Geplaatst op: 04-07-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Gemeenten krijgen meer bevoegdheden rond toeristische verhuur

Gemeenten krijgen meer bevoegdheden rond toeristische verhuur
Bron: Pixabay

Gemeenten krijgen meer wettelijke bevoegdheden om vakantieverhuur via verhuurplatforms in goede banen te leiden en hierop te handhaven. Ze kunnen een registratieplicht instellen en de boetes op overtredingen gaan omhoog. Dat staat in het wetsvoorstel Toeristische verhuur van woonruimte waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het voorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State.


Als het wetsvoorstel ingaat, kunnen gemeenten een registratieplicht instellen voor verhuurders en indien gewenst uitbreiden met een meld- en vergunningplicht. In populaire gebieden draagt dit bij aan leefbare wijken en steden waar het prettig wonen is. 


Niet strafbaar wel forse boetes

 

Minister Ollongren reageert met de voorstellen ook op moties van de Tweede Kamer om woonfraude, zoals illegale onderverhuur van sociale huurwoningen, als een economisch delict aan te merken. Schending van de lokale regels zou daarmee een strafbaar feit worden waarmee winsten kunnen worden teruggevorderd. De minister stelt de Kamer voor om overtredingen juist via bestuurlijke boetes te bestraffen. Anders dan bij het strafrecht is hiermee sneller sprake van lik-op-stuk. Bovendien zorgt de verviervoudiging van de maximale boete naar 83.000 euro ervoor dat illegale onderverhuur niet meer lucratief is.

Registratienummer

  

Het wetsvoorstel regelt dat gemeenten verhuurders kan verplichten om een registratienummer aan te vragen en dit nummer te vermelden bij advertenties op platforms zoals AirBnB. Dit geeft gemeenten meer zicht op de adressen waar verhuur plaatsvindt. Ook kunnen gemeenten een meldplicht en een vergunningplicht invoeren om te sturen op bijvoorbeeld het maximaal aantal verhuurdagen en op het al dan niet toestaan van toeristische verhuur in wijken waar de balans tussen wonen en toerisme is verstoord.

Last onder dwangsom

  

Minister Ollongren bekijkt verder in Europees verband wat de mogelijkheden zijn om rechtstreeks aan verhuurplatforms verplichtingen op te leggen. Het wetsvoorstel regelt al wel dat gemeenten aan verhuurplatforms een last onder dwangsom kunnen opleggen als zij verhuurgegevens niet willen vrijgeven. De maximale bestuurlijke boete die gemeenten kunnen opleggen, wordt daartoe verviervoudigd naar 83.000 euro bij herhaaldelijke overtredingen.

 
Link: https://www.recht.nl/nieuws/bhv/171702/concept-wetsvoorstel-toeristische-verhuur/
Topics:Beleid
Trefwoorden: toeristische verhuur, airbnb, beleid

CELTH
 





||| Nieuws |||

18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
14/03/24
Regio Noord-Holland Noord erkend als cultuurregio
Goed beleidsnieuws voor samenwerkingsverbanden in de culturele sector in Noord-Holland. Met het regioprofiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ erkent het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de regio Noord-Holland Noord sinds 1 maart officieel als landelijke cultuurregio.
11/03/24
Update voor fietsroute Venlo - Kleve
Vijf projecten die grensoverschrijdende samenwerking tussen Limburg en Duitsland bevorderen, krijgen subsidie vanuit het Kleinprojectenfonds. Onder meer een fietsroute wordt verbeterd en subsidie maakt gebundelde informatie mogelijk over evenementen.
11/03/24
Exclusief voor leden
Twee molens Gouda staan stil na technische controle
Twee van de bekendste monumenten van Gouda staan stil, molen De Roode Leeuw en molen 't Slot. De gemeente heeft in samenspraak met de betrokken molenaars de wieken van 2 molens tijdelijk stil laten zetten. Dat gebeurde na een inspectie van de lasverbindingen.
08/03/24
Klaas Dijkhoff in Raad van Commissarissen NS
Oud-staatssecretaris en voormalig minister Klaas Dijkhoff is per 6 maart door de aandeelhouder – het ministerie van Financiën – benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van NS.
04/03/24
Exclusief voor leden
NS heeft problemen op de lijnen naar Schiphol
NS kampt met problemen op de aanvoerlijnen naar Schiphol. Op het HSL-traject moet langzamer gereden worden. Het spoorbedrijf moet ook langer wachten op nieuwe treinen. De verbinding tussen het Oosten van het land en Schiphol ligt er ook veel te lang uit.
01/03/24
Grote zorgen vanuit recreatie op Nationaal Programma Landelijk Gebied
HISWA-RECRON maakt zich ernstig zorgen over het ontbreken van een visie op recreatie in het (ontwerp) Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daarin wordt het tekort aan recreatieruimte niet geadresseerd en kunnen recreatiebedrijven in de zogenaamde overgangsgebieden rond Natura 2000 gebieden ernstig in de problemen komen.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...