Geplaatst op: 05-07-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Weer meer Nederlanders niet op vakantie

Weer meer Nederlanders niet op vakantie
Bron: Pixabay

Ruim een kwart van de Nederlanders gaat dit jaar niet op vakantie. Een dikke meerderheid daarvan omdat vakantie te duur is. Ondanks de jarenlange economische voorspoed groeit het aantal mensen dat moeilijk kan rondkomen en dus niet op vakantie kan. Dat betekent voor onze branche dat de binnenlandse markt kleiner wordt. Van de Nederlanders die op vakantie gaan, heeft ruim drie kwart de vakantie al geboekt. Gemiddeld duurt de langste vakantie ruim twee weken. Dat blijkt uit de jaarlijkse Vakantiegeldenquete van Nibud waar een kleine duizend mensen aan hebben meegewerkt.

Wie gaan niet op vakantie?

  

In 2019 gaat 28 procent van de ondervraagden niet op vakantie. Dat aandeel loopt al enige jaren op. Gezinnen en stellen zonder kinderen gaan het vaakst op vakantie en alleenstaanden blijven het vaakst thuis. Van de respondenten die niet op vakantie gaan, blijft 64 procent thuis omdat vakantie te duur is; 25 procent besteedt het geld liever op een andere manier. De reden om niet op vakantie te gaan omdat vakantie te duur is, wordt in 2019 vaker genoemd dan in 2018. Het zijn vooral de respondenten die beneden modaal verdienen (71 procent), respondenten die moeilijk rondkomen (77 procent) en respondenten die wel eens rood staan (72 procent) die dit als reden aangeven. 


Tabel 1: Aantal keer op vakantie naar huishoudtype



Niet zo verwonderlijk gaan mensen die moeilijk rondkomen, vaker niet op vakantie dan mensen die makkelijk rondkomen. In vergelijking met 2018 zijn er nu meer respondenten die moeilijk kunnen rondkomen en niet op vakantie gaan (gestegen van 39 naar 46 procent) en minder respondenten die één keer per jaar op vakantie gaan (gedaald van 36 naar 31 procent).

Wie gaan vaak op vakantie?

  

Van de respondenten gaat 72 procent op vakantie. Daarvan gaat 32 procent één keer op vakantie, 20 procent gaat twee keer en 11 procent gaat drie keer of vaker. 9 procent weet nog niet of ze op vakantie gaan.


Het aantal vakanties is sterk afhankelijk van het inkomen. Respondenten met een hoger inkomen gaan vaker op vakantie dan respondenten met een lager inkomen. Van de respondenten met een inkomen beneden modaal gaat 52 procent niet op vakantie. Van de respondenten met een inkomen boven modaal is dat slechts 6 procent. In 2019 gaan meer respondenten met een beneden modaal inkomen niet op vakantie dan in 2018. Dit zijn vooral mensen met een uitkering. 


Tabel 2: Wel of niet op vakantie naar inkomen


Zijn de vakanties al geboekt?

  

Van de respondenten die op vakantie gaan, heeft 74% de vakantie al geboekt. Dat is drie procentpunt meer dan in 2018. 6 procent deed dat meer dan een jaar geleden, 26 procent een halfjaar tot een jaar geleden, 31 procent een maand tot een halfjaar geleden en 9 procent minder dan een maand geleden. 29 procent had de vakantie nog niet geboekt.

 

Gemiddeld duurt de langste vakantie ruim twee weken (17 dagen).  Respondenten met een hoger inkomen gaan vaker vier weken of langer op vakantie dan respondenten met een lager inkomen. In 2017 en 2018 gingen de respondenten gemiddeld 15 dagen op vakantie. In 2019 gaan respondenten met een boven modaal inkomen vaker twee tot drie weken op vakantie dan in 2018 (36 versus 29 procent). 


Tabel 3: Aantal weken op vakantie naar inkomen



Hoeveel gaan de vakantiegangers uitgeven?

De onderzoekers vroegen respondenten wat ze kwijt denken te zijn aan de (langste) vakantie voor zichzelf en het eventuele gezin. Hierbij moesten ze rekening houden met kosten voor de reis, accommodatie, en eten en drinken. Een kwart van de respondenten zegt tussen de 1.000 en 2.000 euro kwijt te zijn. De helft van hen besteedt hieraan meer dan 2.000 euro, de andere helft geeft minder dan 2.000 euro uit. Vorig jaar gaf de helft van de vakantiegangers nog meer dan 1.500 euro uit en de andere helft minder. Huishoudens met een lager inkomen, alleenstaanden en mensen die minder lang op vakantie gaan, geven minder geld uit aan vakantie. 


Tabel 4: Verwachte uitgaven aan vakantie



Hoe gaan ze dat betalen?

  

Ongeveer 70 procent uitgerekend of ze de vakantie kunnen betalen. 59 procent van de respondenten reserveert van tevoren een bepaald bedrag dat ze tijdens de vakantie per dag, per week of voor de hele vakantie kunnen besteden. Dit percentage is gestegen ten opzichte van 2 jaar geleden (in 2017 50 procent). Van de respondenten die vooraf geld reserveren, geeft 45 procent op de plek van bestemming meer uit dan van tevoren gepland; 23 procent minder en 32 procent evenveel. Respondenten die voor de hele vakantie reserveren, geven vaker dan gemiddeld aan dat ze evenveel kwijt zijn dan vooraf gepland.


Tabel 5: Bron van financiering vakantie


En het vakantiegeld?

  

Uit dit onderzoek blijkt dat, net als vorig jaar, de keuze nog steeds uitgaat naar een keer per jaar. Mensen die het vakantiegeld jaarlijks krijgen zijn hier meer tevreden over dan mensen die het maandelijks krijgen. Slechts 36 procent is tevreden met het maandelijks uitbetalen van het vakantiegeld tegen 85 procent van de respondenten die het jaarlijks krijgen. 43 procent gebruikt het vakantiegeld voor vakantie en 38 procent om van te sparen

 
Link: https://www.nibud.nl/wp-content/uploads/Nibud-Vakantiegeldenquête-2019.pdf
Topics:Vakanties
Trefwoorden: vakanties, vakantieparticipatie, bestedingen, onderzoek

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...