Geplaatst op: 22-07-2019
Auteur: Hans van Leeuwen
PleisureWorld NRIT

Mongoolse Texel Yurts - Een natuurlijke Glampingbelevenis

Mongoolse Texel Yurts - Een natuurlijke Glampingbelevenis

Een verblijf in een echte Mongoolse Yurt stond al lang mijn bucketlist en betekent voor mij de zoveelste bijzondere short stay die garant staat voor een unieke vakantiebelevenis. Na enkele mooie Hollandse zomers was het voor mij logisch om net zoals heel veel landgenoten voor een korte vakantie in eigen land te kiezen. De bestemming Texel was ook snel gemaakt en we kwamen terecht bij Texel-Yurts, waar je even het gevoel krijgt terug te gaan in de tijd. Naast de bijzondere verblijfsaccommodaties maakt de sfeer en entourage op het kleine vakantieparkje -met duidelijke leefregels- een verblijf een unieke ervaring.  


Texel On Tour, serie van 4 verhalen! Wij nemen u mee met naar het eiland door Trip Advisor getipt als een parel in de dop! Maar is dat ook zo?  

1e verhaal, Texel-Yurts, eerste generatie pioniers van de glamping 

2e verhaal, Charme Camping ‘t Woutershok meer dan kamperen 

3e verhaal, VVV Texel waakt over het merk TEXEL 

4e verhaal, De kijk van een Trendwatcher op Texel

Te Koop een Mongools Vakantiedorp en kennismaking met Piet en Ina

  

Ondanks het bijzondere concept is ook hier bedrijfsopvolging erg actueel. In heel Nederland staat een generatie recreatieondernemers aan de vooravond van hun pensioen en ze zoeken allerlei nieuwe wegen om hun bedrijfsactiviteiten voort te zetten. Niet overal is een bedrijfsovername door een volgende generatie vanzelfsprekendheid. Vandaar dat steeds meer gerenommeerde vakantieparken in andere (internationale)handen overgaan. In het geval van Texel-Yurts ligt dat wat anders want Piet en Ina Laan op zoek zijn naar waardige opvolgers die het zorgvuldig opgebouwde concept willen voortzetten. Wij zijn enkele dagen te gast om zelf te ervaren hoe bijzonder deze exclusieve vakantiebelevenis voelt en dat weten te vertalen naar de markt en/of eventuele nieuwe locaties waar dit concept kan landen. Gaat u mee op reis?

Pioniers van de glamping

  

Nog voordat glamping zo’n hype was, waren Piet en Ina al de eerste die met bijzonder kamperen op de markt kwamen. Al in 2001 startten zij met hun eerste twee Mongoolse Yurts of Texel. Nu ruim 18 jaar later bestieren zijn een complete Yurt enclave voor een unieke vakantiebelevenis te boeken vanaf april t/m oktober. Het kleine tentenkamp is gelegen in de Texelse duinen van camping Loodsmanduin. Er staan twaalf traditionele Mongoolse steppententen opgetrokken uit duurzame natuurlijke materialen en ecologisch verantwoord. Yurts worden van oorsprong bewoond door nomaden in onder andere Mongolië en bestaan uit een grote ronde ruimte. Wanneer de deur gesloten is, geeft dit een bijzonder gevoel van geborgenheid. De Yurt met één ruimte voor slapen, wonen en recreëren geeft een extra dimensie aan je vakantiebeleving. Zo zijn de bedden zelf ontworpen en gemaakt van Corsicaanse dennen uit het Texelse Bos. Samen met de sfeervolle buitenruimte waar je je eigen hout kunt hakken voor het houtfornuis of chillen in de natuur maakt een vakantie hier van eenvoud een luxe. Wij vroegen Piet en Ina wat er nou zo speciaal is aan deze Mongoolse Yurts.



Het Yurt-onthaal is wel bijzonder

  

Zodra je het terrein betreedt van dit nomaden vakantiedorpje valt direct de gezellige ontvangsttafel op met rare sfeervolle snuisterijen. Aan een grote picknick tafel word je door Piet en Ina welkom geheten. Een beetje vreemd zo op het eerste gezicht want zij houden van een beetje alternatieve levenswijze en hebben dit ook in hun Glamping Experience doorgevoerd. Het alternatieve staat niet zo voorop maar wel de wijze waarop men de natuur kan beleven gecombineerd met een warm sfeervol vakantieverblijf. Vervolgens laat Ina ons weten hoe zeer zij tilt aan een warme persoonlijke ontvangst van de gasten. "Het persoonlijk contact in het ontvangen van de gasten, de uitleg van de Yurt, vragen over het fenomeen Yurt, en het bewaken van de rust. Als kinderen te luidruchtig zijn gaan wij daarmee aan de slag om dit op een zorgvuldige wijze te verpakken binnen dit concept. Dat impliceert dat wij ze dan dichter bij de natuur willen brengen. Wij zijn niet voor het vermaak maar voor het vertragen. De hele wereld gaat in een versnelling en de rust is een schaars artikel geworden. Vandaar ook het houten hek bij de entree om de drukte buiten de deur te houden. Wij zien dat ook terug bij het gedrag van de gasten. Vandaar onze opstelling van de Yurts die verspreid in het duinlandlandschap zijn opgenomen van Loodsmansduinen en daardoor veel energie oplevert voor de gasten.” 



Samen terug in de tijd

  

"Wij hebben een mooi gezegde ‘thuiskomen in de luxe van eeuwenoude eenvoud’. In de allereerste Yurt hadden wij geen elektriciteit maar olielampen met eenvoudige veldbedjes. We zijn ooit met een Mongoolse tent begonnen in de boomgaard in Den Burg en later in Loodsmanduinen met echte in Mongolië gebouwde traditionele Yurts. Er zijn bewust geen kamers of afscheiding in zo’n tent en daardoor is men als gezelschap zeer met elkaar verbonden. De bedoeling is dat men ziet waar iedereen is en mede daardoor ontstaat er een gevoel van vertrouwen. Wij hebben ook twee speciale Bruidsyurts (met 2-persoonsbed). Onze Yurts zijn pure romantiek, gelegen in een duinpan, verwarmd met een hout gestookt fornuis en een hakblok om je eigen haardhout te sprokkelen. Hangmat,  ligstoelen en picknicktafel maken het onthaasten compleet. Kies je voor een verblijf op maat dan kan je reserveren via info@texelyurts.nl of bel 06 30771667.”



Luxe Glamping Experience met een vleugje nostalgie

  

"Wij waren een van de eerste die zijn begonnen met glamping om te laten zien hoe fijn het kan zijn om eenvoudig te kamperen, met een houtkachel, waterpomp, en weinig luxe. Niet veel later kwamen de Luxe Tenten, Boomhutten en Tiny Houses als nieuwe trend. Onze doelgroepen zijn opa’s en oma’s, jonge stellen en families met kinderen in de vakantieperiodes. In de vakanties zelfs veel families met pubers. Voor de weekenden en buiten de vakanties zijn wij vooral een bijzonder leuke accommodatievorm voor vrienden- en vriendinnengroepen. Wij zien liever geen zakelijke markt omdat die met te veel restricties met elkaar een paar dagen op moeten trekken en er niet zelf voor gekozen hebben. We hebben veel terugkerende gasten. Heel mooi want we zien kleine kinderen groot worden. Ook Duitse en Belgische gasten weten ons te vinden. In onze gasten boekjes staan de meest openhartige verhalen en persoonlijke belevenissen. Door de veranderende online zoekgedrag van de consument zijn we toch maar overstag gegaan om ons ook via Zoover en Trip Advisor op de kaart te zetten. Niet onbelangrijk voor ons is het merk Texel en mond-tot-mond reclame uiteraard. Met een bezetting van meer dan 70% is ons bestaansrecht bewezen.”


Meer weten en boekingen?

Texel Yurts VOF 

Rommelpot 19 1797 RN Den Hoorn (Texel) 

Telefoon: 06-30771667 

E-mail: info@texelyurts.nl 

Website: www.texelyurts.nl 

Twitter: @texelyurts 

Facebook: Texel Yurts - Piet en Ina Laan  


Auteur

Hans van Leeuwen; Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme?  

Pleisureworld NRIT

Contact : Hans van Leeuwen 

mobile: +31 (0) 653394506 

e-mail: hans@pleisureworld.nl 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/pleisureworld/ 

Skype: hansvanleeuwen1958 

web: www.pleisureworld.nl / www.nritmedia.nl  

 
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, kampeerterreinen, Glamping, waddeneilanden, Texel

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...