Geplaatst op: 19-07-2019
Auteur: Redactie
NRIT Media

De Groene Koepel lanceert app Cultuurrijk

De Groene Koepel lanceert app Cultuurrijk

Wandelen door de Nederlandse geschiedenis, dat kan met de nieuwe app Cultuurrijk! Bijzondere plekken met grote cultuurhistorische waarden worden op een verrassende manier uitgelicht in deze app van De Groene Koepel. Extra speciaal zijn interactieve augmented reality animaties, ontworpen door een kunstenaar. In deze eerste versie van de app zijn maar liefst 143 punten rondom vijf Overijsselse kampeerterreinen te ontdekken.

 

Op avontuur het landschap in

Met de app Cultuurrijk wandel je letterlijk door de Nederlandse geschiedenis heen. Een kompas in de app wijst je de weg naar verschillende locaties. Marieken Nieuwdorp, directeur van De Groene Koepel, vertelt "Verwacht geen uitgezette routes, je gaat zelf op pad. Bij de locaties aangekomen, wordt informatie over de plek ontsloten in de vorm van oude krantenknipsels, foto’s en verhalen. Bijzonder trots zijn we op de toevoeging van augmented reality: een virtuele laag die over de werkelijkheid wordt geprojecteerd door animaties van kunstenaars. Zo zie je een heus turfschip varen en een pannenkoekenboerderij in brand vliegen.” Alle informatie over je bezochte plekken kun je opslaan om later nog eens te bekijken. Zo creëer je je eigen database van historische kennis: een bron van inspiratie om je verder te verdiepen in de rijke cultuurhistorie van ons land. Op de website van Natuurlijk Cultuurrijk is dan nog extra achtergrond informatie over de omgeving van de locaties te vinden. 

 

Het project Natuurlijk Cultuurrijk

Om de verborgen verhalen in het landschap te ontsluiten, heeft De Groene Koepel in 2014 het project Natuurlijk Cultuurrijk in het leven geroepen. "Met Natuurlijk Cultuurrijk brengen we de verbinding tussen natuur en cultuur onder de aandacht”, vult Nieuwdorp aan. Het project is onderdeel van het DGK Lab van De Groene Koepel: het kennis- en ontwikkelcentrum waarmee we aan de basis staan van verschillende innovaties in de verblijfsrecreatiebranche.”

 

De ontwikkeling van de app

In de app zijn vijf aangesloten recreatieterreinen van De Groene Koepel in Overijssel opgenomen: twee Natuurkampeerterreinen, Erve de Meester en De Klashorst, twee locaties met Trekkershutten ,De Lemeler Esch en De Bovenberg en één Groeps Natuurkampeerterrein, De Wolfskuil. Met een subsidie van de provincie Overijssel is De Groene Koepel begonnen aan een pilot voor de app, maar het is de bedoeling dit project uit te breiden naar de rest van Nederland.

 

De app Cultuurrijk is te downloaden vanaf de website www.natuurlijkcultuurrijk.nl en daarnaast is hij natuurlijk ook in de Appstores te vinden.

Link: https://natuurlijkcultuurrijk.nl/
Trefwoorden: Nieuwe app, cultuurrijk, wandelen

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
12/02/24
Via grondruil bijzondere natuur mogelijk langs de Lek
In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de gemeente Vijfheerenlanden, heeft het Zuid-Hollands Landschap 15,5 hectare aangekocht. Dat werd mogelijk door grond te ruilen en tegelijkertijd recreatie te behouden.