de prikkel voor de provincie aanwezig. Dat de verschillen klein zijn zien we vooral als een positief signaal: als onderdeel van Nederland Fietsland hebben alle provincies baat bij dat de kwaliteit van de fietsroutes in Nederland toeneemt. – aldus Eric Nijland. "De fietser ziet geen grenzen; die wil grenzeloos genieten. Het is bovendien ook goed voor ons internationale imago als fietsland”.

Over de kwaliteitsmonitor

  

Het Fietsplatform, het landelijke kennis- en coördinatiepunt voor het recreatieve fietsen, voerde de Kwaliteitsmonitor ook al uit in 2012, 2013, 2015 & 2017. Het landelijk onderzoek is een effectief instrument gebleken voor het stimuleren van kwaliteitsbehoud en -verbetering van het recreatieve fietsaanbod. Provincies zijn net als eerdere jaren beoordeeld op de kwaliteit en de randvoorwaarden van het routenetwerk (knooppunt- en LF-routes). Overijssel heeft als enige provincie niet meegewerkt aan het onderzoek.

 
Link: https://www.fietsplatform.nl/uploads/Bijlage_persbericht_2019_kwaliteitsmonitor_def.pdf?utm_source=Mailing+Lijst&utm_medium=email&utm_campaign=Persbericht%3A+Friesland+en+Zeeland+de+fietsregio’s+van+2019
Trefwoorden: dagrecreatie, fietsen, fietsroutes, knooppuntennetwerken, kwaliteit

||| Blogs |||

13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?
03/12/19
Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
03/12/19 · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Weet u nog mijn vorige column met daarin een vurig pleidooi dat het tijd wordt voor een minister van...
22/11/19
De plaag van goedkoop, goedkoper, goedkoopst
Het lijkt het toverwoord voor ons brein. Goedkoop. Een spotprijs werkt nog immer als een magneet voo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/01/20
Beste Nederlandse accommodaties 2019 volgens reviews
In de Jaarbeurs in Utrecht zijn gisteravond de Zoover Awards voor accommodaties uitgereikt. Camping ...
17/01/20
Eerste Virtual Reality waterglijbaan in Nederland
Breda heeft de primeur van eerste VR-waterglijbaan.
17/01/20
TUI en Breda University verdiepen samenwerking
TUI en Breda University of Applied Sciences (BUas) gaan nog intensiever samenwerken op het gebied van onderwijs, onderzoek en professionalisering in de reisbranche.
17/01/20
Eerste restaurant via Voice reserveren
Bar-restaurantketen STAN&CO, onderdeel van Debuut Horeca, is het eerste Nederlandse horecaconcep...
17/01/20
De zes campings van het jaar
Zes campings zijn door de ANWB uitgeroepen tot camping van het jaar. De ANWB heeft voor deze Nederlandse publieksverkiezing meer dan 25.000 stemmen ontvangen.
17/01/20
Horecava groeit stevig mee met de horeca
In totaal bezochten 75.000 foodservice professionals de nationale vakbeurs. Dit is een groei van rui...
17/01/20
Nederlands tulpenfeest: nationale tulpendag
Op Nationale Tulpendag, morgen zaterdag 18 januari 2019, vindt in Amsterdam de officiële aftrap van...
16/01/20
Exclusief voor leden
Vakanties van Nederlanders: Veluwe weer op positie 1
Gisteren werden de nationale cijfers uit het ContinuVakantieOnderzoek op de Vakantiebeurs gepresenteerd. In aansluiting daarop komen diverse DMO’s met de cijfers van hun regio. In dit artikel gaan we die voor u verzamelen en steeds actualiseren.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk