Geplaatst op: 05-07-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Weer meer Nederlanders niet op vakantie

Weer meer Nederlanders niet op vakantie
Bron: Pixabay

Ruim een kwart van de Nederlanders gaat dit jaar niet op vakantie. Een dikke meerderheid daarvan omdat vakantie te duur is. Ondanks de jarenlange economische voorspoed groeit het aantal mensen dat moeilijk kan rondkomen en dus niet op vakantie kan. Dat betekent voor onze branche dat de binnenlandse markt kleiner wordt. Van de Nederlanders die op vakantie gaan, heeft ruim drie kwart de vakantie al geboekt. Gemiddeld duurt de langste vakantie ruim twee weken. Dat blijkt uit de jaarlijkse Vakantiegeldenquete van Nibud waar een kleine duizend mensen aan hebben meegewerkt.

Wie gaan niet op vakantie?

  

In 2019 gaat 28 procent van de ondervraagden niet op vakantie. Dat aandeel loopt al enige jaren op. Gezinnen en stellen zonder kinderen gaan het vaakst op vakantie en alleenstaanden blijven het vaakst thuis. Van de respondenten die niet op vakantie gaan, blijft 64 procent thuis omdat vakantie te duur is; 25 procent besteedt het geld liever op een andere manier. De reden om niet op vakantie te gaan omdat vakantie te duur is, wordt in 2019 vaker genoemd dan in 2018. Het zijn vooral de respondenten die beneden modaal verdienen (71 procent), respondenten die moeilijk rondkomen (77 procent) en respondenten die wel eens rood staan (72 procent) die dit als reden aangeven. 


Tabel 1: Aantal keer op vakantie naar huishoudtypeNiet zo verwonderlijk gaan mensen die moeilijk rondkomen, vaker niet op vakantie dan mensen die makkelijk rondkomen. In vergelijking met 2018 zijn er nu meer respondenten die moeilijk kunnen rondkomen en niet op vakantie gaan (gestegen van 39 naar 46 procent) en minder respondenten die één keer per jaar op vakantie gaan (gedaald van 36 naar 31 procent).

Wie gaan vaak op vakantie?

  

Van de respondenten gaat 72 procent op vakantie. Daarvan gaat 32 procent één keer op vakantie, 20 procent gaat twee keer en 11 procent gaat drie keer of vaker. 9 procent weet nog niet of ze op vakantie gaan.


Het aantal vakanties is sterk afhankelijk van het inkomen. Respondenten met een hoger inkomen gaan vaker op vakantie dan respondenten met een lager inkomen. Van de respondenten met een inkomen beneden modaal gaat 52 procent niet op vakantie. Van de respondenten met een inkomen boven modaal is dat slechts 6 procent. In 2019 gaan meer respondenten met een beneden modaal inkomen niet op vakantie dan in 2018. Dit zijn vooral mensen met een uitkering. 


Tabel 2: Wel of niet op vakantie naar inkomen


Zijn de vakanties al geboekt?

  

Van de respondenten die op vakantie gaan, heeft 74% de vakantie al geboekt. Dat is drie procentpunt meer dan in 2018. 6 procent deed dat meer dan een jaar geleden, 26 procent een halfjaar tot een jaar geleden, 31 procent een maand tot een halfjaar geleden en 9 procent minder dan een maand geleden. 29 procent had de vakantie nog niet geboekt.

 

Gemiddeld duurt de langste vakantie ruim twee weken (17 dagen).  Respondenten met een hoger inkomen gaan vaker vier weken of langer op vakantie dan respondenten met een lager inkomen. In 2017 en 2018 gingen de respondenten gemiddeld 15 dagen op vakantie. In 2019 gaan respondenten met een boven modaal inkomen vaker twee tot drie weken op vakantie dan in 2018 (36 versus 29 procent). 


Tabel 3: Aantal weken op vakantie naar inkomenHoeveel gaan de vakantiegangers uitgeven?

De onderzoekers vroegen respondenten wat ze kwijt denken te zijn aan de (langste) vakantie voor zichzelf en het eventuele gezin. Hierbij moesten ze rekening houden met kosten voor de reis, accommodatie, en eten en drinken. Een kwart van de respondenten zegt tussen de 1.000 en 2.000 euro kwijt te zijn. De helft van hen besteedt hieraan meer dan 2.000 euro, de andere helft geeft minder dan 2.000 euro uit. Vorig jaar gaf de helft van de vakantiegangers nog meer dan 1.500 euro uit en de andere helft minder. Huishoudens met een lager inkomen, alleenstaanden en mensen die minder lang op vakantie gaan, geven minder geld uit aan vakantie. 


Tabel 4: Verwachte uitgaven aan vakantieHoe gaan ze dat betalen?

  

Ongeveer 70 procent uitgerekend of ze de vakantie kunnen betalen. 59 procent van de respondenten reserveert van tevoren een bepaald bedrag dat ze tijdens de vakantie per dag, per week of voor de hele vakantie kunnen besteden. Dit percentage is gestegen ten opzichte van 2 jaar geleden (in 2017 50 procent). Van de respondenten die vooraf geld reserveren, geeft 45 procent op de plek van bestemming meer uit dan van tevoren gepland; 23 procent minder en 32 procent evenveel. Respondenten die voor de hele vakantie reserveren, geven vaker dan gemiddeld aan dat ze evenveel kwijt zijn dan vooraf gepland.


Tabel 5: Bron van financiering vakantie


En het vakantiegeld?

  

Uit dit onderzoek blijkt dat, net als vorig jaar, de keuze nog steeds uitgaat naar een keer per jaar. Mensen die het vakantiegeld jaarlijks krijgen zijn hier meer tevreden over dan mensen die het maandelijks krijgen. Slechts 36 procent is tevreden met het maandelijks uitbetalen van het vakantiegeld tegen 85 procent van de respondenten die het jaarlijks krijgen. 43 procent gebruikt het vakantiegeld voor vakantie en 38 procent om van te sparen

 
Link: https://www.nibud.nl/wp-content/uploads/Nibud-Vakantiegeldenquête-2019.pdf
Topics:Vakanties
Trefwoorden: vakanties, vakantieparticipatie, bestedingen, onderzoek
    

||| Blogs |||

24/07/19
Het einde van het dagticket komt in zicht. Gelukkig maar!
Tickets van dagattracties worden ieder jaar duurder. Dit is nodig, om de kortingsacties van supermar...
08/07/19
Worden zonvakanties te heet onder onze voeten?
Het weer. Waarschijnlijk na seks het meest gebruikte zoekwoord op Google. Zeker deze week zijn de tr...
18/06/19
Van Industrieel Erfgoed en Ultra moderne Ski Centrum
Van Industrieel Erfgoed en Ultra moderne Ski Centrum
18/06/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag deel 3 van mijn vijfdaags avontuur bij onze Oosterburen. We gaan op bezoek bij het Bernepark waar het bezoekerscentrum in een oude waterzuivering is gebouwd. Je kunt er zelfs slapen in rioolbuizen. Ook bezoeken we Ski Resort Alpenpark- Neuss en slapen daar in Hotel Fire & ICE.
12/06/19
Slapen in een gevangenis over de grens!
Slapen in een gevangenis over de grens!
12/06/19 · Horeca · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag deel 2 van mijn vijfdaags avontuur bij onze Oosterburen. We laten ons vermaken en slapen bij het Road Stop Motel in Dortmund.
11/06/19
Ik google, jij googlet en wij googlen
Ik google, jij googlet en wij googlen
11/06/19 · Marketing · Hanita van der Schaaf | Lees meer
Afgelopen week bracht ik een bezoek aan Google in Amsterdam. Ik was altijd al nieuwsgierig naar de m...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

16/08/19
Fietsvakantie in eigen land onverminderd populair
Het recreatieve fietsnetwerk wordt tijdens de zomermaanden intensief gebruikt. Nederlanders ondernemen ook veel fietsvakanties.
16/08/19
Exclusief voor leden
Personeelstekort sterk voelbaar, ook in leisure
Nog steeds ervaart een kwart van de bedrijven belemmeringen bij het uitoefenen van de bedrijfsactiv...
16/08/19
Exclusief voor leden
Meer ambassades sluiten aan bij Embassy Festival (+ aftermovie van 2018)
Bijna zeventig ambassades doen mee aan het tweedaagse Embassy Festival in Den Haag en daarmee is di...
15/08/19
Nieuwe koers Beerze Bulten met renovatie vakantiebungalows
De Beerze Bulten heeft haar 14 zespersoons bungalows gerenoveerd. Hans van Leeuwen mocht de openingshandeling verrichten.
15/08/19
Ryanair naar de Hoge Raad
De staking van piloten en cabinepersoneel van de inmiddels opgeheven basis Eindhoven heeft voor Ryanair nog een aardig staartje. De Consumentenbond wil dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) Ryanair een boete oplegt vanwege het ontduiken van de compensatieregels en zelf gaat de luchtvaartmaatschappij in beroep tegen het vonnis van de Rechbank Oost-Nederland.
15/08/19
Duin- en Bollenstreek wil meerdaags wandelevenement
De Duin- en Bollenstreek wil een meerdaags jaarlijks terugkerend wandelevenement gaan organiseren. Het project valt binnen de ambities voor een gezonde en energieke regio.
15/08/19
Exclusief voor leden
Drie architectenbureaus verder met renovatie Boijmans
Museum Boijmans Van Beuningen en de gemeente Rotterdam hebben drie architectenbureaus gekozen die d...
14/08/19
Exclusief voor leden
Minder Nederlandse campings
In vijf jaar tijd is volgens de Kamer van Koophandel het aantal Nederlandse kampeerterreinen met 100 teruggelopen naar 2.200 (-4,2%).
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk